Papirnate napotnice se počasi poslavljajo. Foto: BoBo
Papirnate napotnice se počasi poslavljajo. Foto: BoBo

Po tem datumu ne bo več papirnatega obrazca, razen v izjemnih primerih.
Storitev eNaročanje – njeno uvajanje v okviru projekta eZdravje je steklo že konec leta 2015 – pokriva postopka napotovanja in naročanja na zdravstvene storitve na sekundarni in terciarni ravni z napotnico, ne pa tudi za osebnega zdravnika. Predstavnica ministrstva za zdravje Katarina Kralj je na medijski konferenci opozorila, da bodo že izdane napotnice tudi po 10. aprilu še vedno veljavne.

Operacije bodo še malo počakale
Za zdaj se lahko bolniki elektronsko naročijo le na 190 storitev – gre za preglede in diagnostiko, ne pa tudi za operacije. Slednje bodo v eNaročanje vključili morebiti do konca letošnjega leta. Kot bistveno novost eNaročanja je Kraljeva poudarila možnost pregleda prvih prostih terminov ali okvirnih terminov pri vseh izvajalcih na enem mestu.

Predpogoj za eNaročanje je izdana e-napotnica, izvede pa ga lahko bolnik sam prek portala zVem, medicinska sestra ali zdravnik takoj po izdaji e-napotnice, prek t. i. infotočk in na telefonski številki 080 2445. Točnost podatkov o prvih prostih terminih in okvirnih terminih – za zdaj močno prevladujejo podatki o okvirnih terminih – je odgovornost izvajalcev.

Na voljo tudi podatki o čakalnih dobah
Storitev eNaročanje vsakemu uporabniku spleta in ne le bolniku z napotnico omogoča spremljanje podatkov o čakalnih dobah za 1.132 storitev. Kraljeva je poudarila, da se podatki o čakalnih dobah zbirajo za bistveno več storitev neposredno iz informacijskih sistemov izvajalcev, stari so največ dve uri in se sproti osvežujejo.

Za zdaj v eNaročanje še vedno ni vključenih devet koncesionarjev in inštitut za radiologijo ljubljanskega kliničnega centra, kar pa naj bi se vendarle zgodilo do 10. aprila. Predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Simon Indihar je spomnil, da je v sredo prispela že milijonta e-napotnica. Zgolj v tem mesecu so imeli že 85.000 e-naročil.

Dozdajšnji strošek projekta eZdravje znaša okoli 22 milijonov evrov, od tega je bilo za eNaročanje porabljenih 890.000 evrov.