Na infekcijski kliniki je poleg zaposlenih, ki so zboleli, od teh je 11 zdravnikov, trenutno hospitaliziranih 18 odraslih bolnikov z gripo. Pri nekaterih bolnikih pa še čakajo na potrditev suma okužbe z gripo. Foto: BoBo
Na infekcijski kliniki je poleg zaposlenih, ki so zboleli, od teh je 11 zdravnikov, trenutno hospitaliziranih 18 odraslih bolnikov z gripo. Pri nekaterih bolnikih pa še čakajo na potrditev suma okužbe z gripo. Foto: BoBo
Tako Franc Strle kot Maja Sočan sta poudarila, da v Sloveniji vlada izjemno odklonilno stališče do prostovoljnega cepljenja, saj se proti cepi manj kot 5 odstotkov Slovencev, kar nas uvršča na rep med državami EU-ja, ob bok s Poljsko, Litvo in Latvijo. Foto: kclj

Ljubljanska infekcijska klinika je zaradi izbruha gripe prepovedala obiske, ob tem pa so se v javnosti razširile informacije, da so za gripo zboleli tudi zaposleni na kliniki, ki so se letos že cepili proti gripi. To naj bi dokazovalo, da je letošnje cepivo proti gripi neučinovito.

To naj bi potrjevalo tudi dejstvo, da na ameriškem centru za nadzor bolezni iz Atlante (CDC) ugotavljajo, da ujemanje sevov gripe, ki krožijo med prebivalstvom, in tistih, ki so bili osnova za cepivo proti gripi za sezono letošnjo sezono, ni najboljše. To je potrdila tudi Maja Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ob tem poudarila, da neujemanje velja zgolj za influenco A(H3N2), medtem ko sta drugi dve komponenti cepiva učinkoviti. Sicer pa bo letošnja sezona gripe doživela svoj vrhunec šele čez nekaj tednov.

Trenutno imajo največ težav z gripo na ljubljanski infekcijski kliniki. Njen predstojnik Franc Sterle je pojasnil, da se obolelost gripe običajno začne pri otrocih v vrtcih in šele nato se začne širiti tudi ambulantah in bolnišnicah. Letos pa je že veliko obolelih odraslih oseb. "Zakaj je tako, ne vemo," pravi Strle in dodaja, da je morda kriva slaba učinkovitost cepiva.

Na infekcijski kliniki je po njegovih navedbah obolelo 20 zaposlenih, ki so bili cepljeni. Vendar kot pravi Strle, je slabost cepiva proti gripi prav njegova slaba učinkovitost. Pri mlajših ljudeh lahko prepreči obolelost z gripo v 80 do 90 odstotkih, pri starejših pa je možnost preprečitve gripe le 30-odstotna, vendar cepljenje precej učinkoviteje prepreči morebitno hospitalizacijo ali možnost da bi se gripa razvila v pljučnico.

Kakšna je priprava cepiva?
Priprava vsakoletnega cepiva proti gripi je precej dolgotrajna, tako da je praktično nemogoče, da bi za tokratno sezono gripe izdelali učinkovitejše zdravilo. Cepivo je sestavljeno iz treh komponent, in kot je razložila Maja Sočan, jih določi mednarodna zdravstvena organizacija WHO na podlagi posveta s strokovnjaki, ki se vsako leto februarja odločijo, na podlagi katerih najpogostejših verzij gripe, ki so se pojavile v zadnjem času, bodo izbrane tri komponente cepiva. Priprava cepiva pri proizvajalcih traja pol leta, tako, da je novo cepivo na voljo septembra. Najpogostejši virusi pa se lahko medtem spremenijo, in to se je očitno zgodilo letos.

Slovenci se nočejo cepiti
Sicer pa sta tako Strle kot Sočanova poudarila, da v Sloveniji vlada izjemno odklonilno stališče do prostovoljnega cepljenja, saj se proti cepi manj kot 5 odstotkov Slovencev, kar nas uvršča na rep med državami EU-ja, ob bok s Poljsko, Litvo in Latvijo.

Zaradi razvoja virusa gripe cepivo manj učinkovito
Zaradi razvoja virusa gripe cepivo manj učinkovito