Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5,0 od 14 glasov Ocenite to novico!
Tek
Kako pogosto pa se vi gibate? Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

 

Kakšen je vaš vsakdan in kakšno je vaše gibanje?

Projekt Učinkovita podpora za športno aktivnost državljanov
9. marec 2012 ob 09:46,
zadnji poseg: 11. april 2012 ob 10:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kakšna je športna dejavnost prebivalcev Slovenije? Kakšne so njihove potrebe? Kakšno vlogo ima država pri spodbujanju telesne dejavnosti? Na ta vprašanja lahko pomagate odgovoriti tudi sami.

Raziskave po svetu kažejo, da se ljudje pomembno razlikujemo v pogledih, razumevanju in potrebah po telesni dejavnosti. Na te razlike mora biti odgovorna družba pozorna, jih spoštovati ter se z najboljšimi močmi in spodbudami nanje odzivati.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije sta finančno podprla raziskovalni projekt Učinkovita podpora za športno aktivnost državljanov, ki išče odgovore na navedena vprašanja.

Projektna skupina s fakultete za družbene vede in Inštituta za ekonomska raziskovanja je pripravila anketo, v kateri iščejo odgovore o odnosu ljudi, pa tudi države do telesne dejavnosti v Sloveniji. Raziskovalci za čim bolj verodostojne ugotovitve potrebujejo čim več udeležencev, zato tudi vas prosijo, da se odzovete in rešite vprašalnik Vsakdan in gibanje, ki ga dobite na TEJ POVEZAVI.

S. J., S. K. L.
Prijavi napako
Komentarji
jlmezed
# 09.03.2012 ob 19:28
če pridem od računalnika do tv daljinca brez da mi ne vzame sape sem že dobro fizično pripravljen
royayers
# 09.03.2012 ob 19:52
zdravko erjavec
# 09.03.2012 ob 10:28
S tekom se vsakodnevno ukvarjam že več kot trideset let in z veseljem ugotavljam, da je tekačev v zadnjih letih vse več, kar je razveseljivo dejstvo - pa ne leto - tudi trend se spreminja v prid ženskemu spolu, presenetljivo - opažam vse več deklet, pa le tistih mladih, pač pa tudi tekačic, ki so se že srečale z abrahamom. Vsako dnevni tek, v vseh letnih časih nam ne ponuja le rednega stika z naravo, pač pa nam pomaga nam pri premogavnju najrazličnejših težav, krepi telo, je koristen pri sproščanju, pomaga k boljšemu počutju, skratka je koristen za dušo in telo. V bistvu je tek mnogo cenejša rekreacija, v primerjavi z smučanjem - drago smučarsko opremo in dnevnimi kartami na smučiščih, pri teku potrebujemo kvalitetne copate, pa trenerko in zvrhan koš dobre volje, da se podamo na tek tudi v dežju, ali ob drugih vremskih neprilikah. Zato, tek je "zakon".
FaktorX
# 09.03.2012 ob 19:19
Če mi uspe priti od kavča do hladilnika in spet nazaj, sem že zmagal.
tenisač
# 09.03.2012 ob 18:40
Moje gibanje je več ali manj računalnik, televizija, kuhinja, pa tu pa tam kakšen sprehod.
Realtoreal
# 09.03.2012 ob 10:23
FDV ne hvala, na grejo rajši v meha delat kot pa da posiljujejo s temi butastimi, brezveznimi, primitivnimi vprašalniki ki nimajo nobene koristi + da so za to še plačani, prekleti vrtec!
storz
# 09.03.2012 ob 12:44
Realtoreal...... Mar se ti ne zdi da si malo žaljiv? Ljudje smo si med seboj različni in vsakomur je všeč in zanimivo različno področje za učenje! ....Pa ali je to fdv, ali ekonomska fakulteta ali fakulteta za upravo ali ena fakulteta v kranju ali medicinska fakulteta ali karkoli pač že.... Tudi fdv kolikor vem ni več tako na brezveze kakor je bil včasih...in ti ki najbrz tja nisi hodil nevem kako lahko tako sodis in v nič daješ te ljudi oz. študente ki se tam izobražujejo! ....Mimogrede ti lahko povem tudi to da JE VSAKO DELO ČASTNO ...in če delaš ali kot smetar ali pa kot direktor...še posebej v času krize ko ljudje ne dobijo zaposlitev tvoje zaničevanje nekaterih poklicev ni na mestu! Morda se sam sebi in nekaterim tu zdiš pravi frajer ker pišeš in pljuvaš čez fdv.... verjemi da si daleč od tega! Spoštovanje ti je pa kot kaže zelo tuja vrlina ;)
In mimogrede...če ti študentje oz projektna skupina dela raziskavo vsaj nekaj DELA ...in zagotovo to ne dela za kar nekaj ampak želijo stem narediti kaj dobrega....veliko bolje kot ti ki samo pluvas tu prek foruma!
tobykin
# 09.03.2012 ob 13:00
Gibanje je zelo pomembno, starejsi ljudje, se mi zdi iz lastne izkusnje pa rabijo se celo vec gibanja. Jaz vsak dan plavam in hodim pa tudi kolesarim in mi pomaga fizicno in dusevno.
ketrin
# 13.04.2012 ob 16:57
Hja,naj si vsak najde šport, ki njemu najbolj ustreza.Jz čez celo leto hodim v hribe,občasno med poletjem in jeseni na kolo,pa hoja,ki je v hitrejšem tempu še celo bolj zdrava in učinkovita kot tek.Sicer pa vsaj 6x tedensko hoja,ki traja cca.1h,odvisno od trase.In se strinjam--jz pri sebi čutim večjo sproščenost,seveda pristen stik z naravo, ki je meni seveda najljubša.Je pa res,v zadnjih 15ih letih opažam vse več ljudi, ki se rekreirajo.Prej si komaj koga videl na kolesu,danes je že prav čudno,če ga v družini ni.Škoda pa je,da se vedno manj mladih ukvarja s športom.Jz otroke,stare okrog 10let sila redko vidim zunaj.Tko da starši,vzemite otroke s seboj,pa tudi če samo na kratek sprehod, ki traja 30min.
ateistek
# 13.04.2012 ob 15:05
Danes me čaka 16 km teka po lepi trasi. Gremo?
galoper
# 23.03.2012 ob 21:16
Ponujena možnost komentarja ob anketi ni bila možna, saj jo je server zuavračal.
divjejabolko
# 10.03.2012 ob 11:51
Če bo v prihodnosti vojna, bom itak umrl še pred Abrahamom.
Luka Novak
# 18.04.2012 ob 08:22
Kakšna je športna dejavnost prebivalcev Slovenije? Kakšne so njihove potrebe? Kakšno vlogo ima država pri spodbujanju telesne dejavnosti? Na ta vprašanja lahko pomagate odgovoriti tudi sami.

Še en inštitut, ki ga je treba ukinit !

Na ta vprašanja lahko odgovori vsak z kančkom zdrave kmečke pameti.

Slovenci se pridno gibamo, bi pa lahko bilo (mnogo) bolje.

Zavaljena mladina in mladoletniki nam govori o tem,da jih je treba po domače povedano terat, od malih nog.

Odraslim, starejšim je treba omogočit delovne pogoje (urnik, napor .. ) da bodo lahko po končanih delovnih obveznostih našli čas za rekreacijo.

Mediji prenehajte z raznimi Vaskrsić novicami, pa govorite raje o dobri praksi, ljudeh, ki so nam vzor - recimo gospa, katero mi je čast poznat, ki kljub 88 letom, gre praktično vsako soboto zvečer na ples z vrstniki, v jutranjih urah (5, 6) jo pa srečate delat v svojem vrtu.

Če bodo ljudje, predvsem pa mladoletniki slišali take zgodbe lahko pričakujemo kaj več optimizma, dobre volje, ljubezni do živjenja. Z zgodbami o pokvarjenih balkanskih navadah tega zagotovo ne boste dosegli.

Mimogrede : nisem tisti, ki zgolj govori. Lani 5000 km z biciklom, leto pred tem 50 slovenskih vrhov (večinoma v območju 2000 m) itd.
divjejabolko
# 13.04.2012 ob 13:31
Sem 16 ur na dan in pišem komentarje. Ne, ne, saj se samo šalim.
conquistador
# 10.03.2012 ob 13:10
Maj - September: tek, uteži, plavanje_______ toplo, sonce, modro :)
Oktober - April: kavč, TV, računalnik________mrzlo, oblačno, sivo :(
cikel se ponovi vsako leto
kazam123
# 11.04.2012 ob 13:21
Tečt je ful zdravo sploh ob cesti je super, lahko cel čas snifaš izpušne pline avtomobilov in hraniš raka.
Realtoreal
# 11.04.2012 ob 11:34
so what???
mušica
# 09.03.2012 ob 14:22
Me zanima koliko je stala ta projektna skupina in njene raziskave ,ki so v teh časih tako velepomebne.Tud s takimi in podobnimi zapravljimi projekti bi lahko naša država varčevala.Sploh rekalmiranje gibanja bi se lahko na precej cenejši način propagiralo,in tudu končno zelo uspešno se,ne da se zato drago plačuje neke kvazi strokovnjake.
Kazalo