Pot do posvojitve ruskih otrok naj bi bila v prihodnosti lažja. Foto: EPA
Pot do posvojitve ruskih otrok naj bi bila v prihodnosti lažja. Foto: EPA

"Predstavniki Ruske federacije nameravajo zapreti posvojiteljske poti tistim državam, s katerimi nimajo sklenjenega sporazuma. Slovenija je tu v osredju, saj ima Rusija sklenjen sporazum le z Italijo, Francijo in ZDA. Mi bomo kot kaže četrta država, s katero bodo sklenili sporazum."

Ana Vodičar, generalna direktorica direktorata za družino.

Slovenija namerava spomladi z Rusijo podpisati dvostransko pogodbo na področju posvojitve otrok. Rusija tako po svetu kot v Sloveniji velja za državo, iz katere je posvojenih največ otrok, vsaj kar se tiče t. i. mednarodnih posvojitev. Tako je bilo po podatkih matičnega registra MNZ-ja v letu 2011 šest posvojitev iz Rusije, 2010 osem, 2009 prav tako osem in 2008 tri. Z dvostranskim sporazumom pa naj bi bile odpravljene tudi nekatere birokratske ovire oziroma sodni postopki.

Slovenija ima do zdaj podpisan dvostranski sporazum glede posvojitev le z Makedonijo. Generalna direktorica direktorata za družino Ana Vodičar pravi, da imajo tovrstni sporazumi dva osnovna cilja, in sicer gre za preprečitev trgovanja z otroci in drugih zlorab. Drugi cilj pa je urejanje pravnih stvari v državi, kjer posvajajo otroka. Pari, ki so posvojili otroke v Rusiji, so morali zdaj dati odločbo o posvojitvi v priznanje našemu sodišču. Ruska odločba pa bo po podpisu sporazuma neposredno veljala tudi v Sloveniji.

Rusija zaostruje politiko posvojevanj
"Predstavniki Ruske federacije nameravajo zapreti posvojiteljske poti tistim državam, s katerimi nimajo sklenjenega sporazuma. Slovenija je tu v osredju, saj ima Rusija sklenjen sporazum le z Italijo, Francijo in ZDA. Mi bomo, kot kaže, četrta država, s katero bodo sklenili sporazum," pravi Vodičarjeva. Glavni namen ruskega zaostrovanja pri mednarodnih posvojitvah pa je preprečevanje preprodaje kot tudi imeti popoln pregled, kam gredo posvojeni ruski otroci.

"Rusi tudi zahtevajo, da pristojni centri za socialno delo pošljejo vsaka tri leta poročilo o tem, ali je z otrokom vse v redu. Hočejo pač imeti zagotovilo, da gre otrok v neko primerno družino in dobro okolje," dodaja Vodičarjeva in pravi, da so Rusi zadovoljni s slovenskimi posvojitelji njihovih otrok, saj so skrbni in visoko usposobljeni.

Visoki stroški posvojitve
Po pričevanjih posvojiteljev ruskih otrok stroški pridobitve dokumentacije, sodnih prevodov, potovanj, namestitve …za posvojitev znašajo od 25.000 do 30.000 evrov. Navsezadnje je potrebnih več potovanj v Rusijo, saj je sprva treba priložiti potrebne dokumente, na podlagi katerih je ocenjena primernost posvojitelja. Nato sledi predstavitev otrok za posvojitev in pozneje še vsi potrebni sodni postopki, preden lahko pari prevzamejo posvojenega otroka.

Sam sporazum bo verjetno nekoliko pocenil posvojitve, meni Vodičarjeva: "Ostali bodo stroški prevodov, poti in nastanitve. To je stvar, ki je pač ne moremo odpraviti. Sporazum pa onemogoča, da bi se kdor koli pojavil kot posrednik." Tovrstni posredniki pa so lahko posredniške odvetniške pisarne ali pa tudi posredniki v sirotišnicah, ki bi želeli pri tem še kaj dodatno zaslužiti.

Število posvojitev naj bi se povečalo
Na direktoratu za družino pričakujejo, da se bo vsaj v začetni fazi verjetno povečalo število posvojitev iz Rusije, ki je v zadnjih letih v Sloveniji najbolj priljubljena država za posvojitve. Navsezadnje je v Sloveniji po zadnjih podatkih že 495 parov, ki čakajo na posvojitev, in njihovo število bo verjetno še naraščalo.

Podobna izkušnja je bila tudi z Makedonijo, vendar gre pri njih za posvojitev zgolj enega ali dveh otrok letno. Po podatkih direktorata za družino pa imajo Makedonci zgolj eno samo sirotišnico, na Ohridu, medtem ko jih je samo Moskvi 11 ali 12.

Sporazum čaka na privolitev vlade
Dvostranski sporazum med Slovenijo in Rusijo naj bi vlada obravnavala na eni izmed prihodnjih sej, nato pa bo o njem še razpravljal odbor za zunanjo politiko DZ-ja. Sporazum bo po pričakovanjih direktorata za družino sprejet v spomladanskih mesecih.

"Predstavniki Ruske federacije nameravajo zapreti posvojiteljske poti tistim državam, s katerimi nimajo sklenjenega sporazuma. Slovenija je tu v osredju, saj ima Rusija sklenjen sporazum le z Italijo, Francijo in ZDA. Mi bomo kot kaže četrta država, s katero bodo sklenili sporazum."

Ana Vodičar, generalna direktorica direktorata za družino.