Kuštrin zahteva precej več, kot mu ponuja vlada. Foto: BoBo
Kuštrin zahteva precej več, kot mu ponuja vlada. Foto: BoBo
Pogajanja med Fidesom in vlado se nadaljujejo

Kolar Celarčeva je na vprašanje, ali v četrtek na vladi pričakuje kakšna nova izhodišča, pritrdila, da "neprestano dobivamo in usklajujemo izhodišča". Po koncu današnjih pogajanj je dejala, da bodo pogajanja "nadaljevali do konca". "Trudimo se na obeh straneh, ker ni v nikogaršnjem interesu, da bi prišlo do stavke, ker bo to slabo za bolnike, za celoten sistem in vse udeležence," je še izjavila medijem.

Kuštrin je bil še bolj redkobeseden in ni želel izjaviti ničesar drugega, kot da se pogajanja nadaljujejo v četrtek.
Pred pogajanji sprememba izhodišč
Vlada je sicer pred začetkom današnjih pogajanj s Fidesom sprejela dopolnjena izhodišča za pogajanja. Dopolnitev se nanaša na spremembo vrednotenja delovnega mesta zdravnika specializanta ter spremembo vrednotenja in pogojev za zasedbo delovnega mesta višjega zdravnika specialista. Kuštrin pred začetkom pogajanj z dopolnjenimi izhodišči še ni bil seznanjen. Pričakoval pa je, da bo vlada prišla s konkretnim predlogom.

Fides zahteva do 30 odstotkov višjo plačo za tiste, ki bi največ presegali standarde in normative. Pri tem bi moral delodajalec narediti vse, da bi razbremenil takega zdravnika. Z leti bi po Kuštrinovih navedbah dosegli obremenitev, ki jih določajo standardi in normativi. Na področju napredovanj pa predlagajo napredovanje v zahtevnejša delovna mesta, kar je po njegovih navedbah mogoče urediti brez spremembe zakona. Preseganje 57. plačnega razreda pa je mogoče samo s spremembo zakonodaje.

Vlada je Fidesu v prvih izhodiščih, ki so jih v sindikatu zavrnili, predlagala, da zdravnik za 10-odstotno preseganje standardov in normativov ne bi dobil nobenega dodatnega plačila, za 20-odstotno pa dodatne tri odstotke plače.

Brez dogovora ponovno stavka
Če dogovor med vlado in Fidesom ta teden ne bo dosežen, bodo zdravniki prvi teden v marcu stavkali v ponedeljek, v drugem tednu marca dva dneva - četrtek in petek, nato pa bodo vsak nadaljnji teden stopnjevali izvajanje stavke do polnega tedna. Stavko bodo izvajali v ostri obliki, kar pomeni, da bodo opravljali le tiste storitve, ki jih po zakonu morajo izvajati med stavko.

Pogajanja med Fidesom in vlado se nadaljujejo