Kdor je že bil samoplačnik v ambulanti, je tudi v okviru koncesionirane dejavnosti dobil prednost, pravi Računsko sodišče. Foto: BoBo
Kdor je že bil samoplačnik v ambulanti, je tudi v okviru koncesionirane dejavnosti dobil prednost, pravi Računsko sodišče. Foto: BoBo

Računsko sodišče je v reviziji poslovanja ambulante s koncesijo Dermatologija Bartenjev-Rogl odkrila več nepravilnosti pri vodenju čakalnih seznamov bolnikov.

V ambulanti so bolnikom samoplačnikom kar v izvidu dali navodilo, naj pridejo na prihodnji pregled z napotnico. Zdravnik je na izvid zapisal okvirni termin za pregled, bolniki samoplačniki pa so nato mimo vrste prišli v dogovoru z zaposlenimi, so zapisali državni revizorji.

Takšnih, ki so na pregled prišli brez vpisa na čakalni seznam, je bilo 67,4 odstotka, navaja Računsko sodišče.

Hitreje pri malignih obolenjih
Poleg tega so v omenjeni dermatološki ambulanti neenakopravno obravnavali bolnike s sumom na maligno obolenje. Tudi večina njih ni bila vpisana na čakalno listo za prvi pregled v okviru javnega zdravstva; med tistimi, ki pa so bili vpisani, so nekateri prišli na vrsto v enem mesecu.

Vsaj dva bolnika sta kljub jasni oznaki na napotnici, da gre za sum na maligno kožno spremembo, namesto do enega meseca na pregled čakala 92 in 96 dni, izpostavlja Računsko sodišče.

Revizija se nanaša na obdobje od 1. avgusta 2013 do 31. januarja 2014. Prvega obravnavanega dne naj bi na prvi pregled čakalo 78 bolnikov s stopnjo nujnosti 'redno'. Pričakovana čakalna doba je bila takrat več kot dve leti (730 dni).

A v Dermatologiji Bartenjev-Rogl so 225 bolnikov, ki so k njim prišli na prvi pregled v okviru javnega zdravstva, obravnavali bistveno hitreje. Nekateri so k specialistu lahko prišli isti dan, kot jim je bila izdana napotnica. Računsko sodišče je zato ocenilo, da bi izvajalec bolnike, ki so bili 1. avgusta 2013 vpisani na čakalno listo, lahko obravnaval v roku šestih mesecev, kolikor znaša najdaljša dopustna čakalna doba za stopnjo nujnosti redno.

Računsko sodišče med nepravilnostmi navaja še, da je ambulanta v navedenem obdobju od skupno 1358 pregledov opravila 1088 kontrolnih in 270 prvih. Če bi izvajalec vsaj polovico ordinacijskega časa namenil izvajanju prvih pregledov, bi čakalno dobo za stopnjo nujnosti 'redno' lahko precej skrajšal.

Inšpektorat bo začel z zbiranjem obvestil
Zdravstveni inšpektorat bo po uradni dolžnosti začel zbirati obvestila in preiskovati okoliščine čakalnih list v ambulanti. Ker na področju pacientovih pravic nastopa izključno kot prekrškovni organ, lahko v primeru dokazanih kršitev izvajalcu izreče globe, opomin ali opozorilo.

Ministrstvo za zdravje lahko po lastni presoji ali na tujo pobudo uvede izredni upravni nadzor, v katerem se preveri zakonitost dela izvajalca zdravstvene dejavnosti v določenem časovnem obsegu na posameznih področjih. Kot so pojasnili na ministrstvu, lahko komisija za upravni nadzor po opravljenem upravnem nadzoru ministru poda poročilo o svojih ugotovitvah, ministrstvo pa lahko izda ustrezno upravno odločbo.