Zdravniški sindikat Fides je stavko decembra zamrznil do 20. januarja, zamrznitev pa so kasneje podaljšali še za en mesec. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Zdravniški sindikat Fides je stavko decembra zamrznil do 20. januarja, zamrznitev pa so kasneje podaljšali še za en mesec. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Ministrstvo za zdravje
Ministrica Milojka Kolar Celarc bo s Fidesovo potezo seznanila vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Sindikat Fides in vlada sta nadaljevala s pogajanji glede spremembe kolektivne pogodbe za zdravnike, potem, ko sta lani decembra dosegla sporazum o začasni prekinitvi stavke. V Fidesu menijo, da tudi nova vladna izhodišča ne sledijo dogovorjeni dinamiki in načinu realizacije stavkovnih zahtev, čeprav je vlada za sprejem dopolnjenih izhodišč za nadaljevanje pogajanj potrebovala več kot dva meseca.

"Predvsem pogrešamo primerno rešitev položaja mladih zdravnikov specialistov in variabilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov na podlagi standardov in normativov iz modre knjige," so zapisali v sporočilu po današnjem nadaljevanju pogajanj, ki so po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina trajala okoli pol ure.

Ob tem v Fidesu opozarjajo, da se čas zamrznitve stavke izteka 6. marca in da zdravniki in zobozdravniki upravičeno pričakujejo realizacijo zavez iz podpisanega sporazuma in čimprejšnje nadaljevanje pogajanj. "Pričakujemo, da bo vlada zaveze iz podpisanega sporazuma spoštovala in da bo vladna pogajalska skupina na pogajanja prišla s konkretnimi predlogi glede vseh točk sporazuma," so zapisali.

Tak odnos, kot ga ima vlada do nosilcev zdravstvene dejavnosti, na katerih sloni delovanje celotnega zdravstvenega sistema, pa po njihovih navedbah ne bo pripeljal do bolj učinkovite in kakovostne oskrbe bolnikov.

Ministrstvo razočarano nad Fidesovo potezo
Na ministrstvu za zdravje so izrazili obžalovanje, ker so predstavniki Fides-a pogajanja zapustili še pred njihovim vsebinskim začetkom. "Fides tako ni želel prisluhniti novemu vladnemu predlogu sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe," so po pogajanjih sporočili z ministrstva za zdravje.

"Vladni predlog sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe je dopolnjen z novimi delovnimi mesti glede na predhodna vladna izhodišča iz junija 2016. V celoti sledi podpisanemu dogovoru o realizaciji četrte in pete stavkovne zahteve sindikata Fides," so poudarili na ministrstvu.

Po njihovih navedbah vladni predlog vsebuje drugačen sistem določanja delovnih mest zdravnikov specializantov in zdravnikov specialistov, ko način določanja delovnih mest ni odvisen od dolžine specializacije, ampak od delovnih izkušenj zdravnika. Obenem "prinaša dodatna zahtevnejša delovna mesta zdravnikov specializantov in zdravnikov specialistov, da se jim omogoči pravičnejšo karierno napredovanje".

Vladni predlog pa prav tako vsebuje višje vrednotenje delovnih mest in s tem boljše nagrajevanje mladih zdravnikov. "Za zdravnike specializante predlog predvideva zvišanje za do dva plačna razreda in za zdravnike specialiste za do tri plačne razrede," so izpostavili.