V Sloveniji močno primanjkuje družinskih zdravnikov. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
V Sloveniji močno primanjkuje družinskih zdravnikov. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Trije družinski zdravniki iz zdravstvenega doma Nazarje so namreč zaradi preobremenjenosti dali odpoved. In niso sami, z odpovedmi je zagrozilo tudi 20 zdravnikov iz zdravstvenega doma Kranj in 15 iz zdravstvenega doma Celje.

Zdravstveni dom Nazarje ima šest zdravnikov družinske medicine, trije so zaradi preobremenjenosti dali odpoved. Zdravstveni dom tako ostaja brez polovice vseh družinskih zdravnikov. Direktorica Darja Es išče rešitve, da bo za bolnike, ki bodo ostali brez svojega zdravnika, ko se jim izteče dvomesečni odpovedni rok, poskrbljeno. A pove, da brez težav ne bo šlo, čeprav že iščejo nove zdravnike.

Že čez dva tedna, s prvim aprilom, naj bi njihovemu zgledu sledilo tudi 20 družinskih zdravnikov iz zdravstvenega doma Kranj. Ti so zagrozili z odpovedmi po tem, ko je splošni dogovor za letošnje leto določil, da se obremenjenost zdravnikov meri glede na posamezno regijo oziroma znotraj posamezne izpostave zavoda za zdravstveno zavarovanje in ne več na ravni države kot do zdaj. To pa, kot pravijo družinski zdravniki, zvišuje dovoljeno število opredeljenih bolnikov.

Podobna je situacija v zdravstvenem domu Celje, kjer je odpoved s prvim majem napovedalo vseh 15 zdravnikov družinske medicine.

Kako bodo ukrepali, smo vprašali ministrstvo za zdravje. A odgovora z ministrstva, katerega vodenje je danes do imenovanja novega ministra prevzel predsednik vlade Marjan Šarec, nismo dobili.

Pomanjkanje družinskih zdravnikov