Po Marušičevem predlogu bi v ZZZS-jevi blagajni ostalo okoli 25 milijonov evrov več. Foto: BoBo
Po Marušičevem predlogu bi v ZZZS-jevi blagajni ostalo okoli 25 milijonov evrov več. Foto: BoBo
Dorijan Marušič
Dorijan Marušič je pripravil spremembe zdravstvenih pravic. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

ZZZS je imel lani 960 milijonov evrov prihodkov in milijardo evrov odhodkov.

Po predlogu, ki so ga pripravili na zdravstvenem ministrstvu Dorijana Marušiča in ki še čaka na uskladitev s finančnim ministrstvom, bi se temeljito prevetrila košarica pravic, ki jih krije zdravstveno zavarovanje.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bi po predlogu še vedno kril nenujne reševalne prevoze za prevoze bolnikov na dializo ali z nje ter onkološke bolnike na ali s kemoterapije, obsevanja ali radioterapije.

Izločeni pa bodo drugi prevozi, kot so nekateri prevozi do rehabilitacije ali fizioterapije. Letno ZZZS za kritje prevozov sicer odšteje dokaj neznatnega 1,1 milijona evrov, ostalo pa se krije iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ti prevozi bodo torej poslej samoplačniški.

V zdravilišče le po operaciji
Zdravstvena blagajna tudi ne bo več krila zdravljenja v naravnih zdraviliščih, ki ne bo neposredno nadaljevanje zdravljenja v bolnišnici, na primer po operaciji. Enako bo pri bolnikih z revmo, ki jim je zdravstveno zavarovanje krilo obisk zdravilišč enkrat na dve leti. Na ta račun bi zdravstvena blagajna privarčevala milijon evrov letno.

Pogreb v celoti iz lastnega žepa
Do zdaj je ZZZS za vse zavarovance kril standardne stroške pogreba. Po novem bi te stroške krili le prejemnikom socialne pomoči, vendar bi po novem to plačevalo ministrstvo za delo. Pogrebnine so ZZZS lani stale 9,15 milijona evrov. Če bo predlog obveljal, bi se ta znesek zmanjšal na 300.000 evrov.
.
Iz pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja bo črtana tudi pravica do posmrtnine, razen za socialno šibke. Pravico do posmrtnine kot enkratne denarne pomoči imajo družinski člani umrlega zavarovanca, ki jih je ta preživljal do svoje smrti.

Če ne dela, ne more imeti plačane bolniške
Zdajšnja zakonodaja določa, da v primeru, ko brezposelni zboli, lahko gre na bolniško in se mu plačuje nadomestilo za začasno zadržanost z dela. Vendar na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da brezposelni ne morejo biti odsotni z dela, ker dela nimajo.

Plačevanje tega je bilo pred leti preneseno na bremena ZZZS-ja, po predlogu nadgradnje zdravstvenega sistema pa se bo znova preneslo na proračun ministrstva za delo. Lani so bolniške brezposelnih zdravstveno blagajno stale 6,1 milijona evrov.

Če boste želeli dati kri, boste morali po dopust
Tudi krvodajalci ne bi bili več upravičeni do nadomestila plače za dan odsotnosti z dela iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Ministrstvo za zdravje svoj predlog ukrepa utemeljuje z evropsko direktivo, ki pravi, da je krvodajalstvo brezplačna dejavnost. ZZZS tovrstne odsotnosti letno stanejo 4,1 milijona evrov.
Ker pa je krvodajalstvo po mnenju ministrstva v nacionalnem interesu, sta dve možnosti, kako to urediti. Ena je, da se dan odsotnosti delavca zaradi krvodajalstva delodajalcu krije neposredno iz proračuna, druga pa, da prosti dan krije delodajalec, ki bo nato stroške uveljavljal kot davčno olajšavo pri plačilu davčnih obveznosti.

ZZZS je imel lani 960 milijonov evrov prihodkov in milijardo evrov odhodkov.