Dnevne novice

Poudarki

  • Flis: Ognje bomo pogasili
UKC Maribor
Za sanacijo preteklih izgub je UKC Maribor na podlagi interventnega zakona dobil 5,5 milijona evrov. Foto: BoBo
VIDEO
Sanacija mariborskega UKC...

Dodaj v

UKC Maribor v treh mesecih prihranil 1,5 milijona evrov

Za sanacijo je že prejel 5,5 milijona evrov
20. november 2018 ob 16:49
Maribro - MMC RTV SLO, STA

UKC-ju Maribor je v prvih treh mesecih sanacije uspelo prihraniti 1,5 milijona evrov, kar je dobra tretjina predvidenega zneska v letošnjem letu. Minister za zdravje Samo Fakin je zadovoljen.

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor sta obiskala minister za zdravje Samo Fakin in predsednik sanacijskega odbora Mirko Stopar, da bi se pobližje seznanila s potekom sanacije v tem zavodu. "Rezultati so spodbudni," je v kratki izjavi za medije povedal minister.

"UKC Maribor je strateško pomembna bolnišnica, zato je zelo pomembno, da posluje stabilno in opravlja svoje poslanstvo za ta del Slovenije," je dejal Fakin. Po njegovih besedah se bo v naslednjem letu treba osredotočiti predvsem na skrajševanje čakalnih dob in pozitivno poslovanje, "ki bo omogočalo tudi normalen investicijski ciklus".

Kot je dejal, pozna težave bolnišnice, o posameznih kritičnih točkah pa naj tokrat ne bi razpravljali. "Se pa zavedam, v kakšnem stanju je slovensko zdravstvo," je dejal. Konkretnih obljub ni želel dajati, je pa zatrdil, da si bo prizadeval "vsaj za enakovredno financiranje, a se bomo morali o tem še dogovoriti".

UKC-ju Maribor je v prvih treh mesecih sanacije uspelo prihraniti 1,5 milijona evrov, kar je dobra tretjina predvidenega zneska v letošnjem letu. Do konca leta so si namreč zadali za 4,1 milijona evrov sanacijskih ukrepov.

Stopar: Delajo skladno s programom
"Bolnišnica je izkazala, da dela skladno s programom. Ponekod res zaostajajo za pričakovanji, a smo se dogovorili za načine in vsebine, kjer bodo še letos in tudi v prihodnjih letih okrepili svoje dejavnosti, da bo sanacijski program v popolnosti izpolnjen," je povedal predsednik sanacijskega odbora Stopar.

Za sanacijo preteklih izgub je UKC Maribor na podlagi interventnega zakona dobil 5,5 milijona evrov. Manjka pa mu predvsem denarja za nujna vlaganja v opremo in prostore. "Zavedamo se večjih potreb UKC-ja Maribor. Zato z njimi pripravljamo prioritete vseh tistih naložb, ki jih bo v prihajajočem obdobju mogoče izvesti. Dogovorjenih imamo že za okoli 13 milijonov evrov naložb in za to zagotovljen finančni vir. Z ministrstvom za finance smo pa tudi v dogovarjanju, da bi poiskali še dodatna sredstva," je povedal Stopar.

Obenem je priznal, da za vse nujne naložbe v UKC Maribor ne bo dovolj denarja. Med temi je selitev pljučnega oddelka s Pohorja v Maribor, ki naj bi jo izvedli v več stopnjah.

Flis: Ognje bomo pogasili
Direktor UKC-ja Maribor Vojko Flis je kljub temu označil današnji obisk kot uspešen. "Mislim, da je res vzpostavljen ploden dialog, ki kaže, da bomo v naslednjih letih lahko pogasili številne ognje, ki jih imamo na različnih vogalih," je dejal. "Ni vse odvisno samo od zidov, ne gre samo za številke. Imamo odlične ekipe in s ponosom lahko rečem, da smo zelo učinkoviti pri izpolnjevanju programov. Tu smo zato, da zdravimo bolnike in vse programe presegamo," je poudaril.

Minister Fakin je ob tem čestital specializantki na oddelku za onkologijo Nini Fokter Dovnik za posebno priznanje Evropskega združenja za internistično onkologijo (ESMO). "Čestitam za izjemen rezultat, ki je odraz dela v dobri bolnišnici z dobrimi mentorji in predstavlja obet za res dobro delovanje onkološkega oddelka v UKC Maribor," je dejal.

Al. M.
Prijavi napako
Komentarji
johann
# 20.11.2018 ob 20:23
O tem, da medicinskim sestram nočejo izplačevati višek ur, ki pa jih ne morejo koristiti kot prosti dnevi (pomanjkanje kadra), pa niti besedice....
Zoro27
# 20.11.2018 ob 17:48
Popravek, ni prihranil. Samo porabil je manj. To je pa velika razlika.
Pohojen
# 20.11.2018 ob 19:11
Zoro27
Kakšna razlika? Zavarovalnice bodo mogle manj dati
v bolnišnico. Torej je prihranek pri zavarovalnici, ne v
bolnišnici, ki itak samo porabi.
Če se izločijo vsi "pregledi" pri izdaji receptov, je že
nekaj. Takih kvazi pregledov so v KC Ljubljana imeli
za 8 milijonov, ker so samo napisali recept, zaračunali
pa še pregled, ki ni bil opravljen. Zdravila se lahko
dobijo le za 3 mesece. Ker pa sedaj tudi recepti
veljajo do 1 leta, je teh "pregledov" še veliko manj.
Lev Julius
# 21.11.2018 ob 14:08
Na račun koga ali česa so privarčevali 1,5 milijona € ? V UKC MB ni opaznega napredka na bolje .
zapravico
# 21.11.2018 ob 09:58
Samo žilne opornice so plačali po realni ceni,in evo denar za plače.
božo1
# 21.11.2018 ob 06:27
"Čestitam za izjemen rezultat, ki je odraz dela v dobri bolnišnici......

To je retorika iz opravičenih razlogov, ki smo jo pogrešali v preteklosti. Toliko dobrega in uspešnega se je populistično skrivalo in teptalo v nič, se delalo grešnike včasih na račun tudi banalnih slabosti, da je nad dobrim delom visel damoklejev meč.
"Kdor čuti ostri meč nad grešno glavo, mu niso v slast dobrote Sicilije."
tsinamuh0
# 21.11.2018 ob 17:08
Božo1, ko pišeš:
''Toliko dobrega in uspešnega se je populistično skrivalo in teptalo v nič, se delalo grešnike včasih na račun tudi banalnih slabosti, da je nad dobrim delom visel damoklejev meč. ''
Ali se morda zavedaš, da je bilo vse večletno blatenje zdravstva (najbolj zaostreno tik pred volitvami) le zato, ker je Milojka hotela oz. nameravala (pa jo je izdal T. Gantar in Desus ter SD - pač tipični režimski zlobiranci) ukiniti največjo posamično provizijo v zdravstvu (zavarovalniško), ker je hotela rešiti 3600 življenj na leto, ki po nepotrebnem umrejo zaradi cigaret in ker ni hotela privatizirati zdravstva, pa so se nanjo spravili vsi režimski in desničarski novinarji? Ko se spravijo taki lobiji nad kogarkoi se naši strahopetni novinarji uklonijo do tal...
Fakin seveda ne bo naredil nič od tega, pa bo skrbel le za PR, to se vidi že potem, ko še niti stopil ni skozi vrata, pa že pozitivne novice ''dežujejo'' od vsepovsod. Kar 4 čudežni dosežki kirurgije v 1 mesecu??? (prej pa nekaj let nič), kar naenkrat vse sanirano?? A mislite, da smo vsi po juhici priplavali??
Ja, tako je to, le kakšni izjemno naivni tepci lahko verjamejo, da ima ravno tak Fakin čudežno paličico čarovnika. Zbudite se!
bobko1
# 22.11.2018 ob 11:10
Neverjetno !,če bo šlo tako naprej,bojo kmalu vse bolnice Pozitivne ! Na koga se bojo pa pol zgovarjal!!! hhhaaaa,hhhhaaaaaaaaa!!!!
QUENDI
# 22.11.2018 ob 10:31
.....genialno....kako pa so prihranili....in zakaj so potemtakem sploh v izgubi.....ena možnost je da plače še bolj zaostajajo za primerljivimi v UKC lj, ki ima mnoooogooooo večjo igubo.........kaj ko bi vodilne premestili v kakšno gopodarsko družbo v sanaciji........
tsinamuh0
# 22.11.2018 ob 00:00
V novici je govora o preselitvi pljučnega oddelka... da to stane, da se bo o tem minister menil z ministrstvom za finance (ja, ker menda ti odločajo o vsem, ker se ''na vse spoznajo'', tam pa seveda mrgoli najbolj pokvarjenih lobistov...)
Kaj pa, če bi minister za zdravje naredil kaj, da bi bilo pljučnih bolnikov v prihodnje kaj manj, potem pa bodo neke selitve oddelkov popolnoma nepotrebne? A se zavedate, da ima vsaka pokrajina ogromno kliniko za pljučne bolnike - Golnik, Rakitna Pohorje... 90% ljudi tam je zaradi cigaret! Poglejte, kako dolg je seznam pulmoloških ambulant in bolnic:
https://kopb.over.net/pljucne_ambulante/
A vsi ti ljudje (pulmologi!) so očitno zadovoljni, da nekaj tisoč Slovencev in Slovenk predvidljivo umre zaradi 100% preprečljivega vzroka, namesto, da bi delali v medicini kaj res potrebnega!
Recimo, da bi Fakin delal še naprej na tem, da se bo manj kadilo, da bi se to trdo drogo nehalo prodajati otrokom in mladostnikom? Najbrž si pa tega ne upa, ker ga bo takoj kak novinarski pudeljček začel napadati, zdaj pa vlada lobistično premirje in vladavina ''velikih uspehov''... kaj je že naredil, nekaj milijončkov sem in nekaj tja, to je vse, kar so ''veliki uspehi'' v naših medijih...
Kar sem napisal je naša realnost, novinarji pa so... raje ne napišem, da ne mažem tega portala.
Kazalo