Vodstvo Kliničnega centra se je tudi na seji sveta zavoda zavezalo nadaljevanju varčevalne politike, ki med drugim zajema zmanjšanje števila zaposlenih, restriktivno nadomeščanje porodniških in bolniških odsotnosti ter znižanje cen zdravil in materialov. Foto: BoBo
Vodstvo Kliničnega centra se je tudi na seji sveta zavoda zavezalo nadaljevanju varčevalne politike, ki med drugim zajema zmanjšanje števila zaposlenih, restriktivno nadomeščanje porodniških in bolniških odsotnosti ter znižanje cen zdravil in materialov. Foto: BoBo

Minus je predvsem posledica izplačila polovice drugega obroka tretje četrtine plačnih nesorazmerij zaposlenim, je pojasnil Pivec in dodal, da 435.000 evrov presežka odhodkov nad prihodki pomeni 0,5 odstotka skupnih prihodkov. "Če bo financiranje potekalo nemoteno tudi v drugi polovici leta, bomo rezultat uspeli ohraniti na takšni ravni," je dejal Pivec.

UKC Maribor je februarja izplačal prvi obrok tretje četrtine plačnih nesorazmerij v višini 2,8 milijona evrov, drugi obrok tretje četrtine plačnih nesorazmerij v približno enaki višini pa je treba izplačati najpozneje do konca januarja 2015.

Pri plačilih računov zamujajo "le" 25 dni, junija dolgovali 6 milijonov
Kljub dodatnim obveznostim so v prvi polovici leta ohranili likvidnostno situacijo na ravni konca preteklega leta. Obveznosti ne morejo poravnavati v zakonsko predpisanem 30-dnevnem plačilnem roku, vendar je zamujanje s plačili po navedbah uprave UKC-ja Maribor relativno majhno, do največ 25 dni. "To pomeni, da poravnavamo obveznosti najpozneje 55. dan od prejema računa, kar je bolje od povprečja bolnišnic," so poudarili v upravi. Konec junija so imeli do dobaviteljev za slabih 6 milijonov evrov zapadlih neporavnanih obveznosti.

Vodstvo Kliničnega centra se je tudi na seji sveta zavoda zavezalo nadaljevanju varčevalne politike, ki med drugim zajema zmanjšanje števila zaposlenih, restriktivno nadomeščanje porodniških in bolniških odsotnosti ter znižanje cen zdravil in materialov. Skupno število zdravnikov se je v primerjavi s koncem leta 2013 zmanjšalo za 17, predvsem zaradi manjšega števila specializantov in pripravnikov.

Prva faza gradnje urgentnega centra končana do konca novembra
Osrednja investicija v UKC-ju Maribor je izgradnja urgentnega centra - dokončanje gradbenih del za prvo fazo projekta je predvideno za konec novembra. Naleteli so na določene težave, zaradi katerih so bila potrebna dodatna dela (nadomestitev spuščenih stropov transfuzije in lekarne, ki se nahajata pod urgentnim centrom, in dodatne požarne tesnitve), ki pa naj ne bi povzročila zamika končanja centra. Sredstva naj bi zagotovili sami iz obstoječih amortizacijskih sredstev.