Zdravje

Poudarki

  • Židan: Lokalno je povezano z zdravim
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 15 glasov Ocenite to novico!
Inovativna živila 2017
Letošnja nagrajena živila. Foto: Institut za nutricionistiko
       V tem trenutku izvozimo že več kot 25 odstotkov hrane, ki jo proizvedemo v Sloveniji. To je, odstotkovno gledano, več od Italije, ki jo imajo vsi za gurmansko velesilo.       
 Minister za kmetijstvo Dejan Židan
VIDEO
Nagrade inovativnim živilom

Dodaj v

Najbolj inovativna živila 2017: I like tofu, ječmenov hlebček, pusti sir Ego quark ...

Nagrade podeljene tretjič
17. februar 2017 ob 11:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Inštitut za nutricionistiko je podelil nagrade za najbolj inovativna živila, pridelana v Sloveniji in postavljena na tržišče v preteklem letu.

Po besedah direktorja inštituta Igorja Pravsta gre za kakovostne izdelke z ugodno prehransko sestavo, ki so hkrati prijazni tako do porabnikov kot do okolja. Ustrezajo tudi načelom trajnostnega razvoja. Namen projekta, ki so ga letos izvedli tretjič, je po Pravstovih besedah spodbujati inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in tako porabnikom zagotoviti pestrejši izbor živil, ki so kakovostna z več vidikov.

Nagrajenci prejšnjih let:
- 2015
- 2016


Židan: Lokalno je povezano z zdravim

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je poudaril, da moramo lokalno hrano povezovati z zdravim načinom življenja. Pomemben del le-tega je po njegovih besedah zdrav način prehranjevanja, ki pomembno prispeva k zmanjšanju možnosti nastanka različnih bolezni.

Poudaril je, da želi Slovenija na področju proizvodnje hrane rasti, česar pa zaradi zemljepisnih značilnosti ne more doseči z množično proizvodnjo poceni hrane, temveč le z inovativnostjo. "Zato so ta in podobni projekti tako pomembni za slovensko proizvodnjo hrane - z inovativnimi izdelki lahko postanemo zmagovalci," je dejal.

Kot zelo pomemben kazalnik uspeha je navedel rast izvoza, ki po njegovih besedah dokazuje, da svetovni trg prepoznava slovenske izdelke kot posebne. "V tem trenutku izvozimo že več kot 25 odstotkov hrane, ki jo pridelamo v Sloveniji. To je, odstotkovno gledano, več od Italije, ki jo imajo vsi za gurmansko velesilo," je poudaril minister in dodal, da se ta rast nadaljuje.

Mojca Gobec o vplivu živil na zdravje
Tudi generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec je poudarila pomen, ki ga imajo kakovostna živila za zdravje. Izbor inovativnih živil je po njenih besedah "primer odličnega vključevanja zdravstvenih priporočil v razvojne naloge živilskopredelovalne industrije". Z večjo dostopnostjo in promocijo teh izdelkov lahko dosežemo velike učinke pri izboljšanju prehranjevalnih navad in zmanjšanju pogostosti različnih bolezni, je poudarila.

Kot je pojasnila vodja projekta na inštitutu Anita Kušar, se je k sodelovanju v projektu prijavilo 47 podjetij. To je sicer precej manj kot pri prvem razpisu leta 2015, se pa niža delež predlogov, ki jih morajo v postopku vrednotenja izločiti zaradi manj ugodne prehranske sestave.

Prijavljena živila so morala biti predelana v Sloveniji in s s sedežem proizvajalcev v Sloveniji in postavljena na tržišče v preteklem letu. Vsak proizvajalec je lahko prijavil le eno živilo, predloge pa so lahko podali tudi potrošniki. Izbor je opravila strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistiko, temeljil pa je na prehranski sestavi živil.

Seznam nagrajenih živil
Nagrade so prejeli ječmenov hlebček podjetja Spar Slovenija, pusti sveži sir Ego quark Ljubljanskih mlekarn, linija izdelkov I like tofu podjetja Avokado, pirino vlečeno testo iz Žita, ekojogurt s konopljinim oljem mlekarne Planika, mešanica različnih vrst kosmičev Bio body cleanse muesli podjetja Nutrisslim ter linija Živa: solata in zelišča podjetja KMG Panorganic.

Inštitut je proizvajalcem nagrajenih živil omogočil uporabo posebnega znaka za označevanje in oglaševanje nagrajenih živil.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
ajvard
# 17.02.2017 ob 12:30
I like tofu

in uporabljajo lokalno pridelano sojo/sojino mleko?
dvomim.
bleeeee
# 17.02.2017 ob 12:39
Zadnjič sem kupil solato "Živa", bolj kot ne zato, ker je bila znižana za pol. Zadeva ima spodaj še korenine v majhnem paketku zemlje in dejansko zdrži precej dolgo v hladilniku.
Majora
# 17.02.2017 ob 12:37
Solata Živa je odlična pogruntavščina. Jo redno kupujem.
pajcevina984
# 17.02.2017 ob 14:09
Prav vsi bi radi živeli zdravo,a, kaj, ko zdrava hrana( lokalna zelenjava, sadje) niso poceni. To so priblojški za gospodo. Pojdite ob sobotah dopoldne na ljubljansko tržnico, tam gredo cene v nebo. Nekdo s penzijo med 400 in 500 evri lahko samo sanja o zelo zdravi hrani, tem s plitkejšim žepom presotane trgovina Lidel in Eurospin..... Kje so 70. leta prejšnjega stoletja, ko sta bilatudi v Sloveniji zelenjava in sadje zares poceni, bilo je nekoč......
ajvard
# 17.02.2017 ob 13:27
polovica nagrajenih izdelkov ima angleško ime.
glede na to, da gre za lokalne dobrote, bi lahko bila imena domača.
če gre delež v izvoz, pa tudi v tujem jeziku.nikakor pa samo v tujem jeziku.
sch
# 17.02.2017 ob 15:17
Kako je lahko tofu najbolj inovativno živilo? Niso ne prvi na našem tržišču niti nimajo novega izdelka. Ne razumem povsem.
5tane
# 17.02.2017 ob 13:25
Važno, da je eko in v plastični embalaži.
pepar
# 17.02.2017 ob 16:26
Ob poplavi vse mogočega za v želodec,se iščejo novi in novi načini za nateg potrošnikov.
Ne rečem,da se včasih ne najde kaj užitnega,je pa redko.
Prej bi dejal,da se najde kaka stara ideja v novi lepši embalaži,podprta z dobro (lažnivo) reklamo.
Kar pa se hvale g.Židana tiče,glede našega izvoza hrane,bi dejal le to,izvažamo lahko le zelo kvalitetno hrano,za razvajene zahodne potrošnike,uvažamo pa drek za vsega vajene slovenčke !!!
luckyss
# 17.02.2017 ob 15:14
V tem trenutku izvozimo že več kot 25 odstotkov hrane, ki jo proizvedemo v Sloveniji. To je, odstotkovno gledano, več od Italije, ki jo imajo vsi za gurmansko velesilo.
Minister za kmetijstvo Dejan Židan


No, to pa se sliši kot da izvažamo viške hrane, v bistvu pa bi brez uvoza "pogagali" v enem mesecu..
Namesto, da bi težili k čim večji samooskrbi, se gremo v neke hipsterske butične fore...
josh k.
# 17.02.2017 ob 13:56
Ah, če bi v Planiki zamešali v jogurte in sire tapravo "travo", potem bi dobili ogroooomno novih strank. ; )
meimei
# 17.02.2017 ob 13:24
Ego Quark je res odličen, tudi pirino testo.
Za ostale izdelke ne vem. Je pa to korak k promociji zdrave prehrane med poplavo oglasov za sladkarije in zmanjsanju stevila predebelih ljudi.
Nostromo
# 17.02.2017 ob 13:52
Novodobni pridevniki tipa orgasko, brezglutensko, pravično, eko, bio so večinoma zgolj marketinški trik za višanje cen artiklov na osnovi zdravja oz. vesti, ciljna skupina pa so predvsem predstavniki mlajše, bolj "zavedne" generacije.
bjn
# 18.02.2017 ob 09:29
Čez naše kislo zelje ga ni in šez našo kislo repo tudi ne.
luckyss
# 17.02.2017 ob 15:22
Med naštetim pogrešam sadike paradižnika cepljenega na indijsko konopljo...
Lahko bi jih prodajali pod sloganom : "en paradižnik na dan te odnese daleč stran"..;)
meimei
# 17.02.2017 ob 13:39
YoZo - skuta in quark ni enako. Quark prihaja k nam iz Skandinavije, je pa podobno res je.
YoZo
# 17.02.2017 ob 13:27
Ego Quark je ena lepo zapakirana skuta!
QUENDI
# 18.02.2017 ob 23:14
luckyss
....pridem na tvoj stand up preformance.......neprecenljiva misel....a si predstavljaš kečap......
QUENDI
# 18.02.2017 ob 23:08
...inštitut za nutricionistiko.......eni še vedno menijo da se je zato, da se zapolni želodec in zadovolji - pretenta čutila......recimo kakšno o vsebnosti, kvaliteti, razmerjih snovi od npr ti. vitaminov do......amino kislin.....pa še sojo tlačijo zraven.....
Gepard007
# 19.02.2017 ob 15:23
Bolj, ko gledam tole bolj bi tile vegani radi, da od samga zdravega umremo...
gesan
# 17.02.2017 ob 12:42
Malo offroad...
Enkrat sem bil z enim bosancem in midva o tem in onem...in prideva tudi na ekološko, bio, pa še bolj ekološko in še bolj bio...

In on tako malo zamišljen in pravi:
"BIO NEKAD"

In prasnila sva v smeh ob pogruntavščini enga novega bosanskega...

A bolj kot sem razmišljal o tem novem "bosancu", bolj mi je postajalo jasno, kaj za vraga je z tem sploh odkril.

Hebte se z vsemi temi novimi izmišljotinami v prehrani itd.
A se folku ne posveti, da vedno bolj "kao" zdravo živijo, vedno bolj je folk betežen?!

Slučajno?
Ne verjamem!
Kazalo