Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 186 glasov Ocenite to novico!
Tarča z Lidijo Hren
Koliko denarja izgine v previsokih cenah? Kdo je odgovoren? Foto: J. B.
tablete Slovenija denar zdravstvo
Kdo služi z javnim denarjem v slovenskih bolnišnicah? Foto: BoBo
Drago zdravstvo
Tudi pri zdravilih gredo preplačila v nebo. V eni izmed bolnišnic so za isto zdravilo plačali za 570 odstotkov višjo ceno, kot je najnižja v Sloveniji. Foto: BoBo
VIDEO
Diagnoza: provizije

Dodaj v

Ministrica za zdravje je policiji prijavila grožnje dobaviteljev

Na podivjanem trgu zdravil in medicinskih pripomočkov iz bolnišničnih blagajn odtekajo milijoni evrov
17. november 2016 ob 18:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kolčne proteze, žilne opornice, srčni spodbujevalniki in rokavice so tisti medicinski pripomočki, zaradi katerih iz bolnišničnih blagajn negospodarno odteče največ denarja. Če bi na primer bolnišnice vseh 6.245 koronarnih stentov lani kupile po najnižji ceni, bi prihranile 810 tisoč evrov, kaže projekt EkstraVisor Televizije Slovenija.

"Pojavljajo se tudi grožnje, ker dregamo v različne mreže," je v oddaji javno povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Izpostavila je dobavitelje medicinske opreme in gradbene mreže, v katere je dregnila po prihodu na ministrstvo. Konkretno je izpostavila popravila na Onkološkem inštitutu.

Tarča "Diagnoza: provizija" je dostopna na RTV4D. Ponovitev bo objavljena v soboto ob 11. uri na TV SLO 1 in ob 22. uri na TV SLO 3.

V oddaji objavljeni podatki so že dostopni na https://ekstravisor.rtvslo.si/

Informatizacija, agencija za skupna naročila in pomoč skandinavskih držav so rešitve, ki jih kot dobre izpostavlja Erik Brecelj. "Za te smo ponudbe že prejeli, pa ste pokazali, kaj se vseeno dogaja," je povedal Brecelj.

Primerljive cene zdravil in medicinske opreme bo pripravila Evropska unija, je napovedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. To bo olajšalo nabavo, napoveduje. Na vprašanje, zakaj tega ne postavimo v Sloveniji sami, je odgovorila, da so imeli težave na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.

Tudi centralno naročilo bi "zmutili"
"Država bo pripravila centralizirano javno naročanje, cene bodo javno objavljene," napoveduje ministrica Kolar Celarčeva. "To lahko deluje na severu, ne pa pri nas na Balkanu. Nekaj bi že 'zmutili'," je prepričan kirurg Erik Brecelj, saj je po njegovem mnenju lažje prepričati eno komisijo kot vse po različnih bolnišnicah.

Direktor UKC-ja Maribor Janez Lavre napoveduje razveljavitev pogodbe za dobavo dražjih žilnih opornic. "Žal je tako, da ima stroka odločilno vlogo," pojasnjuje, zakaj je pogodbo podpisal. Kardiolog Dragan Kovačič iz celjske bolnišnice pojasnjuje, da bodo vztrajali pri dražjih in boljših žilnih opornicah, saj te pogosto rešujejo življenja. Zakaj takšnih ne uporabljajo tudi v Ljubljani, ne ve in ne želi komentirati.

"Jaz sem ponosen, da smo mimo javnega naročila kupili stent, ki je bil cenejši od javnega naročila," je povedal nekdanji direktor UKC-ja Ljubljana Simon Vrhunec. Ni pa raziskal, zakaj je nekdo obvestil dobavitelja, da se ti kupujejo ceneje, in so nato posel prekinili. Na ministrstvu za zdravje se razlik v ceni žilnih opornic niso lotili. "Pričakovali smo, da bodo vodstva bolnišnic ukrepala," pojasnjuje ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Pacient v novogoriški bolnišnici je komentiral razlike v ceni takole: "Ali imajo na medicinski fakulteti predmet korupcijo?"

Negospodarno ravnanje bolnišnic

Deseterica največjih veletrgovcev 26 javnim bolnišnicam na leto proda za 215 milijonov evrov zdravil in medicinskih pripomočkov. Bolnišnice z javnim denarjem v veliko primerih ravnajo negospodarno.

Čeprav gre za uradno zelo reguliran trg, je na njem dovoljeno skoraj vse, preplačila so enormna. Še večja neurejenost se kaže v primerjavi s Švedsko in Finsko, kjer so prek sistema skupnih naročil znižali cene, povečali kakovost storitev in tako rekoč izkoreninili sistemsko korupcijo v zdravstvu.

Katalog ekstremnih preplačil
Samo v šempetrski bolnišnici bi lahko lani opravili 13 kolčnih operacij, če bi umetne kolke istega proizvajalca kupovali po ceni, kot so jo dosegli v Splošni bolnišnici Jesenice.

Več kot 730 tisoč evrov bi bolnišnice (predvsem UKC Ljubljana) prihranile pri spodbujevalnikih, če bi jih kupovale po najnižjih cenah. S tem denarjem bi vse leto lahko plačevali 11 izkušenih kardiologov (najvišja plača kardiologa v septembru 2016 je znašala 5.281,64 evra bruto).

Mariborski klinični center kupuje skoraj štirikrat dražje žilne opornice kot ljubljanski. Če bi nakup opravili po najnižjih slovenskih cenah, bi jim v blagajni ostalo 481 tisočakov, dovolj za letno plačo sedmih anesteziologov (najvišja plača anesteziologa v septembru 2016 je znašala 5.281,64 evra bruto).

Pod EkstraVisorjevim drobnogledom
Podatke bolnišnic je podatkovno-preiskovalna skupina Televizije Slovenija zbirala, urejala in analizirala več mesecev s pomočjo strokovnjakov na področju medicine, ekonomije in prava. Vsi podatki in analize bodo od 17. novembra ob 22. uri dostopni na posebni spletni strani Esktravisorja.

J. B., I. T.
Prijavi napako
Komentarji
dimnik
# 17.11.2016 ob 18:34
Bravo novinarji
pipijoco
# 17.11.2016 ob 18:43
Končno ste novinarji naredili nekaj za kar ste plačani, čestitam.
Evo vam plače zdravniki, na svoje nadrejene se spravte, ne nad rajo, ki vam polni žepe. Joj, da mi je dovoljeno, vsakega zdravnika zasotnj s šajtrgo odpeljem čez mejo.
Puma
# 17.11.2016 ob 18:43
Hočemo imena, kazni, vračilo denarja. Hahaha kot že zadnjih 25 let ni šans.
rdečinavijač
# 17.11.2016 ob 18:38
Lepo jih razkrivate.

V tej stavki mislijo da so bogovi, pa ljudje so se počasi že začeli obračati na njihovo stran, tako da super rakritja, da se pokaže njihova prava plat.
mikitr
# 17.11.2016 ob 18:37
Ja ,kje so potem odgovormi za take reči.Zakaj država kljub vedenju ,namerno ne ukrepa ,da se to nebi dogajalo.Zakaj imamo računsko sodišče,protikorupcijko komisijo,.....Zakaj se ne ustanovi organ ,ali celo ministrstvo,za racjonalizacijo pri nabavah in plačilih iz državnega proračuna.Vsaj en mandat,bi ugotavljali negospodarnosti in jih odpravljali.Verjame ,da bi bili lahko dobro plačani in še ostalo bi veliko ,za reči ki jih nujno potrebujemo,brez novih davkov.
frozen pingvin 2
# 17.11.2016 ob 18:51
...najvelja žalost vsega tega niso preplačila, korupcija, kraja, itd....ampak to, da še nihče ni zaprt.
maxbernie
# 17.11.2016 ob 19:29
Nehajte nonstop govoriti, da ni prava in reda v tej državi! Upokojena branjevka je dobila kazen, ker ni izdala računa za 1,5 kg korenja. 3.000 evrov je skasirala. Torej, upanje še tli.
rangerno1
# 17.11.2016 ob 18:33
v zapor juhuhu
Tao3
# 17.11.2016 ob 19:23
Sem proti javnim ali kakrnimkoli linčem! Ampak direktorje teh dobaviteljev, pokvarjenih grebatorjev, ki služijo na umirajočih ljudeh in si dajejo provizije, ki so 500% različne od bolnišnice do bolnišnice, in se jim to ne zdi nič ogabno spornega, bi bilo potrebno javno linčati ... to ni res, kako pokvarjen je lahko človek.
Dr. Antimafija
# 17.11.2016 ob 20:04
Ko sem delal kot zdravnik v Slo:

1. Nisem imel nobenega vpliva na nabavo materiala in zdravil.

2. Nisem dobil nobene podpore, podkupnine ali sponzorstva s strani dobaviteljev.

3. Sem izvedel za raznorazne afere iz medijev ali po hodnikih ustanov.

4. Sem videl kalvarije kolegov, ki so si drznili opozoriti na nepravilnosti.

5. Apaticno opazoval kako skoraj nobena odkrita korupcija ni bila sankcionirana.

6. Poslusal medije in javnost, da kot zdravnik nosim odgovornost za te afere.

7. Spoznal, da obstaja naveza bogati dobavitelji - izbrana vodstva bolnisnic - skorumpirana politika - neumno ljudstvo.

8. Se navelical cakati, da se ljudstvo spametuje in spizdil v tujino.
sportniik
# 17.11.2016 ob 19:19
Redko kera novica dobi 5.0 zvezdic
ZvonkoS1
# 17.11.2016 ob 18:52
Zakaj imam občutek, da so psi le malo zalajali karavana pa gre z isto hitrostjo naprej....
acoschwanz
# 17.11.2016 ob 19:39
Čestitke novinarjem, upam da se kaj premakne!
grafikon
# 17.11.2016 ob 19:13
Imena? Kazni? Korpucija?
RJSlo
# 17.11.2016 ob 18:46
No ja. In o tem ste začeli pisati zaradi stavke ali zaradi telefonskega klica ali ...? Zanimivo, da ne omenjate nikogar z imenom in priimkom, ki bi bil povezan z dobavitelji oziroma, ki je odgovoren za nabavo materiala?

Temu se reče finančni terorizem. S teroristi se pa ve kako postopati?
trstenjak
# 17.11.2016 ob 21:55
Bravo, Lidija Hren in ekipa. Ena najboljših oddaj v živo ne RTV v zadnjih letih. Ministrici pa samo to, imela je živlljensko priliko naredi ti nekaj velikega in povedati imena. V tem primeru bi bila varna pred grožnjami, sedaj jim bo še bolj izpostaljena.
maxbernie
# 17.11.2016 ob 21:13
Po današnji Tarči je nekaj gotovo: davkoplačevalci bodo z manj negodovanja plačevali RTV prispevek. Končno nekaj, čemur se lahko reče novinarstvo.
K_ris
# 17.11.2016 ob 20:45
Če je nekdo direktor, ne more odgovornosti prenašati na tajnico in službo za nabavo. Direktor je od tajnice in nabavnika bolje plačan ravno zato, ker nosi odgovornost.
Sanmaranzano
# 17.11.2016 ob 22:10
Vrhunec je vrhunsko lagal!
pišta05
# 17.11.2016 ob 20:06
Mala malica bi bila vpeljava sistema centralnega naročanja, a bi potem številnim odžagali vejo, na kateri se redijo. Zakaj bi pljunili v lastno skledo, saj niso neumni!
Bančniki so naredili milijardne luknje, pa nobeden nič kriv.
Tako je to pri nas, žal... Slovenija moj doma!
Semedelčan
# 17.11.2016 ob 21:54
Resnična Zgodba iz Švedske. Slovenski študent pride na izmenjavo na univerzo v Stockholm. Po "Balkansko" si prvi dan zrihta avtobusno mesečno vozovnico tako da fotokopira original od sošolca in gor nalepi svojo fotko. Ko se naslednji dan pohvali pred sošolci Švedi so ga ti tako nahrulili da je moral strgat ponaredek in kupiti novo mesečno vozovnico. Na Švedskem je goljufanje sramota pri nas pa si frajer. To je razlika v mentaliteti. Vsi obtoženci ki so jim primeri zastarali so pri nas nedolźni namesto da bi jih pribili na sramotni križ.
boky63
# 17.11.2016 ob 19:45
In sedaj bomo ustanovili komisijo ki bo 10 let odkrivala toplo vodo. Kako bomo pa odstranili posrednike, ce pa so vsi povezani z vrhom politike ??
Da bi od jutri vsa narocila bila izvrsena direktno preko proizvajalca.......problem resen takoj. Racuni so lahko javni, saj so verjetno cene proizvajalcej javne, torej lahko vsak preveri razliko. V osnovnih solah je pa za solski izlet odgovorna turisticna agencija, da sola nebi slucajno bogatela na racun starsev pri provizijah za solski avtobus in kaksno malico in kosilo.
Gre cloveku na bruhanje . In na oblasti imamo vrhunskega pravnika??
EMU
# 17.11.2016 ob 22:34
Zanimiv primer so tudi standardi za opremljanje reševalnih vozil... Te si je dobesedno samo izdelalo in predpisalo naše edino podjetje ki ta vozila opremlja. Zato je zelo težko če že ne nemogoče, dobiti oziroma opremiti rešilce po kakšni drugi poti. Jasno je, zakaj direktorju tega podjetja pravijo kar "zlatar"...
Virunum
# 17.11.2016 ob 22:13
@mile952
Ministrica je zgubljena... enako kot njen šef, ki jo brezkompromisno podpira... cincanje, neinformiranost, globoka kontemplacija in mlatenje prazne slame...
oleander
# 17.11.2016 ob 21:35
Gledam Tarco.
Zdaj vem, kje se skriva denar za place preobremenjenih zdravnikov in medicinskih sester. Zakaj je moral umreti tisti zdravnik na obali. Ker se vrti tu prevec denarja, cloveska zivljenja, bodisi od zdravnikov ali pacientov, pa v tej igri ne veljajo nic. Se vedno trdim, da je kriva politika, ki to dopusca ze leta, namesto da bi centralizirala in z neposrednim kupovanjem od proizvajalcev pocenila nabavo.
mile952
# 17.11.2016 ob 22:02
Lidija Hren je odlično vodila oddajo. čestital bi tudi dr. Breclju in dr.Loredanu za odlične iztočnice, ki sta jih v oddaj dala. Pa tudi vsem zdravstvenim delavcem, ki so sploh omogočili, da so pravi podatki prišli na dan. Očitno obstaja velika volja tistih, ki niso korumpirani, da se stvar uredi. Ministrica se danes ni ravno proslavila, očitno o marsičem nima veliko pojma in je vprašanje, če sploh razume, kaj bi morala delati, da se stroški zdravstva znižajo. Rezerve so ogromne, če je v javne sektorju vsepovsod isti problem, potem ni čudno, da smo tam kjer smo. Dejansko se je izkazalo, da gre tudi za sistemske napake, ki jih tisti, ki ribarije v kalnem izkoriščaj na polno. Tu ni neke velike filozofije, treba bo prekopirati finski sistem in problem preplačevanja in korupcije se bo čudežno rešil. Denarja v zdravstvu je očitno preveč.
Insider No. 1
# 17.11.2016 ob 21:42
Kako lahko je najti cene na internetu?
Primer cene Ibuprofena v Walmartu. Ibuprofen 200mg, 1000 tablet stane 12,97 dolarjev.VIR
Pa poglejmo slovensko bazo zdravil. Brufen (ista učinkovina) 400mg, 30 tablet stane 2,37 evrov.

Če daš na skupni imenovalec bi slovenske tablete stale pri enaki količini 39,5 evrov.

Najdeno v 5ih minutah.
midfielder
# 17.11.2016 ob 21:58
ma v tej državi je vse klinčevo, že na polovici gostov v studiu čutiš, kako so nesposobni. Prednjači pa ministrica - to je tip ljudi, ki bo kompliciral do onemoglosti in jadikoval, kako se to ne more, pa ono ne more....pa leporečil brezveze, dokler se ne izgubi vsaka poanta, kaj naj se sploh naredi. Vsem je v interesu, da nekaj delajo da obdržijo službo, ne pa da nekaj OPRAVIJO. Sem je treba štet tudi kriminaliste. Je pa izvorni problem seveda v politiki, tam se začne ustvarjanje zakonodajnega močvirja v katerem se zalega domače počuti in je noben ne ogroža
jokl
# 17.11.2016 ob 20:54
Brecelj je lepo povedal: V Skandinaviji to špila, mi smo pa vseeno balkanci... Nas reši samo to, da v osnovno šolo uvedemo predmet "Poštenje" z 10 urami na teden, ker v Sloveniji večini ta pojem ni povsem jasen. Vedno znova se pokaže, da niso pokvarjeni samo menedžerji in poslanci, ampak tudi zdravniki, pregledniki vozil, avtošole in vse vmes...
K_ris
# 17.11.2016 ob 20:50
"Je bilo izven mojega dometa"

reče direktorica

Pa kaj ta dela na tem položaju?
garmond
# 17.11.2016 ob 20:30
Še Al Capone zgleda pravi vajenec proti našim kriminalcem, ki na tako izredno pokvarjen način ropajo denar, ki ga zavarovanci vplačujejo v zdravstveno blagajno za njihova zdravljenja v primeru bolezni.
Upam, da bodo kriminalisti vso to mlako natanko preiskali in odgovorne privedli pred roko pravice. Dela bodo imeli več kot dovolj.
TIGR
# 18.11.2016 ob 00:02
Kako enostavno bi lahko bilo v normalni državi:
- ustanovit centralno agencijo za nabavo medicinske robe
- se povezat s Skandinavci in skupaj nabavljat robo (z večjo količino, bi še znižali cene)
- revizija za zadnjih 10 let in zapret odgovorne + zaplenit premoženje

Dohtarji naj predvsem - zdravijo!

...ampak žal mi nismo normalna država!
Bolek
# 17.11.2016 ob 22:20
1. Ministrica govori, da smo majhen trg in imamo zato tako visoke cene. Finec pa je rekel, da ima Estonija, ki je še manjša od Slovenije, približno enake cene, kot pa Finska.

2. Glavni problem je, da gre pri nas vse preko posrednikov in ti služijo ogromne denarc samo s tem, da prepisujejo račune dobaviteljev in nabijejo na njihove cene 30% ali več.

3. Ta ministrica je res nesposobna, samo nekaj flanca, bomo analizirali, bomo naredili sezname zdravil, bomo, bomo, bomo..., ne zgodi se pa nič. Čakalne dobe se pa podaljšujejo in podaljšujejo.

4. Ne vem, zakaj enostavne ne kupijo tiste knjižice s pravic za uporabo le te, ki jo je pokazal Šved. Druga možnost pa bi bila kupiti finski spisek zdravil, kar bi bilo hitro in učunkovito, pa še ceneje, kot pa če ga bodo sestavljali naši birokrati.
Mikita
# 17.11.2016 ob 20:46
Ministrica ponavlja kot papiga: standardi in normativi, ne gre. Pa kakšni so ti standardi? Standardi mutenja in izgovarjanja na druge? Če bi politika- od parlamenta do ministrstva in vlade želela zadeve urediti, bi jih že. Tako pa stranke nastavljajo svoje ljudi in se krmijo na javnih sredstvih na tisoč in en način.
rdečinavijač
# 17.11.2016 ob 20:13
En teden džumbusa, obljuba ministrice glede strokovnega pregleda in nadzora, čez en teden pa vse pozabljeno.

Karavana in biznis pa bo tekel naprej.
MisiM
# 17.11.2016 ob 21:33
Bravo gospa novinarka! Dobro ste ga zatolkli tega gospoda! Lažnivci en z drugim!
K_ris
# 17.11.2016 ob 21:06
Brecelj je zdaj pravo rešitev ponudil. Standardov naj ne pišejo naši zdravniki, ampak jo samo prevedimo iz tujine.
vnk
# 17.11.2016 ob 21:01
Dr. Brecelj: Agencija lahko to v štirinajstih dnevih če je volja politike, lahko zaposlijo študente, ki so vam pripravli te vaše podatke.

Haha, dobr je RTVju vrnil :D
bmozet2
# 17.11.2016 ob 20:41
Če so takšni problemi z razpisi in pritožbami na razpise, zakaj so razpisi sploh potrebni? Zakaj se ne nabavlja, tako kot na severu, direktno od proizvajalcev (brez posrednikov) ?
acoschwanz
# 17.11.2016 ob 19:41
rdečinavijač: to maslo imajo na glavi tisti ki odločajo o nabavah, ne kar vsi povprek.
oleander
# 17.11.2016 ob 22:36
Ne pričakujmo niti, da jim bo odvzeto nakradeno premoženje.
Pokradli so nas na legalen način in se nam lepo smejijo, revezem.
uros23
# 17.11.2016 ob 22:24
Hvala za to oddajo in spletno stran.
oleander
# 17.11.2016 ob 21:49
Dobra oddaja, taksnih si zelim vec.
Niso kar vsi zdravniki poprek negativci, pac pa pescica, ki je zlizana s politiko.

Jasno je, da ministrica ne bo sla v kostanj po zerjavico.
Dve leti ni naredila nic. Zelo zgovorno.
Valentin57
# 17.11.2016 ob 21:47
@ videosex

Enostavno. Ker jim proizvajalec ne bo prodal

Razloži, zakaj pa Finci lahko kupujejo direkt.

Ampak, ko poslušam te direktorje, mi gre na bruhanje. Nihče nič ne ve, za nič ni odgovoren, ministrstvo je krivo.....Očitno zdravniška elita v bolnicah nastavi za direktorja nekega cucka, za katerega ve, da ga bo lahko ovijala okoli prsta. A ni za razdeljevanje plač dovolj en referent?
zenga.zenga
# 17.11.2016 ob 21:10
Pa saj ne moreš verjeti - Problem so standardi in registri . Pa kaj za božjo voljo delajo na ministrstvu za zdravje - to bi jim nekaj študentov uredilo v nekaj tednih . Ampak saj verjetno to ni glavni problem problem - problem je ko nihče ,,nima pojma,, kako naj register ali standard sploh
,, izgleda ,, .Ko obstajajo ,,posebni ,, interesi potem se res ni težko igrati slepe miši ...
M 48
# 17.11.2016 ob 20:41
Na oblasti je vrhunski pravnik kateremu so starši vse omogočili in je rastel v ovoju vate, zato je pa daleč od realnega življenja.Ponovil bi še enkrat, tudi njegov pohlep je velik če je dvakratno zaračunaval isto pot.
Drugo je pa to dokaz,da smo globoko na Balkanu, edino v glavah SE domišlja,da smo nekje na zahodu.
whitwice
# 17.11.2016 ob 19:02
Krivi za to niso tisti ki stavkajo ampak menedzment zdravstvenih ustanov. Dajmo se imena dragi novinarji. Naj se tocno ve kateri salabajzerji so prek vez na svojih polozajih in sklepajo tako negospodarne pogodbe. Ne mormo zdaj teh napak kar celotnemu sektorju pripisovat.
Mikita
# 17.11.2016 ob 23:56
Mostnica, tut Cerar ne bo nič naredu, ker je on del tega sistema, ki že od osamosvojitve sem legalizira krajo javnega in potem razlaga, da je treba zadeve privatizirat. Cerar bo tako dolgo preučeval, da bo ugotovil, da miňistrica dela super. To je vse, česa je on zmožen.
mostnica
# 17.11.2016 ob 23:53
Cerar naj si ogleda oddajo. Ta ministrica ne bo rešila ničesar, lopovi pa štrajkajo.
brinjevec
# 17.11.2016 ob 22:23
Ob spremljanju oddaje Tarča,Diagnoza_provizija vem, da je plačevanje RTV naročnine doseglo svoj namen. Hvala novinarjem in še tako naprej!
Kazalo