Orehi so zdravi za srce, saj vsebujejo arginin, ki na srce deluje zaščitno. Foto:
Orehi so zdravi za srce, saj vsebujejo arginin, ki na srce deluje zaščitno. Foto:
Doslej je veljalo, da so ribe, predvsem losos, bogate z maščobami omega-3, ki varujejo naše srce.

Kot so zapisali v časopisu The New England Journal of Medicine, italijanski raziskovalci poudarjajo, da je v orehu tudi arginin, ki na srce deluje zaščitno. Snov arginin spodbuja nastajanje dušikovega oksida, plina, ki skrbi, da ostanejo arterije v vašem telesu prožne in tako omogočajo dovolj velik pretok krvi skozi vaše srce.

Prehrana, ki je bogata z nasičenimi maščobami, vpliva na naravno sposobnost arterij, da proizvajajo dušikov oksid, zaradi tega pa se tudi zmanjša prožnost žil in s tem tudi pretok krvi.

Raziskovalci so primerjali prožnost arterij med prostovoljci - med njimi jih je imela polovica normalno stopnjo holesterola v krvi, druga polovica pa je imela povečano vsebnost holesterola v krvi -, potem ko so vsi užili hrano, bogato z maščobami in dodatkom orehov ali olivnega olja, za katero sicer tudi menijo, da dobro vpliva na zdravje srca. V nasprotju z olivnim oljem so orehi delovali tudi na prožnost arterij.

Avtor študije, dr. Emilio Ros, pravi, da vsakič, ko zaužijemo mastno hrano, molekule maščobe povzročijo vnetno reakcijo, ki med drugim zmanjša elastičnost arterij. Sčasoma vsakdanje uživanje mastne hrane povzročijo izgubo elastičnosti arterij in morebitno obolenje srca. Ros je še dodal, da najnovejša raziskava prikazuje, da uživanje orehov pomaga pri ohranjevanju elastičnosti arterij.

Avtorji študije dodajajo, da orehi vsebujejo tudi rastlinsko obliko maščobnih kislin omega-3 . Kot je znano, je delovanje maščobnih kislin omega-3 iz rib v več raziskavah opisano kot dobro za srce. Raziskovalci bodo zdaj preučili, ali ima tudi rastlinska oblika te kisline enako delovanje kot tista pri ribah.