DeSUS najbolj moti uzakonitev sistema, po katerem lahko zdravnik dela v javnem in zasebnem zdravstvu. Temu nasprotujejo tudi v SD-ju. Foto: Pixabay
DeSUS najbolj moti uzakonitev sistema, po katerem lahko zdravnik dela v javnem in zasebnem zdravstvu. Temu nasprotujejo tudi v SD-ju. Foto: Pixabay

Po usklajevanju je poslanka DeSUS-a Julijana Bizjak Mlakar izpostavila, da DeSUS najbolj moti, da se namerava "uzakoniti dvoživkarski sistem" oziroma delo zdravnikov v javnem in zasebnem zdravstvu, ki omogoča različne zlorabe, kot je preskakovanje čakalnih vrst in napotitev bolnikov v lastno ambulanto.

Obenem pa se v DeSUS-u zavedajo, da je potrebno prehodno obdobje, saj obstoječega sistema ni mogoče prekiniti čez noč. Zato so se po njenih besedah danes morda toliko zbližali, da bo ministrstvo poskušalo rešitve navesti v prehodnih določbah zakona. Takrat, ko težav s pomanjkanjem zdravnikov ne bo več težav, tudi potrebe po mešanju javnega in zasebnega ne bo več oz. bi takšno prakso prepovedali.

Ločnice med javnim in zasebnim si želi tudi SD
Bolj optimistična je bila poslanka SD-ja Bojana Muršič, ki poudarja, da so bila usklajevanja zelo konstruktivna. Tudi vprašanje o ločnici med javnim in zasebnim zdravstvom je po njeni oceni še odprto, saj so na ministrstvu obljubili, da bodo o njej še razmislili.

Po besedah Muršičeve so se danes dogovorili, da bo ministrstvo pripravilo čistopis predloga zakona do 15. februarja, nakar se bo koalicija znova usedla za mizo. Poslanka ocenjuje, da so na dobri poti, ministrstvo je na nekatere pomisleke SD-ja dalo ustrezne obrazložitve, nekatere pripombe so že upoštevali. "Smo končno korak naprej," je dejala Muršičeva, ki verjame, čeprav še niso popolnoma usklajeni, da jim bo uspelo doseči konsenz in zakon poslati na vlado.