Ameriški predsednik Trump izpolnjuje obljubo o omejenem dostopu do brezplačne kontracepcije. Foto: EPA
Ameriški predsednik Trump izpolnjuje obljubo o omejenem dostopu do brezplačne kontracepcije. Foto: EPA

BBC poroča, da novi pravilnik delodajalcem in plačnikom zavarovanja omogoča, da zavrnejo kritje stroškov kontracepcije, če bi to kršilo njihova "verska stališča" ali "moralna prepričanja".

Zakonodaja, sprejeta med predsednikovanjem Baracka Obame, je koristila 55 milijonom žensk, saj so bila podjetja dolžna zagotavljati brezplačno kontracepcijo. Predsednik Donald Trump je še kot predsedniški kandidat obljubil ukinitev te dolžnosti.

Trump je tako maja podpisal izvršni ukaz, s katerim je pozval k pravilom, ki bi verskim skupinam omogočila, da svojim zaposlenim zavrnejo zdravstveno kritje storitev, ki jim nasprotujejo na verski osnovi.

Obamova zakonodaja od delodajalcev namreč zahteva, da nudijo zdravstveno zavarovanje, ki krije stroške kontracepcije, pri čemer pa za verske skupine ta zahteva ne velja.

Z ministrstva za zdravje pa so v petek sporočili, da predlagajo razširitev ozkih verskih izjem, da bi se lahko na moralna prepričanja sklicevale tudi neprofitne in profitne organizacije, tudi javna podjetja.

Smernice o "verski svobodi"
Obenem je pravosodno ministrstvo po poročanju Reutersa razkrilo nove smernice o "verski svobodi", ki bodo ob morebitnih tožbah zoper nova pravila verjetno služile kot zakonsko opravičilo zanje in Trumpovi administraciji omogočile, da iz obstoječe zdravstvene zakonodaje izloči kritje stroškov kontracepcije.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je medtem zaradi poteze na zveznem sodišču v San Franciscu že vložila tožbo zoper vlado, poroča Reuters.

Nekatera zasebna podjetja so zahtevala pravico, da se kritju stroškov kontracepcije izognejo, vrhovno sodišče pa je leta 2014 razsodilo, da lahko pravilu nasprotujejo na verski osnovi.