Prav zaradi domnevnih
Prav zaradi domnevnih "očitkov, podtikanj in pritiskov" v povezavi z gradnjo novomeške urgence je Trop Skaza mesto ministrice po mesecu dni zapustila. Foto: BoBo

Skupna ponudba omenjenih podjetij je bila sicer najugodnejša, a jo je strokovna komisija na ministrstvu za zdravje zaradi neustrezne reference izločila. Klima Ptuj in novomeški Begrad sta dala ponudbo v vrednosti 4,7 milijona evrov. Direktor in 74-odstotni lastnik podjetja Klima Ptuj je sicer mož Trop Skaze Smiljan Trop. Nekdanja ministrica se je kot prokuristka iz omenjenega podjetja umaknila dober teden, preden jo je DZ imenoval na funkcijo.

Alojz Unetič, ki je na ministrstvu za zdravje pristojen za področje investicij, je pojasnil, da so na ministrstvu že končali predrevizijski postopek in revizijski zahtevek Klime Ptuj zavrnili. O zadevi bo zdaj odločala Državna revizijska komisija (DRK).
Tri ustrezne ponudbe
V okviru razpisne vrednosti so bile sicer oddane še tri ponudbe - poleg ponudbe Klime Ptuj in Begrada še ponudba idrijskega Kolektorja Kolinga (4,9 milijona evrov) ter novomeškega CGP-ja in celjskega Molliera (5,2 milijona evrov).

Zgodba okoli izbora ponudnika za dobavo in vgradnjo opreme je sicer naletela na buren odziv javnosti, saj je bila prav v času odpiranja in pregledovanja ponudb ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza. Ta je nato odstopila po mesecu dni ministrovanja zaradi "očitkov, podtikanj in pritiskov", ki sta jih bili deležna sama in njena družina v času ministrovanja. V odstopni izjavi je navedla, da nima dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske.