Zdravje
Na urgentnem kirurškem bloku UKC Ljubljana nenujnih obiskov ne zaračunavajo.

Na urgenco prišla iz strahu pred infarktom, odšla z računom

Na ljubljanski urgenci, kjer pomoč vsak dan poišče okoli 200 pacientov, pravijo, da večina nujne medicinske pomoči ne potrebuje
25. september 2018 ob 10:11,
zadnji poseg: 25. september 2018 ob 15:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

Urgence v Novem mestu, Celju, Izoli in Murski Soboti in Pediatrična nujna medicinska pomoč za otroke in mladostnike v Ljubljani. V prvih treh morajo bolniki za nenujne obravnave plačati, v Murski Soboti, kjer urgenco obišče okoli 100 pacientov na dan, pa ne.

Tudi na ljubljanski pediatrični nujni pomoči, kjer nujno medicinsko pomoč letno išče od 24 do 25 tisoč malih pacientov, nenujnih obravnav pogosto ne zaračunavajo, čeprav tudi tam vsi primeri niso nujni.

"Velika večina obravnav je takih, ki bi lahko počakale na redni delovni čas izbranega zdravnika," nam je povedala Tatjana Grmek Martinjaš, vodja Pediatrične nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Ljubljana. Podobne izkušnje imajo po besedah Danijela Grabarja v Murski Soboti. "Nekje v povprečju smo ugotavljali, da je od šest do 10 odstotkov pacientov takih, ki jim najverjetneje ne bi bilo treba priti v urgentni center. Pogosto pridejo zaradi bolečin; nekdo se je udaril pred dvema dnevoma, in ker ponoči ne more spati, pride kar v urgentni center, ker ga v tistem trenutku močno boli." Nekaj primerov, s katerimi se srečujejo na celjski urgenci, strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar povzema tako: "Od ušesnega masla, prek stanja po poškodbi pred nekaj meseci do tega, da pacienti želijo preventivni pregled pred odhodom na dopust."

Račun zaradi strahu pred infarktom
Darja Škrabl Križanec, srčna bolnica, ki ima težave s povišanim srčnim utripom, nizkim krvnih tlakom in slabostjo, nam je zaupala svojo izkušnjo na celjski urgenci. Bil je vroč in soparen avgustovski dan, zaradi bolečin v prsih, ki kar dve uri niso popustile, se je zaradi strahu pred infarktom odpravila k zdravniku. Zdravstvena postaja Štore je bila takrat že zaprta, zato je poklicala v Celje. Tam so ji svetovali zdravilo in dodali, naj se, če se stanje ne bo poboljšalo, oglasi v bolnišnici. "Bile so nespecifične bolečine za moje stanje, kar se tiče srca, zato sem poklicala sina, da me je odpeljal na urgenco. Tam sem podpisala izjavo, da bom v primeru, če obisk ni nujen, samoplačnica. Ampak jaz nisem niti malo pomislila, da ne bi bila upravičena do obiska na urgenci," nam je povedala Škrablova. "Po triažni obravnavi se je krvni tlak nekako normaliziral, očitno je ta tableta za pomirjanje prijela nekoliko pozneje, kisik v krvi je bil normalen in dokaj normalna je bila tudi slika." Opravili so še EKG, potem ko je prejela izvide, so jo napotili k pultu za plačilo storitve, račun je znašal 30 evrov. Ker se ji je zdelo to neupravičeno, se je pritožila tako bolnišnici kot zastopnici pacientovih pravic. V bolnišnici so po opravljenih postopkih ugotovili, da je pritožba neupravičena. Bolnica lahko zdaj zahtevek za povrnitev stroškov naslovi na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, postopek pritožbe pa lahko nadaljuje tudi prek zastopnice pacientovih pravic. Ta je v zadnjem času obravnavala še dve pritožbi zaradi zaračunanih storitev. V enem primeru se je izkazalo, da so na celjski urgenci račun izdali zaradi detoksikacije ob akutnem alkoholnem opoju, kar urgentni centri zaračunavajo že več let. V drugem pa je račun izdal zdravnik velenjskega zdravstvenega doma, ki je na obravnavi pri zastopnici bolnikovih pravic priznal, da je bila njegova odločitev napačna, in se bolnici opravičil.

Zaračunavanje je prineslo rezultate
V celjski bolnišnici so storitve, ki niso nujne, začeli zaračunavati avgusta lani. Druge rešitve ob hitrem naraščanju obiskov ni bilo, nam je povedal Franc Vidnišar in dodal, da so ob začetku delovanja leta 2016 obravnavali približno 1300 pacientov mesečno, nato je številka narasla že prek 2000. "Pomemben del teh pacientov zdaj poišče pomoč pri osebnih zdravnikih, tako da urgentni center ni več kar neka samopostrežna trgovina, kjer si lahko vsak vzame, kar želi." V enem mesecu so sicer izdali vsega 38 računov, od tega jih je bilo kar devet za zdravljenje akutnega alkoholnega opoja, kar so zaračunavali že prej. Od obravnave drugih nenujnih primerov so doslej zaslužili 705 evrov. Se pa cene od bolnišnice do bolnišnice razlikujejo. "30 evrov je cena za prvi nenujni pregled, če je ocenjeno kot kontrolni pregled, je cena 20 evrov", je še povedal Vindišar, v Novem mestu običajni pregled brez laboratorijskih storitev stane približno 16 evrov. Prav neenotne cene in sam sistem zaračunavanja je razlog, da v murskosoboški bolnišnici storitev ne zaračunavajo. "Zelo neljuba nam bi bila situacija, da bi pri nas nekomu zaračunali pregled, nato pa bo odšel v drug urgentni center – razdalje niso tako velike – tam pa mu enako storitev naredijo brezplačno," pravi vodja murskosoboškega urgentnega centra Danijel Grabar.

V Izoli 50 tisoč, v Assnu 16 tisoč (ne)nujnih pacientov
Oddelek za nujno pomoč v izolski bolnišnici je lani obiskalo več kot 50 tisoč pacientov, 40 odstotkov jih je tja prišlo brez napotnice. Po besedah Radivoja Nardina, direktorja izolske bolnišnice, je skupni strošek za obravnavo pacientov v urgentnem centru lani znašal okoli tri milijone tristo tisoč evrov. Za sto tisoč evrov računov so poravnali pacienti, ki niso bili nujni primeri. "Zneski so odvisni od tega, kakšna storitev je bila narejena. Od 15 evrov, kolikor je cena za pregled, do 500 evrov, kjer je bil opravljen tudi odvzem krvi in vse drugo, kar je bilo potrebno." Zanimivo je, da so v po velikosti in številu prebivalstva v regiji primerljivi bolnišnici na Nizozemskem so lani imeli trikrat manj obiskov urgence, okoli 16 tisoč. 96 odstotkov pacientov je tja prišlo z napotnico ali po klicu na številko 112, štirje odstotki so sami presodili, da potrebujejo nujno medicinsko pomoč, le pri pol odstotka pacientov se je izkazalo nasprotno. Nardin o razlogih za tako razliko pravi: "Prvi razlog je to, da imajo zelo dobro urejen primarni sistem zdravstva, predvsem pa se vsak obisk v urgentni ambulanti, če obisk ni bil nujen, plača v celoti." Anneke Blom, vodja urgence v bolnišnici Assen, nam je povedala, da ne gre za odločitev bolnišnice, temveč družbe. "Ljudje, ki k nam ne pridejo z napotnico družinskega zdravnika, morajo za storitev plačati, če se izkaže, da niso bili nujen primer. Gre za nekakšno participacijo v višini 385 evrov, vendar te zadeve s pacienti ureja zavarovalnica, ne bolnišnica."

Kdaj je primer nujen in kdo lahko to presodi?
"Kako naj laiki vemo, kdaj smo življenjsko ogroženi?" se sprašuje Darja Škrabl Križanec. "Ali je urgenca res samo takrat, da mora človek res čisto pred smrtjo biti tam? Jaz nisem vedela, jaz sem se ustrašila, da me, če po domače rečem, šlata infarkt, in sem zelo srečna, da ni tako. Ampak njihovega obnašanja pa ne morem sprejeti." Danijel Grabar pravi, da je presoja nujnosti večinoma prepuščena zdravniku ali osebju, ki pacienta sprejme. "Ker je tukaj mogoče kar nekaj subjektivizma, bi si želeli bolj natančno opredelitev teh stanj, tudi poenotenje stanj. Sama opredelitev, ki je zdaj na voljo, daje bolj okvire, znotraj katerih še zmeraj ostaja čisto ta občutek, dogovor s pacientom, in na nek način bi celo rekel, da obstajajo pacienti, ki znajo to izkoriščati in potem smo vedno v težavah, ali je res mogoče počakati s pregledom ali ga je treba opraviti takoj."

"V Celju ravnajo pravilno"
Do izkoriščanja sistema bo prihajalo vse do takrat, dokler osnovna pravila ne bodo dorečena, je prepričan vodja novomeške urgence Bojan Kostić, ki pravi, da to kaže na pomanjkljivosti v celotnem sistemu zdravstvene oskrbe. "Mislim, da bodo slej ko prej to uredili vsi. Pravila zavoda za zdravstveno zavarovanje so jasna že vrsto let, pa se stvari niso vsepovsod tako urejale," meni zastopnica pacientovih pravic Olga Petrak. Direktor izolske bolnišnice Radovan Nardin pravi, da "bomo problem rešili takrat, ko bodo na urgenci delali urgentni zdravniki. Ti so usposobljeni za odpravljanje urgentnih stanj. Ko to stanje odpravijo, te napotijo k specialistu in potem prideš do specialista z napotnico hitro, zelo hitro ali pa nujno." Na vprašanje, ali ne gre za različno obravnavo državljanov, ki morajo ponekod nenujen obisk urgence plačati, ponekod spet ne, sogovornik odgovarja, da je zakonodaja jasna in že davno napisana. "V Celju ravnajo pravilno in skladno z zakonom, drugje pa nepravilno in ne v skladu z zakonom. Ko bo prišla kontrola in se bo ugotovilo, koliko tega ni bilo zaračunano, se bodo morali zdravniki ali vodstva vprašati, kdo bo kril te stroške, saj zavarovalnica zaračuna tudi pogodbeno kazen." Tovrstnih nadzorov po Nardinovem vedenju pri nas doslej še ni bilo.

Kdo lahko presoja o nujnosti in torej upravičenosti obiska urgentnega centra? Je plačljivost nenujnih obisk pravi način za razbremenitev urgenc? Kdo bo določil enotna pravila in cene? Na ta in druga vprašanja bodo odgovore iskali v oddaji Koda v torek, 25. septembra 2018, ob 17.30 na 1. programu Televizije Slovenija.

VIDEO
Koda
Rok Kužel, Ines Kočar
Prijavi napako
Komentarji
arhitektka
# 25.09.2018 ob 12:00
Čakte mal. Malo je pa vseeno razlike, če pride srčna bolnica, ki čuti dolgotrajne bolečine, ki kljub zdravilu ne popustijo ali če pride:
-nekdo z visoko vročino,
-nekdo s klopom,
-nekdo, ki bruha,
-nekdo z zastarelo poškodbo itn.

Odločno podpiram zaračunavanje nenujnih storitev, ampak hude bolečine v prsih kronične srčne bolnice pač niso nenujna storitev.
mfm16
# 25.09.2018 ob 11:56
Ta sistem se je zal morel uvesti
Verjamem, da bo nekaj izplacil tudi nepravicnih, ampak kar se je dogajalo prej
Zaradi vnetega usesa na urgenco, itd
Tam pa dezurni pregleda v 8 urni smeni 70-80 pacientov
In so se dogajale napake
In prav je da se skusajo zmanjsati... ker dejansko ne mores zbrano delati tako na hitro
YesPeace
# 25.09.2018 ob 12:08
mfm16
Ta sistem se je zal morel uvesti

A na to, da bo nekdo, ki je resno bolan, ostal doma in umrl, si pomislil?


A na to, da bo nekdo, ki je resno bolan, prepozno pišel do oskrbe in umrl, zaradi ljudi, ki pridejo zaradi nenujnih stvari na urgenco pa nisi pomislil?

ta zadeva ima dve plati in prav je da se nenujne zadeve ne hodijo reševati na urgenco ampak k svojemu zdravniku!
x1ijn
# 25.09.2018 ob 12:22
Dvignili so prag, da človek pride na urgenco. Niso pa znižali praga, da človek pride do osebnega zdravnika ali pa vsaj do brezplačne triaže/nasveta. Če bi samo drugo naredili, bi se prvo samo od sebe izboljšalo.
Prismuknjen
# 25.09.2018 ob 12:08
@drncl,

Ne, še vedno si bom upal na urgenco, če me tiši v prsih, ker me bo strah. Sprejel pa bom tudi potrditev zdravnika, da gre le za napad tesnobe in seveda tudi račun. Po svoje bom tudi srečen, ker mi ni nič.
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 12:05
Hijena
Prej so na urgenco hodili zaradi navadnih prehladov in podobno.

Še enkrat: če me boli v prsih, sem lahko anksiozen (in dobim na urgenci račun). Lahko pa me infarkt, ostanem doma in umrem. A je res vredno zaradi 38 računov tvegati, da nekdo umre?

Moralno slovenci padamo vsak dan, to je kar neverjento.
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 11:56
Zaračunavanje urgence torej pomeni, da se triaža izvede v domači hiši. Če te boli v prsih, gre lahko za anksioznost (=račun na ugrenci), ali pa infarkt (=smrt). Ampak, vsaj gužve na urgenci se ne dela.

Tole bi moralo obvezno na evropsko sodišče.
x1ijn
# 25.09.2018 ob 12:27
Hipohondrija je tudi bolezen, težka za 3% obiskov na urgenci v svetovnem merilu. Hipohondri niso težava, ker se ve kdo so, saj imajo diagnozo. Od zdravnikov se tudi pričakuje, da jih razumejo, in ne gojijo zamer do njih, ker bi to bilo drugače skrajno neprofesionalno in neetično.

Problem so ljudje, ki niso hipohondri in grejo z nenujnimi primeri na urgenco. Upam, da se to razume?
marvin34
# 25.09.2018 ob 12:19
Potrebna bi bila obvezna participacija za vsak obisk, mogoče 10 eur. Na tak način bi vsak točno vedel, da bo pač plačal 10 eur, nič več in nič manj, ukrep pa bi bil prav tako učinkovit pri odvračanju hipohondrov in starih ljudi, ki se na urgenco pridejo družit.
fritaja
# 25.09.2018 ob 12:44
Na urgenco prišla iz strahu pred infarktom, odšla z računom

Jaz bi tudi raje odšel z računom za 30€ kot z diagnozo infarkta.
MedoThe78
# 25.09.2018 ob 12:57
Imam 5 letnega sina in najini obiski pri zdravniku se ponavadi začnejo (ali končajo) z: “Zakaj ste ga pripeljali?”
In ko s sključeno glavo in anemičnim sinom zapuščava ordinacijo, na “srečo” po tifusarsko zakašlja in dvigne vse alarme, končna diagnoza začetek pljučnice (ko smo že tretjič tam inprepričani, da je z otrokom nekaj narobe, vendar nemočni).
Ko pa naslednjič bruha in izloča iz vseh strani, glede na dosedanja navodila in očitke ostanemo doma in nadaljujemo s samozdravljenjem, zvečer pa ko je situacija že neznosna vseeno odidemo do dežurne ordinacije, se nam je očitalo zakaj nismo prišli prej!
Iz tega sklepam da jaz nisem strokovnjak za triažo in ne znam določiti kdaj naj poiščem urgentno oskrbo in kdaj ne.
In dogajalo se bo, da bodo ljudje z resnimi zdravstvenimi težavami ostajali doma, ker ne bodo prepričani ali so primerni za nujno pomoč ali ne.
Ljudje vemo da se slabo počutimo. Kako slabo pa morajo določiti tisti, ki so se zato šolali in ki so zato tudi plačani.
firbec111
# 25.09.2018 ob 13:52
se strinjam za zaračunavanje storitev, ki niso niti potencialno nujne, se pravi maslo v ušesih, zatečeno koleno po udarcu 3 dni kasneje itd. V primeru potencialnega infarkta pa to sploh ne bi smelo biti debata
HOR
# 25.09.2018 ob 12:47
Zaračunati srčnemu bolniku ker je prišel na urgenco z znaki podobnimi infarktu je seveda zloraba...
Ker posledično se mnogi s takimi znaki ne bodo odpravili na urgenco in bo zato marsikaterega po nepotrebnem kar pobralo...
Slovenceljski birokrati si pač ne morejo pomagati, da ne bi izkoristili prilike in dobro stvar opremili z butalskimi dodatki...
siggi
# 25.09.2018 ob 12:19
Kar se urgentne pediatrije tiče... kolikokrat pediatrinja v petek dopoldan/popoldan pove, da se oglasimo pri dežurnemu na metelkovi, če ne bo bolje ;)
Prismuknjen
# 25.09.2018 ob 12:05
"srčna bolnica, ki ima težave s povišanim srčnim utripom, nizkim krvnih tlakom"

Zdravnik bo lahko določil, če je ona na spisku, ki je v nevarnosti za srčni zastoj.
Lightning
# 25.09.2018 ob 12:48
Povprečen človek NE MORE vedeti, kaj je nujno za it k dohtarju in kaj ni. Na eni strani imaš hipohondre, ki bo za vsak d... letel v ambulanto, makar na urgenco, na drugi pa take kot sem jaz, ki ne grem k zdravniku razen, če je absolutna nuja. Tudi zdravnik ne more 100 % oceniti kaj je nujno in kaj ni, saj ne čuti bolečin, ki jih čuti pacient pa makar mu inštrumenti nič ne pokažejo. Zdaj boš pa čakal kot konj na koncu pa še plačal, ker je nekdo ocenil, da ni bilo nujno. Ne me j...

Podobno so naredili pri dežurnem zobarju, kjer moraš obvezno plačati, da te pregleda (20 evrov, če se ne motim). Če se je komu kdaj vnela korenina zoba veste kak je to "fajn", nato pa ti dežurni zobar predpiše antibiotik in zaračuna 20 € za 3-minutni pregled.

lp
Adebisi
# 25.09.2018 ob 12:55
Samo ne hodite zaradi tega od drugod na ljubljansko urgenco. Že tako je premajhna za vseh 300,000 ljudi.
lemur3
# 25.09.2018 ob 12:30
#red monk
Itak.
Infarkt, kap, to so življenjsko ogrožujoče zadeve. Bolje preventiva kot kurativa (tudi za zdravstveno blagajno, ko smo že pri tem).
Zvini in gripe so pač nekaj drugega, in ne moreš tega obravnavati enako.
Osebno bi za svoje starše takoj plačala tistih 30 EUR, ampak marsikdo se komaj preživlja in mu to pomeni večjo oviro.
Emsho
# 25.09.2018 ob 15:13
@red monk

Tudi na Češkem plačujejo zdravstveno zavarovanje. In v Skandinavskih državah, na Nizozemskem, v UK, Belgiji, Franciji.... Pa je vsepovsod potrebno za vsak oblisk in/ali izdano zdravilo doplačati.

Participacija (vsakokratno plačilo), do neke letne vsote, je edini zares učinkovit način preprečevanja zlorabe skupne vreče denarja in je prisotna v večini razvitih evropskih držav. Pa ne zato, ker si lahko privoščijo, ampak ker si ne morejo privoščiti zlorab sistema. Je kot odbitna franšiza pri ostalih zavarovanjih... Ni bolj mamljivega kot občutek, da ti pripada vse, ker nekaj malega vplačuješ.

Tole zaračunavanje sedaj na urgencah je slaba rešitev - obremenjuje kader, ki že tako nima časa in neizbežno bo prišlo do takih primerov kot je ta, kjer je bila po moje neupravičeno zaračunana storitev, ker laik ne loči med znaki infarkta in tiščanjem v prsnem kopu zaradi anksioznosti.
V osnovi se zdravstveni kader ne bi smel ukvarjati s plačevanjem ali postavljanjem kriterijev, kdo je upravičen in kdo ne. Je ta pa rešitev posledica politikov brez jajc.
gesan
# 25.09.2018 ob 13:14
Družba je vedno bolj bolana!

en vic: so tipi-pacienti hodili po parku okoli "umobolnice" danes psihiatrije, in kar naeknkrat nekaj zašrkiplje, zacvili in zropota.
Pridejo do ograje in se naslonijo nanjo gledoč čez cesto kjer en tip skače okoli avta in benti in se sam sebi smili.

Pa ga en od pacientov, ki je na "dozi" vpraša: kaj pa ti je, kaj se razburjaš tolko?

Ma utrgalo mi je eno kolo in zdaj ne vem kaj bi, ker so vsi vijaki polomljeni...pa mudi se mi...

PA ga ta drug pacient pogleda začuden, pa pravi, ja kaj pa kompliciraš tolko, snemi iz vsakega od ostalih treh po en vijak, in zašraufaj tole četrto kolo in ziher boš najhitrej prišel do kakšne delavnice, da ti dodajo še manjkajoče...

in tip pravi, super, genijalno, kako se sam tega nisem spomnil... in veselo hiti okoli avta in kar naenkrat ga presune, se obrne čez ramo in vpraša onga tam čez cesto za ograjo "psihijatrije":
ja kaj pa počneš tam not, ko pa je več kot očitno, da si tako pameten?

PA se uni štirje tam not spogledajo med sabo in se začno režat na ves glas rekoč:
mi se pa glih zdajle sprašujemo, kaj za vraga ti počneš tam zunaj?!?

in takle mamo, na glavo obrnjeno družbo!
Največji zablojenci so najvišji predstavniki družbe in obratno!

Saj je samo hec!:) Ma ni dima brez oignja...
:)
Brisko
# 25.09.2018 ob 12:37
V bistvu resnično ne razumem, zakaj je potreben pregled pri urgentnem zdravniku, da lahko izstaviš račun za neupravičen obisk urgence.
Ali torej sistem predpostavlja, da bo imel pacient enako znanje diagnostike kot zdravnik, ki si lahko celo pomaga z raznimi aparaturami?
Ali na sprejemu na urgenci delajo popolni laiki, ki ne morejo predhodno izločit ljudi z zabitimi ušesi in zaraslimi nohti?

Saj ni problem v 40 evrih. Problem je v tem, da jih moraš plačati tudi če si imel zelo dobre razloge za domnevo, da si v smrtni nevarnosti.
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 15:12
Franc 1952
Plačati!

A ne bi bilo bolje pustiti sistema, kjer se ne plačuje? Pa pač pogoltnemo tistih nekaj nenujnih primerov, obenem pa starejših ljudi, ki so itak že med najbolj revnimi, ne bo strah iti na urgenco ob stiskanju v prsih?
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 15:00
firbec111

Še stotič, stanje je tako, da ti zaračunavajo sum na infarkt. Kaj bi pa ti naredil, je pa popolnoma brezpredmetno.
BlackHole
# 25.09.2018 ob 14:34
Pravite, da laiki pač nismo usposobljeni za presojo, kaj je nujno in kaj ne. Ko pa strokovna ekipa na urgenci presodi, da primer omenjene gospe, ni bil urgenten, vam pa spet ni prav.
Le kdo naj vas razume...

Česa tu ne razumeš? Težava je v tem, da pacientu zaračunajo, ker pač ni strokovno usposobljen, da bi sam ocenil, ali mu bodo zakasirali ali ne.
Nekinej
# 25.09.2018 ob 14:12
Razumem da je to potrebno zaradi obilice očitno nenujnih primerov ampak ta konkretni primer me pa malo navdaja z nelagodjem. Če še šolani zdravniki potrebujejo EKG da raztolmačijo ali je zadeva nujna ali ne kako naj se od pacienta pričakuje, da bo ustrezno ovrednotil svoje stanje. Sploh pri takih rečeh.

Kot pri policistih in kubanskih plesalcih. Saj je prav da pravilo je in da imajo diskrecijsko pravico. Ampak uporabljat v skladu z namenom, ne pa da daš srčni bolnici račun ker je mislila da jo je infarkt preden je tableta končno prijela, halo no.
melanholik
# 25.09.2018 ob 13:42
Glejte, takole.
Ko so nedavno na ZZZS samo na glas razmišljali o tem, da bi za neupravičeno napotitev nosil finančne posledice tudi napotni zdravnik, je bil takoj ogenj v strehi. Halo, pa družinci smo ja strokovnjaki! Nas pa ja nobeden ne bo kaznoval za naše delo!
Če torej strnem to logiko, gre za to. Človek, ki se je petnajst let izobraževal za to, da zna prepoznavati nujna stanja, lahko v konkretnem primeru presodi tudi narobe - in nikome ništa. Po drugi strani pa - če laik brez kakršnekoli izobrazbe situacijo presodi narobe, hop, kazen!
Argumentirajte, če se ne strinjate, ampak meni se to zdi narobe svet.
gesan
# 25.09.2018 ob 13:01
Tudi to je zloraba že itak pokvarjenega sistema, ki takšne zlorabe prikriva in dovoljuje!

Da ni spet neki " bil ali pa cosby" kriv?

Dobrodošli v dejmokrastiji, kjer živimo po načelu, kdo bo koga bolj nategnil!
KovacevaKobila
# 25.09.2018 ob 16:34
Zaračunavanje urgence torej pomeni, da se triaža izvede v domači hiši. Če te boli v prsih, gre lahko za anksioznost (=račun na ugrenci), ali pa infarkt (=smrt). Ampak, vsaj gužve na urgenci se ne dela.

Tole bi moralo obvezno na evropsko sodišče.


Točno tako. Če prav razumem se zdaj od ljudi pričakuje, da bodo sami sebe diagnosticirali?!

Še ena neoliberalna 'racionalizacija', ki bo kar nekaj ljudi poslala predčasno pod rušo. Sistem mora biti dovolj fleksibilen, da vključuje določen odstotek nenujnih pacientov.

Bil bi vesel, če bi enkrat za spremembo zdravstvo in zavarovalnica davkoplačevalcem ponudila več, kot imamo trenutno. Od osamosvojitve naprej se namreč paciente samo stiska in lupi. Uvajanje dodatnih zavarovanj, oteževanje dostopa do zdravnika, klestenje uslug in nenehno črtanje zdravil, ki jih krije zavarovanje - to so edine stvari, ki jih naše zdravstvo enkratno obvlada.
ginza
# 25.09.2018 ob 15:19
Od obravnave drugih nenujnih primerov so doslej zaslužili 705 evrov.

A se res izplača imeti 705 eur več v budžetu, če bo posledica tega 1 smrtni primer zaradi strahu pred računom?
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 15:11
happy schimetzky

Zaradi mene pojdi na urgenco, četudi si se udaril v prst in te je zgrabila panika. Bolje, da greš na urgenco, kot pa da trpiš doma. Če imajo zastonj urgenco v Indiji, mislim, da jo imamo lahko tudi v SLoveniji. Če pa želijo državljani, da postanemo Amerika, pa tudi prav. Jaz sem se prejšnje leto preselil v Avstrijo.
zozozo
# 25.09.2018 ob 14:31
@henodarling - Če so razsodili, da primer ni nujen, zakaj so jo potem prednostno obravnavali? Odgovor je da zato, ker pred pregledom niso niti oni, ki so usposobljeni zdravniki, vedeli, da primer ni nujen. Kako naj bi potem vedela ona?
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 14:28
firbec111

A si že bil na urgenci? Dobiš barvo, glede na nujnost. Ker ima mama raka, sem bil na urgenci skoraj vsak teden in stvar špila normalno. Mamice z otroki, ki imajo smrkav nos, čakajo 4 ure, nujni primeri so na vrsti v 30 min.
Binder Dandet
# 25.09.2018 ob 14:13
Če je ženska srčna bolnica in pride zaradi bolečin v prsih, potem tega ne morejo kot nenujen obisk tretirati.
taubi
# 25.09.2018 ob 13:18
Torej, če imaš preveč gužve pač začneš odganjati mogoče ljudi pred smrtjo. Bravo. Nesprejemljivo.
Nekaj je vneto uho. Drugo pa bolečine v predelu srva. Kaj ste normalni. In kdo je imel jajca to napako še potrditi? Takoj odvzem licence.

Torej lahko jaz bolnici izdam račun, če sem prišel brez veze tja?
Sramota. Čim prej odpreti trgu. Se to ne bo nikoli več zgodilo.
Zeph
# 25.09.2018 ob 12:11
Se spomnite koliko protestov je bilo proti reorganizaciji NMP. Sedaj pa imamo to kar so/smo takrat protestirali...stanje je takšno, da ne bo šlo več nazaj. Moje mnenje je, da bi morali ohraniti prejšno organizacijo NMP- dežurstvo v primarnih zavodih (ZD). Sedaj te napotuje zdravnik na vratih ZD na urgenco brez napotnice!
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 15:09
vsenior

Brez veze se pregovarjate, ti ljudje so bodisi troli bodisi ljudje brez vsake empatije, ki jim pač dol visi, če bo nekdo umrl, ker ni upal reskirati 30 evrov. Žalostno, v kaj se spreminja naša država.
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 14:58
firbec111
greš k osebnemu pa je sigurno zastonj

Razumem, da si trol, ampak vseeno ne bom popustil.

Ob enih zjutraj? Ob sumu infarkta?
happy schimetzky
# 25.09.2018 ob 14:41
Zanimiva zloraba statistike pri primerjavi izolske bolnišnice z nizozemsko bolnišnico v assnu...
Če so vsi nizozemci poleti na naši obali in pijani hodijo na urgenco, jasno da je tu več neupravičenih obiskov urgence :)
In na sploh je to z izolsko bolnišnico zelo slaba primerjava zaradi povečanega turizma in turist (domač, ali tuj) ne bo šel domov k zdravniku zaradi vročine otroka, ali ker je stopil na morskega ježka... In ker tudi turistična ambulanta dela omejeno in ker verjetno večina niti ne ve kje to je, je najlažje oditi na urgenco in je zato tudi povečan obisk nenujnih primerov. In če se vse to vzame v zakup je tistih 10% res zelo nizka številka.

Če se nekateri bojite, da bi zaradi neupravičenega obiska osebe A morala urgentna oseba B predolgo čakati, pa to ni res, ker na urgenci vseeno obstaja neka triaža vsaj glede te nujnosti in tisti, ki je najmanj nujen bo pač čakal dokler se urgenca ne sprazni.

Tu gre torej le za to, da si želijo polniti žepe.
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 14:33
firbec111

In? Boš pač potrpel. Razen, če je tvoj gleženj tako pomemben, da bo nekdo z bolečinami v prsih ostal doma in umrl za infarktom.
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 14:27
melanholik

Nenujni obiski na urgenci spadajo v isto skupino 'problemov' kot ferrariji pred Rdečim križom. Ljudje se razburijo na mamice, na socialce itd in dobijo notranje zadovoljstvo. Na tisoče, ki jih bo tovrsten ukrep prizadel, pa nihče ne pomisli.

Če umre ena (1) oseba, ker se zaradi bolečin v prsih ni upala na urgenco, zahtevam, da se direktorju lokalne urgence sodi za nenaklepen umor.
melanholik
# 25.09.2018 ob 14:22
firbec111

# 25.09.2018 ob 14:15
Prijavi neprimerno vsebino red_monk

V Sloveniji je to nedopustno, je proti Hipokratovi prisegi, je proti logiki in je povsem jasno, da gre za krpanje propadajočega sistema na ramenih ljudi, ki ta sistem financirajo. Medtem se mirno gleda, ko zdravniki 'delajo' 320 ur na mesec

zakaj bi bilo nedopustno??? zdravstvo je "zastonj" samo pač če te boli glava pojdi k osebnemu zdravniku in ne na urgenco. Se strinjam da ta primer z infarktom je neumnost in bi morali obravnavati zastonj vse ostalo pa k svojem zdravniku

Ah, bodimo resni. Me zanima, če bi isto trdil tudi, če bi - hipotetično - tvojega otroka začelo bolet uho nekje v Portorožu, pa bi te urgentni zdravnik napotil k osebnemu pediatru recimo v Maribor. Jasno - po nobenem kriteriju stvar ni urgentna. Ampak kaj pa naj bi drugega naredil kot šel na urgenco? Dajmo si bit na jasnem - v naravi stvari je dejstvo, da se bo na urgenci delalo tudi določen delež stvari, ki niso urgentne. Ampak to je pač treba sprejet, tu se nima kaj.
In še nekaj je vredno omenit - v resnici je urgenca eno od področij v zdravstvu, kjer se dela najmanj. Povprečen splošnjak ima na dan v ambulanti naročenih tudi 50+ ljudi, specialistične ambulante nekaj manj, ampak so pregledi tudi obsežnejši. To je delovna obremenjenost. Na drugi strani pa je na urgencah v resnici kar precej praznega teka in čakanja. Jasno - v urgentni službi ne more bit drugače. Ampak ni pa treba zavajat, da se samo na urgencah resno dela, drugje pa kafetka.
firbec111
# 25.09.2018 ob 14:17
intelekt

Nisem bil že dolgo na urgenci, ampak saj ni treba da je prva postojanka ko prideš tja urgentni zdravnik.
Na urgenci se lahko uvede ali spremeni sprejemni proces triaže. V triažni sobi se pogovoriš z medicinsko sestro - 3 minute, zakaj si prišel. In če ona oceni da ni za na urgenco, pač pošlje pacienta bodisi domov, bodisi na ne-urgenti oddelek, če pa oceni da je urgentno pa k urgentnemu zdravniku.


sej v 99% primerih ni problemov v tem pa ki ga je zapisala gospa je pa tako, da bi ti kot medicinski brat rekel da ni nujno, gospa bi šla domov in bi umrla od in potem bi te njen sin tožil, ker si rekel da je ona OK. Po moje če imaš težave s srcem in sumiš na ifarkt bi to moralo biti zastonj ne glede na nujnost
alcatraz
# 25.09.2018 ob 14:17
zakaj bi bilo nedopustno??? zdravstvo je "zastonj" samo pač če te boli glava pojdi k osebnemu zdravniku in ne na urgenco. Se strinjam da ta primer z infarktom je neumnost in bi morali obravnavati zastonj vse ostalo pa k svojem zdravniku

osebno mislim da je največji problem pri tistih, ki na specialistične preglede čakajo mesece, leta in se preko urgence skušajo nekako 'zriniti naprej'.
Kot sem napisal že v prejšnjem postu: s kasiranjem problema nisi rešil. v bistvu si naredil nič, kvečjemu kratil pravice.
Potrebno bo kaj več v zdravstvu narediti, da bo urgenca delala to, za kar sploh obstaja!
firbec111
# 25.09.2018 ob 14:15
red_monk

V Sloveniji je to nedopustno, je proti Hipokratovi prisegi, je proti logiki in je povsem jasno, da gre za krpanje propadajočega sistema na ramenih ljudi, ki ta sistem financirajo. Medtem se mirno gleda, ko zdravniki 'delajo' 320 ur na mesec

zakaj bi bilo nedopustno??? zdravstvo je "zastonj" samo pač če te boli glava pojdi k osebnemu zdravniku in ne na urgenco. Se strinjam da ta primer z infarktom je neumnost in bi morali obravnavati zastonj vse ostalo pa k svojem zdravniku
zozozo
# 25.09.2018 ob 14:10
@intelekt - Medicinska sestra nima primerne izobrazbe za triažo na urgenci. Zato pa so tam triažni zdravniki.
melanholik
# 25.09.2018 ob 14:08
neskafe

# 25.09.2018 ob 13:50
Prijavi neprimerno vsebino Najprej pokličeš dežurnega zdravnika mu razložiš kako in kaj....
Veliko jih pa vse to preskoči in prav je da plačajo.... Na urgenci se ukvarjajo z urgentnimi primeri... in potem ko nekdo čaka da ga urgento pregledajo mu npr. nekdo zaradi glavobola jemlje čas

To pa ni in ne sme biti res. Na urgenci imajo tudi triažo, ki paciente razvršča po nujnosti. Preprosto se ne sme zgoditi, da bi bolj nujni pacienti čakali zaradi manj nujnih. In če se to dogaja, to ni stvar pacientov, pač pa nedelujoče triaže.
AM
# 25.09.2018 ob 14:03
V Skandinaviji ti VSAK prvi obisk zdravnika zaračunavajo. Pa tam tudi plačujejo prispevke za zdravstvo. Niminalno precej več kot mi. No... roko na srce, pri plači 2000 ali 3000 EUR, se ti teh 10 ali 20 EUR ne pozna prav dosti.
zozozo
# 25.09.2018 ob 14:01
Račun zaradi strahu pred infarktom

To je še kar velik škandal.

Zaračunavanje je prineslo rezultate

Ja, med drugim ta rezultat, da si ljudje, ki jih skrbi, da bojo imeli infarkt, ne upajo it na urgenco.

Kdaj smo pri nas pozabili, da je javno zdravstvo namenjeno temu, da državljani ne rabimo bit v skrbeh, da nas bo bolezen finančno uničila?
taubi
# 25.09.2018 ob 13:57
@neskafe
Če bi gospa poklicala bi ji rekli naj takoj pride. Zagotovo. Po tem bi ji pa izdali račun. Zagotovo.
pirdih
# 25.09.2018 ob 13:41
@corn "Policaji, gasilci in ostali uslužbenci tudi čez vikende obravnavajo malo morje lažnih in nenujnih primerov ampak svoje delo opravijo. Dežurni zdravniki naj delajo za to kar so plačani, nujno ali nenujno in manj časa porabijo zadaj biti na telefonu, gledati TV in igrati plejca pa bo vse kot je treba."

Kdo je pa rekel, da zdravniki niso opravili dela? Gre za plačilo storitve - če je ne krije zavarovalnica, jo moraš sam. Pa če nam je všeč ali ne. Zdravniki in sestre nimajo nič od tistih računov - samo sitnosti s pacienti.

@MedoThe78
Se popolnoma strinjam - če prideš, je narobe. Če ne prideš, je pa tudi narobe.
Kazalo