Marjan Sušelj je prejel podporo državnega zbora, čeprav mu je parlamentarna mandatno-volilna komisija podporo pred dnevi odrekla. Foto: BoBo
Marjan Sušelj je prejel podporo državnega zbora, čeprav mu je parlamentarna mandatno-volilna komisija podporo pred dnevi odrekla. Foto: BoBo
Sušelj bo po podpori poslancev vodil ZZZS

Za to, da se Sušlja potrdi na mestu prvega moža ZZZS-ja, je soglašalo 54 poslank in poslancev, deset pa jih je bilo proti. Mandat generalnega direktorja traja štiri leta. Sušelj je ob tem dejal, da se mu zdita pomembna sodelovanje in oddaljitev od medsebojnega obtoževanja in negativnega ozračja: "Slovensko zdravstvo nujno potrebuje korak naprej."

Sušlja je skupščina ZZZS-ja za generalnega direktorja imenovala lanskega decembra, potem ko je to funkcijo že opravljal kot vršilec dolžnosti od lanskega septembra. Ob imenovanju je ministrica za zdravje dejala, da je Sušelj s svojo ekipo kooperativen in da je korektno sodeloval z ministrstvom tudi pri pripravi zakonodaje.

Se pa je zapletlo pri parlamentarni mandatno-volilni komisiji, kjer so Sušlju očitali, da ima isti program, kot ga je imel prejšnji kandidat in je kot tak neustrezen. Proti soglasju k imenovanju Sušlja za generalnega direktorja so glasovali tako koalicijski kot tudi opozicijski poslanci. Podporo mu je na komisiji namenil le poslanec SD-ja Matjaž Nemec.

Sušlja presenetil pozitiven izid
Zaradi izida na mandatno-volilni komisiji je bil Sušelj presenečen nad podporo državnega zbora. "Vesel sem, da so tudi poslanci prepoznali moje kompetence, izkušnje in ustrezen program dela," je komentiral glasovanje in dodal, da si takega izida ni obetal.

Predstavitev svojega programa in izkušenj je Sušelj ponudil vsem poslanskim skupinam pred glasovanjem na mandatno-volilni komisiji in tudi po glasovanju komisije. S strankami je komuniciral predvsem o programu, pa tudi o težavah in izzivih, ki se pojavljajo, je pojasnil. Ob tem meni, da je pred zdravstvom precej težkih in zahtevnih odločitev, za katere sta nujna širši družbeni konsenz in sodelovanje. "Zahtevnega programa se lotevam z zagnanostjo in veliko osebnega prizadevanja," je še dodal.

Predhodnemu kandidatu Samu Fakinu poslanci dvakrat niso dali soglasja k imenovanju za še en mandat. Fakin je zato sredi julija lani napovedal svoj odhod z zavoda, potem pa ga je nasledil Sušelj.

Sušelj bo po podpori poslancev vodil ZZZS