Dnevne novice

Poudarki

  • Za drugačen način financiranja zdravstva
Zdravnik
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Dodaj v

Zdravstveni zavodi pozivajo k 8,45-odstotnemu dvigu cen storitev

Finančna podhranjenost zdravstva
21. december 2017 ob 14:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije je opozorilo na izrazito podfinanciranost javnega zdravstva, ki bolnišnice in domove spravlja v vse večje likvidnostne težave. Pozvalo je k dvigu cen storitev.

Predsednica upravnega odbora združenja Milena Kramar Zupan je na novinarski konferenci pojasnila, da bi predlagani 8,45-odstotni dvig cen zdravstvenih storitev prinesel dodatnih nekaj več kot 160 milijonov evrov, ki bi jih sicer zdravstvu zmanjkalo v prihodnjem letu. Predlog po njenih besedah vključuje zgolj zakonsko že dogovorjene stroške dela, ne pa tudi materialnih stroškov.

Direktor združenja Metod Mezek je napovedal, da bo dvig cen storitev tudi edini predlog, ki ga bo združenje podalo v povezavi s splošnim dogovorom o razdelitvi sredstev v zdravstvu za leto 2018. Poudaril je, da gre za izjemno situacijo, saj je imelo združenje doslej vsako leto od 200 do 300 predlogov. Z enim samim predlogom se po njegovih besedah zavodi odpovedujejo razvoju, zgolj da preživijo.

Intervencijski zakon, ki je za pokrivanje izgub v bolnišnicah prinesel dodatnih 136 milijonov evrov, je bil po Mezkovih besedah potreben, a dolgoročno ne rešuje podfinanciranosti zdravstva. Pri tem je predsednik odbora osnovne zdravstvene dejavnosti Jože Veternik poudaril, da pristojni pri reševanju težav bolnišnic pozabljajo na zdravstvene domove, ki jih prav tako pestijo likvidnostne težave.

Za drugačen način financiranja zdravstva
V združenju so pozvali tudi k spremembi načina financiranja zdravstva. Kramar Zupanova je spomnila, da je financiranje bolnišnic in domov v popolni odvisnosti od zavoda za zdravstveno zavarovanje, drugi proračunski uporabniki pa lahko računajo tudi na sredstva iz državnega in lokalnih proračunov. Zdravstvo je po njenih besedah zaradi tega v občutno slabšem položaju.

Kramar Zupanova je opozorila, da država krši lastno zakonodajo, saj cene storitev niso določene v skladu s 66. členom zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. V združenju zato na pobudo zavodov že pripravljajo tožbene zahtevke proti državi oziroma zavodu za zdravstveno zavarovanje zaradi nespoštovanja zakonskih določb.

Pri tem je predsednik odbora terciarne dejavnosti Robert Cugelj spomnil tudi na problem neplačil opravljenih zdravstvenih storitev. Za obdobje od leta 2008 do leta 2016 znesek neplačil znaša nekaj več kot 580 milijonov evrov, kar je enako vsoti vseh letnih prihodkov Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, onkološkega inštituta in trboveljske bolnišnice.

Prosijo za sprejem pri premierju
V združenju zdravstvenih zavodov so že dvakrat prosili za sprejem pri predsedniku vlade Miru Cerarju, saj po njihovem mnenju premier nima celovitih in pravih informacij o finančnem stanju zavodov. Mezek je pojasnil, da še vedno niso dobili termina sestanka, zato bodo morebiti danes znova poklicali v Cerarjev kabinet in ponovili prošnjo.

Sicer je Cerar v sredo v pogovoru za Radio Slovenija pojasnil, da je nameraval predstavnike združenja sprejeti v torek, a je moral na obisk v Zagreb. Dejal je, da se trudi, da bi do srečanja prišlo še v teh dneh, saj se zaveda težavnosti problema. Poudaril je tudi prizadevanja ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc za dvig cen zdravstvenih storitev, a po njegovih besedah na strani zavoda za zdravstveno zavarovanje še ni dovolj posluha.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Jurčič
# 21.12.2017 ob 15:13
mi pa zahtevamo 20 % znižanje precenjenih javnih naročil in za 30 % znižanje korupcije v zdravstvu....potem pa naj se dvigne še cena za 9 %....win win
mihče
# 21.12.2017 ob 15:04
Vsi bi več,več,več... Kje se to konča? Z bankrotom?!
eos
# 21.12.2017 ob 15:33
Spucajte vso korupcijo in nabavljajte sredstva za zdravljenje po tržnih cenah, pa vam bo miljonov ostajalo, da ne boste vedeli kaj z njimi!!
simonc27
# 21.12.2017 ob 15:41
Gospodarstvo (izvozniki) pridelalo veliko rast, državne javne pijavke po so že zavohale svežo kri.
Kerlc1
# 21.12.2017 ob 15:35
Najprej urediti javna naročila (znižati cene) in zmanjšati korupcijo! Potem pa zmanjšati še prispevek za zdravstvo. In kljub znižanju prispevka bo denarja precej več, kot ga je zdaj.
Bivši uporabnik
# 21.12.2017 ob 15:23
@Ogroženi
"
Socialno ogroženi prebivalci Slovenije: zdaj je idealen čas, da stopimo skupaj in začnemo rušiti obstoječi sistem!
"

Ja, in kaj boš naredil po tem, ko boš zrušil obstoječi sistem?
Živalsko farmo ali Mr Robota ;-)
ninikp
# 21.12.2017 ob 15:11
Pa bo Milojkinih 20 do 35 eur kmalu postalo 40 do 50 eur dodatnega prispevka.
Tako je, če ni konkurence. Imam raje dopolnilno zavarovanje ... se vsaj sam lahko odločam kje bom.
foxhunt
# 21.12.2017 ob 15:42
dvigu za 8,45%?zakaj ne za 8,50. hocem videt izracun tega famoznega odstotka in avtorja.
Tao3
# 21.12.2017 ob 15:32
Nadja, ravno pred volitvami. In ravno ko smo malo porihtali državne finance, se je javilo 10 pijavk, da bi VEČ! Nič ne zavidam Ceraju pomladi.
vsenior
# 21.12.2017 ob 15:45
Znancu so v bolnišnici zaračunali za dan bivanja, narejen elektrokardiogram in test krvi (10 podatkov), 2x pogovor z zdravnikom in izdelano poročilo (marsikaj so naredili študentje) 800€. TOREJ NAJ BI sedaj TO EXTREMNO CENO ŠE POVEČALI ZA 9% Očitno so nekateri z razmišljanjem že v privat klinikah v ZDA. Spoštovana ministrica: imaš kompetence, da udariš po mizi , naredi že enkrat red pri financiranju zdravstva. Zato te imamo in ne, da se greš sončit in senčit ob otvoritvah. Odpusti 30 % vodilnih, pa bo vse štimalo. Nisi nič boljša od Zidarja in Kukovičke!!! P.S.: Oskrba v bolnišnicah je na nivoju penzionov z * do ** zvezdici! Za zdravstvo namenijo Slovenci 4 miliarde € na leto. To je zagotovo dovolj, le red moraš naredit in zaposliti novega "Zemljariča", brez katerega UKC Slovenci danes ne moremo niti poštimat funkcioniranja UKC-ja, kaj šele, da bi ga zgradili. Zdravstvo je prava sramota samostojne Slovenije. Včerajšnja reklama za miniaturne pacemakerje na TV je prava karikatura in farsa stanja našega zdravstva. 30 pacientov bodo opremili s tem v letu 2018 in izbrali bodo posebne paciente. Beri svoje znance in elito.
divacvlade
# 21.12.2017 ob 15:22
Informacijski sistem za nabavo pripomočkov po licitaciji bi rešil problem ne pa dvig cen. Bedaki z velikim B. Najlažje je dvignit cene.
Geres*
# 21.12.2017 ob 18:43
Skippy: Tisti, ki ne prispevajo v skupni sistem, bi samo nekaj rušili ...

Saj je že star pregovor – daš prst, vzamejo roko.

V Ljubljani ni redko, da imaš v istem bloku ljudi, ki bodo 20 ali 30 let odplačevali kredit za stanovanje in tiste, ki bodo doživljenjsko v neprofitnem stanovanju. Pa ne gre za invalide. Pač pa za izkoriščevalce sistema. Ki jim tako subvencioniramo najemnino, plačujemo vrtec za 3 ali 4 otroke, pri čemer je mama doma in ji ne kraj pameti ne pride, da bi šla delat, če že dela, dela fotr, pa še to ne vedno. Seveda je zdravstvo zastonj, malice in kosila v šoli tudi, rtv prispevek tudi, za položnice primaknejo enkrat karitas, drugič Rdeči Križ, tretjič Ogulinova.

Žal mi je za tiste, ki se trudijo in delajo za minimalca. Neskončno mi je žal za invalide, saj so podpore zanje v tej državi mizerne (ves denar gre za povečevanje rodnosti, kar pa ustvarja vedno večje število lenuhov. Namesto da bi mladim omogočili pogoje, da si lahko ustvarijo družino (ugodna stanovanjska politika itd), plačujemo ljudem, da se razmnožujejo. Narobe svet).

A bo kdaj bolje? Ne, dokler ne pride do popolnega kolapsa sistema. Slovenija je država z največljo enakostjo v plačah na svetu (Wikipedia – Gini koeficient), ker z davki ubijemo vse, ki bi radi kaj ustvarili. Pa še dnevno beremo ljudi, ki jim ni dovolj, da se pri plači 1.600 eur neto da za davke in prispevke več kot 45% (brut bruto vs neto).

Moj nasvet vsem mladim, ki so kolikor toliko sposobni in se ne držijo mame za kiklo do 40ega je zato: samo ven. Tle ne bo nič drugače.
Skippy
# 21.12.2017 ob 17:56
Tisti, ki ne prispevajo v skupni sistem, bi samo nekaj rušili ...
kotzi
# 21.12.2017 ob 15:15
ljudje so veseli ce dobijo bozicnico..alim pa se jim povisa plača..za nekaj evrov..lepo..na drugi strani pa se za nekajkrat povecajo zivljenski stroski..in pol ugotovis...da si na istem...
Skippy
# 21.12.2017 ob 17:13
Socialno ogroženi prebivalci Slovenije: zdaj je idealen čas, da stopimo skupaj in začnemo rušiti obstoječi sistem!

Mogoče bi bil čas, da greste delat?
Skippy
# 21.12.2017 ob 17:13
Ti zlobni Zahodni povampirjeni kapitalisti!!
Radio
# 21.12.2017 ob 15:49
@vsenior:

ti bi Zemljariča rad, lol
Nadja92
# 21.12.2017 ob 15:27
Kakšen skupek novic ravno pred božičem.
mali_piscek
# 22.12.2017 ob 07:30
Spet smo korak bližje propadu.
Prihaja čas inflacije.
Kupna moč prebivalstva pada.
Zdravstvene storitve bodo dražje, zavarovanje bo sledilo.
To bodo poizkušali prikriti tako, da bo manj storitev iz naziva zavarovanja. Ostalo plačaj sam.
Prihaja čas, ko vsi ne bodo zmogli zdravstvenega zavarovanja.
Po drugi strani pa bo tudi zdravstvo nazadovalo, ker ne bo stalnega priliva potrebne količine denarja, ker tisti, ki si bodo lahko plačevali storitve, ne bodo vsi bolani.

Javno zobozdravsvo pa je tako in tako že propadlo. Že leta si sam plačujem storitve, čeprav sem zavarovan, ker so javne zobozdravstvene storitve zanič, čakalne vrste neznosne, pa tudi krije se v bistvu skoraj nič iz zavarovanja.
Skippy
# 21.12.2017 ob 17:16
Ne vem kaj se pritožujete.. Ali mislite, da med. sestre, cistilke, zdravniki, tehniki.... delajo zadtonj?

Če zelite centralno(brez konlurence) zdravstvo, tudi plačajte!


V Butalah pa se čudijo zdaj in čudili se bodo čez 10 let, zakaj je samo še slabše. Pa še vedno ne bodo doumeli, da je ravno njihovo razmišljanje problem.

Meni pa je všeč, da se vse sesuva v socialistično naravnani državi. Sledi samo normalnemu zgodovinskemu toku ...
vsenior
# 21.12.2017 ob 16:15
Spicyweiner & Radio Ja no saj zato gre, da kradejo denar zavarovalnic, potem pa zate ni dovolj denarja in te pošljejo v čakalno vrsto za eno leto.
Simboličnega Zemljariča--- kaj niso dobro prebral, da je v narekovajih? Sicer pa poznaš koga, ki bi ta hip lahko nadziral izgradnjo takega gradbenega kompleksa iz državnih sredstev in to tudi zgradil hitro in v sodobnih oblikah? Potem pa še poskrbel za kvalitetno delovanje, da bi tujci navaljivali v tako ustanovo? To se je dogajalo takoj po izgradnji. Ko je Zemljarič prepustil upravljanje drugim, se je vse začelo sesuvat. Vsakdo je postal petelin na svojem kupu. Še danes je tako. Zemljarič je znal porezat vrhove, ki so štrleli in negativno delovali na celoten sistem delovanja UKC-ja. In prav takega vodjo potrebuje danes UKC.
kotzi
# 21.12.2017 ob 15:17
Jurčič---mladina mora zivet od zdravstva..saj se vsi smejite komisiji ki raziskuje korupcijo v zdravstvu...ni jo treba pravte...ok...pa ne..kaj jamraste ...kaj dela policija..kaj
galoper
# 23.12.2017 ob 22:19
@tu in tam # 21.12.2017 ob 22:59
@vsenior # 21.12.2017 ob 23:35
Plače za opravljeno delo so prejeli, račune pa izstavili z rokom plačila čez več kot pol leta. Torej ni utemeljene primerjave s ceno kruha in ostalimi dobrinami, ker plače prejemajo redno. Pri ugotavljanju vsote plače preračunajte na uro, brez bolniških in drugih izostankov, ki zmanjšujejo plače. Napake v zdravstvu se ne objavljajo na splošno ampak le izjemni primeri, kot v večini v drugih dejavnostih.
galoper
# 23.12.2017 ob 22:08
Morajo tudi prebežniki v čakalne vrste za zobozdravstvo?
tu in tam
# 23.12.2017 ob 13:37
@AM
>>Seveda, ko so pa zdravnikom
>> SPET dvignili plače.
Niso dvignili, ampak so končno začeli izplačevati tisto, kar so obljubili po stavki lani novembra.
fudelaster
# 23.12.2017 ob 12:19
Skippy konstantno utrujaš s tem naj folk gre delat! wtf! Naj raje javni sektor začne delat, se racionalizira, postane vitkejši in učinkovitejši za to ceno, ki jo mi, kateri delamo, mastno preplačujemo!
AM
# 22.12.2017 ob 12:17
"Zdravstveni zavodi pozivajo k 8,45-odstotnemu dvigu cen storitev"

Seveda, ko so pa zdravnikom SPET dvignili plače.
božo1
# 22.12.2017 ob 04:18
eos
Spucajte vso korupcijo in nabavljajte sredstva za zdravljenje po tržnih cenah, pa vam bo miljonov ostajalo, da ne boste vedeli kaj z njimi!!

Pa za bolj čisto vest si še naj pridobijo avstrijske cene zdravstvenih storitev.
galoper
# 21.12.2017 ob 20:38
Že zdaj imajo presežek storitev nad planirano količino. Rešitev je torej v znižanju cen storitev in priznati opravljeno delo. 3x4 = 2x6.
dStroj
# 21.12.2017 ob 15:31
Cerar bi mogu tle uvidet, da nima šans na naslednjih volitvah, in enostavno pokazat sredinca vsem. Tako bi še največ naredil za državo.
sm0ve
# 22.12.2017 ob 11:08
Javni zdravstveni pričakujejo 160 milionov manjka. To je 400x toliko, kolikor se očita JJ nepojasnjenega premoženja.
tu in tam
# 21.12.2017 ob 22:59
@galoper
>>Že zdaj imajo presežek storitev
>>nad planirano količino. Rešitev je torej
>> v znižanju cen storitev in priznati
>>opravljeno delo. 3x4 = 2x6.

Hmmm, torej bom po novem dobil v trgovini dve štruci po evro namesto ene štruce za 2 evra?
SpicyWeiner
# 21.12.2017 ob 15:49
vsenior
Znancu so v bolnišnici zaračunali za dan bivanja, narejen elektrokardiogram in test krvi (10 podatkov), 2x pogovor z zdravnikom in izdelano poročilo (marsikaj so naredili študentje) 800€. TOREJ NAJ BI sedaj TO EXTREMNO CENO ŠE POVEČALI ZA 9% Očitno so nekateri z razmišljanjem že v privat klinikah v ZDA.


V ZDA bi ga kaj takega stalo več kot 10.000$, tako da smo po cenah še zelo daleč, vendar v zdravstvu tudi najbolj osnovni posegi niso poceni. Zato pa imamo zdravstvena zavarovanja ravno zaradi tega. Sploh pa, zakaj so mu zaračunali vse to? Ni zavarovan?
RJSlo
# 21.12.2017 ob 15:47
No ja. A nismo tega jemali pred desetletkem in pol? Evropske cene storitev, evropske plače, seveda samo za JS. Pacienti, hm kaj je že to?

Samo za javni sektor bi jaz predlagal referendum oziroma anketo o ustanovitvi nove, socialistične Jugoslavije. Bi bili plebiscitarno proti ali bi en procent obkrožil za?
7up
# 21.12.2017 ob 15:32
Ne vem kaj se pritožujete.. Ali mislite, da med. sestre, cistilke, zdravniki, tehniki.... delajo zadtonj?

Če zelite centralno(brez konlurence) zdravstvo, tudi plačajte!
vsenior
# 21.12.2017 ob 23:35
@skypy@galoper: vse se sesuva v obstoječem neoliberalnem kapitalističnem sistemu. Res je neenakost najmanjša v SLO, za tiste, ki so prešpricali poštevanko v drugem razredu osnovne šole, ali pa je tatek prišel v šolo z darilom za učiteljico! Takole 750.000€ napram 7.500€ se vama zdi kar OK? Vidva bi izračunala, da je to razmerje premajhno, ničvredno, kakih 1:4 in da snažilke ali pa avtomehaniki zaslužijo skoraj toliko, kot tale predsednik uprave v NM???? Uboge sirotinje tile s plačo nad 300.00 € Še šoferja in avto mu je potrebno dat.
Ogroženi
# 21.12.2017 ob 15:00
Napoved za začetek l.2018:
- vsesplošne stavke
- masovne podražitve

Socialno ogroženi prebivalci Slovenije: zdaj je idealen čas, da stopimo skupaj in začnemo rušiti obstoječi sistem!

#UPOR
Kazalo