Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 10 glasov Ocenite to novico!
Kirurg, žilne opornice
Dobavitelji so v Sloveniji ponujali cene, ki so do 200 odstotkov višje kot cene za iste žilne opornice na Švedskem, kjer imajo sicer od dva do trikrat višji BDP na prebivalca. Foto: Reuters
Frans Timmermans
Po mnenju kardiologa Marka Noča bi morala vlada prek veleposlaništev opozoriti multinacionalke na ponujene cene opornic, o tem naj se tudi obvesti Evropska komisija. Foto: EPA
Zdravniki
Vsem bolnikom zagotavljajo, da interventna kardiologija še vedno deluje na vrhunski ravni in da bodo varni. Foto: AP/Carlos Giusti
VIDEO
Propadli razpis za nakup...

Dodaj v

Bo neuspeli razpis za opornice le izkoriščen kot priložnost za pritisk na dobavitelje?

Priložnost tudi za slovensko gospodarsko diplomacijo, da se izkaže
6. september 2017 ob 15:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V okviru skupnega javnega naročila za dobavo srčno-žilnih opornic ni bil izbran noben ponudnik, a predstavniki ministrstva za zdravje in razpisne komisije v tem vidijo priložnost.

Interventni kardiolog iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marko Noč, ki je bil član strokovne komisije za skupno javno naročanje opornic in je pred leti tudi prvi javno opozoril na preplačila srčno-žilnih opornic v slovenskem zdravstvu, je na današnji novinarski konferenci dejal, da je bilo kljub neuspešnosti razpisa s tem veliko doseženega.

Na skupnem javnem naročilu je sicer sodelovalo devet ponudnikov, a so bile cene večinoma višje od najvišje cene, ki jo je pogojeval razpis, ali pa niso imele priložene ustrezne dokumentacije o kakovosti.

"Po prvem razočaranju, ko sem videl cene, sem zadevo prespal. Potem sem videl, da je zadeva pozitivna in verjetno zgodovinska za Slovenijo," je dejal. Dodal je, da je s tem dokumentirano razkritje, da so dobavitelji v Sloveniji ponujali cene, ki so do 200 odstotkov višje kot cene za iste žilne opornice na Švedskem, kjer imajo sicer od dva do trikrat višji BDP na prebivalca.

"Dokumentirani pojav je slovenski nacionalni problem, a rešitev presega komisijo in ministrstvo za zdravje," je opozoril in dodal, da je treba ukrepati usklajeno, na najvišji državni ravni. "Gre za norčevanje iz slovenskih davkoplačevalcev, bolnikov in gre za po nepotrebnem zapravljen denar, ki bi se lahko porabil za milijon drugih stvari v slovenskem zdravstvu," je dejal.

Dva predloga
Tako predlaga, da bi multinacionalkam, ki proizvajajo opornice, prek veleposlaništev poslali dopis s podpisom vlade, v katerem bi jih opozorili na to prakso in na cene opornic, ki se ponujajo v Sloveniji in na Švedskem. Ob tem je treba opozoriti na ignoranco distributerjev, ki so se z višjo ceno od dovoljene prijavili na razpis, in izraziti pričakovanje, da bodo multinacionalke zagotovile primerljive cene, kot so na Švedskem. Če se to ne bo zgodilo, pa Noč predlaga, naj vlada o tem obvesti organe Evropske komisije.

Drugi njegov predlog pa je, da bi poklicali dobavitelje, ki so oddali tako ponudbo, na srečanje na vlado, kjer bi jih opozorili na omenjeno ignoranco. Nato pa bi po dveh ali treh mesecih ponovili skupno javno naročilo, pri čemer bi kot najvišjo mogočo ceno postavili takšno, kot jo imajo na Švedskem.

Direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaž Glažar pa je dejal, da bodo o tem obvestili pristojne v Sloveniji. "Mi nismo banana republika znotraj EU-ja, smo enakopravni član. Tudi dobavitelji morajo spoštovati, da nismo nič drugačni od drugih držav, ne od Švedov, ne Nemcev, ne Angležev," je dejal.

Tako Noč in Glažar sta ocenila, da je to odlična priložnost slovenske gospodarske diplomacije, da se izkaže.

Kakovost in varnost sta nespremenjeni
Predstojnik kardiologije v celjski bolnišnici Dragan Kovačič, ki je tudi sodeloval v strokovni komisiji, pa je dejal, da ima ta sicer neuspeli razpis že pozitivne učinke. Tako so kljub previsoko postavljenim cenam v razpisu nekateri ponudniki zastavili cene opornic, ki so vseeno nižje, kot pa zahtevajo v celjski bolnišnici.

Tako so že pozvali dobavitelje, naj znižajo oz. uskladijo te cene. Sicer pa Kovačič poudarja, da zdravnike ob trendu preganjanja visokih cen vseeno skrbi kakovost. A so se znotraj komisije zelo hitro poenotili o ravni, po kateri se kakovost obravnave v interventni kardiologiji v Sloveniji ne bo zniževala. Tako zagotavlja vsem bolnikom, da interventna kardiologija še vedno deluje na vrhunski ravni in da bodo varni.

AVK kot "impotenten organ"
Po odpiranju ponudb julija je ministrstvo za javno upravo Agenciji za varstvo konkurence (AVK) predalo dokumentacijo, da bi ugotovili, ali je šlo pri razpisu za usklajeno delovanje ponudnikov oz. za kartelno dogovarjanje. Na agenciji so danes pojasnili, da so 3. avgusta obvestili ministrstvo za javno upravo, da trenutne okoliščine ne kažejo na to, da bi bila verjetnost kartelnega dogovarjanja, zato agencija v tej zadevi ne bo uvedla postopka.

Noč je dejal, da mu je bilo že vnaprej jasno, da agencija ne bo ničesar naredila, saj da se tudi ni odzvala na prijavo nekdanjega pomočnika generalnega direktorja UKC-ja za komercialno dejavnost Bojana Urana. UKC je namreč želel iz Poljske uvoziti opornice za skoraj polovico cene, kolikor so jih kupovali od slovenskega dobavitelja. A so od Poljakov prejeli informacijo, da ne morejo dostaviti opornic, saj je nekdo iz UKC-ja o tem obvestil proizvajalca, podjetje Abbott, ki je zaustavil ta posel med Slovenijo in Poljsko.

Zato je Noč označil omenjeno agencijo za "dodaten impotenten organ nedelujoče pravne države".

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
blue_house
# 06.09.2017 ob 15:48
Bo neuspeli razpis za opornice le izkoriščen kot priložnost za pritisk na dobavitelje?

Ne - preveč denarja, preveč polnih žepov, ki želijo biti še bolj polni.
sistemc.
# 06.09.2017 ob 16:49
Lepo prosim, premislimo malo.

V švedski ceni niso vključeni izobraževalni safariji v Afriki, konziliji v Karibih, kongresi na Havajih ali konference v Rio De Janeiru.

Ali res hočete, da bodo naši zdravniki prikrajšani za ta nujno potrebna izobraževanja?
aless70
# 06.09.2017 ob 16:17
SRAMOTA!
.
Samo v UKC je v nabavni službi 80 zaposlenih.
Koliko jih je še v ostalih bolnišnicah in na ministrstvu, ki bi morali znati narediti ustrezen razpis.
.
Ampak v Sloveniji se mora s tem, poleg svojega dela z bolniki, ukvarjati zdravnik, ker očitno vsi, ampak res čisto vsi ostali so "podmazani" in samo čakajo na priložnost, da kaj ukrajejo.
.
Kako so že peli Agropop: "Dobri, majhni a POŠTENI, to smo mi aaaa,aaaaa", to bo ja :-/
sosman
# 06.09.2017 ob 19:53
Spucat nesnago, druge ni. Okoriščanje na račun bolnih, ni bolj podlega.
sportivko
# 06.09.2017 ob 15:50
Cena za 200% dražja kot na Švedskem v Stockholmu ...vsa čast nadzornikom.
A misli kdo ukrepat? ..al bomo pometli pod preprogo kot vse primere ..

Dejte pr nasledenjm razpisu vsaj mal popusta, da bo marža vsaj 199,5 % ..
garmond
# 07.09.2017 ob 08:28
Žalostno je, da imajo tukaj tudi zdravniki prste vmes.
cairns
# 07.09.2017 ob 09:15
Če bi kupovali neposredno pri proizvajalcih bi imeli normalne cene.
Slovensko zdravstvo pa se trudi kupovati medicinsko opremo preko posrednikov, zato da si lahko posredniki in vodilni v zdravstvenih ustanovah razdelijo provizijo.
zapravico
# 06.09.2017 ob 21:39
Kako se nekateri igrajo z našim denarjem,potem pa jamrajo da imajo izgubo,da jim
frgo
# 06.09.2017 ob 17:56
Zakaj se na naše razpise na javijo npr. ševdski ali finski dobavitelji?
TIGR
# 07.09.2017 ob 06:52
A se je res težko zmenit s Švedi, da naročijo še za nas, DHL paket do Slovenije in dobavitelji OD.ebite?
semaino
# 06.09.2017 ob 20:06
Bo neuspeli razpis za opornice le izkoriščen kot priložnost za pritisk na dobavitelje?

Ta ministrica je nedorasla tem pokvarjenim hijenam, ki dobavljajo te opornice.
zamudnik
# 07.09.2017 ob 10:17
Zakaj teh stvari ni mogoče kupovati "pri kmetu", tj. proizvajalcu?
pobrisan
# 07.09.2017 ob 09:00
Nabavne službe po bolnišnicah bi morali oklestit in naredit centralno nabavo za celo državo. Odpadlo bi precej pijavk.
izo
# 07.09.2017 ob 08:44
Bo neuspeli razpis za opornice le izkoriščen kot priložnost za pritisk na dobavitelje?

upam da bo enkrat kočno: več za zdravje, manj za provizije. ampak kaj, ko imam občutek, da se bo ta denar tako ali drugače pobral in se ne bo vrnil nazaj v proračun..
stojan1111111
# 13.09.2017 ob 15:44
Toliko težav imamo v zdravstvu, da bomo potrebovali drugo pot. Nekdo bo mogel sastaviti program za preventivno zdravlje posameznika. Menim da se to da sastaviti, in tako zdravstvu reči NE. Tako bo v žepu posameznika, v 40 letih ostalo najmanj 10 000 evrov. To je en dobar avto, ali polovica hiše na vasi. V ZDA 40 milionov ljudi nima zdravstveno zavarovanje. Človek mora paziti na svoje telesno zdravlje (zmerna in zdrava hrana, čist zrak in voda, pomembno je gibanje, varujte se poškodb pri delu, pomemban je počitek in zmerno delo, dobro spanje, pazite se raznih pritiskov drugih ljudi, ne delajte umazanog, enoličnog in teškog dela). Telo je slabo in bi se mogli posebaj paziti ovisnosti od hrane, pijače, dela, ljubezni kot je seks, tobaka, hazarda, igric in drugo). Intelektualno zdravlje (dobre misli in besede). Emocijonalno zdravlje (dobri odnosi z drugim ljudmi, sabo, naravo in bogom, izražanje čustev). Duhovno zdravlje ( resnica, mir, ljubezen, nenasilje in ispranost).. Kako se reče slovensko ispravnost? Mogoče bi to prevedli kot dobra dejanja. Za boljše zdravlje nas in naših otrok, bi mogoče bilo potrebno imeti otroke v mladih letih (v starosti od 17 do 20 let). Tako bi se zdravlje slovencev bistveno izboljšalo, in nebi potrebovali zdravnike. To je realnost ki se bo zgodila za nekih 30 let. Eni to že zdaj živio.. Če sem kaj pozabil me popravite?
Haloo
# 11.09.2017 ob 06:08
Švedska?
Kako je v drugih državah po Evropi s cenami ?
Haloo
# 11.09.2017 ob 06:06
Tako kot je pri žilnih opornicah je pri vseh materialih in storitvah v zdravstvu.

Zapičili ste se pa le v en artikel, namesto sistemskega pristopa os A do Ž!
amigo
# 10.09.2017 ob 07:37
Bo neuspeli razpis za opornice le izkoriščen kot priložnost za pritisk na dobavitelje?

To vprašanje je neumno. Vsak razpis je pritisk na dobavitelje naj znižajo cene. V tem slučaju pa so ponujene cene nenormalno visoke.
zozozo
# 07.09.2017 ob 11:14
Zakaj teh stvari ni mogoče kupovati "pri kmetu", tj. proizvajalcu?

Ker se proizvajalec ne prijavi na razpis, ker hoče delat čez distributerja. Ker verjetno slovenskemu distributerju zaračuna večjo ceno kot švedskemu in imata potem tako proizvajalec kot distributer večji dobiček.

To ni samo naš lokalni problem, tukaj bi morala ukrepati evropska komisija. Ampak najprej bodo morali naši politiki pritisniti na komisijo, pa še pred tem najti zaveznike v drugih evropskih državah, ki jih multinacionalke nategujejo na enak način.
galoper
# 07.09.2017 ob 10:04
@pobrisan # 07.09.2017 ob 09:00
Nastal bi nov vmesni člen s skladiščem, distribucijo, direktorjem in zalivalko fikusa. V zdravstvenih ustanovah pa tudi ne bi šlo brez administracije, ki bi zbirala podatke o potrebah, jih urejala in naročala pri centralni nabavi.
Standardi potrošnega materijala so predpogoj za poenostavitev naročanja. Standarde pa morajo oblikovati medicinski strokovnjaki.
izo
# 07.09.2017 ob 08:47
lahko pa vam rade volje zberem vsaj 5 ponudb in dirket naročim tudi ugodno in kvalitetno ponudbo za 5x manj denarja. za 10%, pardon za 1% tistega, kar dajete za provizijo. bom še vedno fino zaslužil, predvidevam..
Kazalo