Fakin meni, da ga želijo odstraniti, ker lobijem ne dovoli dostopa do javne zdravstvene blagajne. Foto: BoBo
Fakin meni, da ga želijo odstraniti, ker lobijem ne dovoli dostopa do javne zdravstvene blagajne. Foto: BoBo

Postopek imenovanja generalnega direktorja ZZZS-ja poteka tako, da upravni odbor ZZZS-ja oblikuje predlog izbire kandidata za generalnega direktorja in ga posreduje skupščini zavoda v imenovanje. Soglasje k imenovanju mora dati tudi DZ.


Fakin je v današnji izjavi za medije dejal, da ga je Kopač povabil na sestanek v petek, 19. decembra, na sestanku pa je bil tudi Slokan. "Pozvali so me, naj umaknem kandidaturo, češ da nimam podpore stranke v parlamentu in da želijo izpeljati reformo s svojim človekom," je pojasnil Fakin.

"To se je zgodilo prvič v zgodovini zavoda," je dejal Fakin, ki se poteguje za že svoj tretji mandat na čelu javne zdravstvene blagajne. Kandidature ne namerava umakniti, podporo pri drugih strankah koalicije pa bo preverjal takrat, ko bo na skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) izvoljen oz. če bo izvoljen.


SMC: Zgolj korektno sporočilo
V SMC-ju pa so se na Fakinove izjave odzvali, rekoč, da je šlo zgolj za korektno sporočilo, da ga stranka "v okviru možnosti, ki jih v postopku izbire ima, ne bo podprla". Bo pa podprla Janka Štoka, so zapisali.

Ob tem so zapisali, da so kot prednostno nalogo v koalicijsko pogodbo postavili reformo zdravstvenega sistema. Ob rednem razpisu za direktorja ZZZS-ja se je zato "glavna vladna stranka odločila, da ministrstvu za zdravje poišče ustreznega partnerja za izvedbo prepotrebne zdravstvene reforme in podpre drugega kandidata, in ne dosedanjega direktorja, ki vodi ZZZS dva mandata".

Od drugega kandidata v SMC-ju pričakujejo nujno reorganizacijo zdravstvene zavarovalnice, racionalizacijo delovanja zavoda, krepitev finančnih nadzorov pri izvajalcih in proaktivno vlogo pri pripravi in izvedbi zdravstvene reforme, so še zapisali.
Pritiskajo gradbinci in farmacevti?
A po prepričanju Fakina je v ozadju druga zgodba. Meni, da "gre tukaj za posameznike, ki delujejo mimo premierja Mira Cerarja in mimo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc". O dogodku je obvestil tudi upravni odbor ZZZS-ja in ministrico. Na vprašanje, ali so mu na sestanku povedali, da v SMC-ju podpirajo Štoka, pa je Fakin odgovoril: "Niso konkretno povedali. So pa namignili, da je med prijavljenimi."

Po njegovem mnenju je v ozadju to, da je osem let "preprečeval lobijem, da bi vdrli v javno blagajno". "Bojim se, da nekdo skuša odpirati vrata lobijem in morda ne uresničevati tistega, kar so obljubili v programu," je dodal. Po njegovih besedah gre za gradbeni in farmacevtski lobi. "Ve se, kdo me ne mara," je dodal, a konkretnih imen ni želel povedati. Fakin se je zato za petek zjutraj najavil tudi k Cerarju, da bi razčistila, ali se njuni pogledi ujemajo. Odgovora na vabilo še ni dobil. "Ne razumem, zakaj želijo peljati zdravstveno reformo s svojim človekom. Zdravstvene reforme ne pripravlja ZZZS, ampak ministrstvo, kjer imajo svojega človeka," je še dejal.

V zvezi z dogodkom se je na kratko odzvala tudi predsednica upravnega odbora ZZZS-ja Lučka Böhm. Zatrdila je, da bodo organi zavarovalnice "izbirali po lastnih kriterijih in ne po diktatu kogar koli".
Na razpis za mesto generalnega direktorja ZZZS-ja so se sicer prijavili štirje kandidati: poleg Fakina še zdravnik koncesionar Miro Lasbaher, že omenjeni finančni direktor na ZZZS-ju Janko Štok in nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Zvonko Zinrajh.

Postopek imenovanja generalnega direktorja ZZZS-ja poteka tako, da upravni odbor ZZZS-ja oblikuje predlog izbire kandidata za generalnega direktorja in ga posreduje skupščini zavoda v imenovanje. Soglasje k imenovanju mora dati tudi DZ.