Večini bolnišnic, ki je dobila državno posojilo, se še ni uspelo izkopati iz dolga. Foto: BoBo
Večini bolnišnic, ki je dobila državno posojilo, se še ni uspelo izkopati iz dolga. Foto: BoBo

V enotni zakladniški račun so poleg omenjenih bolnišnic vključene še splošne bolnišnice Izola, Jesenice, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Bolnišnica Topolšica, a jim v enem letu ni uspelo odplačati posojil.

Ob vključitvi v enotni zakladniški račun so bolnišnice dobile posojila, hkrati s tem pa tudi rok, da jih morajo odplačati v enem letu. Zato so morale tudi pripraviti konkretne sanacijske načrte. Omenjenim bolnišnicam so sicer že podaljšali rok odplačila v leto 2015, med njimi pa so velike razlike v velikosti zapadlih obveznosti do dobaviteljev in njihovi strukturi.

Po novembrskih podatkih nekatere bolnišnice delno poravnavajo zapadle obveznosti do dobaviteljev nad 60 dni, nekatere pa plačujejo z zamudo od 90 do 150 dni po valuti plačila. Dobaviteljem trenutno največ dolguje bolnišnica Izola, sledita pa bolnišnica Topolšica in bolnišnica Ptuj.

Največje posojilo je dobila novomeška bolnišnica, in sicer več kot 1,8 milijona evrov, več kot milijon evrov pa še jeseniški bolnišnici (1,2 milijona evrov). Poleg tega so posojilo odobrili še splošnim bolnišnicam Murska Sobota (700.000 evrov), Ptuj (800.000 evrov), Slovenj Gradec (450.000 evrov) in Bolnišnici Topolšica (515.000 evrov).