UKC Ljubljana je lansko leto končal s 25,5 milijona evrov izgube. Foto: BoBo
UKC Ljubljana je lansko leto končal s 25,5 milijona evrov izgube. Foto: BoBo

Lani so v UKC LJ imeli za 468 milijonov evrov prihodkov in 493,5 milijona evrov odhodkov. Največ so k izgubi prispevali stroški gotovih zdravil, ki so bili v primerjavi z letom 2015 višji za 5,1 milijona evra. Stroški medicinskega materiala za enkratno uporabo so bili glede na leto 2015 višji za 1,6 milijona evrov.

Po navedbah pomočnice generalnega direktorja za ekonomske zadeve Simone Potočnik so bili stroški dela v primerjavi z letom 2015 višji za 16,1 milijona evrov, kar je predvsem posledica dviga plačnih razredov, višjega regresa in sprostitve napredovanj. Za nove zaposlitve so namenili 2,5 milijona evrov. Konec leta 2016 je bilo v UKC Ljubljana zaposlenih 8022, leto prej pa 7846 ljudi. "Vedno imamo probleme s kadri, ki jih je vedno premalo," je dejala Potočnikova.

Nov sistem izterjav
Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač je pojasnil, da je izguba 25 milijonov evrov sestavljena iz dveh delov: 20 milijonov pomeni izgubo iz poslovanja v letu 2016, za pet milijonov pa je bilo odpisa terjatev iz preteklih let. Kopač je še zatrdil, da so zdaj uredili in na novo postavili sistem izterjav.

Kopač je tudi pojasnil, da so izpeljali kar nekaj racionalizacij ter dosegli tudi prihranke, niso pa posegli po bolj "drastičnih ukrepih", ki bi pomenili zmanjševanje obsega in kakovosti storitev za bolnike. Napovedal je, da bodo letos nadaljevali ukrepe za stabilizacijo poslovanja; dejavnosti po besedah generalnega direktorja potekajo pri nabavi materiala, storitev ter tudi za optimizacijo in racionalizacijo organizacije.

Člani sveta UKC Ljubljana so od poslovodstva zahtevali ustrezna pojasnila ter poslovodstvu naložili, da pripravi ustrezne ukrepe za stabilizacijo poslovanja, s poudarkom na odgovornosti vodilnih delavcev. Predsednik sveta Tomaž Gantar je ob tem dejal, da so kljub lanski menjavi dveh generalnih direktorjev poslovodstva klinik in drugih delov centra ostala ista.

Ministrica bo dala navodila vodstvom bolnišnic
Poslovanje UKC Ljubljana je komentirala tudi ministrica Milojka Kolar Celarc, ki je dejala, da je izguba tudi posledica lanskega odpisa terjatev za opravljene storitve od leta 2002. "V preteklih letih niso bili prikazani realni rezultati poslovanja,". Napovedala je, da se bo sestala z vodstvi bolnišnic in predsedniki svetov zavodov ter jim "dala določene naloge".

Generalni direktor UKC-ja Ljubljana gost Odmevov
Rekordna izguba UKC Ljubljana
Generalni direktor UKC-ja Ljubljana gost Odmevov
Rekordna izguba UKC Ljubljana