Pri več kot tretjini bolnikov se v naslednjih desetih letih razvije še oblika psoriatičnega artritisa. Foto: Društvo psoriatikov
Pri več kot tretjini bolnikov se v naslednjih desetih letih razvije še oblika psoriatičnega artritisa. Foto: Društvo psoriatikov

V nekaterih primerih lahko izboljša stanje že krajša izpostavitev soncu, najhujše oblike bolezni pa danes uspešno zdravijo z biološkimi zdravili. Še vedno pa imajo nekateri težave pri socialni vključenosti, saj jih okolica ne sprejme. Bolezen je dedna, vendar ni nalezljiva.

To je avtoimunska bolezen celotnega organizma, najbolj vidne pa so ravno spremembe na koži. "Kažejo se kot pordeli in vneti madeži na koži in suha koža, ki pogosto poka in krvavi. Še najbolj značilne so luskam podobne srebrno sive in luščeče se ploščice – tako imenovani plaki, ki se pojavljajo na koži okončin, zlasti nad komolci, nad koleni in na sprednji strani goleni. Bolniki z bolj razširjenimi oblikami imajo posamezna žarišča podobnega videza tudi na trupu, zlasti na spodnjem delu hrbta, v predelu zadnjice, mnogokrat se simptomi pojavijo tudi na lasišču," je pojasnil dermatolog prof. dr. Tomaž Lunder z Dermatovenerološke klinike UKC-ja Ljubljana.

V nekaterih primerih luskavica prizadene tudi nohte, na katerih so vidne drobne vdolbinice. Mogoče so tudi podnohtne zaroženitve, čemur lahko sledi odstop nohta od podlage. Večini bolnikov se stanje ob blagi in postopni izpostavljenosti soncu prehodno izboljša, nekaterim se stanje ne spremeni, posameznikom pa lahko celo poslabša. Pazite, da ne pride do opeklin, ki lahko izzovejo hudo poslabšanje luskavice, opozarja Lunder. Po študijah iz Skandinavije ima dolgoletno izpostavljanje UV-sevanju škodljive vplive na kožo. Predvsem bolniki z luskavico imajo od dva- do trikrat več oblik kožnega raka kot ljudje primerljive starosti brez luskavice. "Luskavica je dedna bolezen in ni nalezljiva, vendar pravega vzroka za njen nastanek še ne poznamo. Po najnovejših raziskavah gre za motnjo imunskega sistema."

Zdravljenje luskavice
Simptome luskavice skušajo najprej odpraviti z različnimi preparati in zdravili. Od leta 2005 dalje pa s sodobnimi biološkimi zdravili uspešno zdravijo ljudi s hudo obliko luskavice, ki danes lahko živijo normalno življenje. Ni jim treba za dalj časa na bolniško, imajo službo in so socialno vključeni, kar pomeni, da se jim je kakovost življenja bistveno spremenila. Pomembno je predvsem to, da je koža normalnega videza. "Tisti, ki imate hujše oblike luskavice in težav ne morete odpraviti z uporabo mazil, krem in losjonov, obiščite osebnega zdravnika, da izda napotnico za dermatologa, ki vam bo danes lahko pomagal."

Pri več kot tretjini bolnikov se v naslednjih desetih letih razvije še oblika psoriatičnega artritisa. "Ljudje s hujšimi oblikami luskavice imajo tudi bistveno več notranjih obolenj, to pomeni, da imajo pogosto sladkorno bolezen, povišane maščobe v krvi, posledično bolezni srca in ožilja. Če se za luskavico ne zdravijo, je tudi srčnega infarkta več." Bolniki jo pogosto zamolčijo in prikrivajo, ker povzroča telesne spremembe, kar vpliva tudi na čustva in vključenost v družbo, ki jih pogosto izloči oziroma jim da vedeti, da niso zaželeni.

Celo oddajo Ultrazvok: Luskavica – bolezen, ki jih ustreza poletje, ki jo je pripravil Iztok Konc, lahko poslušate na spodnji povezavi.