Danijel Spasojevič je pri 12 letih zbolel za mišično distrofijo. Pretekla leta je zanj skrbela mama, vendar je zdaj zbolela še ona. Foto: MMC RTV SLO
Danijel Spasojevič je pri 12 letih zbolel za mišično distrofijo. Pretekla leta je zanj skrbela mama, vendar je zdaj zbolela še ona. Foto: MMC RTV SLO

Borci za pravice hendikepiranih so tako želeli prispevati k rešitve Spasojevićeve stanovanjske problematike, saj ga želijo pristojni premestiti v negovalno bolnišnico na Ptuju, on pa si želi ostati v Ljubljani, pri čemer ga podpira tudi društvo.

Spasojevića je sprejela generalna direktorica direktorata za invalide na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Dragica Bac in mu predstavila možnosti za njegovo začasno nastanitev in oskrbo izven Ljubljane, pozneje pa bi iskali ugodnejšo rešitev za njegovo bivanje v Ljubljani, so sporočili z ministrstva.

Ministrstvo: Predlagali smo rešitve, a se Spasojević zanje ni odločil
Ob tem poudarjajo, da so se s Spasojevićem že večkrat sešli in poskušali najti rešitev. Ponudili so mu različne možnosti nastanitve, tako v domovih za starejše kot v posebnih socialnih zavodih, vendar se ni odločil za nobeno izmed njih.

Spasojević je zaradi napredujoče mišične distrofije od svojega 12. leta na vozičku. Zanj je do zdaj skrbela mama, s katero sta živela v Celju, kar pa se je spremenilo, ko je njegova mati zbolela. 26-letnik se je začasno preselil v rehabilitacijski center Soča, kjer pa ne more ostati, zanj ni prostora niti v domovih za starejše, ustreznega prebivališča pa mu ne morejo zagotoviti niti v Društvu distrofikov Slovenije.

Borili se bodo, da bo lahko ostal v Ljubljani
"Naredili bomo vse, da se bo lahko Danijel še naprej boril za svoje pravice. Hočemo, da ostane v Ljubljani! Tukaj ima veliko več možnosti za polno življenje in ustvarjanje," so v javnem vabilu na miren protest pred stavbo ministrstva zapisali člani društva Borci za pravice hendikepiranih in ob tem dodali še, da odločno nasprotujejo vsakršnemu poskusu, da bi Spasojevića premestili "sredi njegovega boja in javnega izpostavljanja ne samo za njegove pravice, ampak tudi za ostale pravice mladih hendikepiranih ljudi v Sloveniji".

Društvo: Konvencija ZN-a zagotavlja pravico do izbire
Ob tem v društvu opominjajo, da je Slovenija podpisala konvencijo Združenih narodov, ki hendikepiranim zagotavlja pravico do bivanja v skupnosti, z enakimi možnostmi kot drugi, ter zahteva od držav, da omogoči hendikepiranim polno vključitev in sodelovanje v družbi. "Za zagotovilo hendikepiranim osebam, da imajo enako izbiro, oblast in svobodo kot kateri koli drugi državljan, mora vsaka praktična pomoč temeljiti na njihovih lastnih izbirah in željah," še poudarjajo Borci za pravice hendikepiranih.

Društvo distrofikov: Ponudili smo mu pomoč
V Društvu distrofikov Slovenije so v izjavi za javnost pojasnili, da je Spasojeviću decembra lani društvena komisija za socialno delo v odgovoru na njegovo vlogo za bivanje v Ljubljani ponudila pomoč pri urejanju stikov s centrom za socialno delo v Celju, kjer Spasojević stanuje, ker prostih zmogljivosti in osebnih asistentov za 24-urno nego v društvu pač ni.

Vendar se na ta dopis Spasojević ni odzval, zatrjujejo v društvu in dodajajo, da so mu ob njegovih poznejših obiskih znova pojasnili, da so sobe v bivalnih enotah društva zasedene in da je enako tudi na oddelku za mlajše invalide Doma starejših občanov Ljubljana Bežigrad. Ob tem obljubljajo, da se mu bodo kljub vsemu še naprej trudili pomagati , sprašujejo pa se, zakaj tega ne uredi Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.