V Sloveniji je tobak med glavnimi preprečljivimi dejavniki za smrt. Foto: Pixabay
V Sloveniji je tobak med glavnimi preprečljivimi dejavniki za smrt. Foto: Pixabay
false
Kar 95 odstotkov kadilcev je začelo kaditi pred 22. rojstnim dnem. Foto: BoBo
false
Opustitev kajenja je izredno koristna za zdravje v kateri koli starosti, največje koristi pa prinaša pred 40. letom starosti. Foto: EPA

Približno dve tretjini tistih, ki so kadar koli v življenju kadili, je prvič kadilo že pred polnoletnostjo, kar 95 odstotkov pa pri 21 letih ali manj. Prav mladost tako predstavlja daleč največji dejavnik tveganja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da nikotin v tobačnih izdelkih mlade zasvoji izredno hitro, lahko že po vsega nekaj pokajenih cigaretah in mnogo pred začetkom rednega kajenja.

"Mlajši ko je posameznik ob začetku kajenja, bolj bo zasvojen, kadil bo večje število let, pokadil več cigaret na dan in težje opustil kajenje," so neusmiljeno statistiko razgrnili pri NIJZ-ju.

V Sloveniji je tobak med glavnimi preprečljivimi dejavniki za smrt in za izgubljena zdrava leta življenja, saj pri nas zaradi bolezni, povezanimi s kajenjem, vsak dan umre 10 ljudi, kar četrtina od teh pred 60. letom starosti. "Kajenju pripisujemo vsako sedmo smrt med 30 in 44 let starimi prebivalci in vsako tretjo med 45 in 59 let starimi prebivalci. Letno zaradi kajenja umre več prebivalcev Slovenije kot zaradi vseh nezgod, samomorov, alkohola, prepovedanih drog in aidsa skupaj," so še zapisali pri NIJZ-ju.

Cigarete in drugi tobačni izdelki so glavni krivec za številne vrste raka, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, motnje imunskega sistema, motnje erekcije, revmatoidni artritis, bolezni oči, ki vodijo v slepoto, pri ženskah postmenopavzalno nizko kostno gostoto, zlome kolka, parodontalne bolezni in splošno poslabšanega zdravstvenega stanja.

Brezplačni svetovalni telefon: 080 27 77
Opustitev kajenja je izredno koristna za zdravje v kateri koli starosti, največje koristi pa prinaša pred 40. letom starosti. V Sloveniji so kadilcu na voljo različne vrste dodatne pomoči pri opuščanju kajenja.

Ena takšnih pomoči je brezplačni svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 2777, ki deluje vsak dan, tako med delovniki kot tudi med konci tedna in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

Posameznik se lahko s svetovalcem dogovori za opuščanje prek telefona. V zdravstvenovzgojnih centrih v zdravstvenih domovih so na voljo brezplačna individualna svetovanja in skupinske oblike pomoči, za udeležbo pa ni potreben predhoden obisk pri osebnem zdravniku ali napotnica, so sklenili na NIJZ-ju.

November - mesec preprečevanja odvisnosti
Ob mesecu preprečevanja zasvojenosti, novembru, so strokovnjakinji Heleni Koprivnikar z NIJZ-ja mladi zastavili številna vprašanja. Več v videu spodaj.