Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 11 glasov Ocenite to novico!
Brazilija
Pleme Tsimanijev živi globoko v amazonskem tropskem pragozdu v Boliviji. Foto: Reuters
       To, da imajo daleč najboljše kardiovaskularne rezultate na svetu, kaže prav nasprotno od številnih sodobnih teorij, da so ogljikovi hidrati nezdravi.       
 Gavin Sandercock o "sodobnih" teorijah
false
S pomočjo magnetne resonance so pregledali 705 pripadnikov plemena Tsimani. Foto: Radio Koper
       Moderni svet nas ohranja žive, a urbanizacija in specializacija dela bi lahko bila nova dejavnika tveganja za naše srce, poleg tega Tsimaniji živijo v majhnih skupnostih, življenje je zelo družabno in so izredno optimistični.       
 Gregory Thomas o optimizmu

Dodaj v

Najbolj zdravo srce imajo Tsimaniji iz amazonskega deževnega gozda

Pojedo 72 odstotkov kalorij z ogljikovimi hidrati
18. marec 2017 ob 18:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Najbolj zdravo srce na svetu imajo Tsimaniji iz amazonskega deževnega gozda v nižinskem predelu Bolivije. Njihove arterije so tako rekoč brez oblog vse do visoke starosti, ugotavlja raziskava.

Raziskovalci so v raziskavi, objavljeni v znanstveni reviji Lancet, potrdili, da gre za neverjetno populacijo z radikalno drugačno dieto in načinom življenja od modernega človeka, ki je razvajen v preobilju udobja. Življenjski slog lovca in nabiralca ter prvih kmetovalcev se gotovo ne more več vrniti, a od Tsimanijev se lahko vseeno veliko naučimo, so izpostavili.

Okoli 16 tisoč pripadnikov plemena Tsimani lovi divjačino, ribari in kmetuje ob reki Maniqui v bolivijskem tropskem gozdu. Njihov način življenja pa je še danes identičen prvim lovcem in nabiralcem pred tisoči let. Znanstveniki so se med raziskavo do njih prebijali po reki s kanuji, saj tja ne vodi nobena cesta, je poročal BBC.

72 odstotkov kalorij iz ogljikovih hidratov
Pri analizi diete Tsimanijev so ugotovili, da predstavlja divjačina (divji prašič, tapir in kapibara) 17 odstotkov njihove hrane, sedem odstotkov sladkovodne ribe (piraja in som), preostalo veliko večino njihove prehrane pa predstavljajo riž, koruza, korenina manioke in banane. Vse skupaj popestrijo še s sadjem in nabranimi oreščki.

Pridobljene podatke so primerjali s prehranjevalnimi navadami prebivalcev ZDA in ugotovili, da Tsimaniji pojedo veliko več ogljikovih hidratov, in sicer kar 72 odstotkov vseh kalorij, za prebivalce ZDA ogljikovi hidrati predstavljajo 52 odstotkov kalorij. Na drugi strani pojedo Američani veliko več maščob, saj pojedo 34 odstotkov kalorij z maščobami, Tsimaniji pa zgolj 14 odstotkov. Pri beljakovinah so izenačeni, saj pojedo oboji 14 odstotkov kalorij iz tega vira, a Tsimaniji pojedo veliko več pustega mesa.

Za zdravo srce 17 tisoč korakov na dan
Tsimaniji so izredno fizično dejavni, saj povprečen moški naredi na dan kar 17 tisoč korakov, povprečna ženska 16 tisoč, starejši od 60 let pa prav tako več kot 15 tisoč, so ugotovili raziskovalci. Za primerjavo so za povprečnega modernega človeka navedli, da je že 10 tisoč korakov dnevno prava misija nemogoče. "Dosegajo neverjetno dnevni odmerek telovadbe," je poudaril zdravnik Gregory Thomas iz bolnišnice Long Beach v Kaliforniji, ki je sodeloval pri raziskavi.

Znanstveniki so pri 705 posameznikih s pomočjo magnetne resonance preverili znake ateroskleroze oziroma nalaganja žilnih oblog in ugotovili, da še pri starosti 45 let tako rekoč ni Tsimanija, ki bi kazal znake omenjene bolezni, pri ameriških vrstnikih pa ima žilne obloge že vsak četrti. Pri starosti 75 let imata še vedno dve tretjini Tsimanijev popolnoma čiste žile, medtem ko jih znake bolezni zdaj kaže že 80 odstotkov Američanov, so primerjali znanstveniki.

Profesor antropologije na kalifornijski univerzi v Santa Barbari Michael Gurven je za BBC komentiral impresivne številke: "To je mnogo nižje kot kjer koli drugje na svetu, kjer imamo podatke, še najbližje pridejo japonske ženske, ampak to je čisto druga zgodba".

Kaj se lahko naučimo od Tsimanijev?
Profesor Gurven je prepričan, da se lahko naučimo to, da je pri telovadbi potreben vsakodnevni celostni pristop, ne pa zgolj trening tu in tam ali samo ob koncu tedna. "Kolesarite v službo, vedno pojdite po stopnicah, pišite in berite na tekalni stezi," je svetoval.

"Moderni svet nas ohranja žive, a urbanizacija in specializacija dela bi lahko bila nova dejavnika tveganja za naše srce, poleg tega Tsimaniji živijo v majhnih skupnostih, življenje je zelo družabno in so izredno optimistični," pa je sklenil Thomas.

Zdravnica Gavin Sandercock z univerze v Essexu pa je opozorila na to, da Tsimaniji pojedo kar 72 odstotkov kalorij z ogljikovimi hidrati. "To, da imajo daleč najboljše kardiovaskularne rezultate na svetu, kaže prav nasprotno od številnih sodobnih teorij, da so ogljikovi hidrati nezdravi," je opozorila.

"Če poenostavim, zdravo srce potrebuje dieto z malo nasičenih maščob, polno nepredelane hrane, brez kajenja in z veliko fizične aktivnosti," pa je sklenil Naveed Sattar z univerze v Glasgowu.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Optimist99
# 18.03.2017 ob 23:37
Ne spremljajo novic, ne placujejo lokalnega RTV prispevka.
pietetnik
# 18.03.2017 ob 20:33
Nimajo interneta in ne pametnih telefonov... a so optimistični.
pietetnik
# 18.03.2017 ob 20:32
Hvala Bogu, da še kje ljudje živijo optimistično!
at111
# 18.03.2017 ob 23:53
Hja in moram priznati, da sem se kar ujel z njihovim načinom življenja :) nabiralništvo, poljedeljstvo, narava, hoja in odklop od satanističnega sveta :) deluje tudi v SLO
veza
# 19.03.2017 ob 11:15
Kaj pa če so resonanco pripeljali do njih?
nejcandrej
# 19.03.2017 ob 03:10
Za primerjavo so za povprečnega modernega človeka navedli, da je že 10 tisoč korakov dnevno prava misija nemogoče.

Da ne bo kdo mislil, da je 10 tisoč korakov neki full ogromnega... To je cca. 5-10 km, ki ga doseže vsak človek, ki se saj malo ukvarja s športom ali pa gre peš do trgovine in v službo.
at111
# 18.03.2017 ob 23:50
No ja ravno v deževne gozdove se ne bomo preselili, zato vam dajem še nekaj populacij, ki živijo najdlje in najbolj zdravo, zagotovo še bolj zdravo kot Tsimaniji, čeprav se tudi od njih lahko kaj naučimo - recimo jesti bolj organsko in lokalno nabrano hrano :)

1 , 2 ,
3
Pueblo Libre
# 19.03.2017 ob 09:35
Zanimivo... do pripadnikov plemena so se prebijali skozi pragozd s kanuji... naenkrat pa so jih kr 700++ oz 5% odpeljali s seboj na magnetno resonanco... dosti dana?njih takih prispevkov je nateg.. RTV pa se je ?e izkazal kot ne kredibilen medij...
iufhdfewd
# 19.03.2017 ob 08:53
Res manjka podatek o življenski dobi.Če so pretirano fizično aktivni je možno da se tudi hitro strošijo in umrejo mlajši.
veza
# 19.03.2017 ob 05:50
Pozabili so dodati vpliv stresa, napredek je samo poslabšal naše vsakdanje življenje, torej, pojdimo spet v kameno dobo in ne bo problemov!
Ori
# 19.03.2017 ob 06:43
Šokantno, kaj pa "varni" aditivi za trajnost v hrani, ki so bili razviti za bojne strupe? O tem ne smemo poročati, ker bi to ogrožalo globalno trgovanje in korporacije.
moj komentar
# 18.03.2017 ob 23:56
S pomočjo magnetne resonance so pregledali 705 pripadnikov plemena Tsimani.

Si lahko kar mislim, kako so bili prestrašeni, ko so jih tlačili v tisto ogromno cev.
skoviik
# 19.03.2017 ob 22:14
sedaj pa hitro vegane poslat tja, da jih izobrazijo kako divji prašički trpijo
at111
# 19.03.2017 ob 12:23
@veza
"in odklop od moderne tehnologije, internet pa to, potem šele deluje, tu smo pa vsi ranljivi..."
osebno recimo nimam interneta na telefonu in mi je sicer to všeč ampak bi ga danes skoraj povsod potreboval - služba, faks,... povsod ti rečejo "poglej na Google" :)
priznam pa, da doma vedno preverim novice, mail itd., pač ne živim v džungli in treba je biti tudi na tekočem, če nič drugega da se lahko ubraniš NewAge nebuloz itd.

"da ogljikove hidrate ne dobijo iz žitaric, ker jih tam ni"
žitarice sploh niso tako slabe, če bi bile take kot so bile pred 100 leti ko niso vsebovale veliko glutena itd. Danes se uporablja pšenico, ki ima vsaj10x več glutena, da ne omenjam drugih strupov, ki jih dajejo v kruh in peciva.
Ampak če pogledaš tiste linke o najbolj zdravih populacijah na svetu jedo tudi veliko žitaric.
Sicer pa tudi krompir ni več kar je bil in tudi fižol iz Kitajske verjetno ni nič boljši od žitaric, tko da danes je verjetno bolj pomemben tvoj vir prehrane kot pa sama vrsta.

"in naravne selekcije v moderni civilizaciji ni več, postajamo vedno bolj mehkužni!"
Jah tole je pa zelo dvorezena zadeva, ker če zagovarjaš, da bi morali ljudje vpeljati naravno selekcijo potem je to v bistvu isto kar je zagovarjal Hitler in kar počne še danes NewAge evgenika - pač pospravljajo šibke na umeten način. Danes se to počne npr. z umetno vsiljeno revščino, slabo izobrazbo oz. namernim poneumljanjem, namernim zastrupljanjem ljudi, neprimernim zdravstvenim sistemom itd. Tko da naravne selekcije morda res ni več toliko kot včasih, je pa zato izredno prisotna umetna satanistična selekcija, ki je povsem v nasprotju z ljubeznijo do sočloveka in nas na koncu vse udari, ker meje do kje se selekcionira v resnici ni. Danes selekcionirajo revne in prizadete, jutri bodo pa tebe in mene.
Tko da jaz zagotovo ne podpiram vpeljave naravne ali umetne selekcije prebivalstva, saj imamo ljudje razum in ga lahko uporabimo namesto za selekcijo za pomoč sočloveku. Večina pa ga na žalost res ne. Zato jim je napovedana huda sodba :)

"da jemo preveč in premalo kurimo, to je vsa umetnost!"
Nekaj je tudi na tem ampak največ je v resnici v tem KAJ JEŠ. Če npr. ješ slabo in visoko kalorično hrano lahko cel dan telovadiš pa ne boš pokuril vseh praznih kalorij. Poleg tega se bo telo prekurilo in zaradi slabe prehrane in oslabljenega imunskega sistema boš hitreje staknil kako hudo ali blago bolezen in poškodbe. Glavna stvar, ki okrepi organizem in imunski sistem je zdrava prehrana, pomaga pa tudi gibanje. Ampak gibanju se danes namenja preveč pozornosti, tudi v zdravstvu. To je namerno, saj s tem zavajajo ljudi. Če bi gibanje namreč res tako zelo pomagalo ga ne bi nikoli promovirali v zdravstvu, ker pa gibanje brez zdrave prehrane skoraj nič ne koristi ga lahko priporoča vsak zdravnik pa bodo ljudje še vedno bolni :/
Poleg tega se ljudje, ki zdravo jedo veliko raje gobljejo, ker imajo bolj zdravo telo in hitrejši metabolizem. Nezdrava prehrana pa človeka poleže na kavč in v začaran krog.
Tko da moje mnenje je definitivno PRVO zdrava prehrana in nato seveda tudi gibanje. Nikakor pa obratno, ker se lahko človek poškoduje ali hudo zboli s pretiranim gibanjem in nezdravo prehrano.
M-filter
# 19.03.2017 ob 09:31
veza

res je. problem je, da veliko ljudi sploh tisti, ki so proti hidratom, vse hidrate meče v isti koš.

men glavni vir so proso, ajda, krompi in riž ... kruha velik pojem ampak ga sam pečem. pol pa še stročnice pa maš vse.

če je pa hrana pretežno na hidratih pa lahko poješ po 3000 kalorij pa se ne zrediš. ja če dodajaš maščobe v krompir itd pol pa se rediš.
veza
# 19.03.2017 ob 09:26
M-filter
# 19.03.2017 ob 09:19
ogljikovi hidrati iz riža, koruze, tapioke so boljši kot tisti iz žit, posebno pšenice, je pa tudi res, da jemo preveč in premalo kurimo, to je vsa umetnost!
veza
# 19.03.2017 ob 09:23
iufhdfewd
# 19.03.2017 ob 08:53

Res manjka podatek o življenski dobi.Če so pretirano fizično aktivni je možno da se tudi hitro strošijo in umrejo mlajši.

ne vem, kaj si ti bral, tam piše, da imajo pri 75 letih še vedno čiste žile, to pa je že lepa starost, pravzaprav, starost na tabletah in cevkah ni neka dodana vrednost!
Mene moti to, da niso napisali, da ogljikove hidrate ne dobijo iz žitaric, ker jih tam ni, to je bolj pomemben podatek kot življenjska doba, ker preživetje neke populacije ni determinirano z dolžino življenja, ampak z reprodukcijo, številom novih zdravih članov, tu smo pa mi slabi, še dobro, da prihajajo nerazviti v dežele razvitih in tako osvežujejo kri!
Ja, in naravne selekcije v moderni civilizaciji ni več, postajamo vedno bolj mehkužni!
presenečen
# 19.03.2017 ob 08:58
Sedaj nam bodo znanstveniki, ki so ustvarili to digitalno nesnago, govorili, kako bi morali živeti v majhnih skupnostih, da bi bili bolj veseli in polni življenja. Iz nas delajo dvakrat bedake.
pozitivc
# 19.03.2017 ob 06:26
Ja uni zagovorniki LCHF diete pa čist kontra svetujejo. Jst tem svetovalcm za prehrano ničveč ne verjamem. Zato bom od zdaj naprej pil vino in jedel pir
veza
# 19.03.2017 ob 05:52
at111
# 18.03.2017 ob 23:53

Hja in moram priznati, da sem se kar ujel z njihovim načinom življenja :) nabiralništvo, poljedeljstvo, narava, hoja in odklop od satanističnega sveta :) deluje tudi v SLO

in odklop od moderne tehnologije, internet pa to, potem šele deluje, tu smo pa vsi ranljivi...
HOR
# 18.03.2017 ob 23:44
Pretežna prehrana iz gljikovi hidratov, še posebej z visokim glikemičnim inseksom v kombinaciji s premalo gibanja je precej nevarna saj dviguje nivo maščob in samo po sebi takšni primeri ne zanikajo nevarnosti enostranske prehrane s hidrati ali prednosti hidratov.

V Italiji v vasi Limone ime velik delež prebivalcev tako gensko zasnovo, da kljub tradicionalno mastni hrani in visokemu holesterolu dočakajo nadpovprečno visoko starost in ne umirajo zaradi kardiovaskularnih bolezni...Tisti nesrećmiki, ki pa tega gena nimajo pa se ob enaki prehrani enako nadpovprečno hitro znajdejo na britofu...
Bivši uporabnik
# 23.03.2017 ob 14:34
Tisto je bila Victoria Horner, mimogrede.
Bivši uporabnik
# 23.03.2017 ob 14:29
Hočem reči, da ni nujno, da nas bodo tile %-ki rešili. Včasih je kaj tudi obratno, ko si zadeve bolj poglobljeno interpretiramo:

V temle videu npr. je test, ko bi večina sklepala, da je človekova ljubezen do zgodb pogubna. Češ da zato ponavljamo stvari, ki z realnostjo veze nimajo. Imajo, a z neko drugo realnostjo, v katero si odpremo s tem pot, kamor posežemo, ki je pa šimpanzom nedostopna... (Podobno Tavčarjeva trilogija, bog mu daj večni mir in pokoj, Ljubezen nam je vsem v pogubo, pomeni samo razmišljanje, ne pa sklepa; Tavčar je še vedno v ljubezen verjel).

Neverjetno je v bistvu to, kako v tem primeru znanstveniki pridejo do povsem neobičajnega sklepa... ko neko slabost vidijo kot prednost. Ko pokažejo, da je pomemben kontekst. Okolje...
Bivši uporabnik
# 23.03.2017 ob 14:05
Zato imamo potem obložene žile ipd. Sem bral, da če bi povprečen človek dobil transfuzijo od sprinterja, da bi ga adrenalin enostavno ubil...

Popravek (napol): Ne adrenalin. Histamini, se mi zdi; niti ne vem...
Bivši uporabnik
# 23.03.2017 ob 14:01
Ne resno. Premalo delamo na političnih sistemih, ki bi zmanjšali agresivnost. Na konceptu nevladavine npr. ZRN po 2. sv. vojni, se pravi po vojni: "Javni kapital je zasebni kapital davkoplačevalcev. Oni s tem družbo ali tisto celoto, ki se razlikuje od Države kot pravne osebe upraviteljice knjigovodsko priznajo. Priznajo družbo. A drugače kot se to naredi v socializmu, ko se je v bistvu ne prizna. Tokrat je potem celoto možno lastniško-pravno ščititi pred vsemi, tudi pred lastnimi upravitelji. Za popolnoma drugo hierarhijo gre, ko družba nekaj velja, javni interes in ko tudi res kam in pa kaj dobi... ne pa da ji agresivneži, oblastneži in lopovi samo jemljejo. Naš predsednik, ja, pa tudi neka kao alternativa, ja, je uporabljal kampanjsko geslo (na volitvah): Ponujam vam (boljšo) oblast! Oni drugi je govoril pa, da ablast. Tisti el prezident pred njim je npr. tolmačil, da je pravna država vladavina, ko ravno to ni. Še tisti pred tema je govoril, da je najbolje, če damo upravitelju vse, da bi mu na koncu mogoče ne dali, se pravi v onostranosti, kamor bo tudi sam šel, kot vsak in ko verjetno naprej sebično razmišlja... Agresivnost nas bo uničila... Zato imamo potem obložene žile ipd. Sem bral, da če bi povprečen človek dobil transfuzijo od sprinetrja, da bi ga adrenalin enostavno ubil...
Bivši uporabnik
# 23.03.2017 ob 13:48
Eksplozivnost, agresivnost, ogroženost opred isto vrsto ... pred dacarji ipd. Problem se meni zdi, da če pogruntajo, kaj dela Tsimanije odporne, pa to ponudijo tule, da bo polovica ljudi tule poodlegla nasilju. Ali ne drži, da obloge tudi ščitijo žile pred pritiskom eritrocitov? Ali simaniji nimajo take eksplozivnosti ali pa imajo res drugačne žile...
Bivši uporabnik
# 23.03.2017 ob 13:35
@at111
Jah tole je pa zelo dvorezena zadeva, ker če zagovarjaš, da bi morali ljudje vpeljati naravno selekcijo potem je to v bistvu isto kar je zagovarjal Hitler in kar počne še danes NewAge evgenika - pač pospravljajo šibke na umeten način.


Sodeč po tehle tvojih besedah so Tsimanji močni za popi*dit.
Bivši uporabnik
# 23.03.2017 ob 13:25
at111

:) Pod 2, manj skrbi: UTD? Al' pa bit - dohtar (ti takoalitako živiji vsi v socializmu)?
x1ijn
# 20.03.2017 ob 08:38
Kaj pa prekomerna telesna teza?

Procenti so sicer fajn, ampak bi bilo treba tudi napisat kaksen je dnevni vnos kalorij. Ker 14 % kalorij iz mascob je nekje 30g mascob za 2000 kcal dnevno. Pri ogljikovih hidratih pa je se bolj smesno. 72 % kalorij pri 2000 kcal dnevno je nekje 360 g ogljikovih hidratov. Povprecen american dnevno poje 3500 kcal (zaokrozeno navzdol), torej 52 % je nekje 455 g ogljikovih hidratov.

Ni mozno trditi, da ogljikovi hidrati niso glavni krivec za probleme sodobne prehrane. Od mascob se ne zredis, od ogljikovih hidratov pa se zredis. Predvsem pa pojemo prevec.
sekioli
# 19.03.2017 ob 23:24
Pa toliko cukra in alkota,slaščic,in z antibiotiki nafilanga mesa tudi ne jejo.
veza
# 19.03.2017 ob 21:02
at111
# 19.03.2017 ob 12:23

lahko dlakocepimo, a govoriva isto, koruza in riž in manioka nimajo glutena, preprosto življenje na ravni kamene dobe ne pozna stresa, naravna selekcija tam ni plod nenormalnih tiranov ampak način preživetja brez kemije, naravno prehranjevanje in celodnevni trud za vsakodnevni obrok je najboljši model za zdrav življenski slog.
Strinjamse tudi, da so v nevarnosti, ko so Španci zasedli dele J. Amerike, so domorodce kosile naše bolezni, ker na njih niso bili odporni, cepivo za človeško neumnost, to je utopija!
at111
# 19.03.2017 ob 17:56
@sagoza - pomoje je treba bolj poskrbeti, da Zahod ne okuži Tsimanijev :) dvomim, da so oni tisti, ki so nevarni temu svetu :)

Sicer pa dokler ne bodo izumili cepiva za človeško neumnost ne bo nič rešeno.
sagoza
# 19.03.2017 ob 14:55
"Najbolj zdravo srce na svetu imajo Tsimaniji iz amazonskega deževnega gozda v nižinskem predelu Bolivije."

niso pa napisali ali so Tsimaniji ceplejni proti, gripi, tetanusu, koleri, tifusu, davici, TBCju, otroški paralizi, steklini, rdečkam, hepatitis B, KME, OMRju, Hibu, HPVju. pnevmokoknim okužbam..........(spisek se vsako tretje leto podaljša pa je že težko selditi)? Če še niso, jih je treba takoj cepiti ali pa v karanteno z njimi! ker sicer bodo okužili vso zahodno civilizacijo!
oziris.va
# 19.03.2017 ob 11:18
pietetnik
# 18.03.2017 ob 20:32

Hvala Bogu, da še kje ljudje živijo optimistično!


In veš zakaj? Ker nimajo težav s politiko, dnevno rutino, brezposelnostjo, novim predstavljenim modelom iPhone-a, plačevanjem položnic itn.

Tu pa je ena primerna zgodba:
Prilika o “revnemu” ribiču in “bogatem” turistu
veza
# 19.03.2017 ob 09:26
* manioke
M-filter
# 19.03.2017 ob 09:19
večina raziskav, ki nasprotuje ogljikovim hidratom je financiranih s strani mesne, mlečne in farmaacevske industrije. Našo telo, naše črevesje je narejeno za ogljikove hidrate, ker se hitro ragrejujejo in še veliko jih lahko pojemo pa se nihče ne bo zredil. ogljiovi hidrati v maščobe. ja pa kaj še. največji mit stoletja podprt kot sem napisal zgoraj s strani določenih industrij.
galoper
# 19.03.2017 ob 09:18
Je to morda prevod članka za boj proti obdavčenju sladkanih pijač z mnogo CH?
Skippy
# 19.03.2017 ob 00:09
Ta novica nima nobenega smisla, če nikjer ni podatka, kakšna je njihova pričakovana življenjska doba.
johnny007
# 18.03.2017 ob 22:55
šokantno
Kazalo