Mariborski kirurgi so nezadovoljni tudi zato, ker so za isto delo plačani manj kot v nekaterih drugih bolnišnicah. Foto: BoBo
Mariborski kirurgi so nezadovoljni tudi zato, ker so za isto delo plačani manj kot v nekaterih drugih bolnišnicah. Foto: BoBo
Stavke v UKC-ju Maribor ne bo

sklenilo dogovor z mariborskimi kardiologi, tako da so ti preklicali za ponedeljek napovedano stavko.

Namestnica vodje stavkovnega odbora Barbara Krunič je pojasnila, da kardiologi z dogovorom sicer niso zadovoljni, vendar je to bila v tem trenutku edina možnost, da lahko za bolnike delo poteka nemoteno.

Pri zahtevi po višjem plačilu zaradi povečanega obsega dela se za zdravnike, ki opravljajo interventne posege, ne bo spremenilo veliko, saj bodo po njenih besedah tudi ponoči še vedno hodili delat za 18 evrov namesto zdajšnjih 15 evrov, kolikor po njenih besedah pomeni dogovorjeno 20-odstotno povišanje, ki jo je vodstvo bolnišnice ponujalo ves čas.

Osrednji spor med kardiologi in vodstvom kliničnega centra je bilo plačilo kardiologov za interventne posege. Kardiologi so namreč zahtevali tudi plačilo po storitvi, in ne po beleženju minut, pri tem so predlagali plačilo po podjemnih pogodbah, ki pa mu nasprotuje ministrstvo za zdravje. Ob tem so med drugim zahtevali še plačilo parkirnine, ko so klicani na interventne kardiološke posege, in enako število dni dodatnega dopusta iz naslova ionizirajočega sevanja kot zdravnikom, ki so stalno izpostavljeni temu sevanju.

Če bi vztrajali pri zahtevah, bi šli z glavo skozi zid
Kruničeva je potrdila, da so nezadovoljni tudi zato, ker so za isto delo plačani manj kot v nekaterih drugih bolnišnicah. Verjame, da se bodo te zadeve v prihodnje uredile, k čemur se je zavezal tudi predsednik sveta zavoda Bogdan Čepič. Zaradi vseh sistemskih vprašanj so ugotovili, da bi s svojimi zahtevami šli z glavo skozi zid, čeprav so se nekateri težko odločili za sklenitev dogovora. Ne nazadnje jih zadnje dni pri njihovi glavni zahtevi okoli dviga plačila ni več podpiral niti sindikat Fides, je dodala, saj meni, da je to vprašanje treba urediti na ravni države.

V vseh zahtevah je bil dosežen dogovor, tako, da se bo svet mariborskega UKC-ja na popoldanski seji lahko le še seznanil z njim, je dejal Čepič in dodal, da ta predvideva tudi, da se celotni ekipi, torej tudi medicinskim sestram in drugim, prizna povečan obseg v višini 20 odstotkov, ob tem so jim danes dodatno priznali eno uro dodatka za prihod na delo.

Zakaj so mariborski zdravniki plačani manj od drugih?
Čepič je zagotovil, da zdaj novih zapletov na oddelku za kardiologijo in angiologijo ne pričakuje, tudi soglasja za dežurstvo so vsi trije zdravniki že vrnili, tako da bo v ponedeljek in v naslednjih dneh delo potekalo popolnoma normalno. Glede razlik v plačilih med mariborskimi in zdravniki nekaterih drugih bolnišnic pa je Čepič napovedal, da bo s soglasjem sveta zavoda zaradi omenjene problematike pozval pristojno ministrstvo, da zadeve uskladi na ravni države. "Ne moremo v Mariboru delati po enem sistemu, v nekaterih drugih ustanovah pa po drugačnem," je še dejal predsednik sveta zavoda UKC Maribor.

Stavke v UKC-ju Maribor ne bo