Zdravje
Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije in drugih virov s cepljenjem otrok po svetu preprečimo 2,5 milijona žrtev na leto. Foto: EPA

Dodaj v

Kateri miti spremljajo cepljenje in kakšna je resnica?

Okrogla miza s strokovnjaki
11. april 2018 ob 11:00,
zadnji poseg: 11. april 2018 ob 12:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaradi cepljenja se pri nas ne pojavljajo več nekatere hude, tudi smrtne bolezni. A vseeno so se v zadnjih desetletjih okrepile razprave o pomenu, varnosti in učinkovitosti cepljenja, posledično pa se je zmanjšal delež precepljenih.

Najnovejši podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da manj kot polovica slovenskih mater zaupa v cepljenje in cepiva, 34 odstotkov jih je neopredeljenih glede zaupanja v cepljenje, 17 odstotkov pa jih okleva pri cepljenju svojih otrok, kar pomeni, da njihovi otroci niso bili cepljeni, tako kot so to načrtovali v otroški ambulanti.

O tem, kateri miti spremljajo cepljenje in kakšna je resnica, so danes ob11.00 spregovorili udeleženci na okrogli mizi STAkluba. Beseda je tekla okoli tega, kje so vzroki in razlogi za nezaupanje glede na to, da je cepljenje dokazano eden najučinkovitejših in najuspešnejših javnozdravstvenih ukrepov, s katerim se preprečujejo okužbe, njihove posledice in prezgodnje smrti zaradi nalezljivih bolezni.

Strokovnjaki so odgovarjali na najpogostejše mite o cepljenju in pojasnili, kakšna je pravzaprav resnica. Prav tako so govorili o tem, kako nasloviti strahove in dvome mladih mater glede cepljenja otrok.

V pogovoru so sodelovali predstavnica NIJZ-ja Alenka Trop Skaza, znanstvenica s Kemijskega inštituta Mojca Benčina, pediater iz Zdravstvenega doma Kamnik Denis Baš ter družinska terapevtka in mama petih otrok Andreja Poljanec.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Glas_razuma
# 11.04.2018 ob 11:19
Vsak ima pravico do mnenja, niso pa vsa mnenja enaka. Svet nam razlagajo zvezdniki brez talenta, cepiva pa sociologi in bivše manekenke, medtem pa smo imuni na z dokazi podpkrepljene argumente ljudi, ki so življenja posvetili znanosti.
Wolfy
# 11.04.2018 ob 11:23
@Sorrento

Verjetnost za avtizem je vecja, ce je vecja starost starsev ko otroka spocnejo. Ljudje se odlocajo za otroke kasneje kot v preteklosti, zato stopnja avtizma narasca...
Korošec
# 11.04.2018 ob 11:46
Koorporacije, fermacevstki lobiji itd. cepit so pa začeli v komunizmu, ko ni bilo nič od tega.
Heldarion
# 11.04.2018 ob 11:34
@Wolfy

Poleg tega je diagnostika avtizma danes precej bolj razvita kot pred recimo 100 leti. Takrat bi avtistu pripisali kakšno drugo motnjo, danes pa mogoče avtizem diagnosticirajo tudi pri komu, ki sploh nujno nima.
bruhnmici
# 11.04.2018 ob 11:38
Kaj je NIJZ storil z uskladiščenimi neprodanimi 700.000 enotami cepiva Tamiflu in koliko nas je to (in nas še) stane? Kdo je odgovoren za podpis pogodbe/nabava, ter za očitno preveliko količino nabavljenega cepiva? Hvala za odgovore.
Marko32
# 11.04.2018 ob 11:42
Resnica o avtizmu ne prihaja iz dogmatičnih medicinskih krogov, ampak iz neodvisnih raziskovalnih.

"Neodvisnih raziskovalnih" alias internetne mamice.
Seneca
# 11.04.2018 ob 11:41
Zanimivo bi bilo objaviti tudi komentarje svojcev tistih 12 žrtev zaradi ošpic v Srbiji, ki so zaradi necepljenja po nepotrebnem izgubili svoje najdražje!
jodlzi
# 11.04.2018 ob 11:45
@Antipater:

ADHD sindrom pri otrocih: to je povezano bolj s tem, da je hrana bolj kalorična ter da vsebuje veliko sladkorja. tudi gibalno otroci niso več tako aktivni, kot smo bili še mi in tako ne pokurijo odvečne energije. ko to sešteješ skupaj s hrano... ... ...potem pa prišteješ še konstantno zadovoljevanje vseh potreb iz vseh strani in dobiš neuravnovešene otroke...

rakasta obolenja v odrasli dobi: verjemi ali ne, to je bolj povezano s prehrano ter stresom.

neplodnost: tukaj je lahko več faktorjev, od uporabe gsm-ov (ki naj bi imeli vpliv na to, če jih moški nosimo v žepih hlač), višje starosti poskusa prve zanositve, prehrana, stres, do raznih zdravil, ki se dnevno uporabljajo, itd....

ni za vse krivo cepljenje, kar se dogaja danes...je pa definitivno cepljenje krivo za porast prebivalstva na zemlji v zadnjih 100 letih...
Marko32
# 11.04.2018 ob 11:41
Farmacevtska industrija bi dosti bolj služila z zdravili, ko bi cepljeni starši necepljenih sončkov, ki bi umirali v strašnih mukah, storili vse, da jih pozdravijo.
Seneca
# 11.04.2018 ob 11:37
Predlagam, da se poskušate dokopati tudi do resnice o tem, zakaj je vedno več otrok avtističnih.
Cepljenje nima veze z avtizmom! Danska raziskava na 500.000 otrocih je pokazala, da je več avtizma pri necepljenih.

https://www.ncbi.nlm.nih
.gov/pmc/articles/PMC1124634/


Bolno je verjeti, da je vseh nekaj tisoč raziskovalcev v razvoju cepiv tako pokvarjenih, da bi prav vsi molčali o škodljivosti cepiv in tvegali zaporne kazni, ko bi to ev. prišlo na dan!
Seneca
# 11.04.2018 ob 11:48
@ Woly Ljudje se odlocajo za otroke kasneje kot v preteklosti, zato stopnja avtizma narasca...

To zelo drži. Dokazano z višjo starostjo staršev slabi kvaliteta njihovega genetskega materiala, tako pri očetih kot materah in posledično so njihovi otroci bolj izpostavljeni vsem mogočim genetskim boleznim!
Nekaj časa nazaj sem gledal oddajo BBC-ja o tem, kako so kot vzrok pritlikavosti skoraj vedno zelo stari očetje!
BalončkiNaNebu
# 12.04.2018 ob 15:27
Cepiva ne prinašajo dobička? 24 miljard $ ni nič? Hahaha...

Poleg tega...pravite, da bi več zaslužili, če nebi cepili? Torej ste mnenja, da je človeštvo kronično bolno in brez tabletk ne more(te) živet?
Ok pa poglejmo takole:
Imamo necepljene, ki so mnogo bolj zdravi od cepljenih. ter imamo cepljene, kateri imajo bistveno več problemov kot necepljeni.
Torej, da vidim če razumem vašo računico. Najprej GSK cepi, zasluži s tem letno 24miljard $, nato ima recimo 30% cepljenih kronični dermatitis, vnetja takšna in drugačna,...za katerega dobijo še: $50-$500 na mesec za zdravljenje samo dermatitisa, kje so potem še antibiotiki, ki jih prejme vsak otrok, ki pride k pediatru tarnat, da ga bolijo ušesa: $65.5 miljard v letu 2014.

Čaki mal...kdo je zdj tu nor? In pol pravijo mamicam, ki imajo otroke poškodovane od cepiv lobij! Hahahahaha bolniki! :)
Dobro jutro cep(ill)ci!
kris10
# 12.04.2018 ob 11:33
Ko sem po obisku zdravnice čakal v pisarni medicinske sestre...
je medicinska sestra osebo na telefonu prepričevala, da vsi simptomi in morebitni stranski učinki cepiva proti klopnemu menigoencefalitisu (zapisani v navodilih), ki jih doživlja in jih je oseba naštevala zelo naglas na drugi strani slušalke nikakor niso in pod nobenim pogojem posledica prejetega cepiva, ter so lahko le posledica okužbe oz. klopa. Mi je dalo mislit.
amigo
# 11.04.2018 ob 15:56
Slovenska podružnica ameriške farmacevtske družbe GlaxoSmithKline je ministrici za zdravje Alenki Trop Skaza od leta 2011 do nastopa ministrovanja za delo plačala skoraj 15 tisočakov.

No in taki "neodvisni strokovnjaki" nam danes predavajo o cepljenju. Več "nujno potrebnih" cepljenj bo uvedla, večji avto si bo lahko kupila. Enostavno kot pasulj.
hareKrishna
# 12.04.2018 ob 15:02
Kateri miti spremljajo cepljenje in kakšna je resnica?
Resnice s strani farmacije, novinarjev ter zdravnikov zagotovo ni, saj vsi živijo od bolezni. Živela bolezen?!?
Oče je šel nedavno k zdravniku. Star je blizu 70 in je malo potarnal. Zdravnik mu je predpisal 12 škatlic Ketonala za vsak mesec eno v treh receptih za leto v naprej. Potrebuje mogoče 1/2 škatlice, dobil jih je 12. Kdo to plačuje???? Moje zaupanje v zdravstvo je 0%. Kriminal!
In še to, podkupljivi poslanci so v zadnjih 25 - tih letih sprejeli cel kup, za ljudi izredno slabih zakonov, v prid farmacevtom, kar se posledično tudi vidi na prebivalstvu. Lahko vam pišem tu cel dan... nepopravljiva škoda za to generacijo je že storjena. Poglejte malo čez mejo na zahod, kjer se stvari popravljajo, kako so tam začeli uvajati alternativne metode, pri nas kamena doba, nažalost.
fah-q
# 11.04.2018 ob 15:17
@niiz
Farmacevt nima pojma o cepivih? Sploh tisti, ki prodaja?

A sploh veš kdo je zaposlen v lekarni in kdo sme izdajati zdravila? A misliš, da se magistri na faksu učijo 5 let kako prodajat za pultom ? Očitno ti, ki si si nekaj bral v prostem času na internetnih forumih, veš več ;)


mam mag.farm v družini....in vem, da nikoli ni dobila v roke komplet raziskave glede kateregakoli cepiva ali zdravila...ve pa vse kar piše o zdravilih. ampak to pove le to, da ima informacije, ki jih poda proizvajalec. moja ex je bila pa zdravnica-tako da poznam tudi to plat. in sploh ne argumentiraš problema. namreč jaz nisem trdil, da se na spozna na to, katero učinkovino vsebuje kateri preparat ali kaj naj bi to povzročalo...to strese iz rokava...ampak to še vedno ne pomeni, da ve kakšne so implikacije cepljenja po 3 letih. ker teh informacij nima.

bolj jasno?
fah-q
# 11.04.2018 ob 12:39
7up
kaj ni enako kako....

znanstven pristop zahteva direktno povezavo. še tako očitno svinjarijo in povezavo med obolenjem za raka pljuč in kajenjem je izjemno težko dokazat, kaj šele če gre za zadeve, ki jih povežemo malo težje. in če je tobačni industriji uspelo zdržat tolko časa kako lahko delo ima šele farmacevtska, kjer niso zadeve tako enoznačne, so bolj kompleksne ter gre za krepko večjo, bolj razširjeno industrijo s krepko večjim prihodkom in močjo.
Lluka
# 11.04.2018 ob 11:41
No ja...... dejstvo je tudi da se danes rojevajo otroci z raznimi zdravstvenimi okvarami. Bom rekel...še pomnite tovariši..... oz babice v porodnišnicah..oz vsi tamkajšnji zaposleni. Nekoč in danes? Nekoč so pač oz je bilo dejstvo in realna slika, da je mati če je imela težave s porodom umrla. Svet je šel dalje. Smrt se je sprejelo. In naprej so šli samo ZDRAVI geni. Danes pa imamo kaj? Medicijo, ki pomaga tudi mamicam z raznimi boleznimi in okvarami da lahko spočne in rodi otroka. Otrok pa podeduje materine gene... in "okvare" za prihodnje rodove. Nekoč pa.... so preživeli samo najmočnejši in zdravi. Enako je bilo z drugimi rodovi...(Nomadi) da so se razmnoževali z drugimi plemeni.....samo zato, da so imeli lahko zdrave in močne rodove. Kaj pa se je dogajalo z Kralji itd po Evropi? En z drugim...v rodbini..... in bile so zdravtvene težave teh otrok.... itd itd.

In ja.... nekoč so smrt matere oz otroka sprejeli....danes pa se gre v tožbe bolnišnic, čš da niso vsega naredili. Ampak če je v materinih genih nekaj zapisano.....se tega ne da v postelji izbrisat.
BlackHole
# 11.04.2018 ob 22:02
a vi živite v kapitalizmu al ne? a loh uporabte glavo? pravte da gre pri cepivih za farmacevtsko zaroto zaradi dobička...a glej ga zlomka, cepiva ne prinašajo niti procent dobička, ki ga prinaša zdravljenje bolezni, ki jih cepiva preprečujejo... jao mene, ostante v socialističnem mišljenju in naprej cuzajte državo

Če malo logično pomisliš. Če gre pri cepivih res za farmacevtsko zaroto, potem zagotovo sploh ne preprečujejo nobenih bolezni, pač pa kvečjemu delajo zdraho.
fah-q
# 11.04.2018 ob 12:29
@marko32
Ko sedete v letalo, zaupate, da bo varno poletelo. Zaupanje temelji na znanstvenih dosežkih, na tisoč in enem znanstvenem poizkusu, testiranjih itd.

Popolnoma enako je pri zdravnikih. Seveda se postopki zdravljenja izboljšujejo, saj se izboljšujejo diagnostični postopki, nova zdravila itd.

Ampak oboje temelji na popolnoma enakih principih.


no, ko boš med znanci imel par primerov, ko so jim sorodniki umrli v uradno neobstoječi letalski nesreči, le te pa uradno ne bo priznal nihče (nesreč ni, so samo posledice, ko imajo mrtve svojce, katerih telo kaže na padec z višine, nazadnje pa so jih videli ob vstopu v letalo) potem bo to dvoje primerljivo. dokler pa takih ljudi osebno ne poznam/š pa ni primerljivo...
7up
# 11.04.2018 ob 11:58
fah-q

Vsaka znanstvena raziskva je v svoji osnovi neodvisna pri čemer so uporabljene znanstvene metode definitiane in so rezultati raziskave ponovljivi.

Kdor naroči raziskavo lahko samo vpliva na to, kaj se bo raziskovalo in se odloči, kako bo interpretiral določene rezultate oziroma bo le-te spšloh prestavil.

V EU itak večina te vrste znanosti posredno financira država preko razpisov - rezultati tudi končajo v znansvenih revijah. Upam, da ne verjamete, da bodo zdolgočaseni birokrati imeli motivacijo za delo na takšnem mikro-nivoju:)
Marko32
# 11.04.2018 ob 11:51
@tkalka

Znanstveniki posvetijo leta raziskovanju specifičnega problema. Ampak nekdo, ki je prebral dva internetna članka na obskurnih klikbait portalih na isto temo, ziher ve več.
jodlzi
# 11.04.2018 ob 11:51
@fah-q: resnica je, da koktajl cepiv škodi razvoju zdravega imunskega sistema.

ne vem če je to resnica (nisem bral nobenih raziskav o tem). lahko pa povem, da pediatrinja, ki je bila moja osnovnošolska zdravnica (gospa sicer še danes aktivna) zagovarja, da je potrebno vsako cepivo vnesti v telo samostojno in ona še vedno cepi otroke na način. Nekaj let nazaj mi je tudi razlagala, da ima težave zaradi tega, ker naj bi povzročala preveč stroškov...hmmm...
fah-q
# 11.04.2018 ob 11:36
resnica je, da so farmacevtski lobiji in denar za njimi enako človekoljubni kot katerakoli druga industrija, vključno z orožarsko. misliti, da jih briga vaša dobrobit je milo rečeno naivno.

resnica je, da večina ljudi (vključno z zdravniki in farmacevti) nima niti znanja niti možnosti vedeti kaj dosti o zadevah. vedo le to, kar na pripravek napiše proizvajalec. vsak pozna le mali spekter s katerim se ukvarja.

resnica je, da na podlagi lobiranja spreminjajo merila kaj je še zdravo in kaj ne (glede praktično vsega, kar lahko škodi) in to v povečevanju enot koliko je še sprejemljivo.

resnica je, da koktajl cepiv škodi razvoju zdravega imunskega sistema.

resnica je, da precepljenost populacije statistično zmanjšuje možnost dotične bolezni v populaciji. hkrati je resnica, da stranski efekti v populaciji niso niti lahko dokazljivi, še manj je mmožna odškodnina. torej za dobro populacije nekaj % nastrada in so prepuščeni sami sebi.

resnica je, da gre za nasilje v kolikor se vsiljuje obveza za cepljenje.

ostalo nabijanje z avtizmi pa nima zaenkrat neke resne osnove.
Fuk-U
# 13.04.2018 ob 11:49
Zdrastvo je kartelno zdruzenje, ki lobira za farmacijo, zdravniki pa so hostese za vse od zanax do cepiv... ironija je pa ta da se zdravniki mislijo da delajo dobro in da se sploh ne zavedajo da so prosti*utka farmacevtom.
BlackHole
# 12.04.2018 ob 10:49
edino dejstvo ostaja da so nasprotniki cepljenja ljudje z izredno nizkim IQ.

vse ostalo je v motnih vodah, tudi sestavine cepiv ki niso vedno najprijaznejše človeku


Potem pa imamo veliko zdravnikov in doktorjev z nizkim IQ-jem.
Tkalka
# 11.04.2018 ob 12:00
Znanstveniki posvetijo leta raziskovanju specifičnega problema. Ampak nekdo, ki je prebral dva internetna članka na obskurnih klikbait portalih na isto temo, ziher ve več.

Da. Se strinjam. In ne omenjam tega tipa ljudi.
Je pa treba tudi vedeti, da zdravniki niso niti znanstveniki niti raziskovalci. So precej dogmatično usmerjeni ...
Grmada-Pravice
# 11.04.2018 ob 11:51
Kar se znanosti tice pa ...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article
s/PMC5705731/
fah-q
# 11.04.2018 ob 11:48
@marko32
Farmacevtska industrija bi dosti bolj služila z zdravili, ko bi cepljeni starši necepljenih sončkov, ki bi umirali v strašnih mukah, storili vse, da jih pozdravijo.

to bi držalo ob realni možnosti da zboli izjemno visok % celotne populacije in ob predpostavki, da obstaja zdravilo. težava je namreč učinkovitost zdravljenja, ko za marsikatero bolezen ni zdravila, so le zadeve, ki lajšajo težave. če smatraš, da lahko za zbijanje vročine ali za antibiotik zaračunaš več onemu z ošpicami kot onemu s pljučnico si pa tudi vsaj trapast če ne pokvarjen.
CarlosNorris
# 11.04.2018 ob 11:47
Na žalost je problem tudi pri zdravnikih in znanstvenikih in podobnih strokovnjakih: zelo težko je mnogim pogoltnit vso norost ki jo servirajo vsi ti razni aktivisti, od tistih ki so proti cepljenju ker kao povzroča avtizem, do tistih za katere so klimatske spremembe liberalna izmišljotina in zarota in 'izgubljati' čas z javno komunikacijo z njimi. V drugih časih, v kakšnem drugem sistemu, kjer je bila družbena hierarhija jasno postavljena, je morda bilo samoumevno da njihova beseda velja čez nekoga katerega edina kvalifikacija je da je starš ki je prebral par blogov in pogledal par jutub filmčkov, a v današnji dobi na žalost ni več temu tako: treba je najti tudi strokovnjake ki se ukvarjajo s komunikacijo z javnostjo. Slovenija ima dokaj dobro izobraženo populacijo, je majhna, kohezivna družba in kako kočljiva je komunikacija z javnostjo vidiš šele v taki družbi kot je ZDA- kjer se morajo znanstveniki in eksperti boriti v javnosti tudi s takimi ljudmi katerih služba je da ljudi prepričujejo da je svet star 6000 let in da je Jezus jahal dinozavre. Mnogim se zdi absurdno zgubljat čas s takimi ljudmi, ampak na žalost je tudi to včasih treba narediti.

Tudi izobraževanje javnosti, grajenje zaupanja znotraj družbe, je izredno pomembno delo in se jo mora početi brez zavijanja z očmi in slabo voljo ampak navdušenjem da prepričaš ljudi in da delaš nekaj kar je zelo pomembno.
Resnica123
# 11.04.2018 ob 11:41
Cepiva vsebujejo tezke kovine. Zivo srebro, aluminij. Ne hvala.
Heldarion
# 11.04.2018 ob 11:34
ki ga sploh nujno nima*
borchica
# 12.04.2018 ob 20:21
Ni fora cepljenja v dobičku temveč v kontroli.
borchica
# 12.04.2018 ob 20:21
Vabim vas, da si pogledate film, ki sem ga naložil na tale

LINK

Dokumentarec o cepljenju, ki je bil zaradi pritiskov farmacevtskega lobija, prepovedan za predvajanje na filmskih festivalih.
kris10
# 12.04.2018 ob 12:07
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article
s/PMC3301438/ .. KAJ PA TO?
semaino
# 11.04.2018 ob 21:24
Kateri miti spremljajo cepljenje in kakšna je resnica?

Miti me ne zanimajo, resnica je pa taksna.

Noben pediater ne zapise stranskih ucinkov cepiv!

Noben pediater se ni priznal, da je cepivo vplivalo na zdravje otroka, tako se tudi ni priznala odskodnina in ustrezno socialno stanje.

Potem pa se vprasajo - zakaj vedno vec teh, ki se bojijo cepiti.
Saj ni cudno, lobiji, ki delajo za te, ki proizvajajo cepiva so zlomili zdravstveni sistem in ta ne dela za ljudi temvec za prodajo cepiv.

V DE imajo prostovoljno izbiro za cepljenje in imajo cez 90% precepljenost, ker pristopijo drugace. Zavedajo se, da je starse strah in potem jim argumentirajo iz te strani jih vodijo in podprejo pri zapletih.

Mi pa kot v casih Tita. Vsi na trak in cepljeni kot masovna proizvodnja, ni vazno kaj potrebujes in kaj preneses.
fah-q
# 11.04.2018 ob 12:15
Torej po vašem so farmacevti pokvarjeni in prikrivajo resnico o cepivih, po drugi strani pa ne bi več računali za zdravila za zdravljenje bolezni, ki jih preprečujemo s cepivi. :)

In v vašem razmišljanju zeva ogromna luknja, kako delujejo cepiva.


neumnost. posamični farmacevt (še posebej kak prodajalec v lekarni) nima pojma o teh rečeh. ve le to, kar mu napišejo proizvajalci. tudi posamični raziskovalec v laboratoriju multinacionalke pozna le ozek spekter s katerim se ukvarja. največji problem pa so priznani stranski efekti-ker znanstveno lahko dokažemo le direktne vplive, ki jih s ponavljanjem testa dobimo vedno znova. ker smo ljudje obstajajo različne reakcije in težave se lahko pojavijo kasneje. o tem vemo izrazito premalo. nam pa že sama zdravstvena statistika jasno kaže, da marsikaj počnemo narobe. in farmacija je (poleg kemije pa plastike in elektronike) najverjetnejši krivec, saj obdelujejo celotno prehrano, zdravila (antibiotiki za živali med drugim), pesticide, barvila itd ter vse povezano s sevanji.... verjeti raziskavam, ki jih plačajo oni je naivno. hkrati ti vsak ki ima malo pojma na tem področju prizna, da bakterije, bacili, virusi itd kot živi organizmi se spreminjajo in postajajo imuni na prvotne pripravke-zato dobivamo vedno nove in močnejše. to pomeni tudi vedno močnejše bakterije (in ostalo zalego).

koliko jih zanima pa naše zdravje si lahko ogledate TULE
Marko32
# 11.04.2018 ob 12:10
Ko sedete v letalo, zaupate, da bo varno poletelo. Zaupanje temelji na znanstvenih dosežkih, na tisoč in enem znanstvenem poizkusu, testiranjih itd.

Popolnoma enako je pri zdravnikih. Seveda se postopki zdravljenja izboljšujejo, saj se izboljšujejo diagnostični postopki, nova zdravila itd.

Ampak oboje temelji na popolnoma enakih principih.
7up
# 11.04.2018 ob 11:47
fah-q

Seveda zdravniki ne more poznati cepiva. Tudi pilot potniškega letala, ne pozna vseh mehaninskih delov.Vsako novo zdravilo(kot tudi cepivo) gre tudi čez rigolozen pregled, ki lahko traja tudi več let in ga opravil regulator - tej pa za razliko od zdravnikov vso to znanje imajo.

Cepiva predstavljajo farmacevtom nepomemenben prihodek... večino denarja zaslužijo s zdravili za uravnavanje krvnega tlaka in ostalimi podobnimi "best-sellerji"
VelikiRob
# 11.04.2018 ob 16:47
Okrogla miza STAkluba pa je bila zelo bedna in zgolj podajanje mnenj, brez neke strokovne argumentacije. Ob koncu gospodu Verbiču na vprašanja niso hoteli odgovoriti. Z očitno lažjo, da naj še drugi pridejo do besede so debato kar končali.
Tudi to je realnost in sramota demokracije v Sloveniji. Tako ne more priti do zaupanja med pediatri in starši. STA očitno ne zna izpeljati ene poštene okrogle mize. Žalostno!
fah-q
# 11.04.2018 ob 12:43
@marko32
In ob vsem tem strupu se je življenjska doba konkretno podaljšala. Da ne govorim o kvaliteti življenja.

Najbolj ekobio so živeli ljudje pred industrijsko revolucijo. In so umirali mladi. Dajte nehajte s temi neumnostmi.

Sicer pa si lahko odklopite elektriko, internet, lahko pojdete živeti v gorsko kočo in podoživite življenje iz 12. stoletja. Sploh ni problema.


nisem vedel, da v gorskih kočah ni težav s cepljenjem otrok, ki po zakonu morajo v šolo...poleg tega je to blesav argument v stilu-če ne poješ bureka ne dobiš korenja...

ps-čez 15 let, ko bo obvezno cepljenje proti gripi se spomni name...
h123
# 11.04.2018 ob 12:10
Glejte, dejstvo je, da pred casi tablicni racunalniki niso bili zelo razsirjeni (eni znanstveniki bi celo trdilii, da zaradi tega, ker jih spoh ni bilo), danes jih ima pa skoraj vsak. Gotovo je krivo cepljenje.
Tkalka
# 11.04.2018 ob 12:06
ne vem če je to resnica (nisem bral nobenih raziskav o tem). lahko pa povem, da pediatrinja, ki je bila moja osnovnošolska zdravnica (gospa sicer še danes aktivna) zagovarja, da je potrebno vsako cepivo vnesti v telo samostojno in ona še vedno cepi otroke na način. Nekaj let nazaj mi je tudi razlagala, da ima težave zaradi tega, ker naj bi povzročala preveč stroškov...hmmm...

Ja, gospa že ve, zakaj.
Otroci, da o dojenčkih ne govorimo, niso "konji", da jih lahko brez posledic cepimo s čimerkoli.
fah-q
# 11.04.2018 ob 11:52
@korošec
Koorporacije, fermacevstki lobiji itd. cepit so pa začeli v komunizmu, ko ni bilo nič od tega.

itak, lek, krka itd so nastali konec 80h...saj ne, da je bil direktor enega ali drugega kdo visoko v hierarhji, da je bil sploh izbran... :)
in danes je isto...
Vitokit
# 13.04.2018 ob 13:56
Vsi branilci javnega zdravja se bolj ali manj na skrivaj valjajo v postelji s farmacevsko mafijo.
samogledam
# 12.04.2018 ob 06:45
mene bolj skrbi da tistih deset milijonov prebežnikov ni nič ceplenih danes v celotni EU in kolikor poznam filozofijo jehovih prič, tudi oni ne dovolijo poseganja v telo.
BlackHole
# 11.04.2018 ob 15:02
Alenka Trop Skaza pri GSK zaslužila za manjši avto
https://www.finance.si/8502964?cctest&am
p;
NiiZ
# 11.04.2018 ob 13:23
@fah-q

Farmacevt nima pojma o cepivih? Sploh tisti, ki prodaja?

A sploh veš kdo je zaposlen v lekarni in kdo sme izdajati zdravila? A misliš, da se magistri na faksu učijo 5 let kako prodajat za pultom ? Očitno ti, ki si si nekaj bral v prostem času na internetnih forumih, veš več ;)
Marko32
# 11.04.2018 ob 12:38
Seveda so nesreče. Zato pa je vedno opravljena do potankosti natančna preiskava vsake letalske nesreče, da se na znanstveni način ugotovi vzrok in s tem prepreči nadaljnje nesreče. Zakaj pa mislite, da je letalski promet tako varen?

Če bi v zdravstvu tako obravnavali vsako nesrečo (ja tudi to se dogaja - spomnite se šempetrske bolnišnice), bi bilo dosti manj smrtnih žrtev, sploh pri nas. V tujin vsako takšno smrt zelo dobro preiščejo in imajo zato manjše število smrtnih žrtev kot v naših klavnicah, kjer ščitijo sistem, bolnišnice in zdravnike.

Ampak to ne pomeni, da zdravila, cepiva itd. ne delujejo.
Korošec
# 11.04.2018 ob 12:02
iak, lek, krka itd so nastali konec 80h...saj ne, da je bil direktor enega ali drugega kdo visoko v hierarhji, da je bil sploh izbran... :)
in danes je isto...


Cepit so začeli v 50tih, tudi v sovjestski zvezi, kitajski, severni koreji, kakšni motivi do bili tam? Si je Stalin hotel kupit novega mercedesa? Ne vem kaj si boste še namislili...
Kazalo