Želja ob 'abrahamu' porodnišnice: Čim več porodov! Zdaj jih je okoli 700 na leto. Foto: BoBo
Želja ob 'abrahamu' porodnišnice: Čim več porodov! Zdaj jih je okoli 700 na leto. Foto: BoBo
Mamica Ivana Petrovič
Ivana Petrovič iz Tolmina, ki zdaj živi v Novi Gorici, je že četrtič rodila v šempetrski porodnišnici. Nekaj ur po porodu je povedala: »Za vsakega otroka je bilo drugače. Vsakokrat čudovito. Tokrat pa je bila sploh nepozabna izkušnja, vse osebje je izjemno.« Foto: Mojca Dumančič
Neda Bizjak
Zdravnica Neda Bizjak, predstojnica ginekološko-porodniške službe: »Menim, da je vzrok za to, da k nam (še) ne prihaja več porodnic iz sosednje države, predvsem v slabi informiranosti pri sosedih. Nekaj je bilo tudi takih člankov v medijih v Italiji, ki so širili lažne informacije o čezmejni porodnišnici.« Foto: Mojca Dumančič
Zvonko Šoštarič
Zvonko Šoštarič, specialist ginekologije in porodništva: »Čezmejna porodnišnica še ni zaživela. V vsem letu je bilo manj kot deset porodnic iz sosednje Italije.« Foto: Mojca Dumančič
Temni oblaki
Temni oblaki nad čezmejno porodnišnico v šempetrski bolnišnici naj bi se kmalu razkadili. S pravimi informacijami pričakujejo vse več porodnic iz Italije. Največ vprašanj je bilo sicer okoli državljanstva novorojencev – toda jasno je, da se državljanstvo dodeli po starših, in ne po kraju rojstva. Foto: Mojca Dumančič

Ko so pred enim letom zaradi premalo porodov zaprli porodnišnico takoj čez mejo, v sosednji Gorici v Italiji - so predstavniki novogoriške bolnišnice in italijanske Furlanije - Julijske krajine podpisali sporazum, po katerem lahko nosečnice iz sosednje Goriške rojevajo pri nas. Toda za porod v šempetrski porodnišnici se odloča izjemno malo bodočih mamic iz sosednje države.

Meddržavni sporazum torej ni prinesel meddržavnih rojstev. Zdravnik Zvonko Šoštarič, specialist ginekologije in porodništva ter dolga leta tudi predstojnik ginekološko-porodniške službe šempetrske porodnišnice: "V enem letu, odkar velja sporazum o naši čezmejni porodnišnici, je pri nas rodilo manj kot deset porodnic iz sosednje Italije."

Zdajšnja predstojnica šempetrske porodnišnice, zdravnica Neda Bizjak, vidi razlog tudi v slabi obveščenosti bodočih mamic v soseščini: "Mogoče ne prihajajo rojevat k nam prav zaradi slabe informiranosti. V medijih v sosednji Italiji je bilo celo nekaj takih člankov, ki so širili lažne informacije o naši porodnišnici. Pisali so, da nismo dovolj visoko strokovno usposobljeni in opremljeni. Očitno je šla naša čezmejna porodnišnica nekaterim v soseščini v nos."

Šoštarič dodaja: "Menim, da porodnice v Italiji niso niti dovolj seznanjene, da je - glede poroda v šempetrski porodnišnici - formalnopravno vse rešeno: od državljanstva novorojenca do dokumentov, ki jih otrok dobi."

Sporazum sega le v Gorico in nekaj vasi čez mejo
V šempetrski bolnišnici nekega množičnega prihajanja italijanskih porodnic niso niti pričakovali. Toda, da se jih bo tako malo odločilo za porod čez mejo, jih je vendarle presenetilo. Res je sicer, da so 'ženske v pričakovanju' čustveno navezane na svoje zdravnike in posledično na svoj (italijanski) zdravstveni sistem. Res pa je tudi, da je meddržavni sporazum, ki omogoča Italijankam rojevanje pri nas, izjemno ozko lokalno omejen. Velja namreč le za porodnice iz Gorice in okoliških občin Fara, Moš, Števerjan, Šlovrenc in Sovodnje. Rojstev v teh krajih že doslej ni bilo veliko, zato so tudi porodnišnico v sosednji Gorici v Italiji – zaprli. V letu pred zaprtjem je bilo v njej le še 276 porodov.

Po sporazumu italijanske porodnice pri nas rojevajo zastonj. Se pa mora vsaka italijanska porodnica, ki bi želela roditi pri nas, še pred porodom za to dogovoriti pri italijanskih občinskih zdravstvenih oblasteh. In od njih mora pridobiti tudi izjavo, s katero se Italija zavezuje, da bo stroške poroda krila šempetrski bolnišnici.

Državljanstvo po starših, odpustnica v italijanščini
Še največ dvomov oziroma vprašanj italijanskih porodnic, ki bi rodile pri nas, je bilo glede državljanstva novorojenca oziroma novorojenke. Zvonko Šoštarič: "Tu ni nikakršnega dvoma, državljanstvo se dodeli glede na državljanstvo staršev in ne glede na to, ali je bil otrok rojen v Gorici ali Šempetru." V šempetrski porodnišnici rojevajo tudi druge tuje državljanke. Tako je pred kratkim v Šempetru na svet prijokala mala Kitajka, Angela Xin. Starša sta kitajska državljana in novorojenka prav tako. Res pa je, da po meddržavnem sporazumu porodnice z obmejnega območja sosednje Italije pri nas rodijo zastonj. Druge tuje državljanke morajo za porod v šempetrski porodnišnici plačati. Ginekologinja Neda Bizjak: "Normalen porod stane okoli tisoč evrov, če je carski rez, pride okoli dva tisoč."

Težav ni niti z jezikom, saj večina osebja šempetrske porodnišnice obvlada italijanski jezik. Če bi bilo treba, bi vodstvo bolnišnice pripravilo tečaj italijanskega jezika za naše osebje. Pa tudi na sosednji strani meje se že kar nekaj ljudi uči slovenščine, kar nekaj italijanskih staršev svoje otroke vpisuje v slovenske zamejske vrtce in šole. Konec koncev pa dogovor o čezmejni porodnišnici predvideva odpustno pismo za mamico in otroka v italijanskem jeziku.

Unicefova do novorojenčkov prijazna porodnišnica
Da je šempetrska porodnišnica zaupanja vredna, predvsem pa da je visoko strokovno usposobljena in opremljena, dokazuje tudi njen naziv »Unicefova do novorojenčkov prijazna porodnišnica«. Ta certifikat so dobili pred 15 leti. Tako so se pridružili 12.700 Unicefovim porodnišnicam v 114 državah Evrope in sveta.

Vsako leto komisija porodnišnico pregleda in vsakič jim ga znova potrdi. Dr. Neda Bizjak: »Šli bomo še naprej. Zdaj pridobivamo še status "do mam prijazne porodnišnice.« Mama Ivana Petrovič iz Tolmina, ki zdaj živi v Novi Gorici, je v šempetrski porodnišnici rodila že četrtega otroka – v petih letih dva dečka in dve deklici. Nekaj ur po četrtem porodu je navdušeno povedala: »Za vsakega otroka je bilo drugače. Vsakokrat čudovito. Tokrat pa je bila sploh nepozabna izkušnja, vse osebje je izjemno."

Abraham šempetrske porodnišnice
Šempetrska porodnišnica prav letos praznuje častitljiv jubilej – pol stoletja. Zanimiv je podatek, da je v petdesetih letih v njej na svet »privekalo« 52.616 otrok, kar je le nekaj tisoč manj, kot je dandanes prebivalcev v šestih občinah ožje Goriške. Ob jubileju je tretje nadstropje šempetrske bolnišnice, kjer je porodnišnica, še posebej slovesno in svetlo. Dr. Neda Bizjak: "Našo porodnišnico krasi petdeset novih slik priznanih primorskih in slovenskih slikarjev. Ob jubileju so nam svoja dela podarili. Oktobra se dogovarjamo tudi z novogoriško Obrtno zbornico, da bomo z njihovimi mojstri prebarvali stene hodnikov in sob. Še bolj živahno bo, kot je zdaj ..."

Ob visoki obletnici tudi upajo, da z racionalizacijo slovenskega zdravstva ne bo vprašljiv obstoj šempetrske porodnišnice. Zvonko Šoštarič: "Jaz se tega ne bojim, saj je regija, ki jo 'pokrivamo' izjemno velika. Od naše porodnišnice je na primer okrog sto kilometrov do zgornjega Posočja. Tudi vemo, kako je z vipavsko hitro cesto - večdesetkrat je zaprta ob neugodnih vremenskih razmerah."

700 porodov na leto
Želja ob 'abrahamu' je za oba naša sogovornika enotna: »Čim več porodov!« Zdaj jih je okrog 700 na leto. Največ jih je bilo leta 1979 – in sicer kar 1.585 porodov, najmanj pa leta 2003, ko se je v Šempetru rodilo le 591 otrok. Pomemben podatek je, da je v šempetrski porodnišnici izjemno majhna umrljivost otrok ob porodu. Šoštarič ugotavlja: »Mrtvorojenost je v goriški statistični regiji nižja kot v Sloveniji, v Šempetru pa je še nižja kot v regiji!«

Šempetrska porodnišnica ima tudi najvišji odstotek prisotnosti partnerja oziroma očeta pri porodu – kar 87 odstotkov je rojevanja »v paru«. In še en zanimiv podatek: novorojenčki v šempetrski porodnišnici so v povprečju težji kot njihovi vrstniki v drugih slovenskih porodnišnicah ...

Mojca Dumančič, TV Slovenija