Ministrica za zdravje zaupa svetu UKC-ja, ki je imenoval Baričiča. Foto: BoBo
Ministrica za zdravje zaupa svetu UKC-ja, ki je imenoval Baričiča. Foto: BoBo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob tem ponovila, da je svet UKC-ja Ljubljana sprejel kompetentno odločitev, ko je imenoval Baričiča za generalnega direktorja UKC-ja. Za Baričiča je namreč glasovalo osem od 11 članov sveta.

Baričič je po glasovanju odstopil z mesta v. d. generalnega direktorja, potem ko so mu podporo odrekle vse koalicijske stranke, tudi SMC. Ministrica, sicer članica SMC-ja, je do tega kritična. "Politika naj se ne bi vpletala, če hočemo postaviti poslovanje in odgovornost zavodov na neko drugo raven." Obenem pa ministrica poudarja, da Baričičevega odstopa še ni prejela.

Ministrica kritična do skupščine ZZZS
Odzvala se je tudi na skupščino Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, na kateri so zavrnili predlog rebalansa letošnjega finančnega načrta zavoda. Ta je med drugim predvideval, da bi zavod namenil 16 milijonov evrov za skrajševanje čakalnih vrst.

Ministrica je ob tem ponovila, da nasprotuje "dodelitvi denarja brez nadzora oziroma dodelitvi denarja, ne da bi se povedalo, kaj se bo s tem denarjem naredilo". Hkrati pa ministrica opozarja, da je ZZZS v preteklosti namenil že veliko denarja za skrajševanje čakalnih dob, želenega rezultata pa niso dosegli.

Sledila bodo nova pogajanja, saj bi nesprejetje novega rebalansa pomenilo, da bi ZZZS razliko med prihodki in odhodki prenesel v svoj rezervni sklad, ne pa izvajalcem storitev.