Zdravje
Kirurg, žilne opornice
Kirurg z žilno opornico Foto: Reuters

Dodaj v

Javno naročilo za nakup žilnih opornic bodo zaradi previsokih cen ponovili

AVK: Ni kartelnega dogovarjanja
1. september 2017 ob 20:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Javno naročilo za nakup žilnih opornic, na katerem je sodelovalo devet ponudnikov, ni uspelo in naj bi ga kmalu ponovili. Kljub objavljeni najvišji ceni, po kateri so na ministrstvu za zdravje pripravljeni plačati material, sta le dva ponudnika ponudila ceno v danih okvirih, a ponudba ni bila primerna iz drugih razlogov.

Po pregledu ponudb so ugotovili, da v nobenem izmed petih sklopov niso prejeli dopustne ponudbe. Ker so bile ponujene cene previsoke, so se odločili za ponovitev postopka, so za Televizijo Slovenija pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ob tem obžaluje, da javni razpis ni uspel, še posebej na področju žilnih opornic, kjer je komisija izredno hitro in strokovno opravila svoje delo.

Komisija bo predstavnike proizvajalcev tovrstnega materiala seznanila s cenami, ki so sprejemljive, in jih pozvala, naj upoštevajo objektivne pogoje, ki so postavljeni v javnem naročilu.

Kolar Celarčeva pa je zadovoljna, da so nekateri drugi javni razpisi uspešni, med njimi javni razpis za 900 sklopov zdravil, s katerimi jim je uspelo prihraniti 6,3 odstotka, so še sporočili z ministrstva.

Javno naročilo je bilo sicer objavljeno v začetku junija.

Agencija za varstvo konkurence po poročanju TV Slovenija ni zaznala kartelnega delovanja.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
politik kritik
# 01.09.2017 ob 20:31
Banda pokvarjena, da služijo po 1000 % marže na človeških življenjih in se kartelno dogovarjajo. Dobaviteljem želim vse najslabše.

Konkretno poznam vse notranje razmere v firmah Tomislava Jukića, ki dobavljajo za Slovensko zdravstvo. Jahte, vikendi, vile.... ni da ni.
Banban
# 01.09.2017 ob 20:44
Hudica, a jih grem jaz narocit? Kako tezko je lahko?
NzA
# 01.09.2017 ob 20:32
Tole resnično smrdi po kartelnem dogovarjanju, kakšne so možnosti, da oz 9ih, le 2 oddata primerne cene. Zgornja meja je verjetno postavljena precej visoko.
grinta
# 01.09.2017 ob 20:59
Torej razpis je imel max vsoto, a so se prijavili ponudniki z višjimi cenami? Čemu? S tem so hoteli dat vedeti češ, toliko boste dali ali pa ne boste imeli nič? Torej ali ponudnikom opornic damo toliko kot oni hočejo, ali pa ne bomo imeli opornic in bodo zdravstvene storitve za narod še slabše? To je izsiljevanje, te firme bi bilo treba kaznovat, prepovedat poslovanje z državnimi podjetji.

Tudi meni ni jasno zakaj se ne da dobit teh stvari po isti ceni kot Švedi. Sigurno je kdo ki bi za lepe denarce odfural kombi gor in privlekel zvrhan pehar teh opornic sem. Lahko še obišče muzeje in galerije gor.
SamoRes
# 01.09.2017 ob 21:17
Slovenija še pred reformami potrebuje umeten otok, kamor se bo poslalo vsakogar, ki bi se okoristil z javnim denarjem. Pa pobrat osebno premoženje. Trda roka, tega nam manjka.
Tale poosamosvojitvena Slovenija skrbi le za človekove pravice lopovov. Kdor okrade sodržavljane pravic nima.
infostriker
# 01.09.2017 ob 20:44
"kjer je komisija izredno hitro in strokovno opravila svoje delo."

Da dam gor podnapise: na seznam ponudnikov se je vmešal nekdo, ki bi rad speljal pošten biznis, ne pa mučkalice na zasebnih TRR-jih. Razpis bodo ponovili tako, da bo najbolj prirejen za peščico hijen pri koritu.
srv
# 01.09.2017 ob 22:27
Al. Ma., zakaj ne pošljemo naročilo Švedom, plačamo in jih dobimo kot Švedi? Kje je kavelj 22?
srv
# 01.09.2017 ob 21:27
EU je kao odprt trg in zakaj se ne javijo na razpis tuje firme, ki imajo tako super cene ? Kdo tukaj koga drži v šahu ? So proizvajalci tisti pokvarjeni ?

Novinarji, pričakujem oddajo in obrazložitev, zakaj naše ministrstvo preprosto ne kupi teh opornic zunaj, če so tam tako cenejše, ne nam samo flancat, da je zunaj ceneje kot pri nas. oga farbate, sami sebe, nas, etc. ? Dajte že nekaj od sebe, saj vas vsak mesec dobro plačamo.
srv
# 01.09.2017 ob 20:50
Imajo naši enako nabavno ceno kot Švedi ?

Zakaj je potrebno komplicirati in zakaj preprosto naši ne kupijo na Švedskem ? Kaj nam novinarčki prikrivajo, ko samo črno/belo prikazujejo cene na Švedskem in pri nas ?
politik kritik
# 01.09.2017 ob 20:39
Če že teh kartelnih banditov ki služijo s človeškimi življenji ne morejo polovit, naj vsaj v angleščini, nemščini itd. napišejo ta razpis, da pride kdo iz tujine, ki ni okužen z balkan korupcijo, ki gre preko vseh mej, tudi življenj ljudi. Smo ja v EU kjer so trgi odprti.

Dobro bi bilo tudi (če že ni) da bi Evropske bolnišnice skupaj kupovale stvari in si potem same razdelile kar pač potrebujejo.
Bivši uporabnik
# 01.09.2017 ob 21:44
Povsod po svetu igro vodi tisti, ki ima denar, to je kupec.

Samo v Slovenistanu so glavni preprodajalci.
prim00z
# 01.09.2017 ob 21:04
Mafija
BKn
# 02.09.2017 ob 04:28
A je kaksno pordrocje v Sloveniji ki ni v razsulu
1. zdravstvo
2. bancnistvo
3. infrastrukurni projekti
4. mednarodna politika
5. .......
Imamo popoln razpad sistema.
Godfather11
# 01.09.2017 ob 22:28
sistemc. 01.09.2017 ob 21:44
Povsod po svetu igro vodi tisti, ki ima denar, to je kupec.
Samo v Slovenistanu so glavni preprodajalci.


Seveda, omrežja v ozadju je treba nekako financirat, čeprav na najbolj podli in umazan način, t.j. na zdravju in življenjih ljudi..
offgrid
# 02.09.2017 ob 03:04
Kolar Celarčeva pa je zadovoljna, da so nekateri drugi javni razpisi uspešni, med njimi javni razpis za 900 sklopov zdravil, s katerimi jim je uspelo prihraniti 6,3 odstotka, so še sporočili z ministrstvA

6,5% ??
V vsaki zakotni kmetijski zadrugi se da s "pogajanji" iztrzit ta procent.
Svasta.... in ob tem so se glasno zadovoljni.
DrMinistr
# 01.09.2017 ob 23:10
Kolar Celarčeva pa je zadovoljna, da so nekateri drugi javni razpisi uspešni, med njimi javni razpis za 900 sklopov zdravil, s katerimi jim je uspelo prihraniti 6,3 odstotka, so še sporočili z ministrstva.

Da so dejansko toliko prihranili dvomim, ampak ok, številke se da obračat. So pa tu pozabili omenit eno drugo dejstvo...da so sedaj, odkar so centralni razpisi tiste bolnišnice z bolj sposobnimi pogajalci prisiljene plačevati zdravila po višjih cenah kot prej (saj se namesto njih pogajajo vladni pogajalci...ki pa praviloma niso med najsposobnejšimi...)
Godfather11
# 01.09.2017 ob 22:22
Pa lahko bi še napisali, da je pred tem brat glavnega spec.tožilca, mastno služil s preprodajo umetih kolkov – 70 % provizije, mnogo bolnikov pa je zaradi predragih pripomočkov čakalo v bolečinah…. ko so zadevo razkrili, je zaprl podjetje. Pezdir je lepo povedal v intervjuju, kam segajo lovke ter če bi tale specializiran tožilec preiskoval tele lovke off-shore podjetij bi našel tam sebe… Tako pa se seveda ne bo nič zgodilo.. sami sebe in naših pa seveda ne bomo preiskovali, a ne. Na podobne načine so v zadnjih letih izpuhtele milijarde, zato je zdravstvo tam, kjer je, višje si bolj lahko neovirano kradeš, če si na pravi strani..
politik kritik
# 01.09.2017 ob 20:49
Razni Bavčarji itd. so proti tem direktorjem dobaviteljskih firm za Slo. zdravstvo pravi reveži. Sem videl na lastne oči. Najhuje je ker so to vsi neki bivši dohtarji, ki naj bi bili pod hipokratovo prisego. bandita Tomsilava Jukiča hipokratove prisege na Sarajevski medicinski fakulteti očitno tega niso učili. On vzame denar, pacienti pa naj umirajo na operacijskih mizah (tudi pri aferi operacijske mie je imel takrat Tomo prste zraven), ker so stenti tako dragi, da zmanjka za osebje.
JBT
# 02.09.2017 ob 07:48
Preprosto bi kupili na Švedskem, pa seveda brez razpisa.
A to ne bi šlo, ker bi bilo nezakonito.
To, da nas desetletja kradejo dobavitelji, pa je seveda v kapitalizmu zakonito.
medo357
# 02.09.2017 ob 08:38
Sicer je prav, da zahtevajo nižje, normalne cene teh razvpitih opornic, ampak, to je samo pesek v oči za javnost. Samo v zdravstvu se kanalizira na 100tine milijonov evrov, pa nihče ne ukrepa, vsi raje pristavijo svoj lonček. Treba je urediti zdravstveni sistem v celoti, ali še bolje ves JS. Bo boleče, ampak bo treba ugrizniti v že krepko gnilo, ne le kislo, jabolko. Tedaj bo več denarja za ljudi, mlade in stare, in UTD, ki je pravična sociala.
Arso
# 01.09.2017 ob 23:11
Pa Zemljariča stran od pogodb.
nocoment78
# 01.09.2017 ob 21:23
opet neka mučka
Fritz.si
# 02.09.2017 ob 09:44
@ medo357
Če bi v Sloveniji izkoreninili korupcijo, bi imel proračun krepak presežek ob tem, da bi bili npr. zdravniki in med. sestre dobro plačani. Davke bi lahko zniževali itn. če bi se le rešili teh parazitov.

Ne potrebujemo posrednikov. Trg EU je enoten trg in že zdavnaj bi lahko JS izvajal razpise na ravni EU ter nanje povabil tuje dobavitelje.
maja kibira
# 02.09.2017 ob 09:13
Ce jih finci kupujejo po 170 evrov zakaj jih potem mi ne kupujemo kar od njih namesto da delamo v naprej zmenjene razpise in jih potem preplacujemo...butale pa to...
DrMinistr
# 01.09.2017 ob 23:03
Po pregledu ponudb so ugotovili, da v nobenem izmed petih sklopov niso prejeli dopustne ponudbe. Ker so bile ponujene cene previsoke, so se odločili za ponovitev postopka, so za Televizijo Slovenija pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

In sedaj mislijo, da bojo v ponovljenem razpisu cene nižje? Sploh ne vem zakaj ima take razpise čez ministrstvo za javno upravo, kjer se na zdravstvo spoznajo kot zajc na boben. Aja, hm...morda pa prav zato, da jih lahko ponudniki okoli obračajo kot šolarčke?
vranek
# 02.09.2017 ob 12:21
In zakaj ne kupujejo direktno pri proizvajalcu? Tudi po netu se jih da kupit! Zakaj vztrajate pri istih dobaviteljih. Obrnite se na proizvajalce. Zastopnike prijavite prodajalcem. In tudi, stenti niso neka vesoljska tehnologija.. Malo zlitin postavljenih v mrezo in kvalitetna rahlo elasticna plastika.
xes
# 02.09.2017 ob 10:04
grinta: Edina rešitev je, da se folk izobrazi do te mere, da slabih stvari sami NOČEJO početi

Izhajaš iz predpostavke, da so vsi ljudje po srcu dobri in pošteni ... meni osebno se zdi takšno razmišljanje zelo naivno in prav zaradi takšnega razmišljanja imamo takšne razmere kot jih imamo. Potrebujemo ravno nasprotno, višje kazni in predvsem učinkovitejši pregon.
xes
# 02.09.2017 ob 10:01
Ponovit razpis z eno dodatno zahtevo: prijavijo se lahko le tuji dobavitelji. Se bodo domači kartelci hitro zbrihtali pri naslednjih razpisih. Edini način, da se rešimo te bande je, da jim odvzamemo korito iz katerega se napajajo. Seveda pa je vprašanje politične volje za kaj takšnega.
sosman
# 02.09.2017 ob 08:01
Ponudbe iz tujine so tudi vmes? Odprimo ta trg EU, pa da vidimo naše jahtaše.
ap
# 17.09.2017 ob 07:46
Miloš C. Opornik

DVE ŽILI

Zlata žila krčno strogo vpraša:
»Kakšna zdi se tebi ta opora,
mar ni tole prava že pokora,
kdo tako grdo se le obnaša?«

Krčna odgovarja ji spravljivo:
»Krčenje je sredstev vendar nuja,
z naročili se zato zamuja,
da ne bo preveč vse zapravljivo.«

Zlata se v krohotu krčni smeje:
»O opornicah verjetno sanjaš
in za publiko teater zganjaš,
da vse skupaj dobro se ogreje?

Ne verjamem tebi, krčna žila,
da drugačna si od mene, zlate,
zlezla bi le rada iz zagate
in z izgovori bi se izvila.

Je vse skupaj čista parodija,
le priznaj in se ne sprenevedaj,
razlog je v ozadju in ne spredaj,
imenuje pa se provizija.«
tone7
# 02.09.2017 ob 11:53
Le dokaz več, da mafija v zdravstvu deluje
Guliarth
# 02.09.2017 ob 10:34
Kraja kraja kraja, potem še Magno blokirajo neproduktivci, ja kam te gremo?
Prodaja Slovenije Qatarju?
pepieinschlag
# 02.09.2017 ob 06:52
Slovenija še pred reformami potrebuje umeten otok, kamor se bo poslalo vsakogar, ki bi se okoristil z javnim denarjem.

Si imel v mislih Atlantido ali Goli otok?

Edina rešitev je, da se folk izobrazi do te mere, da slabih stvari sami NOČEJO početi.

Izobraževati??? Slovenci se v tujini ne obnašamo tako balkansko, kot doma. Vzrok? Visoke kazni za prekršek, odvržen košček papirja, prekoračeno hitrost itd...
Tudi Švicarji so se pričeli resneje vezati z varnostnim pasom potem, ko so jim globe navili do neba.
Spremeniti bi bilo potrebno vse!!! Toda kdo bo to storil? Če smo vsi lopovi in nam tako paše, si ne bomo pljunili v lastno skledo in glasovali za spremembe.
To je tako, kot bi pričakovali od poslancev, da si bodo izglasovali nižje plače, zmanjšali privilegije itd.
viljam_s
# 01.09.2017 ob 22:31
Hahahaha spet jamranje in delanje po slovensko. Z enim samim zamahom se da to le zadevo rešiti. Sprosite (liberalizirajte) trg zavarovalniških storitev (kot je to v Švici - saj to si želite) pa ne boste več imeli take "štale". Zdravstveno zavarovanje ne bo državno ampak privatno - enako kot pri avtomobilu - ko se ti kaj zgodi greš do zdravnika in zavarovalnica plača. Nič več čakalnih dob, nič več pogovarjanja o kvotah za določene posege, nič več državniih zavodov, ki so leglo korupcije, klientelizma, nepotizma, lenobe, neučinkovitosti, neorganiziranosti in kaotičnosti (ali na kratko socializma). AMpak spet pričakujem 1000 razlogov zakaj to ne sme biti tako in zakaj to ni dobro - medtem ko v celem ostalem razvitem svetu to krasno funkcionira. Ko boste ugotovili da so zdravstvene storitve tudi tržno blago ne pa neka svetinja takrat boste koncno imeli podlago da se kaj v SLoveniji normalizira in da dobite normalen sistem - do takrat pa lepo sanjajte o tem kako bi moralo biti (če bi ljudje le bili bol ozaveščeni) pa ni (ker ljudje v takem sistemu kot je v Sloveniji niti ne morejo biti - tak sistem bi še iz Skandinavcev naredil Balkance).
muki7
# 02.09.2017 ob 08:04
Kupit na aliexpresu, kvaliteta preverjena, cena 70% nižja, poštnina brezplačna, enostavno.
AMFIBIJA
# 02.09.2017 ob 07:33
Miloš C. Opornik

DVE ŽILI

Zlata žila krčno strogo vpraša:
»Kakšna zdi se tebi ta opora,
mar ni tole prava že pokora,
kdo tako grdo se le obnaša?«

Krčna odgovarja ji spravljivo:
»Krčenje je sredstev vendar nuja,
z naročili se zato zamuja,
da na bo preveč vse zapravljivo.«

Zlata se v krohotu krčni smeje:
»O opornicah verjetno sanjaš
in za publiko teater zganjaš,
da vse skupaj dobro se ogreje?

Ne verjamem tebi, krčna žila,
da drugačna si od mene, zlate,
zlezla bi le rada iz zagate
in z izgovori bi se izvila.

Je vse skupaj čista parodija,
le priznaj in se ne sprenevedaj,
razlog je v ozadju in ne spredaj,
imenuje pa se provizija.«
AM
# 01.09.2017 ob 21:27
Pravilno. Sedaj pa naj razpis pripravijo tako, da bosta tista dva, ki sta ponudila najnižje cene tudi dobila razpis!
grinta
# 01.09.2017 ob 21:26
"Trda roka, tega nam manjka."

To je izraz jeze in rešitev, ki pomirja to jezo.
V resnici pa to ne rešuje problemov, pač lej, višje kot daš kazni za prekrškarje, še vedno ti bodo ljudje noreli in se vozili po zadnji. Bolj ko prepoveš cigarete, kaznuješ, limaš trupla gor, še vedno boš imel rakav narod. Lahko imaš smrtne kazni kot v ZDA, pa boš imel še vedno največ kriminala in boš lahko cvrl folk kot zmešan. Saj prejšnji sistemi so imeli otoke, gulage, zapiral so za vse možno, pa smo sisteme še vedno morali pustit za seboj, ker niso rešili ničesar.

Edina rešitev je, da se folk izobrazi do te mere, da slabih stvari sami NOČEJO početi. Dokler pa bodo hoteli, pa kazni ne bodo ničesar preprečile, saj bodo ljudje le gruntali kako obiti sistem. Strokoven dokaz ti je dobesedno celotna človeška zgodovina.
agenda21
# 01.09.2017 ob 21:38
Če bi ljudje malo bolj skrbeli za svoje zdravje in bi odgovornost z države prenesli
nase, bi bilo vse drugače. Ne rabiš veliko, da ugotoviš kaj ti škoduje, kaj koristi.
Če bi pa država še malo poskrbela za stimulacijo, v stilu zavarovanja avtomobilov,
manj bolezni, večje bonitete, bi šlo hitro v drugo smer.
Kazalo