Medicinske sestre so stavkale zaradi nepravilnosti v prevedbi v nov plačni sistem. Foto: MMC RTV SLO
Medicinske sestre so stavkale zaradi nepravilnosti v prevedbi v nov plačni sistem. Foto: MMC RTV SLO
Medicinske sestre ne stavkajo več

Vodstvo UKC-ja se je odločilo, da stavkajočim do odločitve upravnega inšpektorata o zakonitosti izplačevanja napredovanj poplača vsa napredovanja, tudi za nazaj, torej za mesece, ko so prejemale nižje plače. Poplačilo bo 132 sester, ki spadajo v to skupino, prejelo do 20. julija.

Odločitev bodo spoštovali vsi, odločilo bo sodišče
Obe strani sta se zavezali, da bosta odločitev inšpektorata spoštovali, ne glede na to, v prid komu se bo odločil, je povedala Vesna Rugelj, vodja stavkovnega odbora. Če z odločitvijo ne bodo zadovoljne, bodo ukrepale po sodni poti, in ne s stavko, je dejala.

Toda po besedah Janeza Remškarja, je lahko odločitev inšpektorata "demoklejev meč" za obe strani, saj se lahko zgodi, da bodo morale sestre denar vrniti. Rugljeva ga je ob tem spomnila, da bo o vrnitvi denarja v tem primeru odločalo sodišče. Če bodo zahtevali vračilo plač za nazaj, bo sindikat storil vse, da to prepreči, je še dodala.

Stavkali v štirih enotah
Zaposlene so stavkati začele zaradi nepravilnosti pri prevedbi v nov plačni sistem. Stavkalo je okoli 50 srednjih medicinskih sester, ki v štirih enotah intenzivne terapije III v UKC-ju opravljajo dela diplomiranih medicinskih sester. V dveh enotah stavke zaradi dopustov niso mogli organizirati, saj delo ne bi moglo potekati nemoteno.

Prekipelo jim je, ker jim je vodstvo odvzelo napredovanja, ki so jih pridobile, ker so opravljale delo na zahtevnejšem delovnem mestu. Njihove plače so se zato v povprečju znižale za okoli 300 evrov, delo pa je ostalo enako.

Medicinske sestre ne stavkajo več