Želja po popolnem telesu lahko vodi v obsesijo in velike duševne stiske. Foto: EPA
Želja po popolnem telesu lahko vodi v obsesijo in velike duševne stiske. Foto: EPA
Novodobne zasvojenost

Slovenski mladostniki imajo veliko težav s samopodobo, med evropskimi mladostniki so prav slovenski najmanj zadovoljni s svojo telesno težo. Tudi o tem so razpravljali udeleženci tridnevne konference o zasvojenosti v Ljubljani, saj so motnje pri prehranjevanju in pretirana telesna dejavnost zelo pogosto spregledane vrste zasvojenosti, povezane s slabo samopodobo, je poročal TV Dnevnik.

Prizorišče: ljubljanski fitnes center, ko je obisk najslabši, pa vendar naprave ne samevajo. Za svoje zdravje redno skrbita tudi Petra in Anže. "Sedim vsakodnevno po več ur za računalnikom, zato mislim, da je rekreacija obvezna," meni Petra Mozetič. "Vsak dan imam neko telesno aktivnost. Če je to zasvojenost, naj kar bo. Mislim, da gre za zdravo zasvojenost," dodaja Anže Avbelj.

Telo potrebuje počitek
Ko telesna dejavnost zares postane pretirana, to kmalu opazijo tudi vaditelji. "Hodijo po dvakrat, celo trikrat dnevno na fitnes. Telesu ne privoščijo dovolj regeneracije," opozarja vaditelj Matej Cankar. Mišičasti fantje vadijo tudi po šest ur na dan, dekleta pa lahko celo dve uri tečejo, da si lahko privoščijo sendvič. Pretirana telesna dejavnost je namreč povezana z motnjami hranjenja, za katero so značilne hude duševne stiske in slaba samopodoba.

"Današnja družba zelo močno ceni predvsem zunanji videz, na drugi strani je to odvisno tudi od družinskega okolja. Družine oseb z motnjami hranjenja imajo določene značilnosti, predvsem gre za prikrite zahteve po popolnosti," razlaga Alenka Hafner, specialistka socialne medicine.

Zdravljenje ob motnjah nujno
Anoreksiji, bulimiji in prisilnemu prenajedanju sta se v zadnjem času pridružili še bigoreksija ter ortoreksija. "Bigoreksija je obsedenost z mišično maso telesa, ortoreksija je pa obsedenost z zdravo prehrano," pojasnjuje psihologinja Nike Novak Vaca. "Če bi se samo ukvarjal z zdravo prehrano ali pa samo pretirano telovadil, to še ni motnja. Motnja se začne takrat, ko ne funkcionira več, ko začne opuščati neke običajne aktivnosti, socialne stike," dodaja. Takrat je zdravljenje nujno, sicer se lahko pojavijo resne duševne in telesne težave, je za TV Dnevnik poročala Rajka V. Pupovac.

Novodobne zasvojenost