Nalezljive bolezni razsajajo. Foto: BoBo
Nalezljive bolezni razsajajo. Foto: BoBo
UKC Ljubljana
Obiski bolnikov v paliativni oskrbi so mogoči le z dovoljenjem lečečega zdravnika. Foto: BoBo
Sezona gripe sploh še ni na vrhuncu

Obiski so dovoljeni, le če je bolnik v paliativni oskrbi in je njegovo zdravstveno stanje takšno, da bi bližina sorodnika pripomogla k izboljšanju njegovega zdravstvenega stanja. Vendar morajo obiskovalci dobiti dovoljenje lečečega zdravnika, ta pa lahko nato odredi obisk enega zdravega obiskovalca med 15. in 17. uro za 30 minut.

Prav tako je skrajšan čas trajanja obiskov v enotah intenzivne nege in terapije, število obiskovalcev pa so omejili na enega. Partnerji še vedno lahko obiščejo porodnice, a le če so zdravi. Ob hospitaliziranem otroku pa lahko biva izključno en zdrav starš.

Drugi obiski so mogoči le s posebno dovolilnico po dogovoru z zdravnikom, največ za 30 minut, od 15. do 17. ure.

Bolniki, ki so naročeni na nenujne posege, morajo biti zdravi, saj jih v nasprotnem primeru ne bodo sprejeli, so še sporočili iz UKC-ja Ljubljana.

Do zdaj so zaradi sezonskih okužb obiske omejili ali prepovedali že v več slovenskih bolnišnicah, in sicer v UKC-ju Maribor ter v splošnih bolnišnicah v Novem mestu, Celju, Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Izoli in na Jesenicah.

Nekaj več odsotnosti kot sicer je zaradi sezonskih bolezni v vrtcih in šolah po Sloveniji. Večja kot po navadi je odsotnost zaposlenih. A vrhunec gripe nas šele čaka. Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ga lahko pričakujemo čez dva tedna.
V Mariboru na robu zmogljivosti
Zaradi občutno povečanega števila obolelih, ki iščejo zdravniško pomoč, se je zadnje dni zelo povečalo število obravnavanih bolnikov tudi na internistični nujni pomoči Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. V ponedeljek obravnavali 83 bolnikov, število obolelih pa še narašča, poroča Slovenska tiskovna agencija.
S tem so njihovi oddelki kadrovsko in prostorsko dosegli svoje maksimalne zmogljivosti, zato vse bolnike in obiskovalce pozivajo, naj ne obremenjujejo delovnih procesov v UKC Maribor, če to ni res nujno potrebno.

Decembra so povprečno pregledali 65 bolnikov dnevno, medtem ko jih v ostalih mesecih običajno dnevno pregledajo v povprečju 56.
Zaradi sezonskih okužb so obiske omejili ali prepovedali že v več slovenskih bolnišnicah, in sicer v UKC Maribor ter v splošnih bolnišnicah v Novem mestu, Celju, Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Izoli in na Jesenicah, od petka pa bodo prepovedali obiske še v celotnem ljubljanskem kliničnem centru.

Sezona gripe sploh še ni na vrhuncu