Družina/nosečnost
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 5 glasov Ocenite to novico!
Novorojenček
Presejalni testi bodo vključeni v osnovno zdravstveno varstvo, ki ga italijanski zdravstveni sistem ponuja vsem stalnim prebivalcem na področju države. Foto: BoBo

Dodaj v

Italijanske novorojenčke bodo testirali na 40 redkih dednih bolezni

Preprost krvni test bo državo stal 27 milijonov evrov letno
8. avgust 2016 ob 15:53
Rim - MMC RTV SLO

Italija je sprejela zakon, po katerem bodo vse novorojenčke testirali na 40 redkih dednih bolezni. Preprost krvni test bo državo stal 27 milijonov evrov letno, za otroke pa bo to pomenilo boljše diagnosticiranje in večje možnosti preživetja.

Italijanski senat je odločil: odslej bodo pri novorojenčkih izvajali presejalne teste za 40 dednih presnovnih bolezni, ne več samo za tri, kot je veljalo doslej. Dovolj bo kaplja novorojenčkove krvi; z njo bodo opravili celoten genski test na omenjene redke bolezni, s čimer bodo - po besedah ministrice za zdravje Beatrice Lorenzin - poskrbeli za boljšo diagnostiko, večje možnosti ustreznega zdravljenja in manj usodne posledice za normalno življenje. Že doslej so novorojenčke testirali na prirojeno zmanjšano funkcijo ščitnice, fenil-ketonúrijo in cistično fibrozo.

Presejalni testi bodo vključeni v osnovno zdravstveno varstvo, ki ga italijanski zdravstveni sistem ponuja vsem stalnim prebivalcem v državi. Zanje bodo namenili 27 milijonov evrov z možnostjo povišanja v naslednjih letih. Ker za zdravstveno oskrbo v Italiji skrbijo posamezne dežele, imajo te šest mesecev časa za uvedbo novosti. Na italijanskem Observatoriju za redke bolezni upajo, da bodo novi testi le prvi korak, ki mu bo sledil višji standard pri obravnavi teh bolezni po vsej državi.

Gre za novo zmago Gibanja petih zvezdic, antisistemskega političnega združenja, ki po javnomnenjskih raziskavah le za pol odstotne točke zaostaja za vladajočo Demokratsko stranko. Zakon o obveznih testih na redke presnovne bolezni so namreč sprejeli na predlog njihove senatorke Paole Taverna.

Janko Petrovec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Lluka
# 08.08.2016 ob 16:14
Čstitke. Pri nas pa tako ali tako ni denarja...ali pa bi se našla kakšna iniciativa, ki bi temu ostro nasprotovala....
Bivši uporabnik
# 12.08.2016 ob 06:13
genski inženirin je prišel daleč. z pravo gensko analizo se pridobi tudi poteke katera zravila ti primejo, katera slabo, katera ne in katera ti škodijo, kar lahko zelo pomaga zdravniku ko potrebuješ zdravila. manj zdravil, manj strupov, manj zapletov zaradi zdravil
fah-q
# 09.08.2016 ob 01:02
5stelle so zakon...
josh k.
# 08.08.2016 ob 16:40
27 miljonov letno jih bo stal ta test. Ha, ha reveži, pri nas bi stal več za manj novorojenčkov.
at111
# 08.08.2016 ob 19:05
Verjetno jim bodo "dobronamerno" že takoj odkrili nekaj kar bo potrebovalo takojšnje zdravljenje ali vsaj tablete... najbolje je pridobiti stranke že takoj ob rojstvu, tako ostanejo bolj zvesti.
Kazalo