Zdravje
false
Ministrica za zdravje meni, da stavka zdravnikov ni upravičena. Foto: BoBo
Stavka zdravnikov
Stavka zdravnikov ne bo plačana, saj ni posledica kršitve kakšne kolektivne pogodbe ali katerega koli akta, ki ga vlada ne bi izpolnjevala. Foto: BoBo
Zdravniki
Po informacijah Fidesa se stavki pridružuje okoli 5.000 zdravnikov. Foto: BoBo
Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije ministrstvo za zdravje opozarja, da bodo tudi drugi sindikati v zdravstvu in socialnem skrbstvu sledili zgledu zdravnikov, ki danes stavkajo. Podobno kot zdravniki zahtevajo uveljavitev kadrovskih standardov in normativov za vse poklice v zdravstvu ter odpravo anomalije v plačah.
VIDEO
Bo zaradi stavke kdo pris...
VIDEO
Petina zdravnikov danes n...

Dodaj v

Kuštrin: Če tega niso danes razumeli, pa bodo v prihodnosti

Stavka petina zdravnikov
28. maj 2015 ob 07:30,
zadnji poseg: 28. maj 2015 ob 19:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zdravniške organizacije menijo, da je stavka uspela, stavkokazov naj bi bilo malo. Ministrica za zdravje pravi, da je stavka sicer legitimna, a neupravičena.

Po informacijah zdravniškega sindikata Fides se je stavki pridružilo okoli 5.000 zdravnikov, stavkovne zahteve sindikatov pa so potrditev standardov in normativov za zdravniško delo ter dvig zdravniških plač na razmerje ena proti tri s povprečno plačo.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je izrazil upanje, da je politika razumela njihovo opozorilo. "Če tega niso danes razumeli, pa bodo v prihodnosti. Če bo oblast arogantna, bomo napovedali enotedensko stavko," je dejal.

Zdravniške organizacije zdaj ne smejo zaspati oziroma počivati na lovorikah, je dodal. Takoj morajo namreč začeti z izdelavo strategije do konca leta, kako prepričati javnost z njihovimi argumenti.

Tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina upa, da so odgovorni slišali njihovo opozorilo. Kot pravi, pa bo v petek običajen dan, ko se bo treba vrniti na stare tirnice, v žalostno okolje. Kot pravi, javnost vse bolj podpira njihovo vizijo zdravstvene reforme. Podporo imajo tudi v določenih strankah, pri drugih pa vsaj spoštovanje in ne zaničevanja, je dejal Možina.

Radko Komadina s celjske splošne bolnišnice je dejal, da tako, kot danes stvari tečejo v zdravstvu - večinoma na etični pogon - po njegovih besedah ne gre več. "Zdaj imamo veter v jadrih in moramo nadaljevati," je dejal.

Stavki so se pridružili tudi nekateri zasebniki. Po besedah pediatrinje zasebnice Helene Mole je današnja stavka predvsem protest in izkaz enotnosti celotnega zdravništva. Tako tudi zasebniki zahtevajo reformo.

Ministrica: Stavka je bila neupravičena
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sicer dejala, da je stavka legitimna, a da ni upravičena, saj vladna stran izpolnjuje dogovore, ki so jih sklenili z zdravniki. Stavka tako ne bo plačana. Ministrica tudi ne prevzema odgovornosti za nevšečnosti, ki so jih zaradi stavke morda občutili bolniki. Odgovornost nosi Fides, meni ministrica.

Da stavka ne bo plačana, po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja izhaja tudi iz zakonske določbe, ki pravi, da stavka ni plačana, če ni posledica kršitve kakšne kolektivne pogodbe ali katerega koli akta, ki ga vlada ne bi izpolnjevala. Oba ministra stavko sicer obžalujeta. Po njunih besedah gotovo ne koristi bolnikom, pa tudi ne zdravnikom in drugim zdravstvenim delavcem.

Kot je dejal Koprivnikar pred sejo vlade, potekajo pogovori glede plač in tudi glede standardov in normativov. Poleg tega zdravniki ne stavkajo za izpolnitev pravic, pač pa stavko uporabljajo kot pritisk za izpolnitev pogojev sindikatov, je prepričan minister. Razloga, da bi vlada popustila pritiskom sindikatov, ne vidi. Ministrstvo za zdravje bo po njegovih besedah pripravilo standarde, tako da bodo uporabni in skladni z drugimi poklicnimi skupinami, medtem ko nadaljujejo tudi s pogovori za spremembe in izboljšave v plačnem sistemu. Zahteve Fidesa je Koprivnikar sicer označil kot zelo nesistemske in nedodelane, se bodo pa o njih pogovarjali.

Prvo poročilo po besedah vodje krovne skupine za pripravo zdravniških normativov Bojane Beovič bo pripravljeno do konca meseca, je dejala ministrica. Sicer pa so po njenem mnenju standardi in normativi, kot so zastavljeni v modri knjižici, potrebni celovite prenove, saj niti ne opredeljujejo vseh specialističnih skupin med zdravniki.

Fides že grozi z novo stavko
Ministrica je kritična do tega, da Fides že napovedujejo veliko stavko, ki naj bi bila jeseni, čeprav še ne ve, kaj bosta ministrstvo in vlada v tem času naredila. Poudarila je, da zagovarja dialog in spremembe ter da se držijo sklenjenih dogovorov.

Bolniki ponekod stavke niso čutili
Zdravniki so kljub stavki oskrbovali vse nujne primere, otroke in starejše od 65 let, nosečnice, porodnice in tudi bolnike z rakom. To so vsi nujni primeri oziroma bolezenska stanja, katerih opustitev zdravljenja bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Poleg tega je moral zdravnik med stavko opravljati vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti in bolnike, starejše od 65 let, ter vse zdravstvene storitve, povezane z nosečnostjo in porodom.

Delo zdravnikov na urgencah in na bolnišničnih oddelkih, kot so ginekološko-porodniški, otroški, za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ter onkološki, je kljub stavki potekal nemoteno, na preostalih oddelkih bolnišnic pa je bila oskrba pacientov okrnjena. To na primer ni v celoti držalo za Pediatrično kliniko in Onkološki inštitut v Ljubljani, kjer naj nihče od bolnikov ne bi čutil stavke, je za Radio Slovenija poročala Nataša Lang. Zdravniki so bolnike z rakom ne glede na njihovo starost oskrbovali v vseh bolnišnicah - tak je bil dogovor znotraj sindikata Fides.

V specialističnih ambulantah in bolnišnicah so za danes naročene bolnike prenaročili, tudi v zdravstvenih domovih delo poteka okrnjeno in po stavkovnih pogojih.

Kako poteka stavka zdravnikov po Sloveniji? Za nekatere nekaj manj dela, a za večino ni spremembe.


"Zdravstvo niso samo zdravniki"
Anketa Dela, opravljena na vzorcu 400 ljudi, je pred dnevi pokazala, da stavko zdravnikov podpira 28 odstotkov vprašanih, ne podpira pa je 46 odstotkov. 26 odstotkov se jih do tega vprašanja ni znalo opredeliti.

Tudi iz Sindikata podpore UKC (SPUKC) so sporočili, da sicer razumejo stavkovne zahteve zdravniškega sindikata Fides in jih deloma tudi podpirajo, a stavke vseeno ne podpirajo. Razlog za to so znane težave podpornega medicinskega osebja in drugega podpornega osebja v zdravstvu, za katere pa v SPUKC-ju verjamejo, da jih lahko rešijo le s sodelovanjem vseh poklicnih skupin.

Zdravstvo niso samo zdravniki, temveč tudi negovalci in podporno osebje, na kar pa Fides rad pozabi, so opozorili. V primerjavi z drugimi poklicnimi skupinami v zdravstvu so po njihovem mnenju le zdravniki tisti, ki si lahko edini privoščijo tako stavko, ter si tako poskušajo izboriti boljši položaj. "Si predstavljate morda bolnišnični oddelek brez medicinskih sester in bolničarjev, higieno prostorov brez strežnic, bolnikov brez hrane, nujne medicinske pomoči brez voznikov reševalcev …?" so se vprašali.

Zaradi neplačila grozijo, da ne bodo sodelovali pri transplantacijah
Ob začetku 24-urne zdravniške stavke se je na jutranjem sestanku sindikata, na katerem so razpravljali o razmerah v zdravstvu in stavkovnih zahtevah, zbralo okoli 100 zdravnikov ljubljanskega kliničnega centra.

Predstavnik Fidesa v UKC-ju Milenko Stankovič je tam poudaril, da so stavkovne zahteve zdravnikov razumne, sprejetje standardov in normativov pa bi koristilo predvsem bolnikom in njihovi varnosti, je zagotovil. Tudi dviga plač ne pričakujejo čez noč, ampak da bi se to zgodilo v mandatu te vlade, torej v treh letih, je dejal.

Tudi strokovni direktor UKC-ja Sergej Hojker je v svojem nagovoru izrazil podporo stavki zdravnikov in dejal, da je stanje v slovenskem zdravstvu iz dneva v dan bolj kritično. Ob tem je opozoril, da je s kirurške klinike prejel protest zdravnikov, ki delajo pri transplantacijah. Obvestili so ga, da od 1. junija ne nameravajo več sodelovati pri tem programu, če ne bodo plačani.

"Plačani so prek povečanega obsega dela, ki ga ne moremo izplačati, ker še ni sprejet naš finančni načrt. UKC ima pri tem zvezane roke, kako je s finančnim načrtom, je pa druga zgodba. Skrajni čas je, da začnemo spreminjati razmere v našem zdravstvu, ampak to lahko dosežemo le s soglasjem vseh," je dejal Hojker.

T. H., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
JackBauer
# 28.05.2015 ob 07:50
Pri vseh brez dela, vseh z negotovimi oblikami dela, vseh, ki so plačani pod zakonsko določeno minimalno plačo, ogromno množico na minimalcu .... pa stavka najbolje plačan poklic v državi!

Se mi zdi, da so nekateri izgubili stik z realnostjo.
Gravesen
# 28.05.2015 ob 07:49
Bele halje danes ostale v omari, zdravniki so začeli stavko

torej se njihov današnji delovnik ne razlikuje bistveno od drugih...
DamonDash
# 28.05.2015 ob 07:54
najbolje da protestirajo še tisti, ki imajo 700 evrov in podobno plačo!
In potem pravite, da je naša država idealna?!!
Vsi bi radi 5000 evrov.

Kaj naj rečejo vsi tisti, ki nimajo službe ali pa mladi?
NORGE
# 28.05.2015 ob 07:48
podpiram jih pri normativih, pri plačah pa nikakor ne
cerera
# 28.05.2015 ob 07:43
Gospodarske krize številni niso občutili zgolj v denarnicah, ampak je posledice pustila tudi na zdravju. Brezposelnost, stres, nezanesljive zaposlitve in hiter tempo življenja so samo nekatere izmed mnogih stvari, ki krepijo občutek negotovosti in so mnogim načele duševno zdravje. Negativnih posledic ne občutijo zgolj odrasli, ampak so jim, ker nimajo ustreznih mehanizmov za spoprijemanje s stresom, še bolj izpostavljeni otroci in mladostniki. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ugotavljajo, da so stresu bolj podvrženi tisti, ki doma nimajo ekonomske in socialne opore, saj so pritiski finančnega pomanjkanja lahko hudi in pod njimi marsikdo kloni. Na povezavo med revščino in duševnimi motnjami pa opozarjajo tudi na ministrstvu za zdravje, kjer so ugotovili, da revščina povečuje tveganje za nastanek duševnih motenj.

Za duševnimi motnjami trpi vsak peti Slovenec

Ko so padali VELIKANI GOSPODARTVA, smo mikro, mala in srednja podjetja in zaposleni politiko prosili opozarjali vplivnejše od nas da bi ukrepali, se zavzeli za nas male, srednje...
ki smo mlinsko kolo VELIKIH.... smo bili kot glas vpijočega v puščavi...

danes je 120.000 tisoč brezposelnih posameznikov.... ki imajo družine in živijo miniminimalno...
ostali, ki so jih VELIKANI GOSPODARSTVA pripreljali do gladine niso brezposelni ampak se kot volkovi borimo da preživimo.... in spet smo kot glas vpijočega v puščavi...
SamoRes
# 28.05.2015 ob 08:24
S sobotnim in nedeljskim dežurstvom - za dva dni torej – lahko namreč zdravnik zasluži več, kot znaša mesečna minimalna plača, oziroma skoraj toliko, kot znaša povprečna slovenska plača.
ministrstvo za javno upravo objavilo podatke o najbolj plačanih javnih uslužbencih. Na lestvici 50 najbolje plačanih javnih uslužbencev je kar 49 zdravnikov!

Po podatkih je januarja najvišja plača v javnem sektorju znašala 11.690 eurov – prejel jo je zdravnik specialist v ptujski bolnišnici. Druga najvišja plača je bila 10.966 eurov in tudi to je prejel zdravnik v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča na Ptuju. Tretja najvišja plača je bila 10.016 eurov, vendar je bil njen prejemnik zdravnik specialist v UKC Ljubljana.
DE(j)MOKRA(s)T
# 28.05.2015 ob 08:06
Na bruhanje mi gre! Že sedaj so najbolj plačani v državi, pa bi radi v povprečju 40% večje plače kot jih imajo sedaj, medtem ko se revščina delavcev povečuje.
Ne popustit niti za milimeter!
AM
# 28.05.2015 ob 08:02
To, da plačila za današnji dan ne bodo dobili, se jim ne bo nič poznalo. Si bodo več dežurstev ali pa dodatkov zrihtali, da bodo ta manjko pokrili !
anity
# 28.05.2015 ob 08:05
Niti najmanj ni mogoce podpreti te stavke zaradi njihovega stalnega odnosa, borijo pa se za denar.
mymind
# 28.05.2015 ob 07:55
Super. Bo država v teh dneh privarčevala na račun nesmiselnih receptov, ki ne bodo napisani.
AM
# 28.05.2015 ob 08:04
Da bo jasno: stavke nikakor ne podpiram !
DE(j)MOKRA(s)T
# 28.05.2015 ob 08:09
Če jim kaj ne paše naj izginejo v tujino, pri nas v javnem zdravstvu že dela kup zdravnikov Makedoncev, Srbov, Hrvatov, Čehov in ti so veliko bolj prijazni, ko stopiš v ordinacijo, saj se zavedajo da so dobro plačani in so srečni, da imajo službo.
Šolanje smo jim pa plačali ostali, v ZDA bi šlo za šolanje kakšnih 100.000 dolarjev iz njihovih žepov in bi še leta odplačevali kredite, tu pa izsiljujejo namesto da bi bili hvaležni.
cerera
# 28.05.2015 ob 07:58
ZA DVOŽIVKE in državo, ki je predpisala oblike podjetij pa:

2. Oblike podjetij v Sloveniji
2.1. Samostojni podjetnik (s.p.)
2.2. Družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.)
2.3. Družba z neomejeno odgovornostjo (d.n.o.)
2.4. Delniška družba (d.d.)
2.5. Komanditna družba (k.d.)
2.6. Komanditna delniška družba (k.d.d.)
2.7. Dvojna družba
2.8. Evropska delniška družba (Societas Europea - SE)
2.9. Tiha družba

Bodite tako prepotentni, glasni, močni in odjavite KONCESIJE in postanite del mlinskega kolesa gospodarstva, 8.) pa da vas vidimo kolk boste potem glasni...ko boste morali sami vlagati v OSNOVNA SREDSTVA, INŠTRUMENTE, plače medicinskih sester, plačevati storitve, davke in prispevke ki jih drugače dobite v JAVNEM ZDRAVSTVU....
hizli tren
# 28.05.2015 ob 08:53
@kravica113

govorimo iz lastnih izkušenj, ko vidimo kaj se dogaja.
pa ko se boste zavzeli, da se ukinejo podjetja ki kradejo denar s provizijami, da se ukinejo zdravniki dvoživke, da se popravi sistem... potem pa vas podpremo.
DamonDash
# 28.05.2015 ob 08:44
saj sodniki so tudi dobili povišice. In ali zaradi tega delajo bolj? Sodni zaostanki so še vedno, pa politiki gredo hitro iz zapora !!!
Toliko o tem, da denar prinaša boljšo učinkovitost in produktivnost!

Vsaka čast ljudem, ki švicajo in garajo za minimalca!
rokin
# 28.05.2015 ob 08:06
Stavka je pravicna glede ureditve sistema in da so placani vse nad ure ki jih morajo delati, AMPAK da bi pa kr tko visjo placo dubl to je pa egoisticno glede na to da smo kao v krizi
AM
# 28.05.2015 ob 09:10
kravica 113:

Tisti, ki so na vrhu (pri koritu) imajo res ogromno plačo, ampak to velja mogoče za 10-20% zdravnikov.

Potem pa se zmenite med sabo in tem 10-20% zdravnikom znižajte plače in jih povečajte ostalim 80-90%

Tako ostane masa plač enaka !
kozorog1973
# 28.05.2015 ob 08:32
kje pa so medicinske sestre/bratci, kaj oni niso opravičeni do dodatka, sicer pa kak je ta fides ki ščiti samo ingterese belih halj?
SamoRes
# 28.05.2015 ob 09:57
V Sloveniji je cel kup ljudi, ki se jim mora plača zvišat prej kot zdravnikom. Dokler ni poskrbljeno, da vsak, ki dela 8 ur živi dostojno življenje, ne bomo pitali predebelih krav.
Če pride danes stavkajoči zdravnik k frizerju pa prosim, da se mu reče naj pride jutri
komentatorka ena
# 28.05.2015 ob 08:12
Sodržavljani

danes vam želim, da v kolikor nekdo nujno rabi pregled, pa ga ne dobi in zato utrpi resne posledice za življenje in zdravje, da tožite te zdravnike.

Lep dan in čimmanj bolečin !
Obsidijan
# 28.05.2015 ob 10:01
Če bi stavkale snažilke v javnem sektorju, bi se sigurno oglasili pametnjakoviči iz Gospodarske zbornice, kako bi povečanje plač pogubilo državo.

V Sloveniji imamo kup ljudi na minimalcu, ki se jim ne plačuje dodatkov za nočno ali nedeljsko delo - pa smo slišali, da so njihove zahteve neupravičene in pogubne.

Zdravniki pa so svojimi dodatki rekorderji med zaslužkarji.
Bivši uporabnik
# 28.05.2015 ob 09:50
Epilog zdravniške krize: visoki zaslužki z dežurstvi ostajajo

Avtor: Gašper Lubej
Konec pogajanj o plačilih dežurstev zdravnikov je ohranil status quo: tako bo zdravnik specialist v 55. plačnem razredu za 24-urno nedeljsko dežurstvo še naprej prejemal 1.399 evrov bruto.


Celoten članek na povezavi:
http://www.siol.net/novice/zdravje/2010/
09/lubej_visoki_zasluzki_z_dezurstvi.asp
x

Nič čudnega, da se zdravniki grebejo za dežurstva, obenem pa nam mečejo pesek v oči s tem, da jamrajo kako so preobremenjeni in jim je hudo. Če pa ti bajni zaslužki še niso dovolj, pa opravljajo ob rednem delu še zasebno prakso...!!??

Pohlep na pohlep!!
AM
# 28.05.2015 ob 09:25
kravica 113

"Malo si poglejte statistiko o POVPREČNI zdravniški plači, pa potem lajajte. In sem vključite še količino dela, stopnjo stresa in odgovornosti, leta študija, pripravništva, čakanja na specializacijo, obdobje specializacije, (da postaneš samostojen zdravnik specialist traja NAJMANJ 10,5 let -če faks narediš v 6 letih (kar uspe le redkim) in če zbereš najkrajšo specializacijo (4 leta). Najdaljša specializacija traja 6let.)). "

Diplomirani inženir je na faksu, ki sicer traja 5 let, ga redki naredijo prej ko v sedmih letih. Tudi tu lahko govorimo o pripravništvu in potem o letih dela, da lahko pridobiš pogoje, da lahko greš delat izpit na inženirsko zbornico, Do sem je plača večinoma minimalec ali pa mogoče 700 EUR ali 800 EUR. Nadure niso plačane. Po opravljenem izpitu pa večina prejema 1000 EUR, oziroma povprečno plačo v RS. Nadure niso plačane. Za svoje delo pa odgovarja z vsem svojim premoženjem. Ali povedano drugače: Če se most zruši, boš ob vse kar si doslej prigaral. Da tudi brez stanovanj v bloku, saj hiše si ne moreš privoščit, če nimaš staršev, ki bi ti pomagali.
Vsi ti inženirji bi si zaslužili 3x povprečno plačo v RS !

Iz zgornjega naj ti bo jasno, da imate zdravniki za slovenske razmere zelo zelo lepo plačo.

Če vam plače niso všeč, odprite privat ordinacijo ali pojdite v tujino.
AM
# 28.05.2015 ob 09:07
wolfy

Nihče ne govori, da naj zdravniki ne dobijo plačanih nadur. Govorimo o tem, da so za Slovenske razmere zdravniške plače zelo telo lepe. in predvsem za trenutne razmere dovolj visoke.

Poznam pa primer, ko še ni bilo prepovedi zaposlovanja in zdravstveni dom ni želel zaposliti novega zdravnika ravno zato, da so ostali zdravniki imeli več dežurstev in s tem višje plače.

Sem pa takoj zato, da zdravniki začnejo delati v 3 izmenah, kot to delajo sestre in bratje v bolnicah. Potem pa ne bo potrebe po dežurstvih, pa še nekaj novih zdravnikov se bo lahko zaposlilo. Če ni Slovvencev, pa začasno iz tujine.
jože1956
# 28.05.2015 ob 08:59
Hipokrat se čudi. Podpisali so mojo prisego, oni pa stavkajo. Naj jo še enkrat dobro preberejo.
DamonDash
# 28.05.2015 ob 08:51
zdravniki naj lepo povejo, če imajo jajca, da je veliko korupcije v zdravstvu.
A je to težko povedati a?
Vaše plače tudi zato niso višje zaradi takih dogajanj!
bruhnmici
# 28.05.2015 ob 08:48
Bodite tako prepotentni, glasni, močni in odjavite KONCESIJE in postanite del mlinskega kolesa gospodarstva, 8.) pa da vas vidimo kolk boste potem glasni...ko boste morali sami vlagati v OSNOVNA SREDSTVA, INŠTRUMENTE, plače medicinskih sester, plačevati storitve, davke in prispevke ki jih drugače dobite v JAVNEM ZDRAVSTVU....

@cerera: bravo! Se podpišem. Tale stavka se mi zdi podobna razvajenemu cmeravemu otročiču, ki ima polno rit. Zdravstveni sistem RS je popolnoma v riti. Plačujemo ga, od njega pa ne dobimo tega, kar bi sicer morali. Bodo slučajno kaj naredili v zvezi s slamnatimi podjetji, ki so posredniki, pri dobavah materialov? Verjetno ne. Ker bi provizije odpadle. In tako naprej ... in tajko naprej. Jokcajte, jokcajte mali bogovi v belem. In jamrajte, jamrajte. To ljudstvo Slovenistana počne že zelo dolgo, z "lačnimi želodci". Pa jih nihče ne usliši.
hizli tren
# 28.05.2015 ob 09:57
@kravica 113
Vse lepo in prav,... Kak predlog mogoče?? Še posebej kaj lahko jaz naredim, ki sem (še) na dnu "prehranjevalne verige" in bom tam še kar nekaj časa:);););) Dejte že dojeti, da večina zdravnikov nima s tem nič!!!!!! Glede te korupcije in vsega se ukvarja ne vem koliko ljudi, Dr. Brecelj na to opozarja in se izpostavlja že več let, pa se je kaj premaknilo!!!!! A smo za to slučajno krivi (vsi) zdravniki???
-----------------------------------------------------------------
ja kako pa zdej stavkate glede plač? Na isti način se organizirajte in protestirajte za boljši sistem.
Če pa sindikat ne pusti pa se sami organizirajte... facebook, sindikati, obveščanje, anonimna pisma, internet objave o korupciji.

Samo eden je, ki javno protestira proti sistemu ostali pa javno prostestirajo za višje plače.
Znano je, da če bi se rešili vseh pijavk da bi bilo zdravstvo kar hitro v plusu. Zdravila so predraga, naterial predrag, itd., pa še čakalne dobe bi izginile
jože1956
# 28.05.2015 ob 09:11
Kuštrin za sebe in zdravnike zahteva večje plače, za nižje zaposlene v zdravstvu pa se jim fučka za njihove plače. Sicer pa Kuštrin samo deluje tako, kot deluje politična stranka s katero je zlizan, SDS. Tudi v tej stranki zagovarjajo zmanjšanje obdavčitev za višje plače, za tiste delavce na minimalnih plačah pa se jim fučka, baje so za njih še prevelike.
Epafrodit
# 28.05.2015 ob 09:33
zdravniki so začeli stavko...

A tisti tudi, ki ob službi opravljajo še zasebno prakso v prostorih javnih zavodov?
AM
# 28.05.2015 ob 09:30
kravica113

Ena izmed bolnic je naročila zdravila direkt pri proizvajalcu in namesto 10 milijonov plačala 1 milijon EUR.

Zakaj ostali ne delajo tako ?
Tu so veliki prihranki. Potem pa ne bo problem izboljšat delovnih pogojev pa zaposliti kakšnega novega zdravnika in plače, ki jih dobivate zdravniki prerazporediti od starejših k tistim, ki ste šele na začetku.
Obsidijan
# 28.05.2015 ob 10:07
Zdravniki bi radi imeli trikratnik povprečne plače
- prav:
naj se zdravniška plača omeji na največ trikratnik povprečne.
Ales505
# 28.05.2015 ob 08:42
Edini razlog te stavke je dnar to je včeraj na soočenjo dal jasno vedeti Kuštrin. Naj stavkajo, ko dnarja tak ne bodo dobil, ker ga ni. Če pa ministrstvo meni, da je tale stavka nezakonita pa naj tožijo Fides in naj vrnejo keš za današnjo stavko, al pa dohterjim trgat od plače.
megan
# 28.05.2015 ob 10:27
Spet gre v smer, (kot vedno v Sloveniji) da bi se moralo vse metat v isti koš. Vemo, da so v vseh poklicih zelo dobri posamezniki in zelo slabi. Tudi med zdravniki je tako. Obstajajo taki, ki ogromno znajo, ki se stalno izobražujejo in ki znajo rešit res zapletene situacije. In tudi druga skrajnost - ki ne znajo, še bolj pogosto se jim pa ne da pacianetu toliko posvetit, da bi odkrili neko zelo očitno bolezen, dokler ni prepozno. (Vem za primer pljučnice, ki je bil obravnava kot prehlad - lekadol+čaj+počitek, potem pa je človek umrl).
Obstajjo taki z izkemnim čutom za človeka, ki se pacientu znajo posvetit na prav način, mu vse pojasnit, tako da razume, opravit preglede kar se da neboleče, ga tudi potolažit. In obstajajo vzišeni in arogantni, ki na pacinete gledajo kot na neko manj vredno kasto ...
Nikakor se ne bi smelo metat vse v isti koš. Tako kot je pogosto v drugih strokah: vsem fiksni del plače, ki je recimo malo nad slovenskim povprečjem, ostalo pa glede na kvaliteto dela in mnenje pacientov. Tiste najslabše je treba tudi odpustit.
martinez86
# 28.05.2015 ob 10:24
Stavkajo lepo na toplem, ali pa doma (tako kot znajo). Naj pridejo na cesto s parolami, da vidijo, kakšno mnenje imajo o njih navadni ljudje
ZBit
# 28.05.2015 ob 10:02
Kolikor denarja damo za zadravstvo , bi se zdravniki morali interno reorganizirati. Denarja v zdravstvu je DOVOLJ. Odstavite nesposobne ljudi in vodilni kader ki se svaljka na položajih in ne dela ničesar. Dober primer je nevrološka klinika. Vsi predstojniki nimajo ničesar pod nadzorom ! In to ni izjema ... ampak pravilo in enako je povsod v zdravstvu. (na splošno v državnih ustanovah in firmah)
anny22
# 28.05.2015 ob 09:47
Čakam na stavko medicinskih sester in strežnik. Se opravičujem, če je vmes tudi kak strežnik in brat. Oni so tisti, ki nosijo večje breme in dobijo manjšo plačo.
jože1956
# 28.05.2015 ob 09:42
A ne bi bilo bolj logično, da bi danes stavkale medicinske sestre, medicinsko tehnično osebje, čistilke in kuharice v zdravstvenih ustanovah? Do njih je plačni sistem v zdravstvu najbolj krivičen. Poleg tega pa še morajo vsakodnevno trpeti arogantni odnos nekaterih, ki so nad njimi.
blackened
# 28.05.2015 ob 09:23
Zakaj ne stavkajo v privat ambulantah??
awesome1
# 28.05.2015 ob 13:17
Preveč imajo, zato jim pa ni treba delat. Tisti, ki pa nimajo za kruh se ne morejo takole špogat. :)
BlaBlaBla
# 28.05.2015 ob 10:58
Moja plača po pogodbi pa znaša 594,32€. Pa se dejmo mal zamist prosm. Če nm pade na pamet kakršna koli oblika stavke oz pritožbe pa je odgovor:"Če vam kaj ni všeč lahko greste." Mi je jasno, da je njihov poklic velikokrat življenjskega pomena, ampak vseeno pa to ni več normalno.
megan
# 28.05.2015 ob 10:39
Pa ko smo že ravno pri urejanjju stvari glede zdravnikov:
- uredit plačna razmerja, da bodo dobri dobro plačani, slabi pa slabo
- uredit normative - razpisat več specializacij, da mladi ne bodo tako dolgo čakali na to in da bo več specialistov in se bodo lahko pacientom primerno posvetili
- PREPOVEDAT hkratno delo v javnem zavodu in zasebni ambulanti, ker se ta sistem zlorablja. Eno ali drugo. Mislim, da je njihovo delo, če ga dobo opravljajo dovolj stresno in naporno, da ne morejo še v prostem času malo delat.
visoki
# 28.05.2015 ob 11:53
spet stavkajo na naš račun a se res ne morejo dogovoriti neda bi paciente izkoriščali za svojo promocijo
CtrlDelete
# 28.05.2015 ob 08:03
cerera
________
1.683.813 PLUSOV OD MENE!
erhatic
# 28.05.2015 ob 12:46
.....kako jim ni nerodno, da omenjajo še plače. med prvih 100 najbolje plačanih javnih uslužbencev je 75 zdravnikov....Nevem kaj bi še radi....edino svetniki še lahko postanejo.......je pa res, da je potrebno zdravstvo temeljito preuredit, saj je trenutno tam največja korupcija, nekontrolirano odtekanje državnega denarja.........
povžek
# 28.05.2015 ob 12:08
Sestre pa delajo, za božji lon, pa še vračat morajo. O ministri s polnimi žepi in kamenim srcem.
oliva
# 28.05.2015 ob 11:41
"PREPOVEDAT hkratno delo v javnem zavodu in zasebni ambulanti, ker se ta sistem zlorablja."

Absolutno.
Vitki
# 28.05.2015 ob 11:24
Med 50 najbolje plačanimi slovenci je 49 dohtarjev, oni pa za plače stavkajo. In generalnega direktorja KC bi morali zamenjati že leta 2011, ko je na TV izjavil, da mu ni znano kako dolge so vrste (lahko si jih ogledate še danes) po hodnikih poliklinike. Očitno tega ne ve še danes kljub obljubi, da bo zadevo preveril. Ali pa mu je vseeno in v zvezi tega ni naredil nič.
kovalenkov
# 28.05.2015 ob 10:38
Zastopil bi, da bi zdravniki štrajkali za boljše pogoje, več zdravnikov, novejše naprave ipd. Da pa štrajkajo za plače, tega pa ne podpiram.
lojal
# 28.05.2015 ob 10:09
Prepotentneži, posebej KUštrin. Kaj pa ostalo medicinsko osebje? So pa drugorazredni ljudje.
Kazalo