Dnevne novice

Poudarki

  • Oba kardiologa se vključujeta v delovni proces v UKC-ju
UKC Ljubljana
UKC Ljubljana se srečuje s kadrovsko stisko otroških kardiologov, potem ko so trije domači kardiologi v maju dali odpoved. Foto: BoBo

Dodaj v

V ljubljanskem UKC-ju začela delati kardiologa iz Hrvaške in ZDA

Za delo z bolniki še morata počakati na spremembo zakonodaje
9. julij 2018 ob 16:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Službi za kardiologijo ljubljanske pediatrične klinike v ljubljanskem UKC-ju sta se pridružila dva otroška kardiologa iz tujine. Kardiologa še ne opravljata neposrednega dela z bolniki, sta pa domačim zdravnikom na voljo za konzultacije.

Kardiologa, ki prihajata iz Hrvaške in ZDA, se trenutno seznanjata z opremo in procesi dela v UKC-ju in se vanje tudi vključujeta. Neposredno delo z bolniki pa bosta začela izvajati, ko bodo v veljavo stopile dopolnitve zakona o zdravniški službi. Slednje bo Državni zbor obravnaval na torkovi izredni seji.

Ko bodo dopolnitve sprejete, bodo v UKC-ju lahko uredili pogodbene obveznosti z zdravnikoma. "Tako bomo imeli zagotovljeno vsakodnevno delo pediatričnega kardiologa na bolnišničnem oddelku in stalno pripravljenost pediatra kardiologa. En pediater kardiolog izvaja tudi invazivno diagnostiko, eden od njiju tudi fetalni ultrazvok," so sporočili iz UKC-ja.

Ambulante ostajajo odpovedane
Sicer pa so imeli v UKC-ju tudi ob koncu tedna zagotovljeno stalno pripravljenost pediatra kardiologa. V tem času je bilo nekaj klicev in za vse te je bilo ustrezno poskrbljeno. Tudi za naprej je zagotovljena stalna pripravljenost pediatra kardiologa. Danes je prišlo nekaj bolnikov na ambulantni pregled, preglede je opravil domač pediater kardiolog, ki je bil v preteklosti del kardio-kirurške ekipe.

V tem tednu so sicer ambulante odpovedane, saj je treba glede na nova dejstva narediti nove urnike. Starši pa bodo prejeli obvestilo o novem datumu pregleda. Ambulanta za srčne spodbujevalnike dela kot do zdaj. Starši se lahko z vprašanji še vedno obrnejo na elektronsko pošto, so še sporočili iz UKC-ja.

Dopolnitev zaradi kadrovske stiske
Konec prejšnjega tedna se je namreč na pediatrični kliniki izteklo službovanje še dvema od treh domačih kardiologov, ki so dali odpoved v maju. Zaradi kadrovske stiske na tem oddelku in pomanjkanja otroških kardiologov na širšem prostoru je vlada v odhajanju pripravila predlog dopolnil zakona o zdravniški službi, s katerimi bi olajšali zaposlitve strokovnjakov iz držav zunaj EU-ja.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
amigo
# 09.07.2018 ob 16:25
Imata ta dva zdravnika tudi imena, ali pa sta v Ljubljani ilegalno? Naj novinarji opravijo tudi raziskavo o tem, za koliko se bodo povečali stroški oddelka. Če že plačujemo imamo pravico tudi vedeti.
Bivši uporabnik
# 09.07.2018 ob 17:02
@Vladoska

Zaradi mene lahko verjameš v kar želiš, ampak številke so številke. Malo denarja, malo muzike in Slovenci smo do danes na račun pregorevanja zdravstvenega osebja prejemali precej muzike za relativno malo denarja. No, ta zgodba je pri kraju. Sledi več denarja za zdravstvo ali manj muzike. Na koncu se vse konča pri denarju.
ata
# 09.07.2018 ob 17:12
@NoraKrava: slovenski zdravniki niso odšli zaradi denarja, ampak zaradi korupcije na vseh nivojih...
el CARTEL
# 09.07.2018 ob 17:00
za slovenske zdravnike denarja ni,
tuje se pa komot plača ene 4x več (verjetno še več kot to).

smešno.
kaj ko bi vsi vodilni iz UKC odstopili, enkra za spremembo?
Bivši uporabnik
# 09.07.2018 ob 17:11
V ljubljanskem UKC-ju začela delati kardiologa iz Hrvaške in ZDA

Za Hrvata ne vem, Američan ima pa najmanj dvojno plačo slovenskega kardiologa, verjetno še več. Od kje kar naenkrat denar? Bodo posledično tudi slovenski kardiologi in ostali zdravniški poklici zahtevali boljše plače?
Bivši uporabnik
# 09.07.2018 ob 17:28
Mishaly ni bil tako zelo poceni, UKC je stal cirka 325 tisočakov letno.
21.12.2012
# 09.07.2018 ob 16:28
Za keri denar?
discoversci
# 09.07.2018 ob 19:03
Pri nas delajo tujci, naši pa ven hodjo. Nekaj je zelo zelo narobe v tej državi.
Dvomljivec
# 09.07.2018 ob 17:17
Smo imeli poceni in zanesljivega Davida Mishalya, pa so ga odnesla ravno ta besna demagoska vprasanja kot jih komentatorji ponujate sedaj: je v Ljubljani legalno, za keri denar, bo to dal v privat žep, ja v sindikatu pri Kuštrinu, a ni? joj groza, to ne gre, nima licence za selo v SLO...
Dvomljivec
# 09.07.2018 ob 19:39
NoraKura- 'Mishaly je UKC stal 325 tisočekov letno' - ena operacija našega otroka v tujini Sedaj pride 36 tisočakov. Ne vem, s čim primerjaš, verjetno bi en keramičar, ali avtoličar računal nekoliko manj, ampak vsega ti mojtri tudi ne znajo.
murovec
# 09.07.2018 ob 18:11
Me res zanima za kakšen denar je ta ameriški prišel sem dvomim da za drobiž. torej koliko več kot za naše ki so odšli in kdo tu zraven zopet služi na bolnih in to otrocih
ata
# 09.07.2018 ob 17:09
@Vladoska: To, koliko bosta ta dva zaslužila je nespodobno vprašanje. Raje se vprašajmo, koliko so vredna mala življenja!
Če bi bilo odgovornim do malih življenj, bi razmere uredili, tako pa jim je sistem razpadel.
Prva odgovorna Milka Kolar in stranke (bivše) koalicije, ki so jo 2x podprle + Kenda + vodstvo UKC...

Sedaj se po urgentno spremenjenem zakonu ne bo(!) preverjalo strokovnih kvalifikacij, znanje slovenščine ni potrebno...

Berite PortalPlus
Bivši uporabnik
# 09.07.2018 ob 16:50
@Vladoska

S čustvi se žal ne pride daleč. Imamo špage, kolikor jo imamo. Denar je sveta vladar, bil in bo, žal.
fantasycamp
# 09.07.2018 ob 16:32
Rad bi slišal izjavo tega Američana po enemu letu ali je bolje to kar imamo ali preiti na privat...
K_ris
# 10.07.2018 ob 06:56
@fantasycamp

Im koliko otroških kardiologov imamo privat? Če bi bilo to bolje, bi se verjetno takšne ambulante že pojavile ...
Dvomljivec
# 09.07.2018 ob 22:11
državno=koruptivno in zato neučinkovito, saj od vrha nvzdol kadruje politika in ne stroka. Zato dobri vedno odhajajo. Zmotno je tudi mišljenje da državno lastništvo v zdravstvu zagotavlja solidarnost. Čisto lahko bi imeli učinkoviti privatno zdravstvo in zavarovalnice, a kljub temu vgrajeno solidarnost, kot npr. v nekaterih skandinavskih državah.
Bivši uporabnik
# 09.07.2018 ob 21:10
Uf, kak spomin, da veš da ti je kardiologinja pri starosti nekaj mesecev kadila v obraz.Saj ne vem, kaj je bolj žalostno, da ni kardiologov, ali komentarji nekaterih tu gor.
Vladoska
# 09.07.2018 ob 16:37
To, koliko bosta ta dva zaslužila je nespodobno vprašanje. Raje se vprašajmo, koliko so vredna mala življenja!
donnamiller
# 10.07.2018 ob 08:07
Zanimivo, da pri tujih strokovnjakih cena ni problem, domači pa so "pohlepni", čeprav dobijo nekajkrat manj kot tuji. Dolgoročno bo kadrovski primer rešen šele, ko bodo tudi vsi zaposleni imeli dobre plače in dobre pogoje za delo. Tak interventni uvoz je lahko samo začasna rešitev.
tu in tam
# 10.07.2018 ob 07:57
@jutranji_sij
>>Skrajni čas, da se temeljito prizemlji
>>slovenske bogove v belem.
Tako jih novinarji imenujejo.

>>Imajo previsoke plače, ...
Ja, zato jih primanjkuje na čisto vseh področjih.

>>Uvozite zdravnike iz Hrvaške, Srbije, Rusije,
>>delali bodo za nižje plače in vsaj tako kvalitetno.
In potem se boš zbudil s prstom v riti.
Bodo raje šli v Romunijo, kjer imajo po zadnjem povišanju enake plače kot v SLO v 57. razredu, povprečna plača v državi je pa 510€.
yoda
# 09.07.2018 ob 18:59
Le kaj bo rekel...privat da lahko on več zasluži.
***
Če mi manj plačamo ni s tem da on več zasluži nič narobe. Kar je pa, glede na korupcijo v Slo zdravstvu, čisto realno. ... Sicer pa, konkurenca niža cene in viša kvaliteto.
andromaha
# 09.07.2018 ob 18:10
Tudi v bivšem sistemu,bivši državi s ljudje zbolevali. Ni bilo čakalnih vrst in
otroška kardiolgija v UKC Ljubljana, je bila svetovno znana. Spomnim se obdobja okoli 35 let nazaj,k so se hrvaški otroci in otroci cele JU zdravili v UKC v Ljubljani.Enako je bil na poškdbah.
Se starejši spmnite Godine in njegovega dela ? Je kdaj jamral glede plače ?
Takrat ni bil vprašanje denar, odgovorni so morali poskrbeti ,da je delo normalno teklo in da so pripravljali mladi kader, zdravniki pa so bili v službi ljudi.
Danes vzvišeni kirurgi,ki jim gre samo za zaslužek, ne spustijo mladih zraven.
Vem,da imajo težko delo,ampak premalo zaslužijo od kar so začeli v drugih branžah ljudje
bogateti. Nikmur ni več dovolj,vsak bi rad več in več, le navadni delavci so tiho ob svojih minimalnih plačah.
simnov
# 09.07.2018 ob 18:01
pa znata slovensko
BioBenz2
# 09.07.2018 ob 16:34
Rad bi slišal izjavo tega Američana po enemu letu ali je bolje to kar imamo ali preiti na privat...

Le kaj bo rekel...privat da lahko on več zasluži.
boro007
# 10.07.2018 ob 07:52
@Vladoska

Največja težava našega zdravstvenega sistema so zdravniki dvoživke. Ali privat v svoje prostore in lastno opremo ter osebje, ali javno. Kombinirano ni mogoče, zato so čakalne vrste, tako kot so. Druge ni!

... Čakalne vrste ustvarjajo zavarovalnice z omejenim številom posegov na dan/mesec.

Kar se pa privat/javno tiče je pa hibridni sistem praktično najslabše kar lahko izbereš, še lastnik vodoinštelaterskega podjetja ni vesel če nekdo "fuša" in pri tem uporablja njegovo štemarco...

Se pravi mi kupujemo z javnim denarjem drago opremo, kjer nihče ne gleda na denar ker je to pač javni denar... Popoldan pa računat za lastni žep? Verjetno tudi fovšija v tem trenutku vre iz mene, ampak če se gremo prosti trg naj bo prosti trg. edini problem je da se dela vse na tem da ko do čistega prostega trga pride, bo povpraševanja po zdravju toliko da bodo cene poletele v nebo.
Bivši uporabnik
# 09.07.2018 ob 21:50
Saj menda so mi povedali ;) Ne, nimam spomina za tako dolgo nazaj, za kasnejša leta pa vsekakor. Samo pravim, da nimate pojma, če sami ne doživljate teh stvari. Se mi smilijo starši in otroci, ker težko čutiš kakšno varnost ob vseh teh igricah.
Bivši uporabnik
# 09.07.2018 ob 21:07
@mitgo 20:31
Pod prvo, če kdo "prbija", si to ti!!!
Pod drugo, si se že vmešal .... :-)
Pod tretje, še enkrat si preberi moj post. Lepo sem napisal, da za Hrvata ne vem!
Radoveden
# 09.07.2018 ob 20:32
"Tudi v bivšem sistemu,bivši državi s ljudje zbolevali. Ni bilo čakalnih vrst in
otroška kardiolgija v UKC Ljubljana, je bila svetovno znana. Spomnim se obdobja okoli 35 let nazaj,k so se hrvaški otroci in otroci cele JU zdravili v UKC v Ljubljani.Enako je bil na poškdbah.
Se starejši spmnite Godine in njegovega dela ? Je kdaj jamral glede plače ?"

prvič, tega sistema ni več. je propadel, ker je nevzdržen.
drugič, je kdo v jugi kaj veliko jamral okoli plače? ni bilo v navadi. vemo zakaj.

kaj je bilo nas ne briga. tega ne bo vec nikoli. da pa nejamranje o plačah izpostavljaš je pa strel v koleno. Tudi v Romuniji je bil folk enako slep. pa so spoznali svojo zmoto, ko jim je sistem razpadel. a mora tudi tu razpasti najprej na prafaktorje da boste spoznali kako se plača zdravnika? ne boste? pa super. plačujte dražje tuje ali pa uvažajte južne in še bolj južne. pa obilo uspeha.
mitgo
# 09.07.2018 ob 20:31
zhak,sploh se nočem vmešavat,ampak po tvojem ima Amerićan več kot Hrvat,prosim številke na plano,drugače pa ne prbijaj.
ciracara
# 09.07.2018 ob 20:15
Pa saj mi be potrebujemo privatizirati zdravstva, saj je že v lasti nekaterih..
ata
# 09.07.2018 ob 19:37
Opomba: tisti kardiolog ni iz Hrvaške, ampak iz Bosne in Hercegovine - Mostar.
Boryy
# 09.07.2018 ob 17:48
Koncno!
jutranji_sij
# 10.07.2018 ob 05:53
Skrajni čas, da se temeljito prizemlji slovenske bogove v belem. Imajo previsoke plače, zvišajte pa takoj plače medicinskim sestram.

Uvozite zdravnike iz Hrvaške, Srbije, Rusije, delali bodo za nižje plače in vsaj tako kvalitetno.
karlo6
# 09.07.2018 ob 21:31
Sramota kam nas jeta banda pripeljala. Krivi smo si pa sami zakaj ne gremo na ulice in pozapremo to mafijo v parlamentu
Bivši uporabnik
# 09.07.2018 ob 20:48
No no, pred več kot 30imi leti smo imeli še večjo katastrofo in od tam naprej se to že vleče. Samo mi nismo imeli medijev za sabo. Kot primer lahko povem, da mi je kardiologinja med pregledom kadila v obraz (bila sem stara nekaj mesecev), v čakalnici se je čakalo ves dan in na sploh so zavlačevali s tujino dokler ni bilo prepozno za operacijo. Kdor ni izkusil težko komentira.
Vladoska
# 09.07.2018 ob 16:35
Pohvalno, da sta bila pripravljena prevzeti delo ljudi, ki jim je mar za zdravje naših otrok. Razumel bi, da bi ostali vsaj toliko časa, da se novi kadri kvalitetno pripravijo. Kakorkoli, noben izgovor ne bo oddtehtal tega dejstva.
gyrator
# 09.07.2018 ob 19:36
Erjavca treba vprašat, zakaj že iz ZDA in ne iz Rusije? :P
Vladoska
# 09.07.2018 ob 16:40
Največja težava našega zdravstvenega sistema so zdravniki dvoživke. Ali privat v svoje prostore in lastno opremo ter osebje, ali javno. Kombinirano ni mogoče, zato so čakalne vrste, tako kot so. Druge ni!
Kazalo