Bakterija escherichia coli (E.coli) na slovenskem trgu ni bila najdena. Foto: EPA
Bakterija escherichia coli (E.coli) na slovenskem trgu ni bila najdena. Foto: EPA

Milo in topla voda. Nobenih razkužil, to je samo pesek v oči in denar iz denarnice.

Ivan Eržen, državni sekretar na ministrstvu za zdravje
Vida Čadonič Špelič
Veterinarska uprava je po besedah Vide Čadonič Špelič preverila večino največjih slovenskih trgovskih centrov. Izidi negativni. Foto: MMC RTV SLO
Varnost hrane pri nas

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na tiskovni konferenci predstavilo pregled trenutnega položaja v zvezi s pojavom okužb z novim sevom bakterije E.coli po Evropi in ukrepe, ki se izvajajo pri nas.
Kmetijski minister Dejan Židan je poudaril je, da je bilo vseh 26 dozdajšnjih vzorcev negativnih, inšpektorji pa so in bodo na terenu s polno dejavnostjo še nekaj tednov preverjali vrtninske izdelke iz načela previdnosti. Zagotovil je, da vse vzorce pregledajo v 48 urah.
"Mi ne govorimo o krizi zaradi bakterije, saj je ta izjemno prisotna, ampak o posebnem tipu, ki še ni bil odkrit," je še pojasnil minister.

Izpostavil je tudi zaplet med Nemčijo in Španijo, saj se je izkazalo, da so opozorila iz Nemčije o okuženih španskih kumarah neutemeljena. Pri tem je Španija, kjer je s področjem vrtnarstva povezanih pol milijona delovnih mest, imela veliko gospodarsko škodo.

Sekretar na kmetijskem ministrstvu Ivan Eržen je poudaril, da ne gre za mutacijo, temveč za običajno spremembo pri razmnoževanju - nič nenavadnega ni, da bakterije pri prehodu v različne gostitelje spreminjajo svoje značilnosti. Državljane je pozval, naj več pozornosti posvetijo higieni pri prehrani, velja pa tudi pravilo, da bolj kot je hrana obdelana (še posebej termično), manjša je možnost okužbe.

"Osnova je higiena, kot so nas jo naučile babice"
Tatjana Frelih z inštituta za varovanje zdravja je poudarila, da je najboljša obramba pred bakterijo tista osnovna higiena, "ki so jo nas naučile babice". Umivanje rok, redno čiščenje delovnih površin. Še posebej v kuhinji je pomembno preprečiti t. i. križanje čistih in nečistih poti - če se na pultu reže sveže meso in se nekaj minut pozneje tam reže zelenjava, lahko pride do okužbe, je dejala in dodala, da je treba z vsakih živilom ravnati, kot da je okuženo.

Bakterija razširjena in trdoživa
Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo je k temu dodal, da E.Coli na splošno skorajda vseprisotna bakterija v veliko različicah. Je zelo sposobna preživeti na zunanjih površinah, okužbo pa lahko povzroči že zelo malo bakterij. Kot je pojasnila Frelihova, lahko bakterija na kateri koli površini preživi več tednov - v kompostu tudi več let. Človek glede na moč njegovega imunskega sistema lahko ostane kužen od tedna do več mesecev.

Dunja Sever z zdravstvenega inšpektorata je pozvala, naj se ob znakih bolezni, med drugim krvava driska, krčevite bolečine v trebuhu in povišana temperatura, obrne na zdravnika. Poudarila je, da se ob tej bolezni antibiotikov načeloma ne uporablja, saj vodijo v dodatne zaplete.

Tudi veterinarska uprava izvaja preventivni poostreni nadzor zelenjave, je pojasnila direktorica te ustanove Vida Čadonič Špelič. Poteka intenzivno vzorčenje, pri tem je bila veterinarska uprava v stiku nemške kolege in preverila vse subjekte, ki hrano uvažajo iz Nemčije.

Do zdaj umrlo 18 ljudi
Svetovna zdravstvena organizacija je v četrtek sporočila, da je sev bakterije E.coli, ki je v Evropi oz. še posebej v severni Nemčiji povzročil izbruh nevarnih okužb, nov in da ga niso pri bolnikih še nikoli prej izolirali. Zaradi okužbe je po najnovejših podatkih doslej umrlo že 18 ljudi.

Milo in topla voda. Nobenih razkužil, to je samo pesek v oči in denar iz denarnice.

Ivan Eržen, državni sekretar na ministrstvu za zdravje
Varnost hrane pri nas