Najbolj brane novice zadnjih dveh dni - Zdravje

Novice

Namesto 900 priznanih le okoli 30 poklicnih bolezni na leto
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v Evropski uniji zaradi poklicnih bolezni vsako leto umre več kot 300.000 ljudi. V Sloveniji, kjer uradne ocene ni, poklicnih bolezni razen azbestnih že skoraj tri desetletja ne odkrivamo in ne preprečujemo.

Novice

Poslovanje UKC Maribor, kljub visoki izgubi, boljše od načrtovanega
Poslovanje UKC Maribor v devetih mesecih letošnjega leta izkazuje 2,7 milijona evrov izgube, kar je bolje od načrtovanega.

Novice

Fakin: Otroška srčna kirurgija ostaja v okviru UKC-ja Ljubljana
Otroška srčna kirurgija ostaja znotraj UKC-ja Ljubljana, je sporočil minister za zdravje Samo Fakin po dopoldanskem sestanku z vodstvi UKC-ja in inštituta za otroško srčno kirurgijo.

Novice

Mariborski družinski zdravniki: Trudimo se delati dobro, a stanje postaja nevzdržno
Zdravniki družinske medicine Zdravstvenega doma Maribor opozarjajo na preobremenjenost.

Novice

Skotopični sindrom onemogoča branje in šolo spreminja v pekel
"Ko se svetloba odbija od belega lista, me bode v oči, neprijetno je gledati vanj, črke se premikajo, oziroma črke, na katere se skoncentriram, so še nekako v redu, vse drugo okoli pa je zamegljeno ...

Novice

Skotopični sindrom: Pogled skozi mavrična očala, ki olajšajo branje
"Branje je torej tisto, ki je glavni problem, ob njem se otroci v šolskem sistemu zelo hitro spotaknejo in obtičijo, imajo jih za "neumne", a kako naj berejo nekaj, česar ne vidijo dobro."

Novice

Ženske v Sloveniji živijo skoraj šest let dlje od moških
Ženske v Sloveniji lahko v povprečju pričakujejo skoraj šest let daljše življenje od moških, kažejo podatki NIJZ-ja. Največja razlika med trajanjem življenja med moškimi in žensko je na Koroškem.

Novice

Pediatrinja: Mamice komaj pridejo s porodniškega dopusta, so že na bolniškem
Takoj ko se otroci začnejo vključevati v vrtec, se začnejo težave, opaža Irena Zorc, pediatrinja v Zdravstvenem domu Ivančna Gorica.

Novice

Slovenski kirurgi prvič otroku laparoskopsko odstranili tumor nadledvičnice
Po večletnem nabiranju izkušenj z laparoskopskimi operacijami so v UKC-ju Ljubljana zdaj prvič to operacijo uspešno izvedli tudi pri triletnem otroku, ki so mu odstranili tumor nadledvičnice.

Novice

Zloraba nekaterih pomirjeval povzroča v možganih več škode kot heroin
"Heroin je danes na zelo slabem glasu, zato se ljudje bolj usmerjajo k drugim drogam, ki jih dojemajo kot manj ogrožajoče," je za MMC dejal predstojnik centra za zdravljenje odvisnosti Andrej ...

Novice

Nezdravljena sladkorna bolezen povzroča številne zaplete
Sladkorna bolezen spada med največje izzive na področju javnega zdravja. Število sladkornih bolnikov namreč povsod po svetu vztrajno narašča.

Novice

"Gonilna sila okužb z virusom HIV so osebe, ki ne vedo, da so okužene." Poznaš svoj status?
Okužba z virusom HIV je še vedno neozdravljiva, a sodobna zdravila ljudem omogočajo normalno življenje, brez strahu, da bi okužili ljudi okoli sebe, celo otroke, ki jih zaplodijo, saj je virus v ...

Novice

V Sloveniji na ortodonta več let čaka 14.000 otrok in mladostnikov
V Ljubljani je brez ortodonta ostalo več kot 700 otrok in mladostnikov.

Novice

ADHD: Otroci z motečim vedenjem, a z močnimi čustvi in skritimi talenti
" Prvi dve leti šole z mojim sinom ni bilo večjih težav, saj je bila tudi učiteljica strpna do njegovega nenavadnega vedenja, ko je med branjem pravljice vstal in se sprehodil do vtičnice ter jo ...

Novice

Prvačina: vas z največ zdravniki
Vas Prvačina v spodnji Vipavski dolini šteje 1.200 duš - iz nje pa prihaja kar devet zdravnic in zdravnikov.

Novice

Dojenček umrl zaradi pljučnice in zastrupitve krvi
10-mesečni otrok iz Mirne Peči je umrl zaradi hude pljučnice, ki ji je sledila zastrupitev krvi, so sporočili z Inštituta za sodno medicino. Otrok je bil močno podhranjen, saj je tehtal le 3,6 ...

Novice

Slovenski otroci med najbolj fizično dejavnimi na svetu
Slovenski otroci so med vodilnimi na svetu po fizični dejavnosti, je v nedavni raziskavi ugotovila Mednarodna zveza za aktivne in zdrave otroke AHKGA.

Novice

Slovenija je ena najvarnejših držav za rojevanje
Evropsko poročilo o zdravstvenem stanju nosečnic in novorojenčkov leta 2015 Slovenijo uvršča med najvarnejše države za rojevanje na svetu, težavo še vedno predstavljata čezmerna telesna teža in ...

Novice

Limfom in levkemija: v začetku ju zlahka zamenjamo za prehlad
Limfom in levkemija sta bolezni z zelo splošnimi znaki, na katere pogosto nismo pozorni, zato sta lahko odkriti šele, ko sta napredovali, je za MMC dejala nekdanja bolnica z limfomom Kristina Modic.

Novice

Minister za zdravje: Samo s cepljenjem bomo preprečili epidemijo gripe
Cena cepljenja je smešno nizka v primerjavi z zneskom, ki ga je treba plačati za bolniški dopust, je poudaril minister za zdravje Samo Fakin, ki se je tudi sam cepil proti gripi.
Izjava dneva
link
Luka Mesec
18
13. december 2018 ob 18:12 Danes sprejemamo zakon, ki bo omogočil dvig minimalne plače na 700 evrov, ki bo določil, da se dodatki doplačujejo, in ki bo določil, da minimalna plača vselej znaša vsaj 20 odstotkov več od ...
Več novic ...
Kazalo