Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je glede nadaljevanja pogajanj optimistična. Foto: BoBo
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je glede nadaljevanja pogajanj optimistična. Foto: BoBo
Fides tik pred stavko

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je glede napovedane stavke dejal, da je trenutno vladna pogajalska skupina v škripcih, saj se rok do stavke izteka. Z vlado se namreč še vedno razhajajo glede standardov in normativov zlasti za primarno zdravstveno raven. Glede spremembe plačnega sistema pa mora vlada počakati na stališče ministrstva za javno upravo.

So se pa po Kuštrinovih besedah danes zbližali okoli zahtev, ki se nanašajo na vrednotenje dela specializantov, na vertikalna napredovanja in pravilnik o podjemnih pogodbah ter zagotavljanje nujne medicinske pomoči.

Fides lahko še zamrzne stavko
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je po pogajanjih ocenila, da so od sedmih zahtev skoraj štiri uskladili v celoti in da se v eni razhajajo. Dejala je, da so zelo zbližali stališča glede standardov in normativov, priznala pa je, da ostaja odprto področje primarnega zdravstvenega varstva, kjer vlada opozarja na kadrovske kapacitete in zato zahteva določeno prehodno obdobje. Obžalovala je, da v preteklih letih nikoli ni bil zasledovan cilj manjše obremenjenosti družinskih zdravnikov.

Fides je sicer po besedah ministrice dal na mizo tudi predlog t. i. memoranduma, s katerim bi lahko zamrznili stavko za določen čas. Vladna stran je besedilo tega predloga dopolnila, je povedala ministrica in dodala, da bodo s tem počakali na ponedeljek in stališča organov Fidesa. Napovedana stavka se bo sicer začela v torek.

Stavka tudi na Onkološkem inštitutu
S Fidesa so naknadno sporočili, da bo stavka tudi na ljubljanskem Onkološkem inštitutu. Tam se je oblikoval stavkovni odbor, ki bo tudi izvedel stavko. "Zaradi narave zdravljenja pa seveda zdravniki ne bodo prekinili in odpovedali zdravljenja, prestavili začetka zdravljenja, prekinili operacij, prestavili diagnostike in odpovedali kontrol," so še pojasnili.
Fides tik pred stavko