Mariborski UKC se zaradi varčevanja sooča tudi s kadrovsko podhranjenostjo. Foto: BoBo
Mariborski UKC se zaradi varčevanja sooča tudi s kadrovsko podhranjenostjo. Foto: BoBo

Glede na zaostrovanje pogojev poslovanja v zadnjih šestih letih je rezultat poslovanja ugoden, pravijo v mariborskem kliničnem centru. Ob tem so spomnili, da so leta 2009 in 2010 še uspeli poslovati pozitivno, naslednja tri leta so imeli večmilijonske izgube - leto 2013 je UKC Maribor tako končal s 3,3 milijona evrov izgube.

V bolnišnici ob tem poudarjajo, da likvidnostna situacija ostaja na ravni konca leta 2013. Obveznosti sicer niso uspeli poravnavati v zakonsko predpisanem 30-dnevnem plačilnem roku, vendar je bilo zamujanje s plačili do največ 20 dni. Konec leta 2014 je bilo stanje neporavnanih obveznosti do dobaviteljev, zapadlih do 30 dni, 4,1 milijona evrov.

Vendar so varčevalni ukrepi, ki jih izvajajo že šesto leto zapored, pustili posledice v delovanju UKC-ja, pravijo - spopadajo se s pomanjkanjem kadra in denarja za nabavo novih materialov. Letos sicer načrtujejo dokončno izgradnjo urgentnega centra, v katerega so se začeli seliti na začetku tega leta, ter odprtje novega oddelka za onkologijo in radioterapijo. Del denarja naj bi porabili za zamenjavo tehnološko zastarele in iztrošene opreme, kot je koronografski aparat.

Ob koncu letošnjega leta pričakujejo uravnotežen poslovni izid. Prihodke načrtujejo v vrednosti 173,5 milijona evrov in prav toliko naj bi znašali tudi odhodki. Prihodki naj bi bili s tem za slab odstotek višji od doseženih lani, odhodki pa višji za nekaj več kot odstotek.