Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Gripa
Prve bolnike so na poseben oddelek že sprejeli. Foto: BoBo
false
Nadzorni zdravnik oddelka za epidemije Peter Radšel je pojasnil, da do večera pričakujejo še 15 bolnikov, ki jih bodo premestili z oddelka na ortopedski kliniki. V večini primerov gre za starejše bolnike s kroničnimi boleznimi, ki se jim je zaradi gripe ali druge okužbe dihal zdravstveno stanje še dodatno poslabšalo in potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Foto: Univerzitetni klinični center Ljubljana
VIDEO
Poseben oddelek za bolnik...

Dodaj v

Nad veliko število obolelih za gripo tudi s posebnim oddelkom

Večinoma je namenjen starejšim bolnikom s kroničnimi boleznimi
11. januar 2017 ob 15:49,
zadnji poseg: 11. januar 2017 ob 16:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

V UKCL-ju imajo zaradi povečanega števila obolelih za gripo in drugimi virusnimi boleznimi hude težave s pomanjkanjem postelj. Zato so v bolnišnici Petra Držaja odprli poseben oddelek za epidemije.

Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKCL) je zaradi povečane obolevnosti za gripo in drugimi okužbami dihal v šišenski Bolnici dr. Petra Držaja odprl začasni oddelek za epidemije. Ob zdajšnji kadrovski zasedbi lahko na oddelku sprejmejo do 25 bolnikov, z dodatnimi kadri pa tudi do 40. Na oddelku trenutno zdravijo šest bolnikov.

Nadzorni zdravnik oddelka za epidemije Peter Radšel je pojasnil, da do večera pričakujejo še 15 bolnikov, ki jih bodo premestili z oddelka na ortopedski kliniki. V večini primerov gre za starejše bolnike s kroničnimi boleznimi, ki se jim je zaradi gripe ali druge okužbe dihal zdravstveno stanje še dodatno poslabšalo in potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

"Gre za večinoma polimorbidne, negovalno izredno zahtevne paciente, zato je delo na tem oddelku zelo zahtevno. Sprejem v ta oddelek poteka 24 ur na dan, vse dni v tednu, zlasti še popoldan in ponoči, zato so naša dežurstva tudi zelo obremenjena. Po izkušnjah zadnjih let delo poteka zelo dobro, brez konfliktov, usklajeno, težave sproti rešujemo," je dejal Radšel.

Bolnica dr. Petra Držaja gosti oddelek za epidemije že šesto leto zapored, vselej zaradi povečane obolevnosti za gripo in drugimi okužbami dihal v zimsko-spomladanskem času. Koordinatorica oddelka Mateja Klep Breskvar je dejala, da je bil oddelek v preteklih letih v povprečju odprt dva meseca in pol. Na oddelku so lani zdravili 284 bolnikov, umrlo jih je 34.

Za smrt so krive pridružene bolezni
Visoka umrljivost je predvsem posledica t. i. pridruženih bolezni. Večinoma gre namreč za starejše bolnike s kroničnimi boleznimi, katerih zdravstveno stanje je bilo že pred okužbo slabo. Težak potek gripe in drugih okužb dihal pa ni izključen tudi pri mladih bolnikih, je dejal Radšel in dodal, da cepljenje ostaja najboljša zaščita pred boleznijo.

Klep Breskvarjeva je še dejala, da bodo po zaprtju začasnega oddelka za epidemije vso opremo vrnili na druge oddelke in jo naslednje leto znova pripeljali. Letos so za vzpostavitev oddelka potrebovali dobra dva dni. Zdravniki prihajajo z interne in infekcijske klinike, drugo medicinsko osebje pa z različnih oddelkov kliničnega centra.

Povečano število bolnikov tudi v drugih bolnišnicah
Veliko število obolelih z virusnimi obolenji prihaja tudi v druge zdravstvene ustanove po državi. V internističnih ambulantah Splošne bolnišnice Izola je v povprečju dnevno pregledanih od 30 do 35 bolnikov. V teh dneh številka naraste tudi za 15 primerov, mnogo bolnikov pa potrebuje bolnišnično oskrbo. Prostora je že začelo primanjkovati, vendar za zdaj to težavo rešujejo z nameščanjem večjega števila bolnikov v sobe, je poročal Radio Slovenija.

Dvakrat več virusnih obolenj kot v običajnih razmerah imajo tudi v zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Za gripo so zboleli tudi nekateri zdravstveni delavci, vendar še obvladujejo trenutne razmere.

Tudi na Kliniki Golnik zadnje dni obravnavajo večje število bolnikov. Kot je sporočilo vodstvo, imajo trenutno 22 primerov gripe. Z namestitvijo vseh bolnikov imajo sicer težave, vendar oskrbijo vse, obiske pa so za zdaj omejili le na enem oddelku.

G. C.
Gripa
Postelja
Prijavi napako
Komentarji
agenda21
# 11.01.2017 ob 22:18
Če bodo ljudje hoteli, da bo v prihodnosti kaj bolje, se bo treba na svoje noge
postavit. Zgodovino, zdravstvo, znanost,... bo treba ponovno pretehtat.
A ni očitno, da se vsepovsod stebri podirajo.
Zdravstvo, kdo ima roke čez, knights hospitalers, komu oni zaprisežejo...
"https://www.youtube.com/watch?v=aWTVPaM
twT4"
firtoh
# 12.01.2017 ob 00:23
V tejle šišenski bolnišnici imajo postelje še iz časov Titeja. Edino personal izgleda novejšega datuma
oleander
# 13.01.2017 ob 22:31
umazan zrak prispeva svoje. in ce ima clovek se astmo ali sibko srce, se stvari kaj hitro zapletejo. cepivo ne pomaga vedno ,saj gre za razlicne viruse. ljudje pristanejo v bolnisnici zaradi komplika ij, ki spremljajo okuzbo.

odkar smo imeli primer, ko je bilo v slove ijo dostavljeno cepivo, zavoljo katerega bi ljudje zboleli, upam, da se tega se kdo ypomni, pa seveda ljudje nismo vec tako zaupljivi. upraviceno, kajti v omenjenem primeru se lahko zahvalimo le pretirano vestnemu la orantu, da je cepivo odprl in testiral, preddn je slo naprej. potem so nam odgovorili, da je pac prislo xo pomote...
26. september 2009, baxter je v slovenijo poslal cepivo z zivim virusom. kar poguglajte.
ATP
# 11.01.2017 ob 18:42
Ramus

To da se nekdo ne cepi je bozja volja.
tesnilo
# 11.01.2017 ob 16:06
kaj niste nasli slik za gripo razen nekih kitajskih?:D
bronja
# 11.01.2017 ob 19:48
Hvala tistim, ki v teh razmerah rešujejo, kar se rešiti da. Zdravnikom, sestram, dispečerjem, vsem, ki so, kljub kritiziranju in nerganju na portalih še vedno odločeni pomagat in prispevat svoje znanje in čas ter človekoljubno pomagajo vsem, ki so v stiski.
galoper
# 11.01.2017 ob 18:49
Bodo odprli tudi oddelek za zdravljenje posledic strupenih snovi v zraku?
Ramus
# 11.01.2017 ob 18:43
Za gripo so zboleli tudi nekateri zdravstveni delavci, vendar še obvladujejo trenutne razmere.

Neodgovorno, če niso bili cepljeni ptedstavljajo tveganje za bolnike. Če niso bili cepljeni, si naj stalež in stroške zdravljenja plačajo kar sami. Bodo pa slej ko prej padle tudi tožbe, ko bodo necepljeni zdravstveni delavci okužili kroničnega bolnika, ta bo posledično umrl, stroške pa bo nosil kdo? Zdravstveni dom? Bolnišnica?
esspero
# 12.01.2017 ob 09:06
Nekaj postelj bi lahko dali tudi ven pred bolnico.Da bi bili bolj na svežem zraku in jim ne bi bilo treba dajati kisika.Najbolj okuženi so stari ljudje iz domov za ostarele , saj se ne morejo izogniti stikov z množico.!
bernr
# 11.01.2017 ob 17:26
Za gripo ljudje že zbolevajo leta in leta. To letos sploh ni nič neobičajnega. Posel pač.
Ramus
# 11.01.2017 ob 18:36
Kdor ni cepljen proti gripi in zboli, si naj stroške zdravljenja plača sam v celoti. Tole je totalno neodgovorno, sedaj najemajo dodatne medicinske sestre, dodatne postelje, stroški zdravljenja, samo zato, ker se neodgovorna raja ne cepi, cepivo pa državo stane 3€ po dozi.

Popolnoma neodgovorno obnašanje!
Adebisi
# 11.01.2017 ob 16:37
Kakšna je korist bolnišnične oskrbe tistih s stabilnim stanjem?
Kazalo