Slovenija podpira vse ukrepe in prizadevanja za obvladovanje te epidemije že v njenem žarišču. Foto: Reuters
Slovenija podpira vse ukrepe in prizadevanja za obvladovanje te epidemije že v njenem žarišču. Foto: Reuters
Bolnišnica
Po mnenju ministrstva za zdravje so se v primeru suma okužbe z ebolo na Ravnah na Koroškem pojavili nekateri pretirani odzivi. Foto: BoBo

"Po današnji seji lahko rečem, da imam polno zaupanje v strokovne službe, ki te ukrepe koordinirajo in izvajajo, pa tudi v tem pogledu lahko rečem, da Slovenija tu za zdaj ni neposredno ogrožena," je zagotovil Cerar.

Svet pa je bil soglasen, da Slovenija podpira vse ukrepe in prizadevanja za obvladovanje te epidemije že v njenem žarišču. Na današnji seji so se seznanili tudi s tem, da Slovenija prek svojih institucij budno spremlja razmere, sprejela pa je tudi ustrezne ukrepe, usklajene z ukrepi držav članic Evropske unije.

Koordinacija za spremljanje ebole v Sloveniji
Ministrstvo za zdravje je od direktorja Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem zahtevalo poročilo o sporazumevanju s policisti glede primera emigranta iz Nigerije, pri katerem so policisti posumili okužbo z ebolo.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pojasnila, da dokler ne bodo dobili poročila ravenskega zdravstvenega doma ob petkovem primeru emigranta iz Nigerije, ne more komentirati oz. ocenjevati, kako je potekalo sporazumevanje med policisti in zdravstvenimi delavci. S policijo pa so se tudi dogovorili, da bodo dopolnili protokol ravnanja v takšnih primerih.

Zato se je že sešla tudi koordinacijska skupina strokovnjakov za spremljanje ebole v Sloveniji. Po besedah v. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu Mojce Gobec se je koordinacijska skupina dogovorila za okrepljeno komuniciranje glede ebole.

Z ministrstvom za notranje zadeve, policijo, centrom za tujce oz. azilnim domom so se dogovorili, da jim bodo posredovali več informacij, da bodo lažje opravljali svoje delo in bili bolj seznanjeni, tudi bolj varni, pravi Gobčeva.

Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje sicer ocenjujeta, da je zdravstvena služba v primeru nigerijskega emigranta, ki je kazal znake okužbe z ebolo, ukrepala primerno.

Slaboten nigerijski begunec
V petek so policisti na Ravnah na Koroškem v tovornjaku našli 14-letnega Afganistanca in 27-letnega Nigerijca, ki so ju obravnavali zaradi nezakonitega prehoda državne meje. Ob tem pa so policisti zaradi slabega zdravstvenega stanja Nigerijca za pomoč prosili uslužbence zdravstvenega doma Ravne na Koroškem.

Policiste je zmotilo to, da so se uslužbenci zdravstvenega doma na njihove klice odzvali šele po večurnem zamiku in po večkratnem posredovanju policistov. Sprva sta delavca zdravstvenega doma odklonila prihod k policistom in jim predlagala, naj nataknejo rokavice in dajo obolelemu lekadol. Šele po treh urah je k obolelemu Nigerijcu prišel zdravstveni delavec z ustrezno zaščito, ki pa je ugotovil, da Nigerijec ni okužen z ebolo.

Kljub nezadovoljstvu policistov so na ministrstvu za zdravje zapisali, da so se uslužbenci držali ustaljenega protokola v primeru suma okužbe: "Zdravstveni dom Ravne se je povezal z dežurnim epidemiologom, ta pa s kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana." Dežurna zdravnica je po podatkih ministrstva ukrepala tako, kot je običajno pri sumu na katero koli nalezljivo bolezen.

Na ministrstvu menijo, da je odmevnost dogodka povezana predvsem s prehitrim sumom na ebolo, zaradi česar so se pojavili nekateri pretirani odzivi. Pozneje se je namreč izkazalo, da Nigerijec že tri leta živi v Evropi in da ni imel stika z okuženimi ljudmi. Ministrstvo za zdravje prav zato organizira redne sestanke z ministrstvom za zunanje zadeve, policijo ter upravo za zaščito in reševanje.