Družina/nosečnost
false
Slovenija ima enega izmed najnižjih deležev najstniških nosečnosti v Evropi. Foto: EPA
Kontracepcija, kontracepcijske tabletke, hormonski kontraceptivi
ZZZS ne sme varčevati na pravicah žensk, so prepričani v zbornici zdravstvene in babiške nege. Foto: BoBo
false
Slovenske ženske po statističnih podatkih uporabljajo prav vse oblike kontracepcije. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Dodaj v

Proti doplačilu kontracepcije: "ZZZS ne sme varčevati na pravicah žensk"

Korak nazaj od enakopravnosti spolov?
14. september 2016 ob 07:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Krčenje pravic žensk pri svobodnem odločanju o rojstvu otrok je po mnenju zbornice zdravstvene in babiške nege nesprejemljivo, zato doplačilom za hormonsko kontracepcijo nasprotujejo.

"Zaskrbljeni smo nad postopki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in predlogom sklepa o določitvi terapevtskih skupin zdravil hormonskih kontraceptivov, ki ga bo 15. septembra obravnaval upravni odbor ZZZS-ja zaradi prihranka 1,96 milijona evrov. ZZZS ne more in ne sme varčevati na pravicah žensk in zato izrekamo odločen ne predlogu," so v sporočilu za javnost zapisali v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije.

Poudarili so, da slovenska zakonodaja ustrezno ureja pravice žensk v reproduktivnem obdobju, saj je bilo že v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja z ustavo ženskam omogočena pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Vsaka ženska, starejša od 15 let, ima pravico do splava pred 12. tednom nosečnosti. Slovenske ženske po statističnih podatkih uporabljajo prav vse oblike kontracepcije, kar po mnenju zbornice kaže na to, da je sedanji sistem dostopnosti dober in učinkovit.

Korak nazaj od enakopravnosti spolov?
Društvo Ženski lobi Slovenije je že v ponedeljek ZZZS javno pozvalo, naj ne sprejme omenjenega predloga, saj bi to, kot svarijo, imelo škodljive posledice za javno zdravje. S pozivom so danes seznanili še najvišje politične voditelje v državi, predsednike države, vlade, DZ-ja in treh koalicijskih strank. Pozivu so se pridružili tudi v Slovenskem sociološkem društvu.

Uvedbi doplačil za kontracepcijske tablete nasprotujejo tudi v stranki SMC, kjer menijo, da nas takšen predlog, ki omejuje dostop kontracepcije najranljivejšim skupinam žensk, vrača v davno presežene čase. S tem se strinjajo tudi v ZL-ju, kjer menijo, da uvedba doplačil za kontracepcijo predstavlja hudo nevarnost za javno zdravje. Ostro nasprotovanje so izrazili tudi v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, saj so prepričani, da plačljiva kontracepcija pomeni korak nazaj od boja za enakopravnost spolov.

Na ZZZS-ju so sicer v ponedeljkovem odzivu zagotovili, da bodo zavarovanke na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno upravičene do njim ustreznega kontracepcijskega sredstva brez doplačila. Predlog, ki je bil usklajen z ginekološko stroko, pa zagotavlja, da se bodo zaradi večje konkurence znižale cene kontraceptivov.

Kontracepcija in padec najstniških nosečnosti
Raziskava med srednješolci, izvedena leta 2004, je pokazala, da je 23 odstotkov dijakov prvih letnikov in 53 odstotkov tretjih letnikov že imelo spolne odnose, so navedli. Povečana uporaba kontracepcije se odraža v padcu najstniških nosečnosti v Sloveniji, ki ima tako enega izmed najnižjih deležev takšnih nosečnosti v Evropi. Pri zniževanju števila splavov je Slovenija prav tako med najuspešnejšimi na stari celini, so navedli na zbornici.

V zadnjih 20 letih se je uporaba hormonske kontracepcije v Sloveniji občutno povečala in tako postala najpogosteje uporabljena metoda. Večina uporabnic je stara od 20 do 24 let, in sicer 33 odstotkov, skoraj 20 odstotkov pa starih od 25 do 39 let, so še zapisali v izjavi za javnost.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
bonaparte
# 14.09.2016 ob 08:01
Zakaj pa kondomi niso zastonj?
Saj smo baje moški in ženske enakopravni...
Zbornice zdravstvene in babiške nege to ne zanima...
Kauko
# 14.09.2016 ob 08:01
Pravica žensk? Se malo norčujejo? Če se gre za hormonske težave, ok. Če pa se gre samo za strah pred nosečnostjo... NE! Drugih vrst zaščite nihče ne krije in imajo širši namen kot tabletke. Farmacevtski lobi pa si mane roke. Prvo zaslužijo na tabletkah, potem pa služijo še na vseh antibiotikih ipd zdravilih za prenosljive spolne bolezni. In žal, tudi na drugih "težjih" hormonskih regulatorjih, ko nekatere ženske več ne morejo zanositi ali spraviti hormonov v normalo po dolgotrajnem jemanju tabletk. In DRŽAVNI MEDIJ dela promocijo temu? Sramota!
el CARTEL
# 14.09.2016 ob 08:46
Osebno sem za plačljivo storitev, da o moralnosti kontracepcije in itercepcije niti ne govorim. Aja pa najnižjo nataliteto imamo tudi

nižja nataliteta je povezana z višjo izobrazbo in zdravjem otrok (ženske se po večini same odločijo da več kot 1 ali dva otroka ne bodo imele)

to, da pričakuješ, da se bo s plačljivimi kontracepcijami povečala nataliteta, je absurdno. povečali bi se splavi.

sicer pa mi je vseeno, ali je plačljivo... ampak kdorkoli ne vidi tihe privatizacije zdravstva je pač slep.
meimei
# 14.09.2016 ob 09:00
juk - Nobena kontracepcija ne bi smela biti zastonj?

Kaj pa ženske, ki nimajo denarja, živijo na pragu revščine, ne smejo seksat? Če si kontracepcije ne morejo privoščiti tudi otroka ne morejo preživljati. Tukaj se gre predvsem za mlade ženske, najstnice, ki nimajo prihodkov oz. so zelo nizki.

Aja in kontracepcijo jemljejo tudi ženske, ki že imajo otroke. Ko vas tako skrbi nataliteta.
elGoyc
# 14.09.2016 ob 08:32
Problem pri plačljivi kontracepciji je samo v tem, da je ne bi hoteli ali zmogli doplačati ravno tisti, ki bi imeli nato največ težav z preživljanjem otrok (najstnice, ženske s socialnega dna) in se nam tak ukrep tudi v državno blagajno lahko vrne kot bumerang.
Vprašanje tudi je, kakšen bi bil finančni izplen, če bi se ženske začele več odločati za IUS in IUD (maternični vložki)

In dragi moški kalimeroti, prihranili bi 2 mil €, kar je cca 4€ na vsakega delavnega moškega. Če bi za ta denar radi imeli zastonj kondome jih kolikor vem nekajkrat na leto delijo zastonj ob raznih dnevih boja proti HIV in podobno.

To je sicer povsem druga tema, ampak zastonj kontracepcija za slehernega človeka, bi bil daleč najcenejši in najboljši možni humanitarni ukrep.
sth.
# 14.09.2016 ob 08:16
Tole z enakopravnostjo pri plačevanju kontracepcije je še minoren problem.
Namreč, dokler bomo zastonj zdravili mamilaše, alkoholike ipd. ne bo nihče v zdravstvenem sistemu enakopraven. Vsak, ki je dokazano kriv (npr. večletno zastrupljanje z raznimi substancami, alkoholom ipd.) za svoje zdravstveno stanje, bi moral storitev PLAČATI!
janko49
# 14.09.2016 ob 08:04
Postavlja se vprašanje, zakaj smo zdravstveno zavarovani? Ali za zdravljenje? Verjetno ne, ker kontracepcija pač ni zdravljenje. Torej, namesto, da bi šel denar za zdravljenje bolnih ljudi, gre denar za zdrave in za multinacionalke, ki proizvajajo te izdelke (no levica!!!).

Ali smo moški enakopravni, saj si moramo sami plačevati npr. kondome? Kot vidimo ne (kje je levica?).
G.Bruno
# 14.09.2016 ob 09:23
Ramus
Resne teme niso za vas
Zato imam tako rad verske teme.
meimei
# 14.09.2016 ob 08:53
Sem tudi za brezplačne ali vsaj cenejše kondome.

Aja in ta argument, da moški kupujete kondome. Ni res! Tudi ženske jih. Sama uporabljam kondome in tabletke (tabletke bolj zaradi hormonskih težav in močnih PMS).

Poleg tega kar naenkrat je ful navdušencev in uporabnikov kondomov. Zanimivo kako hitro "pozabite" na njih, ko pride do seksa oz. jih ne marate, jih nočete uporabljati.

Potem pa naj ženska nosi odgovornost, če se kaj zgodi. In hodi po jutranjo tabletko.
tvojfrend
# 14.09.2016 ob 09:46
Fakin je videl sledeči napis :)

ivod
# 14.09.2016 ob 09:38
... popizdiš ... ko bereš prvih 5 komentarjev --- fej in fuj ...
ivod
# 14.09.2016 ob 09:34
... če bo doplačilo ... bodo revnejša dekleta pogosteje na splavih... kdo si tega želi ?? !!! !!! ???
Ramus
# 14.09.2016 ob 09:19
Proti doplačilu kontracepcije: "ZZZS ne sme varčevati na pravicah žensk"

Fantje Fakinovi,... najprej bistveno višje davke na sladke pijače, tobak in alkohol, če govorimo o finančnih aspektih vpliva na zdravstveno blagajno,... potem pa lahko govorimo o doplačilih za zdravila, kar sicer podpiram, da bodo ljudje razvili zdrav odnos do svoje šlatlice zdravila, ki jih sedaj nekritično jemljejo/nejemljejo in skladiščijo v naravnost neverjetnih količinah doma v omarah,...
tanj
# 14.09.2016 ob 08:37
In se je začela goniti mantra, da je moškim v postelji kondom v veselje... Sami vemo, da temu ni tako.
Vongobongo
# 14.09.2016 ob 10:36
Juk

Si prepovedal zeni haha tok o enakopravnosti v tvojem zivljenju ,)
Re
# 14.09.2016 ob 10:16
Svobodno odločanje žensk o rojstvu otrok je bilo onemogočeno že z referendumom na katerem je večina odločila, da se samskim ženskam ne pomaga pri zanositvi. ;-)
ivod
# 14.09.2016 ob 09:42
juk ... ti pač nisi za fuk :)
dejneseri
# 14.09.2016 ob 09:32
ce gre karkoli "narobe", je "breme" (se pravi otrok) na zenski; "dedec" odkoraka stran, itak si kondoma ni hotu nataknt, deca ga pa ne zanimajo.

in kje je tukaj enakopravnost spolov?
el CARTEL
# 14.09.2016 ob 08:52
Postavlja se vprašanje, zakaj smo zdravstveno zavarovani? Ali za zdravljenje?

to je dobro vprašanje.
če si obiskal kdaj zobarja boš videl, da za zdravljenje nismo več zavarovani. vsaj ne za adekvatno in pravočasno zdravljenje (kar sta dva pogoja normalnega zdravljenje, ki ne krši človekove pravice)
povzetek
# 14.09.2016 ob 10:48
uiophjk
# 14.09.2016 ob 10:37
Prijavi neprimerno vsebino
Ali ste za to, da morajo geji heteroseksualnim parom plačevati kontracepcijo?

Jupiii, evo, končno en tehten argument v podporo uvedbi doplačila.

@juk
Ti se pa z vsako izjavo bolj utrjuješ v poziciji zagovornika "tradicionalnih" vrednot patriarhalne družbe, v kateri je ženska fizično in duhovno podrejena moškemu nadzoru. Tu se razhajava v takšni meri kot aristokracija in meščanstvo leta 1798.
firtoh
# 14.09.2016 ob 09:29
Spet kondomi!?
Ce si porocen ali v stalni zvezi ne uporabljas kondoma.Torej je strosek 0 evrov.
Vsa zascita je potem na plecih partnerice.
Ni problem,bomo pa moski,tudi kondomski komentatorji,zenskam placevali tabletke.Razen ce hocemo 10 otrok.
glasrazuma
# 14.09.2016 ob 11:43
Nekateri ne kapirajo, da je zastonj kontracepcija za žensko tud zastonj kontracepcija za moškega!!! Kaj vam tukaj ni jasno?? S kom seksate, s samimi riskantnimi? To je pa vaš problem, če si ne znate ustvarit stabilnega partnerstva. Poleg tega številne moje kolegice kupujejo kondome. Ali pa jih kupujeta skupaj... saj ne moreš verjet.
MaticPecovnik
# 14.09.2016 ob 11:04
Juk - Vse kar hočem povedati, da nekaj prepovedati in želeti nekomu dobro nista ravno pojma, ki gresta dobro skupaj. Seveda želiš partnerki dobro in to spoštujem, vendar kanal katerega se poslužuješ ni ravno pravi. Pravi kanal je, da izraziš svojo skrb in pomisleke, tvoja partnerka pa nato sama sprejme nadaljnjo odločitev brez tvojih pritiskov in prepovedi, saj se gre za njo.

Verjetno ti ne pustiš ravno, da ti ona karkoli prepoveduje. Samo ugibam.
povzetek
# 14.09.2016 ob 10:31
@juk
"Dejansko ni niti enega pametnega argumenta zakaj moški kontracepcijo plačujemo, ženske pa ne. "
Sem že videl tudi ženske kupovati kondome.
povzetek
# 14.09.2016 ob 10:00
@juk
saj ni nič zastonj. Vse nekdo plača. Vprašanje je le, ali se breme preloži na revnejše ali razporedi proporcionalno na vse člane v družbi.

"ČE je argument denarja edini s katerim zagovarjate brezplačno kontracepcijo potem pa jo imejte. Pač en spol več vreden zaradi drugega."

Saj žensko kontracepcijo uporabljamo tudi moški. Ali ti mogoče meniš, da kontracepcijo uporabljajo ženske zaradi homoseksualnih spolnih praks.
kovček
# 14.09.2016 ob 09:13
En sam jok in stok "pravih" moških ob takih temah...
Sicer bi pa na vprašanje o enakopravnosti, na katerga se takoj obesite nekateri, lahko lep čas razpravljali. Ženske majo res zastonj KT, moški majo pa višje plače, tko da si brez problema kondome lahko privoščijo. Če so pa brez službe al pa majo mizerno plačo, si pa tud otroka itak ne morejo prvoščit. Ženske majo večinoma lažja (sedeča) dela, ampak ko so stare cca 29 let ali več, zelo težko dobijo službo, če nimajo že otrok, vsi delodajalci se jih izogibajo, ker nočejo plačevat porodniške. Pa smo tm, kjer ni muh.
RJSlo
# 14.09.2016 ob 08:24
No ja. Pa gremo po drugi poti. Ženska gre osebnemu zdravniku in ta ji predpiše kontracepcijo, zeleni recept. V lekarni dobi brezplačno kontracepcijske tablete. Ker pa vemo, da nič ni brezplačno mora tudi te "brezplačne" kontracepcijske tablete v končni fazi nekdo plačati. Kdo? Država oziroma ostali davkoplačevalci?

P. S. Žena je leta 1991 šla na splav v celjsko bolnišnico. Predvsem zaradi hudih bolečin in problematične nosečnosti. Splav ja ali ne je res osebna pravica vsake ženske. Potem se pa pravice že nehajo oziroma se verjetno prestavijo pod zdravstveno zavarovanje?

Povečana uporaba kontracepcije se odraža v padcu najstniških nosečnosti v Sloveniji, ki tako beleži enega izmed najnižjih deležov takšnih nosečnosti v Evropi. Pri zniževanju števila splavov je Slovenija prav tako med najuspešnejšimi na stari celini, so navedli na zbornici.
---------------------------------------------
Pohvalno.
FootballFan
# 14.09.2016 ob 11:03
@juk sori ampak ti si....., eh škoda besed :)Pejt na luft.
FootballFan
# 14.09.2016 ob 10:55
Debata za popiz**t...kakšne eni stresate, prav grozno :) In to ima potem volilno pravico...Pa vi ste sposobni še glasovati za TTIP...Pustite zdaj feministične okvirje in podobne nebuloze, tukaj se gre za vaše partnerice in konec koncev tudi za vaš žep..meni se zdi neumno, da bi za stvar s katero se hočeš zaščitii, istočasno tudi hormonsko omejevati, plačal.

S tem bodo pridobile samo farmacevtske družbe in noben drug, mi ljudje pa bomo na izgubi. Kdaj vam bo to jasno?
MrWilson
# 14.09.2016 ob 10:51
Veliko moskih seksa na racun davkoplacevalcev, ce njihova draga jemlje tabletke. Ce so zvesti jim ni potrebno kupovati kondomov. Oba spola placujeta kondome, zenske se plus tega placujejo higienske pripomocke ki jih moski nikoli ne bodo, zdaj pa bo se tabletke?
FootballFan
# 14.09.2016 ob 10:47
Pa dobro pa kaj je z vami? A ste bolani? KOntracepcija mora biti zastonj in pika, tudi ko to izumijo za moke mora biti zastonj! Prav tako bi vsako obliko zaščite morala država subvencionirati, ja tudi kondome. Enostavno ne razumem teh komentarje, dajte stopit izven okvirjev in v čevlje vsake
ženske...

Kontracepcija že sama po sebi ni najboljša za žensko, sedaj pa bodo morale za to še plačati? Hehehe, pa kje v pm živimo? Na koncu bo plačljiv še zrak, ker pač dihamo. Žalostno kakšen je postal ta svet...
Vongobongo
# 14.09.2016 ob 10:42
Juk

Ti si pravi tipicen macho, un moski , ki dela sramoto nasemu spolu ;)
MrWilson
# 14.09.2016 ob 10:32
Kondome placujejo tako moski kot zenske. Zato ni tu vprasanje kaj bi potem moski morali imeti zastonj ce imajo zenske kontracepcijo zastonj. Prav tako imajo dame se stroske s higienskimi pripomocki ki jih gospodje ne potrebujejo. Zdi se mi da bi bilo potem veliko vecje financno breme za drzavo povecano stevilo splavov, najstniskih nosecnosti, drugih zapletov...
povzetek
# 14.09.2016 ob 10:26
@juk
"Prav je tako, za razliko od nekaterih žensk pač znam realno pogledat na zadevo"
Ja, ja, saj razumem. Na podlagi zdravega, realističnega razuma si prevzel odločanje o vagini in maternici in najbrž še čem svoji ženi, za katero, predvidevam, meniš, da ne zna zadev videti realno. In ker si bolj razsoden, ti je tudi pomembno, da imaš 100% nadzor nad kontracepcijo. Poznam kraje in več za čase, kjer imajo kontracepcijsko prakso tako, spolno zrelih žesk niti iz hiše ne spustijo brez nadzora odgovornega moškega. In glej ga zlomka, ta kontracepcija je praktično brezplačna. Je pa plačilo potrebno za trajni prenos odgovornosti na drugo osebo moškega spola.
firtoh
# 14.09.2016 ob 10:06
Gregson
Izpod katerega kamna si napisal post?
Tabletke ne povzrocajo splava ampak preprecijo,da do njega sploh pride.
Jutranja tabletka pa povzroci krvavitev v vsakem primeru,ne glede na to al se je prijelo ali ne.
Koliko otrok pa imas?Toliko,kot je Bog dal?
povzetek
# 14.09.2016 ob 10:03
juk
# 14.09.2016 ob 09:51
Prijavi neprimerno vsebino
Juk se primerno zaščiti ob vsakem seksu. Sem prepovedal ženi kontracepcijo ker slabo vpliva nanjo.

A zato se ti zdi, da si kot moški neenakovreden ženskam.
In zdaj se ti zdi potrebno, da odločaš še o vaginah drugih žensk. Ok, zdaj te razumem.
pikulin
# 14.09.2016 ob 09:48
potem pa lahko govorimo o doplačilih za zdravila, kar sicer podpiram, da bodo ljudje razvili zdrav odnos do svoje šlatlice zdravila, ki jih sedaj nekritično jemljejo/nejemljejo in skladiščijo v naravnost neverjetnih količinah doma v omarah,...

Očitno ne jemlješ zdravil, ali pa nikoli ne pogledaš dejanske cene.
V družini imam srčnega bolnika (in ne, ni zbolel zaradi debelosti, ali bil kakorkoli drugače kriv sam), poleg tega ima samo eno pljučno krilo, pa še to ne popolnoma celo. Torej potrebuje kar nekaj zdravil. Zdravilo za kri, npr vsak mesec stane 400e. Ja, 400e po škatlici. Skupaj na računu za vsa zdravila znese 733e. Kako bi si po tvoje 72 letnik to privoščil, ne vem.
črvUsistemu
# 14.09.2016 ob 11:04
Joj bogi fantki se že kregajo ojej kondome morjo oni plačat poznam babe ki jih one kupujejo, sploh pa tablet in nevarne kemije NI TREBA MOŠKIM JEMAT!! kaj jamrate, že tko more vse ženska pazit..pa kemijo jemat zdej nj jo pa še plačuje.. bogi revčki res trpite ;)
Vongobongo
# 14.09.2016 ob 10:38
Haha spet moski jamrajo ;) mene je prav sram kok ste pateticni ;)
MaticPecovnik
# 14.09.2016 ob 10:36
juk - Hočeš rečt da so najstniške nosečnosti odvisne od brezplačne kontracepcije? oziroma hočeš rečt da jih v primeru brezplačne kontracepcije ne bo? neumnost.

Če lahko ženske z enostavno in zanesljivo metodo tabletk preprečijo nosečnost in poskbijo same zase potem lahko sklepamo, da je to dvoje povezano in da z zastonj tabletkami manjšamo nosečnosti, predvsem ker obstaja zelo jasna korelacija med moško neodgovornostjo in starostjo primerka.
Bivši uporabnik
# 14.09.2016 ob 10:05
Gregson ne nisi nazadnjak. Le ne razumeš stvari... ena celica še ni živo bitje... potem ne piti alkohola, ne kaditi, ne živeti v rizičnih okoljih, ker nekaj celic tudi zaradi tega umre...lahko bi se pa rakaste razvile, pa bi imel lahko še več tkiva... a si potem tudi ti morilec? Pa tu nima stroka nobene veze zraven...
povzetek
# 14.09.2016 ob 09:33
@juk
saj ni nič zastonj. Vse nekdo plača. Vprašanje je le, ali se breme preloži na revnejše ali razporedi proporcionalno na vse člane v družbi.
mrgo12345
# 14.09.2016 ob 13:22
Na ZZZS-ju so sicer v ponedeljkovem odzivu zagotovili, da bodo zavarovanke na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno upravičene do njim ustreznega kontracepcijskega sredstva brez doplačila. Predlog, ki je bil usklajen z ginekološko stroko, pa zagotavlja, da se bodo zaradi večje konkurence znižale cene kontraceptivov.

Ne vem, a ni noben prebral zgornjega odstavka.
Saj ne gre za obvezno doplačilo ali celo plačilo v celoti, kakor so nekateri razumeli. Gre za to, da bodo brez doplačila samo kontraceptivi, ki so cenovno ugodnejši od drugih, pri katerih bo treba razliko doplačati. Glede na to, da je polna cena mesečne terapije okrog 5 eur, zaradi doplačila ne bo nihče lačen. Se spomnim pred leti, ko so prišle na slovenski trg nizkohormonske Yaz in Yasminelle. Samoplačniške, ni problema. Ali pa Mirena (precej dražja), tudi samoplačniška. Ni problema, samo hvaljenje, kako kul, da je tudi to na voljo.

Zdaj pa zaradi te optimizacije stroškov (ki je v veljavi že dolgo časa za zdravila za migreno, za holesterol, antihipertenzive) cela stvar; sproducirana od medijev in raznih nevladnih/ženskih...lobijev.

Je mogoče kdo opazil, da je zadeva usklajena s stroko? Aja, ginekologinje so konzervativne pobožnjakarice. Verjemite, marsikateremu zagovorniku kontracepcije bi se upiralo delati splav v npr.12 .tednu. Tako da ne dvomite o pravovernosti stroke :)
MaticPecovnik
# 14.09.2016 ob 11:44
Gregson - Sicer ne vem zakaj je bil moj "spis" izbrisan ker pa res ni bil nič žaljiv ampak očitno nekomu ni bilo všeč. Sramota! Ampak tam je bilo jasno napisano, da tabletke preprečujejo sprostitev jajčeca in tudi oploditev jajčeca sej sperma zaradi odebeljene vaginalne sluznice ne pride do jajčeca zato oploditve ni in ne rabiš biti nič užaljen nad idejo tabletk. Razn če si užaljen tudi med vsako ejakulacijo ki ni v namen reprodukcijo in med vsako menstruacijo partnerke, ker je šlo še eno jajčece v nič.

Juk - Saj pravim da ni problem skrb drug za drugega v partnerstvu. Problem je karkoli prepovedovati v pravem smislu besede, saj to jemlje vsakršno moč tistemu ki mu je karkoli bilo prepovedano. Upam da se zastopiva. Nikakor ni moj namen biti žaljiv.
Vongobongo
# 14.09.2016 ob 11:27
Juk

Kaj pa prepove tebi zena?
Vongobongo
# 14.09.2016 ob 11:20
Juk

Tebi pac disi patriarhat , zato pa jamras ker se pocutis ogrozen od pravih zensk ( takoj si jih oznacil za feministke, da se tvoj mačo ego boljse pocuti ) Kaj naj recem , delas sramoto pravim moskim ;)
MaticPecovnik
# 14.09.2016 ob 10:45
Juk - Ti iz skrbi, do svoje sigurno presrečne žene, prepoveš še kaj? Recimo sladoled, cigarete, alkohol, hoja v gore (lahko padeš), lekadol, bel kruh, meso, ribe na vrhu prehranjevalne verige, školjke, sedenje na mrzlem, TAKOJ po seksu mora lulat, da ne dobi vnetja, kolesarjenje, življenje! Živeti je nevarno. Nenazadnje umreš! :O
MaticPecovnik
# 14.09.2016 ob 10:33
Kakorkoli pogledamo sem zagovornik, da ostanejo tabletke zastonj, nenazadnje jih uporabnica (in hkrati uporabnik, če so za namen kontracepcije, tega naj moški ne pozabijo) plača v okviru zdravstvenega zavarovanja. Tako da težko človek govori, da so tabletke kar zastonj za uporabnika in da naj tisti, ki živijo seksati plačajo za to...

Ljudje, ki pišejo oziroma mislijo, da spolnost ni pravica naj ne pozabijo, da nič ni inherentno pravica. Kaj je pravica in kaj ni diktira družba in njen razvoj in ni razloga zakaj ne bi obstajala pravica do zdrave spolnosti... Zakaj to ljudi boli, da bi ljudje brezskrbno in le za užitek seksali. Ti ljudje ne poznajo užitka in jejo ovsene otrobe cel ljubi dan? Sem prepričan da marsikateri pije alkohol, je dobro hrano in se predaja marsikaterim bazičnim užitkom brez pomislekov.

Nekdo je napisal, da kontracepcijske tabletke povzročajo splav... Po kakšni logiki, če pa preprečujejo nosečnost! Kako bo ženska splavila brez nosečnosti? (http://www.kontracepcija.si/kontracepci
ja-po-meri/vrste-kontracepcije/kontracepcijske-tabletke/#.V9kJJyiLTIU) Na linku vidimo, da sploh ne pride do oploditve, tako da o splavu ne moremo govoriti.

Seveda imajo tudi kontracepcijske tabletke neželjene stranske učinke... Ima jih vsako zdravilo. Ima jih vsaka stvar. Lahko vsak dan tečeš in delaš veliko dobrega za svoje telo pa se ti hkrati kolena obrabljajo. Naj zato prepovemo tek? Ne bodite smešni. Študije ki inkriminirajo tabletke kot krivke za razne težave verjetno ne zaobjemajo dovolj širokih parametrov pacientk, da bi lahko kar zatrdile, da so sigurno tabletke edini razlog.

Moram pa se strinjati, da tu ne bi smelo biti govora o enakopravnosti žensk. Obstajajo tudi alternativne metode kontracepcije, ki so ekvivalentne moškemu kondomu, kot so ženski kondom, diafragma in podobno tako da je ta argument res malo za lase privlečen.

Prav tako ne vem zakaj tako boli moške, da so kondomi plačljivi. Moški, ki so v monogamnih zvezah lahko na račun tabletk seksajo brez kondoma, moški zunaj takšnih zvez morajo pa tako ali tako plačevati za kondoma pa čeprav je ženska na tabletkah, če ne želijo še dodatno bremeniti zdravstvene blagajne z zdravljenjem spolno prenosljivih bolezni.

Argumentov za in proti je ogromno, vendar se vse vrača k enemu bazičnemu, to je, da zakaj bi nekomu kratili neko "pravico", ki jo krije v plačevanju zdravstvenega zavarovanja, zato da bi prihranili 2 milijona, ko pa ima sistem ogromne luknje brez dna in je vse le farsa, da odvrne ljudi od pravih težav in sproža ideološke boje!
meimei
# 14.09.2016 ob 10:28
juk - je argument. Ženska nosi otroka. Ženska rodi. Moški se lahko odpove očetovstvu. In kaj bo potem?

Koliko je najstniških nosečnosti v tujini, kjer matere ostanejo same z otrokom? + slaba spolna vzgoja, nepoučenost in se hitro kaj zgodi.
pobrisan
# 14.09.2016 ob 09:41
marelnd

Tuki bi razumel samo prostitutke.
---------------

Ravno prostitutke zaradi nevarnosti okužb in spolnih bolezni uporabljajo kondome.
Kazalo