ŠOU v Ljubljani je eden izmed pobudnikov za ustanovitev Zdravstvenega doma za študente. Foto: BoBo
ŠOU v Ljubljani je eden izmed pobudnikov za ustanovitev Zdravstvenega doma za študente. Foto: BoBo

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko Mirko Stopar je po srečanju dejal, da so sprejeli sklep, da študentske organizacije več vključujejo v različne dejavnosti, ki jih izvajajo na ministrstvu za zdravje in se dotikajo študentske problematike. Sklenili so tudi, da bodo študente o kakršni koli spremembi na temo priključitve omenjenega zdravstvenega doma redno obveščali.

Stopar je še enkrat ponovil razloge za pripojitev. "Iščemo nove sinergije, želimo prenos dobrih praks, kot je združevanje zdravstvenih domov na Gorenjskem, in nadaljnji razvoj kakovosti in varnosti storitev tudi za študente. Iščemo boljše rešitve od današnjih," je pojasnil. Dodal je, da bodo na ministrstvu preučili tudi pobudo študentov, da se študentski zdravstveni dom ohrani.

25 let zdravstvenega doma za študente
Zdravstveni dom za študente je namenjen vsem tistim študentom, ki študijsko leto preživijo v Ljubljani, izbranega osebnega zdravnika pa imajo v svojem domačem kraju. Deluje že 25 let, Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani pa si želi, da v takšni obliki ostane še naprej. Nasprotujejo njegovi pripojitvi drugim ljubljanskim zdravstvenim domovom oziroma njegovi ukinitvi.

Ljubljanski župan Zoran Janković je prejšnji ponedeljek sprejel predstavnike študentov in Zdravstvenega doma za študente. Tako on kot ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zagotavljata, da morebitna združitev študentskega zdravstvenega doma z ljubljanskim kakovosti zdravstvene oskrbe študentov ne bi spremenila. Ali se bo to sploh zgodilo, pa je odvisno od ministrstva.

Ne izključujejo protestov
ŠOU je takoj nato začel zbirati podpise na vseh fakultetah članicah Univerze v Ljubljani in na svoji spletni strani. Do petka so zbrali podporo 12.000 fizičnih in pravnih oseb. "Študentje ne pristajajo na gnile kompromise, prek katerih bi zdravstveni dom dali pod kakšno drugo entiteto," je ob predaji podpisov na ministrstvu dejal predsednik ŠOU Ljubljana Klemen Peran.

Želijo, da študentsko zdravstvo ostane urejeno tako, kot je zdaj, in Zdravstveni dom za študente samostojen. Od tega ne bodo odstopili. Po njegovih besedah so na njihovi strani tako stroka kot uporabniki. V primeru, da tudi po tehtnem premisleku ne bodo ugodili njihovim pozivom, ne izključujejo niti protestov, je še dejal Peran.

Po podatkih ŠOU v Ljubljani zdravstveni dom za študente obiskuje redno okoli 20.000 študentov, letos so do avgusta imeli 90.000 obiskov študentov. Predsednica Študentskega društva Iskra Tonja Jerele je poudarila, da to dokazuje, da je ta zdravstveni dom res dobro obiskan in da ni tehtnih razlogov za njegovo priključitev Zdravstvenemu domu Ljubljana.