Zdravje

Poudarki

  • Povečan obisk v ambulantah družinske medicine kot tudi v predšolskih in pediatričnih je bil že pozno jeseni, ko so se začele tudi t. i. trebušne viroze, ki še kar trajajo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 7 glasov Ocenite to novico!
Izolska bolnišnica
V izolski bolnišnici so do preklica prepovedali vse obiske. Foto: BoBo
Hrvaško sta prej kot navadno zajela epidemija gripe in SRV - v prejšnjem tednu sta zahtevala že tudi dve življenji, so danes potrdili v Nacionalnem centru za influenco, poroča novinarka TV Slovenija Irena Ulčar Cvelbar.

Dodaj v

Gripa in virusna obolenja so letos na pohodu prej kot običajno

Šempetrska in izolska bolnišnica prepovedali obiske
3. januar 2017 ob 16:16
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Gripa in druga virusna obolenja so že na pohodu. Strokovnjaki so sicer ta naval pričakovali, kljub temu pa je presenetil, saj o vrhuncu zbolevnosti običajno poročamo šele konec januarja ali celo v februarju. Še trdovratnejše kot običajno so tudi trebušne viroze, ki so se začele že jeseni in še kar trajajo. Napovedano znižanje temperatur pa ne prinaša ničesar obetavnega.

Gripo običajno spremljajo visoka temperatura, bolečine v mišicah, slabo počutje, glavobol in pordelost žrela. Posebnih zdravil, razen če bi se pojavili zapleti, največkrat zaradi kronične bolezni, ni. Traja pa od 7 do 10 dni.

A kužni smo že prej, opozarja epidemiolog Boris Kopilovič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dodaja, da je najpomembneje, "ko smo bolni, ne delamo in ne hodimo med ljudi, temveč da se pozdravimo". Gripa in druga virozna obolenja so namreč zelo nalezljivi, prenašamo jih kapljično, torej ko kašljamo. Prenašajo pa se tudi prek rok ali prek površin, še opozarja Kopilovič in dodaja, da je "glavna stvar pri preprečevanju gripe ustrezna higiena, predvsem pa pranje rok".

Prepoved obiskov v Izoli, omejitev v Šempetru
Povečan obisk v ambulantah družinske medicine kot tudi v predšolskih in pediatričnih je bil že pozno jeseni, ko so se začele tudi t. i. trebušne viroze, ki še kar trajajo. Zdravnica Marisa Turljak Višnjevec iz šolskega dispanzerja izolskega zdravstvenega doma svetuje tudi, naj se otrok ne vrne prehitro v vrtec ali šolo: "Otrok naj bi bil vsaj dva dni brez temperature in dobrega počutja, preden ga spustimo nazaj v skupino drugih otrok."

Za cepljenje proti gripi je še čas, a ne več kot kakšen dan, še opozarja Kopilovič. Zaščita se namreč ne začne takoj po cepljenju. V šempetrski bolnišnici so že prejšnji petek omejili obisk pacientov na enega zdravega obiskovalca. Vse obiske so zaradi povečanega števila bolnikov z okužbo dihal prepovedali tudi v izolski bolnišnici.

L. L., Mateja Brežan. Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 03.01.2017 ob 20:28
"A kužni smo že prej, opozarja epidemiolog Boris Kopilovič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dodaja, da je najpomembneje, "ko smo bolni, ne delamo in ne hodimo med ljudi, temveč da se pozdravimo"

Nekaj kar delodajalci v Sloveniji redno ignorirajo. Žal je v Sloveniji vrednota, če človek dela bolan. Skrajno bedasto razmišljanje,...
alcatraz
# 03.01.2017 ob 17:59
zdej k se bo shladl bo bolš
mirkoxx
# 03.01.2017 ob 17:37
"Otrok naj bi bil vsaj dva dni brez temperature in dobrega počutja, preden ga spustimo nazaj v skupino drugih otrok."

Pediater pa ne da nege ce otrok nima vrocine/slabega pocutja. Dejte se zdravniki najprej med sabo uskladit.
scenic
# 03.01.2017 ob 18:09
sem že dal to skozi pred desetimi dnevi.močan prehlad,vneto grlo in požiralnik,kašelj,ostal brez glasu.je pa trajalo kar dolgo vse skupaj.cca 10 dni me je matralo.zdaj pa kot vidim je teh ljudi s podobnimi težavami še več kot takrat,ko sem jaz to fasal.
NoriGoban
# 03.01.2017 ob 22:24
"Jaz sem fasal virozo in imam v vsaki nosnici robček že tretji dan."

Gripo lahko se vedno fases!

"Sej ne rabiš dobit gripe. Smo imeli tako hudo adenovirozo da je skoraj isto..."

Gripo lahko se vedno fases!

"sem že dal to skozi pred desetimi dnevi.močan prehlad,vneto grlo in požiralnik,kašelj,ostal brez glasu.je pa trajalo kar dolgo vse skupaj"

Gripo lahko se vedno fases!
scenic
# 03.01.2017 ob 18:12
zdej k se bo shladl bo bolš

V članku piše:
Napovedano znižanje temperatur pa ne prinaša ničesar obetavnega
Ramus
# 03.01.2017 ob 20:26
Boris legenda! :)
firtoh
# 03.01.2017 ob 19:36
Jaz sem fasal virozo in imam v vsaki nosnici robček že tretji dan.
webman
# 03.01.2017 ob 18:41
Sej ne rabiš dobit gripe. Smo imeli tako hudo adenovirozo da je skoraj isto...
DeathBlow
# 03.01.2017 ob 18:25
Bols bo za gripo:-D Na strani nijz lahko spremljate tedenske spremembe kar se tice resp.infektov.Gripa je lansko leto dozivela vrhunec zacetek feb.Letos bo zgleda malo prej.
amigo
# 05.01.2017 ob 06:46
Strokovnjaki so sicer ta naval pričakovali, kljub temu pa je presenetil, saj o vrhuncu zbolevnosti običajno poročamo šele konec januarja ali celo v februarju.

Jaz sicer nisem noben strokovnjak za gripo, vendar vem da prihaja vsako leto odkar pomnim. Zahtevam, da mi priznajo naziv "strokovnjak za gripo".
Kazalo