Zdravje

Poudarki

  • Ameriški otroški kardiolog, ki se je ta teden spoznaval z delom na otroški kardiologiji, se poslavlja, namesto njega bosta prihodnji teden v Ljubljani otroški kardiolog in kirurg iz Amerike in Španije.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.3 od 27 glasov Ocenite to novico!
Zdravnik
V sindikatu Fides opozarjajo na plačna nesorazmerja, do katerih bo prišlo zaradi nacionalnega inštituta za otroško srčno kirurgijo. Foto: Pixabay
VIDEO
Fides opozarja na preplač...

Dodaj v

Fides ob prihodu srčnih kirurgov na inštitut opozarja na nova plačna nesorazmerja

Na inštitutu odgovarjajo, da je to začasna rešitev
13. julij 2018 ob 19:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

V sindikatu Fides ob sklenitvi pogodb s štirimi slovenskimi in dvema tujima zdravnikoma na nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni opozarjajo na plačna nesorazmerja, ki ob tem nastajajo v odnosu do domačih zdravnikov. Vodstvo nastajajočega nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni odgovarja: zaskrbljenost in jezo razumemo, a trenutne krize se drugače ne da rešiti.

Ameriški otroški kardiolog, ki je ta teden spoznaval delo na otroški kardiologiji, se poslavlja, namesto njega bosta prihodnji teden v Ljubljani otroški kardiolog in kirurg iz Amerike in Španije. "Vsi ti zdravniki bodo sklenili pogodbe z našim inštiutom, ne s kliničnim centrom, tako da za klinični center to ne bo pomeilo dodatnega stroška, mi pa bomo zagotovili plačila iz zagonskih sredstev, ki jih imamo še na voljo," pojasnjuje direktor inštituta Brane Dobnikar. Ti zdravniki pa bodo prejemali 10 tisoč evrov neto na teden.

To plačno nesorazmerje pa je vznejevoljilo sindikat Fides: "Logično je, da so cene zdravniškega dela pri nas verjetno dvajsetkrat nižje in na to mi ves čas opozarjamo. To je tudi eden od mnogih razlogov, da je do te situacije na oddelku tudi prišlo, in prišlo bo, če se ne bo nič naredilo, tudi na mnogih drugih oddelkih," poudarja predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Inštitut si želi domačih zdravnikov
Direktor inštituta Dobnikar pa odgovarja, da "trenutno rešujemo krizno situacijo, kasneje bomo imeli svoje ekipe, ki bodo plačane kot domači zdravniki, po enakih merilih in kriterijih. Seveda računamo, da bomo lahko te zdravnike čim prej nadomestili z rednimi domačimi zdravniki oziroma s slovenskimi zdravniki, ki še delajo v tujini".

Inštitut je že sklenil pogodbe s tremi domačimi zdravniki (ena pogodba pa je pravkar v podpisu), ki bodo podlaga za to, da bo ministrstvo v ponedeljek inštitutu izdalo dovoljenje za opravljanje dejavnosti. Pripravljajo tudi vse potrebno za prevzem programa. Dobnikar ob tem dodaja, da bodo v nadaljevanju "poskušali zagotoviti varnost programa tako, da bosta tu redno prisotna [zdravnika], kajti to je v svetu standard". A tega zagotovo ne moremo pričakovati prej kot čez nekaj mesecev.

Špela Lobe, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
kukalo
# 13.07.2018 ob 21:31
Pa naj se prijavi ta sindikalni dohtar...ko ne zna ničesar drugega kot usta odpirat.
grumpycat
# 13.07.2018 ob 21:34
Taka je torej tržna cena otroškega kardiologa. 10000 eur na teden neto. Oz 40000 eur na mesec neto. Cena slovenskega specialista v najvisjem placnem razredu je 29000 eur neto letno.
To je kar pomembna informacija za vse tiste, ki hrumijo kako smo preplacani.
Vodovodar svojo ceno sam postavlja oz. mu jo postavlja trg. Nam jo drzava. Mnogo nizje kot bi bila nasa trzna cena.
Ne, nisem za privatizacijo zdravstva. Menim, da ni ok, ce zdravnik dela z mislijo na denarnico. Ampak ni pa tudi ok, ce se ob tako jasni podplacanosti se vedno na nas zliva gnojnico ala grabezljivci.
RayManzarek
# 14.07.2018 ob 00:50
@grumpycat: domnevam da si zdravnik in se s tvojo izjavo popolnoma strinjam. Znanje, ki ga neka oseba zna vrhunsko uporabiti, stane. Da bi Slo lahko zadržala znanje, bo potrebno ukiniti vsaj 100 XY agencij, ki odžirajo več 10 mio. letno in jih preusmeriti v kadre, ki širši SLO družbi dajejo nujno potrebne storitve. Prav tako se nujo morajo prefiltrirati razni prisklednik v JS - osebe, ki so prišle na pozicije na podlagi vez in poznanstev. Kot je že bilo povedano, trg določa cene in v SLo bi radi za ceno Cliota 1.0 imeli Audi A8. Pri nas se nekaterim zdi 2900 za zdravnika preveč oz. veliko, na drugi strani pa taistega zdravnik prekaša vsak malo bolj sposobni keramičar. Naj država z državnim denarjem ravna gospodarno in bo za vse dovolj!
Celine
# 14.07.2018 ob 00:42
Kapitalizem nima mej, če je v igri denar. Hipokrat ni bil član svetovne banke ali kake od drugih svetovnih bank.
Tao3
# 13.07.2018 ob 22:50
In nekaj otrok je umrlo zaradi neurejenih odnosov med zdravniki. Bolj nizko ne gre!
tu in tam
# 14.07.2018 ob 08:38
@el CARTEL
>>Vodovodar svojo ceno sam postavlja oz. mu jo postavlja trg.
>>Nam jo drzava. Mnogo nizje kot bi bila nasa trzna cena.

>>pravilno,
>>ker če bi si jo sami postavljali, si večina slovenskih
>>državljanom vaših storitev ne bi mogla privoščit.
Očitno ti niti osnove ekonomije niso jasne.
Cene bi bile natančno takšne, kot bi jih trg (kupci) določili.
Če bi bile previsoke, bi premalo ljudi prišlo, ča bi bile prenizke, pa zdravniki nebi bili veseli.

Čisto enostavno, če bi v državi bil en sam zdravnik, cena svetovanja pač nebi bila 7,83€bruto, kot jo ponuja UKC pogodbenim delavcem.
Bi bila 500€. Pa bi vseeno našel dovolj pacientov, ki bi to plačali.
Če pa bi v državi bilo 10.000 zdravnikov, bi pa trg hitro določil ceno svetovanja.
el CARTEL
# 14.07.2018 ob 00:21
kako pa to,d a so tako dragi oz. toliko držaji od domačih?

a ni kao,d a je privatnis istem boljši tako za dohtarje kot za paciente?
a za pacienta je dobro, če plačuje veliko več kot do sedaj?

Fides pa naj bo samo tiho, že tako so štalo povzročili v celem JS, ko so mimo dogovora izsilili še eno povečanje plač zdravnikom. naj bodo malce obzirni do javnih fiannc slovenije, že tako so najbolj plačani v vsem JS.
Tao3
# 14.07.2018 ob 00:00
Potrebno je bilo urgentno poskrbeti, da se še kakšen srček ne bo ustavil, tukaj sedaj ni pomemben znesek v prvi vrsti, na srečo je imel nekdo pogum to urediti in bomo imeli ponovno strokovnjake. Kolikor pa berem se bodo trije slovenski zdravniki vrnili postopoma. Tisti, ki so pa v zadnjem času odšli pa upam, da mirno spijo.
Damoklej
# 14.07.2018 ob 08:01
Bravo Fides Ko gre za denar ste se takoj oglasili. Kje ste bili takrat ko so vsi kirurgi dali odpoved. Kje je bila zdravniška vest. Se lahko zapusti tako bolnike.
Celine
# 13.07.2018 ob 21:07
Fides je vsega kriv!
Nikec3
# 14.07.2018 ob 05:50
Naši zdravniki naj se kar lepo zahvalijo Fidesu, da pri nas nimamo dovolj zdravnikov.
Tao3
# 13.07.2018 ob 23:58
Zaradi neurejenih odnosov med slovenskimi zdravniki, njihove oholosti, medsebojnega nespoštovanja in podtikanja je moralo nekaj otrok umreti. Spomnite se poročila, ki so ga pripravili mednarodni strokovnjaki. In naši dragi Fides in Kuštrin sedaj nekaj sanjata o plačah.
the law1
# 13.07.2018 ob 23:16
Ti zdravniki pa bodo prejemali 10 tisoč evrov neto na teden.

To je pač cena na trgu. Če hočeš kupit npr. Ferrarija je pač cena takšna kot je. Po mojem pa mi za teh 10 čukov na teden nismo kupili Ferrarija.
DrMrrr
# 14.07.2018 ob 11:09
Abortne debate. Zdravnikom in ostalemu zdravstvenemu osebju bomo ali ponudili dobre pogoje za delo in primerno plačo ali pa bodo odšli v zasebništvo ali v tujino. Enostavno. Iskanje tega “ravnovesja” je ves smisel ministrstva za zdravje, kar zadeva operativno sposobnost zdravstva.
Enako velja za ostala področja (gospodarstvo: uspešno poslovati doma ali na tujem, kmetijstvo: biti produktivni kmet ali pa ne biti, vojska: biti vojak ali pa ne biti, policija: biti ali ne biti policist, ...). Ta ravnovesja pa so povsem porušena, ker hebaš lahko pač samo tiste, ki nimajo druge možnosti ali pa so te slabe (obstoječe uradništvo in zaposlence v javnem sektorju), kar pomeni, da del teh bo odšel, pripada novih ne bo ali pa bo majhen ... ker država pač ni ves svet in edini mogoč delodajalec. Denarja pa ni ... dovolj. Obstaja še kakšen drugi način?! Seveda: spoštovanje poklica in osebe, druge ugodnosti, materialna varnost po upokojitvi ... Marsikaj je na voljo. Ampak, ne, “naši” odgovorni so v duhu preskromni, da bi dojeli te procese. Raje gremo na nož.
nepokorni
# 14.07.2018 ob 08:52
Tudi Bešlič Loredan je kot velestrokovnjak šel delat v Švico in se hitro vrnil v grdo Slovenijo “reševati težave zdravstva”. Resna konkurenca večnemu Koštrunu.
alcatraz
# 14.07.2018 ob 08:43
To ti je javno zdravstvo, privatizirat pa bo mir.

Do zdravstvene pomoči ima pravico VSAK, ki pomoč potrebuje. Ne glede na to, ali ima denar ali ga nima.
Ti bi pa kaj? Nekomu, ki nima denarja, zavrnil operacijo razlitega slepiča samo zato, ker si je ne more privoščiti, al kako?
tu in tam
# 14.07.2018 ob 08:22
@medo357
>>Če se npr. tehnik premisli in se ne zaposli v firmi,
>>ki ga je štipendirala, mora štipendijo obvezno vrniti,
>>to velja že od bivše juge, ampak
>>za zdravnike očitno še sedaj ne velja.
O, velja, velja. Že vsaj 15 let.

Samo za informacijo, študij medicine prvih 6 let je po strošku države primerljiv z ostalimi študiji.
Predavanja in vaje na fakulteti, v rezredih, s predavatelji in asistenti, kolokviji in izpiti.

Večji strošek za "državo" je specializacija. (pa pripravništvo in sekundarij pred tem)
Tudi to traja 4-6 let, zdravnik pa med tem dobiva plačo. In dela na raznih deloviščih.

In že vsaj 15 let dobijo vsi specializanti pred specializacijo za podpisat pogodbo, da bodo vsaj 5 let po specializaciji delali v "javnem" zdravstvu. Določeno imajo še celo regijo ali celo točen kraj, kjer morajo oddelati teh 5 let.
Franc 1952
# 14.07.2018 ob 06:51
Ko sem enkrat pri koritu, se ga držim s kremplji in zobmi, da me le kdo ne odrine:)
el CARTEL
# 14.07.2018 ob 00:23
Vodovodar svojo ceno sam postavlja oz. mu jo postavlja trg. Nam jo drzava. Mnogo nizje kot bi bila nasa trzna cena.

pravilno,
ker če bi si jo sami postavljali, si večina slovenskih državljanom vaših storitev ne bi mogla privoščit.

očitno se ne zavedate tega dejstva.

vedno neko jokanje za nizkimi plačami, a zdravniki so najbolje plačani v JS. raje malce poglejte kake plače imajo VAŠI PACIENTI!!!
21.12.2012
# 13.07.2018 ob 22:24
Se je že pozabil izraelski kirurg mišelin ...
NNNP
# 13.07.2018 ob 21:24
Rafalno streljanje v lastno koleno.
NNNP
# 15.07.2018 ob 08:54
Kolektivna pogodba onemogoča večje razlike pri plačah. Zato skoraj nihče noče delati bolj zahtevnih in odgovornih stvari - sestre odhajajo iz intenzivnih oddelkov, težave imajo na otroški kardiologiji in kardiokirurgiji, otroški intenzivni, na "Radanovem" oddelku in verjetno še kje. Morda bi pogledali kako imajo te stvari urejene v kateri od držav s katerimi bi se radi primerjali.
tu in tam
# 14.07.2018 ob 10:44
@QUENDI
>>....sindikat lahko vpliva na vse kar je
>> omenjeno, da ni njegova naloga......
Lahko, ja.
Tudi vlada lahko vpliva, kaj vpliva, celo odredi lahko več specializacij in jih financira.
Pa jih ni.

Pa ministrstvo in tudi ministrica lahko vpliva na več specializacij, pa ni bilo nič od tega.

Pa ljudje (bolniki) lahko vplivajo na zdravstveni sistem, pa pri volitvah ni bilo slišati vprašanj o zdravstvenem sistemu, ampak le "A greste z Janšo v koalicijo?"

Pa od naših poslancev tudi ni bilo slišati nobene pobude o ukinitvi monoola ZZZSja.
Pa bi lahko celo referendum na to temo predlagali.

Zakaj bi se potem zdravniški sindikat ukvarjal z zadevami, ki niso njegova naloga?
Ob zadnjem poskusu uvedbe standardov in normativov, kar je tudi v dobro pacientov, je bilo od pacientocv slišati kaj? "samo večje plače hočejo...."

Včasih smo si radi govorili, da bomo druga Švica, danes lahko samo gledamo, kako nas Romunija prehiteva.
windstorm
# 14.07.2018 ob 10:25
Do zdravstvene pomoči ima pravico VSAK

Ko boste zdravnike prisilili, da delajo zastojn.
topol
# 14.07.2018 ob 09:27
Sindikat zdravnikov je sposoben. Vlade rs so se bale, da bi si pridobil podporo javnosti, zato so začele v medije servirati razne polresnice. Predvsem so zdravnike začeli diskreditirati zaradi denarja. Javno so objavljali razne anomalije v sistemu in jih razglašali na ves zvon. Lestvica najboljših plač je že tak primer. (direktorji najmanjših zd so zaslužili največ, ker so dežurali vsak tretji dan) Taki napadi na zdravstvo so bili kontraproduktivni. Vlada je sama povzroćila sovraštvo do lastnih zdravnikov in tega mnenja v javnosti ne bo zlepa popravila. Nihče, ki v Sloveniji trdo dela v dežurstvu, ne zmore dežurati 8krat ali 10krat na mesec. Vlada bi morala anomalije, ki jih je poznala urediti potihem in poskrbeti za red in pravičnost. Namesto tega pa so medijem servirali to v boju proti sindikatu.
Druga stvar je ustanavljanje nove bolnišnice. Otroška srčna bolnišnica nima ničesar razen pisarne in direktorja. Vse prostore bo nekje najela. Najbrž v KC. To bo pomenilo, da se prisili KC, da nekaj prostora izprazni in oddaja novi ustanovi. To je precej čuden način upravljanja z bolnišnicami. Si predstavljate, da se v NUK odpre nova knjižnica literature v manjšinskih jezikih, ali pa v narodni galeriji galerija slovenskega impresionizma. Vse storitve, prostor in veliko ljudi bo nova ustanova najemala od kc. Stroški bodo po neumnem visoki. Kc pa kot dober gospodar mora zaračunavati storitve tej ustanovi. Če pa jo bodo šlepali na račun kc, bodo kc-ju dodatno povečevali izgubo. Verjetno pa nameravajo prisiliti zavarovalnico, da bo njihove storitve plačevala kot žafran drago. Skratka neumnost brez primere.
RoSeR
# 14.07.2018 ob 08:40
Vse cene določajo zavarovalnice in ne trg.
tu in tam
# 14.07.2018 ob 08:30
@medo357
>>Je pa bistvena razlika med tujimi in domačimi zdravniki
>>v tem, da si tuji praviloma sami plačajo šolo oziroma jim
>>to plačajo druge države, slovenskim za znanje plačamo
>>vsi mi davkoplačevalci.
>>Cene šolanja v tujini so vrtoglave.
Za čeha, ki trenutno delata (prihajata obačsno) v UKC, je tudi plačala država šolanje.
Za makedonca in bosanca (hrvata), ki sta v pogovorih, je tudi njuna "država" plačala za izobraževanje.
Za američana se ne ve, kdo to je, obstaja pa verjetnost, da je evropejec (kateremu je spet država plačala šolanje), ki bi se rad vrnil "domov" v EU.
kreden2
# 14.07.2018 ob 08:19
To plačno nesorazmerje pa je vznejevoljilo sindikat Fides: "Logično je, da so cene zdravniškega dela pri nas verjetno dvajsetkrat nižje in na to mi ves čas opozarjamo. To je tudi eden od mnogih razlogov, da je do te situacije na oddelku tudi prišlo, in prišlo bo, če se ne bo nič naredilo, tudi na mnogih drugih oddelkih," poudarja predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Ne da je pri nas šolanje na medicinski fakulteti dvajsektkrat cenejše, ampak je v primerjavi z Ameriko zastonj. Nihče ne pravi, da si zdravniki ne zaslužite več, samo ne se primerjat z Ameriko. Potrebno prepovedati mešnje privatnega in javnega. Si v javnem, ali si v privat zdravstvu, vse ostalo je megla, kjer tisti pri skledi pobirajo smetano. Večina ostalih zdravnikov, predvsem mladih, pa životari.
tu in tam
# 14.07.2018 ob 08:13
@Damoklej
>>Bravo Fides Ko gre za denar ste se takoj oglasili.
Še enkrat. Fides je sindikat zdravnikov in naloga sindikata (če mogoče ne veš) je boj za višje plače članov.
Naloga sindikata NI boj za pravice nekpga drugega.
Sindikat v Merkatorju se NE bori za nižje cene na policah, sindikat avtomehanikov se NE bori za nižje cene rezervnih delov, ...

>>Kje ste bili takrat ko so vsi kirurgi dali odpoved.
Domnevam, da so jim pravno svetovali, kako pravilno napisati in vročiti odpoved.

>>Kje je bila zdravniška vest. Se lahko zapusti tako bolnike.
Brez vesti bi tiste bolnike zapustili že pred leti.
Ampak ker ti direktor pa minister, pa vlada obljubljajo, iz leta v leto, da bodo uredili zadeve, da bo prišlo več zdravnikov, da se bodo izboljšali pogoji, pač še malo vztrajaš.
Ampak ker te tako nategnejo v vsakem mandatu vsaj 2x, je enkrat tega pač konec. In greš.
medo357
# 14.07.2018 ob 08:04
Dokler se te diskriminacije, na katere opozarjamo že desetletja, dogajajo v gospodarstvu (prekarno delo, enako delo tudi za pol manjše plačilo v zelo priznanih firmah in to seveda plačano preko raznih obvodov), je vse OK, tako za državo in njej podporne medije. Ko pa izbrana elita doživi zgolj začetek nekaj podobnega, je že ogenj v strehi in upor. Zdravniki dobrodošli v sindikatu prekarnih delavcev.
Je pa bistvena razlika med tujimi in domačimi zdravniki v tem, da si tuji praviloma sami plačajo šolo oziroma jim to plačajo druge države, slovenskim za znanje plačamo vsi mi davkoplačevalci. Cene šolanja v tujini so vrtoglave. Seveda je normalno, da ta vložek v neki obliki dobimo nazaj, ali v obliki njihovega dobrega dela in za standard države ustrezno plačilo, ali pa vračilo vloženega denarja. Če se npr. tehnik premisli in se ne zaposli v firmi, ki ga je štipendirala, mora štipendijo obvezno vrniti, to velja že od bivše juge, ampak za zdravnike očitno še sedaj ne velja. So še vedno nekakšni bogovi socializma, ki imajo za naš standard super plače, ogromno dopusta in raznih bonitet. Da o zlorabah sistema in države (5 urni šoping na naš račun) niti ne pišem.
firtoh
# 14.07.2018 ob 00:29
..okoli 6000 evrov v frankih,pr nas pa dobrih 1600
Bubbles
# 13.07.2018 ob 23:33
obvezno branje : https://beta1.finance.si//files/2015-09-17/Porocilo-o-otroski-srcni-kirurgiji.pdf
NNNP
# 15.07.2018 ob 07:59
Če nekdo opravi nekajkrat več enakih preiskav kot nekdo drugi, je to enostavno primerjati. Nisem primerjal hrušk in jabolk. Vsak privatnik bi to rešil na zelo enostaven način. Ali pa bi šla firma k hudiču.
NNNP
# 14.07.2018 ob 21:45
Firtoh, verjamem, da je precej stresno in zahtevno v primerih, ki jih opisuješ, vendar takšnih v Celju ni ravno mnogo in vsak dan. Dokaj dobro pa poznam koliko delajo na različnih radioloških oddelkih na KC. Razlike v obsegu in zahtevnosti dela so med posamezniki, brez pretiravanja, tudi 10kratne. Plače imajo pa vsi enake.
tu in tam
# 14.07.2018 ob 20:35
@amigo
ne delajo samo na oddelkih. Ampak tudi v ordinacijah, urgenci, laboratoriju, pa še kje.

>>Prihodnjič ko bo gorela vaša hiša bodo
>>gasilci zahtevali enako plačilo kot imajo gasilci
>>v San Francisku drugače ne bodo gasili.
Kot prvo: seveda lahko zahtevajo takšno plačo, to je njihova pravica
Kot drugo: zdavniki NIKOLI niso rekli, da ne bodo opravljali svojih dolžnosti. K temu jih tudi zakon zavezuje (tudi med stavko morajo poskrbeti za vse bolane).
Edino, s čimer so grozili je bilo, da ne bodo delali več, kot zakon zahteva. Torej 40+8 ur/teden.
gre888
# 14.07.2018 ob 13:09
Ne razumem zakaj so zdravnike tlačili med javne uslužbence, če sistem tega ne zdrži. Fikuse ni problem zadržat v JU z nizko plačo, saj je še ta previsoka. Ne moreš pa ljudi, ki so konkurenčni na svetovnem trgu plačat po enakih merilih. Ne moreš jih niti držat nekaj let na osnovi šolanja, saj je to pri nas brezplačno. Še bolj absurdno se mi pa zdi, da taki astronomski zneski za tuje specialiste sedaj niso problem.
LosAlamos
# 14.07.2018 ob 12:39
Če ni zainteresiranih zdravnikov sam ne serite z plačnimi nesorazmerji. Vsak pač ne more bit kardiolog.
Radio
# 14.07.2018 ob 11:15
Dokler Slovenci ne bodo dojeli, da sami na volitvah izbirajo obstoječe stanje, do takrat se bo karastrofa v zdravstvu poglabljala. Nič pa me ne skrbi, da vi Slovenci kaj kmalu to dojeli (glede na bedarije, ki jih lahko beremocmed komentatorji).
tu in tam
# 14.07.2018 ob 10:46
@windstorm
>> >>Do zdravstvene pomoči ima pravico VSAK
>>Ko boste zdravnike prisilili, da delajo zastojn.
To je bolj stvar zdravstvene zavarovalnice pa zakonodajalca, ampak OK.
NNNP
# 14.07.2018 ob 08:55
Neverjetno je koliko urbanih mitov, lažnih informacij, zgrešenega razmišljanja, podtikanj, polinformacij in čiste neumnosti je napisanih v postih v povezavi z zdravstvom. Da ne omenjam , da so mnoga dejstva znana in enostavno preverljiva a vseeno pišejo neresnico. Avtorji pa so nasprotno prepričani, da so vir modrosti in leščerba učenosti. Od večine žal zaman pričakujem logično razmišljanje.
nepokorni
# 14.07.2018 ob 08:46
Ta agonija se vleče že 12 let in v vsem tem času kuštrinovanja na Fideszu ne sindikat ne Zdravniška zbornica Slovenije nista bila v stanju izobraziti dovolj slovenskih strokovnjakov. Sedaj pa obe instituciji solita pamet.

Da jih ni sram!
NNNP
# 14.07.2018 ob 07:34
Firtoh, glede na zahtevnost dela in odgovornost, ki jo imaš kot radiološki ing., si pri nas v primerjavi s kardiokirurgom, fantastično preplačan.
Nekaterim drugim forumašem ni popolnoma nič jasno kaj so pristojnosti in naloge sidikata. Prav tako se jim pri zahtevah sindikata pamet ustavi pri denarju, o kakih drugih zahtevan ne vedo popolnoma nič. Potem pa pomešajo vse živo in sami sebe razkurijo do besnila. In seveda volijo Levico in tiste, ki so krivi za sedanje stanje.
sv
# 14.07.2018 ob 07:29
Če bi se zdravniki pol toliko ukvarjali s pacienti in njihovim dobrim, kot s svojo plačo, ne bi bilo čakalnih dob in problemov v zdravstvu.
bori
# 14.07.2018 ob 01:24
Celine, # 14.07.2018 ob 00:42
Kapitalizem nima mej, če je v igri denar. Hipokrat ni bil član svetovne banke ali kake od drugih svetovnih bank.

Ja, bolj so težava sistem in politika, ki je prisegla Hipokritu, kot zdravniki, ki so prisegli Hipokratu. Večina zdravnikov opravlja vestno svoje poslanstvo.
firtoh
# 14.07.2018 ob 00:27
"Logično je, da so cene zdravniškega dela pri nas verjetno dvajsetkrat nižje in na to mi ves čas opozarjamo.
Logično je tudi,da ing.radiologije v Švici dobi
božo1
# 15.07.2018 ob 14:12
petrap
# 15.07.2018 ob 11:45
10
amigo
# 15.07.2018 ob 13:55
Ameriški otroški kardiolog, ki se je ta teden spoznaval z delom na otroški kardiologiji, se poslavlja, namesto njega bosta prihodnji teden v Ljubljani otroški kardiolog in kirurg iz Amerike in Španije.

Ne vem kaj si ti ljudje o nas mislijo. Gotovo nas imajo za popolne idiote. Ameriški kardiolog se je za 23.000 bruto spoznaval z delom na otroški kirurgiji, zdaj pa bo skupaj z nabranimi spoznanji vzel slovo. Bodo pa prišli drugi, ki bodo spoznavali kakšni norci smo. Ali je to kakšen cirkus? Do zdaj sem mislil, da so norci zaprti v norišnicah, zdaj pa vidim da mečejo naš denar skozi okno.
amigo
# 15.07.2018 ob 13:48
&tu in tam
>>Prihodnjič ko bo gorela vaša hiša bodo
>>gasilci zahtevali enako plačilo kot imajo gasilci
>>v San Francisku drugače ne bodo gasili.
Kot prvo: seveda lahko zahtevajo takšno plačo, to je njihova pravica
Kot drugo: zdavniki NIKOLI niso rekli, da ne bodo opravljali svojih dolžnosti. K temu jih tudi zakon zavezuje (tudi med stavko morajo poskrbeti za vse bolane).
Edino, s čimer so grozili je bilo, da ne bodo delali več, kot zakon zahteva. Torej 40+8 ur/teden.

Ti očitno ne živiš v realnosti, ko hiša gori ni časa za pogajanja o plačah. Gasilci bodo hišo pogasili pa naj pripada doktorju ali klošarju. Tudi prostovoljni gasici bodo dali vse od sebe. Je pa zanimiva ta rast zdravniških apetitov. Plače so jim zrasle, življenski stroški se niso dosti zvišali, oni pa neprestano o plačah. Mogoče bi se kirugi lahko specializirali za popravljanje sramnih ustnic. Vedno več je bogatašic, ki z velikostjo in obliko tega intimnega dela niso zadovoljne. Mogoče bi lahko Pokvarjena Milojka ustanovila Nacionalni inštitut za to dejavnost. Če že otroških src nismo sposobni operirati, bi vsaj te operacije lahko delali doma.
petrap
# 15.07.2018 ob 11:45
Da lahko danes kirurg uspešno operira "kot fižol" veliko srce, je bilo potrebno predhodno pridobiti in uporabiti zelo veliko znanja, ne samo kirurgovega in ne samo zdravniškega.
Si predstavljate delo kirurga danes, brez vrhunskih aparatur, odličnega medicinskega materiala, učinkovitih zdravil, antibiotikov in odličnega tima, ki z njim sodeluje?
Zdravljenje takšnih bolnikov, kot so mali, na srcu na smrt bolni otroci, je izrazito timsko delo, podprto s širokim in poglobljenim znanjem in z najsodobnejšo tehnologijo. Poseg kirurga na takšnem malem srčku je kljub temu odločilen. Terja veliko znanja in tudi usposobljenosti in izkušenj. A je vendarle le en segment v procesu zahtevnega zdravljenja malih bolnikov.
Podobno je s kardiologi, ki se ukvarjajo s takšnimi malimi bolniki. Brez podpore najnovejših tehnologij, ki omogočajo zanesljivo diagnostiko in na podlagi nje določiti primerno terapijo, brez učinkovitih zdravil in brez primerne nege, tako boli otroci ne bi imeli veliko možnosti za preživetje.
Zato menim, da se zdravnikom ne spodobi nenehno izpostavljati le svoje znanje in usposobljenost, brez katerega bi umirali bolniki in dejstva, da jih je premalo, ter to uporabljati za vrednotenje njihovega dela.
Delo zdravnikov je potrebno, je humano in zato jim družba mora omogočiti temu primerne pogoje, da bodo lahko dobro opravljali svoje delo. Tudi gmotni položaj, vendar primeren položaju družbe v kateri delujejo. Izkoriščati svoj monopolni položaj za izsiljevanje bonitet le zase, se zdravnikom zares ne spodobi.

Veliko vzrokov botruje dejstvu, da danes ni v državi na voljo zdravniškega kadra, specializiranega za zdravljenje malih srčnih bolnikov. Vzroki za to so tako subjektivni kot tudi objektivni. Objektiven razlog bi se lahko skrival tudi v dejstvu, da je takšnih malih bolnikov v Sloveniji relativno malo, najbrž ne dovolj za resen oddelek, ki bi pri zdravljenju le njih pridobili zdravniki dovolj izkušenj in rutine za varno in uspešno zdravljenje. To se kar pozablja.

Kuštrina pa ob vseh teh dejstvih, kot izgleda, motijo predvsem bodoči zaslužki tujih zdravnikov, ki so pripravljeni v sili vskočiti in pomagati pri zdravljenju malih bolnikov, potem, ko očitno nihče v državi tega ne zna ali ne more opraviti.
Pa še te je najbrž moral poiskati dr. Gregorič sam in to pro bono, kot se tudi sicer osebno angažira pri razreševanju aktualne problematike v državi, ki je sam ni zakuhal, niti je ni pomagal zakuhati.
božo1
# 15.07.2018 ob 11:15
NNNP
Nisem primerjal hrušk in jabolk........
Če nekdo opravi nekajkrat več enakih preiskav kot nekdo drugi, je to enostavno primerjati.

...................
.....so med posamezniki, brez pretiravanja, tudi 10kratne. Plače imajo pa vsi enake.

Razumem! In, če je temu res tako, enostavno nimam besed. Ali bi pri takem sploh lahko govorili o kakšni strokovnosti in odgovornosti od ministra pa do direktorja? In kaj naj rečem po vrhu, če ga ni na čelu vlade desetletja, ki tega ne vidi?
Podobno področje znam in obvladujem, pa se mi zato kar naježi koža.
Kazalo