Boljša komunikacija, boljše upravljanje, ohranitev dostopnosti ... vse to in še več naj bi prinesla nova resolucija o nacionalnem zdravstvu. Foto: BoBo
Boljša komunikacija, boljše upravljanje, ohranitev dostopnosti ... vse to in še več naj bi prinesla nova resolucija o nacionalnem zdravstvu. Foto: BoBo
false
Zdravstvene storitve v javnih zavodih bodo učinkovite in dostopne tudi v prihodnje, je zatrdila ministrica. Foto: BoBo



Slovenski zdravstveni sistem je zelo dober, in to potrjuje primerjava z drugimi državami, je na srečanju Društva ekonomistov v zdravstvu povedala zdravstvena ministrica. Zdravstveni sistem je k varčevanju že prispeval 420 milijonov evrov, po besedah ministrice pa so v zdravstvu štiri prednostna področja.

To so krepitev in varovanje zdravja ter preprečevanje bolezni, optimizacija zdravstvene oskrbe, povečanje uspešnosti sistema z drugačnim vodenjem in upravljanjem ter pravično, solidarno in vzdržno financiranje, je poudarila Kolar Celarčeva.

Plače bi vezali na dobro delo
Resolucija po njenih besedah zato prinaša pomembne spremembe pri vodenju in upravljanju zavodov, jasno bo opredelila vloge deležnikov v sistemu, zagotovila bo enakopravnejšo sestavo vodstva zdravstvene zavarovalnice, uspešnost zdravstvenega sistema bodo začeli spremljati po metodi HSPA, kadrovsko naj bi se okrepilo tudi ministrstvo. Za člane svetov zavodov bodo uvedli merila, dobro vodenje bo nagrajeno, boljša pa bo tudi komunikacijska kultura, je obljubila ministrica.

Začeli bodo tudi s pilotnim projektom variabilnega nagrajevanja v eni od bolnišnic in v enem zdravstvenem domu. Ministrica bi plačo v 30 odstotkih vezala na variabilni del, predlagali pa so tudi spremembo zakonodaje o nagrajevanju po uspešnosti, pripravili dolgoročni program posodobitve infrastrukture z državnim načrtom naložb v javnem zdravstvu, učinkovitost naložb pa bodo spremljali.

Kot je bilo slišati v razpravi, Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije načrtovane spremembe podpira, ministrica pa je na koncu še enkrat zagotovila, da dostopnost do javnega zdravja ne bo odvisna od denarja, ker je sedanji sistem preveč dober, da bi eksperimentirali. To je po njenih besedah ključno za ohranitev ravni, ki nam jo zavidajo tudi najrazvitejše države.